Gå till innehåll

Information om tullavgifter!


kobbens

Rekommenderade inlägg

Har sett flera frågeställningar ang tullavgifer!

Detta står på Tullens hemsida angående Internet handel!

http://www.tullverket.se/innehallao/i/internethandelfranettlandutanforeu/internethandelfranettlandutanforeu.4.4ab1598c11632f3ba9280005754.html

Internethandel från ett land utanför EU[/h] En vara som du beställer eller köper från en privatperson eller ett företag, ropat in på nätauktion, köpt via postorder eller vunnit på internet räknas som import. Det innebär att tull, moms och andra eventuella skatter ska betalas.

Vem deklarerar?

I de fall Posten eller ett kurirföretag är transportörer ingår även att de tulldeklarerar. Som underlag till tulldeklarationen behövs fakturor och andra handlingar. Därför är det viktigt att dessa finns bifogade till försändelsen. Om fakturan är i ett utländskt myntslag ska priset räknas om till svenska kronor. Det är viktigt att tänka på att den växelkurs som priset beräknas på inte nödvändigtvis är densamma som när du ska betala fakturan.

Uppgift om månadens växelkurs finns på vår webbplats, i vårt nyhetsbrev TullNytt eller hos TullSvar, 0771-520 520.

Hur mycket är tullsatsen?

Tullsatsen varierar från 0—20 % beroende på varuslag. Tullsatsen beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1400 kronor behöver du inte betala någon tull. Befrielsen gäller inte för tobaksvaror, parfym, luktvatten eller för varor som kräver införseltillstånd.

Hur mycket är momsen?

Momsen är 25 % på alla varor utom för livsmedel som är 12 % och för exempelvis tidningar är den 6 %. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Utländska periodiska publikationer med ett sammanlagt värde av högst 300 kronor är befriade från moms.

Tillkommer det andra avgifter?

Förutom tull och moms tillkommer det en adminstrationsavgift.

Importavgifterna betalar du när du hämtar din försändelse.

Ta reda på vilka avgifter som tillkommer innan du beställer så att det slutliga priset inte blir en överraskning.

Längst ner på sidan finns vår Avgiftsguide, med hjälp av den kan du beräkna din slutliga kostnad.

Returnera en vara du köpt via internet

Om du som privatperson vill returnera en vara som du har köpt via internet ska du göra det inom 3 månader, räknat från den dag Tullverket tog emot din tulldeklaration. Du ska då skicka in en begäran om återbetalning och bifoga en kreditnota eller annat bevis på att varan har returnerats.

Tullverket ogiltigförklarar sedan tulldeklarationen och betalar tillbaka importtullen till dig. Begäran om återbetalning skickar du antingen in på ett vanligt papper, eller så använder du blanketten Ansökan om återbetalning/eftergift.

Ersättningsleveranser

Om du får en ersättningsleverans betraktar vi det som vanlig import, det vill säga du får betala tull och moms. Om du vill ansöka om återbetalning av tull och moms för ursprungsvaran ska du först returnera den. Sen skickar du din ansökan i form av ett brev till oss. Till brevet ska du bifoga bevis på att varan har returnerats, t.ex. en kreditnota eller något annat dokument som visar att mottagaren har godtagit returen.

[TABLE]

[TR]

[TD=class: c246] Exempel: Musik CD-skivor från USA[/TD]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[TR]

[/TR]

[/TABLE]

[h=3]Att tänka på[/h]

  • Varumärkesförfalskning och piratkopiering förekommer överallt i världen och alla sorters varor förfalskas i dag, exempelvis kläder, skor, solglasögon, väskor men även batterier, läkemedel, bil- och flygplansdelar. Tänk på att många förfalskade varor säljs via internet.
  • Vissa varor omfattas av särskilda bestämmelser, det vill säga restriktioner. Exempel på sådana varor är läkemedel, alkohol, parfymer, tobaksvaror, vapen och explosiva varor samt utrotningshotade växter och djur. För att få föra in en restriktionsvara behöver du i regel ett införseltillstånd eller en registrering hos berörd myndighet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det stämmer inte i alla fallen, har pratat med tullen ang att jag fick en tull avgift på en gåva, men dom förklarade för mig att efter som det börjar förekomma ovanligt mycket paket från utlandet så har detta ändrats och hemsidan ska uppdateras.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja många skriver ner värdet eller skickar det som gåva. Men man måste ta med i beräkningen att avgifter kan tillkomma.

Har beställt ganska många olika produkter från både Asien och USA, inte bara akvarietillbehör. De gånger jag har fått tulla har varit ifrån USA, även om värdet är ganska lågt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De gör allt vad dom kan för att skina oss. Jag fick en Fender i present av en kompis från USA och fick betala 2k i tullavgifter plus att posten ville ha 200Kr i avgift också.

Lagar finns för oss alla vanliga folk... staten är folket... vem är lagarna för då?? Knivig fråga. Allt är bara bullshit.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De gör allt vad dom kan för att skina oss. Jag fick en Fender i present av en kompis från USA och fick betala 2k i tullavgifter plus att posten ville ha 200Kr i avgift också.

Lagar finns för oss alla vanliga folk... staten är folket... vem är lagarna för då?? Knivig fråga. Allt är bara bullshit.

Det kan inte vara för att skydda inhemsk produktion? ;)

En praktisk fråga då: vad händer om innehållet skadas, förstörs eller försvinner - när värdet på fakturan skrivs ned för att minska tull och moms - då baseras väl ersättningen från fraktbolaget på den medföljande fakturan, eller?

Så bör det vara, kan inte tänka mig att fraktbolagen skulle ersätta för mer än angivet värde.

Men det här blir ju egentligen leverantörens problem då de är de som gjort "fel". Men det lär ju bli struligt.

När jag fick mitt LED kit från Hong kong så hade de skrivit att det var en returnerad vara och det lär väl vara för att försöka kringgå tullavgifter och sånt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill med detta inlägg bara påminna om en av våra regler som kan ha lite med ämnet att göra, utan att peka på något inlägg, men bara så att ni håller diskutionen på rätt sida reglerna:

3.9 Locka inte till lagbrott -

Vi tillåter inte inlägg eller länkar som uppmanar till eller på annat sätt leder till information som direkt eller indirekt uppmanar till att begå lagbrott. Detta gäller oavsett vem som begår lagbrottet. Om någon form av lagbrott som du själv eller någon i din bekantskapskrets är skyldig till skulle ligga bakom nyttjandet av en viss produkt eller möjliggörandet av en viss händelse som diskuteras så får man inte berätta om detta lagbrott i inlägget.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Allt som rör just Tull och Moms på importerade varor från tredjeland är klassat ut efter statnummer som anges för varan och hur mycket avgifter det medför kan man kontrollera via tullverket.se http://taric.tullverket.se/taric/bin/tagNrDetaljerFrame.cgi##_top

Vissa varor är helt tullfria (vilket innebär att du slipper tullkostnaden men ändå måste betala moms)

Då det gäller så kallad Gåva så gäller det endast om det är från Privat person mer kan du läsa här http://www.tullverket.se/innehallao/g/gavafranutlandet/gavafranutlandet.4.4ab1598c11632f3ba9280005731.html

Varuprover skall alltid klareras vid import men man kan söka om tullfrihet för detta hos tullverket eller direkt i Import deklarationen mer att läsa finns här http://www.tullverket.se/innehallao/t/tullfrihet/tullfrihetvidimportfranettlandutanforeu/varuprov.4.282f4f17116d10722aa80001401.html

Och för er som vill föra in levande djur kan läsa mer om det på Jordbruksverkets hemsida om vad som ställs för krav både från tredje land och inom EU.

http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/inochutforsel/fiskarochandravattenbruksdjurinforsel.4.7a446fa211f3c824a0e8000171706.html

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Och den informationen gäller dig som odlar eller tänker plantera ut fisk. Är det någon som hittar info om man bara tänker köpa 5 små fiskar inom/utom Eu för att ha i ett sällskapsakvarium eller måste man vara Einstein för att hitta info´t?

Eller finansminister i grekiska regeringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du hittar ingen information hos Jordbruksverket om vad som gäller om du vill ta in några fiskar privat och det beror på att de inte vill ta i frågan. För ögonblicket skall vi nog vara nöjda med det, inget blir bättre av att tvinga fram ett besked.

Ryggradslösa djur är det i stort sett fritt fram för, se upp med listade arter, undvik skadedjur, kräftdjur kräver alltid tillstånd, annars är det lugnt när själv tar in rimliga mängder som man själv skall ha.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...