Gå till innehåll

temp och kylning


vahagn

Rekommenderade inlägg

Hur har ni det med era kar? Har alla kylning eller har ni c:a 15 grader i rummet?!

Jag har c:a 22 grader i vardagsrummet där karet står och det värme som en 250W MH, två T5 och pumpar alstrar får upp värmen till dryga 28.

Jag har en datafläkt som blåser på vattenytan och två andra 12cm som fläktar under huvet, plus en som fläktar underskåpet där sumpen finns. Man ser inte riktigt fram emot sommren precis....;)

Har ni alla som hade temp under 27 nån sorts av kylaggregat?!? :snurrig:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har lagt en kylslinga i torpargrunden och pumpar runt vatten från sumpen.

Test så sänkte den akvariets temp med ca 3 grader. Förmodligen mer men jag hade ides inte vänta in temp max och min. Jag suger även svalare luft från grunden som kyler ca 0,5 grader (används för att tysta ytavrinningen). Satt in en fläkt i huven som får gå när det behövs.. vet inte hur mycket det kan tänkas kyla med.

Räcker inte detta så kommer jag ta hjälp av frikylan från bergvärmen. Torpargrunden är ju varmare på sommaren så förmodligen klarar det inte av att sänka med mer än 1-2 grader då... tiden får utvisa.

Jag har precis beställt två st enligt länk nedan som jag skall använda till att styra kylslinga resp fläkt i huv.

http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=/elfa/produkter/se/9053.htm

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Alla som har mycket värmealstrande utrustning, som MH-lampor, pumpar, uv etc får ofta problem med för hög temperatur i akvariet. Mina erfarenheter säger att en temperatur mellan 26-28 grader är optimalt för ett revakvarium med blandade djur och koraller. De flesta stenkoraller klarar temperaturer över 30 grader, men många mjukkoraller och djur börjar dö vid långa perioder med temperaturer över 29 grader.

Själv har jag trots fläktsystem en temparatur i akvariet på 27 grader när ljuset ej är på. Så fort lamporna börjar alstra värme stiger temperaturen upp mot 30 grader. Detta är ändå inte under sommarmånaderna! Jag har förlorat fisk och koraller för stora summor under varma sommardagar och införskaffade mig därför en kylare förra sommaren. Den drar i och för sig en del ström, men håller min temperatur runt 27 grader dygnet runt, året runt. Jag har en kylare av märket Titan från Aqua Medic och det har varit en mycket god invenstrering.

Jag råder er att först försöka med god ventilation och tillströmning av sval luft med hjälp av olika fläktar.

Mvh Martin

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Läste för ett tag sedan en som testat olika alternativ.

Karet hans var med huv och testat olika ställen för sina fläktar.

Bäst tyckte han att det vara att ha en vid ytan och 2st sittande uppe inne i armaturen så man suger ut den varma luften utanför huven

Jag har just nu i karet 25grader vid botten och 25,4 uppe vid ytan och belyses med 144watt T5 lysrör

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Väl, jag har två 12cm fläktar: den ena sitter på ena längkanten och blåser över MHn, medan den andra sitter vid ventilationsluckan och blåser luften ut ur huvet, medan den tredje fläkten (10cm) blåser sned ned på ytan.

Just nu har jag även UV-c inkopplat då min hepatus hade fått prick. Så den plus Eheim pumpen står kanske för 0,5 garders värme, men när sommaren kommer så blir det här ännu värre.

Minns jag fel, eller stämmer det att korallernas tillväxt stannar vid temperaturer över 26-27? (har för mig att jag läste det här på forumet)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...