Gå till innehåll

Forward voltage för olika typer av led


Henric

Rekommenderade inlägg

När man läser databladen för olika typer av led så hittar man oftast ett diagram för hur hög fV är vid en viss ström. Problemet tycker jag är att det blir ett ca. värde och det håller inte riktigt om man ska bygga eget.

Så tanken med denna tråd är att den ska fyllas på med uppmätta fV för olika typer av led. Jag tror att det kan vara ett bra hjälpmedel för många.

Vad tycker ni?

Mvh Henric

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Meningslöst tyvärr. Köper man en diod från en annan batch har den ett annat FV. Dessutom ändras det med temperaturen.

Det är på grund av att detta inte skall påverka som man använder konstantströms nätdelar.

Jo visst konstantström, men spänningen kan vara variabel på ett nätaggregat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det gör inget att spänningen är variabel från nätagget i de flesta fall. Vi kan ta ett av de mer populära aggen som exempel, Meanwell ELN-60-48 http://www.meanwell.com/search/eln-60/ELN-60-spec.pdf

Om vi kikar på databladet där så ger den konstant ström på upp till 1.3A(ställs in av användaren). Spänningen å andra sidan är "24-48 v". Dvs den har ett ganska stort spännings omfång, men det är inget problem. Så tar vi någon diod som exempel... Cree XT-E dioder verkar dra ungefär 3.3V vid 1.3A. För att komma upp i 24V som är minimum för Meanwell agget så behöver vi då 8 dioder. Då får vi 26,4V teoretisk spänning de ska dra. Sedan om det är just det i praktiken kvittar nästan, för agget klarar att kompensera för det då det tillåter att spänningen varierar mellan 24-48V. Det kan vandra upp och ner lite. Så länge strömmen är konstant så kommer inte heller dioderna bry sig utan ge ett jämnt ljus hela tiden.

Dioderna justerar spänningen de drar själva, som stig säger beroende på hur varma de är och andra faktorer det inte finns rimlighet i att räkna på. De drar vad de behöver och agget kompenserar för detta.

Led agg behöver inte ha exakta spänningar, ta och kolla upp i databladen vad en diod bör ha för spänning vid en viss ström och utgå från det när du bygger. Men försök göra en lösning som har möjlighet att vara lite flexibel. Är minimum spänning på agget 24V, lägg dig runt 27 då kanske med dioderna. Är max 48V, lägg dig då istället runt 45. Då brukar det bli bra. Sedan går det nog ligga ännu närmre marginalerna än så, men tar man i lite så vet man att det blir bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...