Gå till innehåll

Daniel 120 liter kallt


Rekommenderade inlägg

Kul! Ja blir det så liten skillnad bör min skummare inte tillföra någon värme alls nästan då om den är luftmatad även om jag drar på med en våldsam massa luft.

Jag hämta ut min glasruta idag förresten, jag har även silikonat fast mina u profiler mot rutan. Resultatet blev schysst än så länge. Blir säkert mer kritisk när den väl sitter uppe på karet men det är då det :-) Jag maskera med tejp här med för att kunna dra bort överflödigt silikon när jag limma fast profilerna men kortsidoprofilerna fick lite småful kant ändå. Får se om det går putsa till snarast. Ska köpa en ny tub silikon med att fylla ut profilerna och isolera de från omgivningen med. Min svarta tub nu är lite sådär. Den verkar fästa bra men det är ett fruktansvärt arbete att pressa ut silikonet ur tuben av någon anledning. Jag tror den börjat stelna lite grann. Så jag köper en ny tub till resten.

Glömde tyvärr kameran hemma, får ta med den nästa gång jag är nere.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, nu har jag arbetat lite till!

Jag har nu silikonat fast dubbelglaset mot framrutan. Jag kommer garanterat stå och svära i framtiden över hur taskigt jag gjorde rent rutorna innan monteringen men jag putsa på ganska häftigt ändå. Det blir nog bra. Jag ska även lägga i lite silica gel kulor o botten av insidan. Nu ska jag fylla ut hela vägen runt om med silikon. Det kommer nog lukta spännande och ta ett tag att torka. Det är lite roligare att arbeta med den nya silikontuben jag köpte än den gamla så det här ska nog gå vägen.

Det var lite pill att få på rutan bra med. Det måste varit ganska besvärligt för Jonas tex att sätta ditt sitt dubbelglas medans akvariet fortfarande var igång, dvs vertikal montering.

post-5646-14468929610317_thumb.jpg

Om någon moderator läser tråden förresten så får denne väldigt gärna byta ut 160 mot 120 i titeln då jag i slutändan inte köpte det akvariet jag först tänkt :-)

post-5646-14468929609969_thumb.jpg

post-5646-14468929610134_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu börjar det hända grejer! Karet kan i princip startas snart nu, det här har hänt sedan sist:

Dubbelglaset är färdigt, dock ej testat ännu. Jag har fyllt ut profilerna med silikon från utsidan vilket förhoppningsvis har förseglat insidan från yttervärlden luftmässigt. Det lär ju satt fast rutan ordentligt om inget annat. Jag la även i silica gel kulor men tyvärr blev det fult... Fult pga att en del kulor klistra fast sig i silikon som tydligen inte härdat ännu trots att det går flera dagar sedan den applicerades. Men det är inte riktigt så distraherande som jag frukta först och resultatet ser nog helt ok ut. Men det är definitivt något att tänka på till framtida kar. Överlag vad dubbelglaset ganska lätt att tillverka, speciellt när jag hittat bra u-profiler att arbeta med. Lite kletigt bara med silikonet. Ska man vara riktigt kräsen så är det även en pina att undvika smuts på rutorna och så innan man klistrar ihop eländet. Nu är bara frågan om det även fungerar... Jag fyller upp karet med kallvatten imorgon och ser om det lyckas hålla kondensen borta eller om jag blir tvungen att tänka om.

Nu måste jag bara ha isolerade slangar till kylaren med så är hela karet ordentligt isolerat...

Jag har även arbetat vidare på min LED ramp, jag fick hem dioderna förra veckan och jag har börjat montera de:

post-5646-14468929715152_thumb.jpg

Alla enfärgade dioder är installerade(i mitten) och hälften av de vita är ditsatta med, så två tredjedelar klara. Lite pilligt men inget omöjligt arbete :-) Jag har valt att nita fast dioderna istället för att gänga och skruva. Nitarna pressar fast dioderna ganska bra mot den plana skivans yta. Det blir lite besvärligare att byta om man får trasiga dioder men jag tror det är värt det lilla besväret då installationen blir ganska billig och lätt. Enklare att göra med, jag tror inte det är mycket material att gänga i på den här rätskivan. Jag har gjort små "brickor" av eltejp för att slippa behöva bekymra mig om att råka göra niten till en ledare mellan dioden och kylflänsen. Ser fult ut men effektivt, billigt och enkelt. Lite pilligt bara. Fingerspetsarna protesterar för fullt :-)

Jag har även fått hem mina Tunze 6015 pumpar, de var utan silence kittet men det gör faktiskt ingenting för min del. För det innebär att de kommer bli kortare i karet och då det här karet är ganska litet så vill jag gärna minska pumparnas intryck så mycket det går. Nu är bara placeringen en fråga. Jag behöver ha skummaren i hörnet av karet då staget inte ligger ända ut i kanterna på långsidorna. Det är lite synd för där hade det varit idealiskt att placera pumparna. Jag får se imorgon vad jag kan tänka ihop...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, nu börjar det ta sig! Korallkar är nog så luriga, men när det gäller att få ihop själva akvariet att förvara de kalla fiskarna i så blir det lite svårare :-) Men har man pengar man man nog köpa ett akrylkar bara i 25-30 mm skivor, det borde isolera tillräckligt om man kollar på Steve Wests kar tex.

Jag har nu testat mitt dubbelglas och det verkar fungera kanonbra! Det kom ingen kondens nu på kvällen iaf från det 12-gradiga vattnet jag testa med, verkar mycket lovande. Det här blir inte alls tokigt. Streampumparna är installerade med. Jag fick greja lite för att få in de. Här är en bild på hur jag löste saken:

post-5646-14468929721049_thumb.jpg

Jag fick alltså göra hål för magneten på baksidan, sätta i magneten och sedan trycka dit den utsågade frigoliten och fylla runt med silikon för att täta. Kommer förhoppningsvis fungera bra. Pumparna ser lite stora ut i karet men det kommer nog gå bra när inredningen kommer i och om algerna börjar växa. Bilderna på karet i sig blev inget bra så de får jag återkomma med.

Nu återstår då att färdigställa rampen, bygga skummaren och isolera ledningarna till kylaren så är karet redo att börja köras ordentligt :-) Men jag kommer nog börja starta karet så fort jag kan då det kan gå utan belysning och skummare ett tag först. Även om inget egentligen kommer hända på ett tag. Några alger hade det varit kul att ha nu dock...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag har hällt i salt och allt i karet nu så det är igång. Jag flytta över allt levande som var kvar från mitt 375 liters akvarium och skummaren där ur med så allt är klart. Jag får se hur det går med stensnultran bara för han såg inte alls pigg ut när jag väl fått ur han ur karet. Det finns tamejtusan ingen snabbare fisk än den när den vill. Den bara flög som en pistolkula över karet när jag försökte jaga rätt på den! Och så ser den helt död ut när man väl fångat den. Men mina andra snultror har gjort på samma sätt och även en tropisk läppfisk så jag är inte förkrossad. Men fortfarande lite orolig. Jag gjorde mitt bästa för att jämna ut temperaturen med men det blev nog ändå ganska kallt relativt plötsligt för fiskstackarn...

Nästa mardröm blir att få upp han senare igen om han repar sig. För han kan inte bo här i permanent...

Jag är fortfarande nöjd med dubbelglaset men idag hade jag faktiskt kondens på det! Fast det var på utsidan, mellan glasskivorna var det inget att se trevligt nog. Det blir alltid lite kondens runt om dubbelglaset dock där aluminium profilen ligger bakom. Den leder nog igenom kylan någorlunda ändå. Kondensen idag var lätt att få bort, bara torka av och få lite drag genom rummet. Rummet blir otroligt fuktigt på sommaren, hoppas ingen människa har det så fuktigt i rum de bor i hemma så det är nog ett ganska extremt fall.

Jag försökte ta några bilder med men de blev hejdlöst usla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag blir bra sugen! Främst på alger och tång egentligen men jag måste bygga klart rampen för att de ska kunna klara sig. Men här ska petas ner roliga saker.

Just nu hoppar temperaturen mellan 13 och 15 grader, så 14 genomsnittligt. Det är mycket kallt att rota runt i karet! Men jag kanske kunde höja temperaturen någon grad egentligen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, kliar gör det verkligen. Vi behöver ju ingen båt ens knappt(även om det är en synnerligen underhållande del), vi fick ju en armada med fiskar sist vid bryggan ändå! Långa håvar och kastnät bara så reder vi oss!

Var nere och kolla till karet nu och fisken lever, han är skygg som sjutton dock men verkar annars vara ok. Jag får ge han några veckor nu men det passar bara bra för då blir belastningen på karet mycket lägre i början om det ändå är meningslöst att mata honom.

Jag bytte sten och pump till skummaren med. Den blev helt vild av saken, det flög ut så mycket skum ur maskineriet att jag var tvungen att höja skummaren två decimeter ovanför ytan! Som det är nu så sitter majoriteten av skummaren utanför akvariet... Den tråkiga lösningen blir nog att strypa pumpen lite :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Otroligt skygg, men det var han när jag fick han från bygert med från början. Det tog nästan två veckor innan han syntes till i det första karet, sedan blev han ondskan själv mot övriga karets invånare... Jag tror han är skygg nu med liksom då.

Otroligt rädd för håvar med, han tappar all färg på hela kroppen bara man sätter i håven i karet. Mycket besynnerlig fisk. Det är synd att de är så gravt socialt missanpassade annars är och förblir stensnultrorna min favorit från vår kust.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, den hänger med fortfarande? Jag tror snultrorna är lite åt Malawihållet, en går bra men blir skygg, två eller få kan slåss, en grupp så vet de inte vem de skall slåss med och visar sig också mer. Så det blir ju att se till att få upp ett gäng.

Jonas, nu slår du rekord i medskickat skräp.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, den är kvar än. Jag tror också på din analys, om jag får tag i ett isolerat 5-700 liters akvarium någon gång fyller jag nog gärna den med stensnultror och sjörosor eller något annat kultigt. Men nu måste jag hitta ett annat hem åt den för jag vill gärna ha räkor igen. Men det kanske går smälla upp något kar någonstans här. Räkorna är ju mycket tåliga så får jag tag på de innan jag hittat ett annat kar år fisken så kan de gå i ett temporärt akvarie med lite högre temp utan att de går åt. Jag kika på fisken idag igen och nu såg han inte alls dålig ut, bara skygg. Men han simma ibak bland skuggorna.

Stensnultrorna trivs verkligen fantastiskt med ett rev med hålor de kan flyga ut och in ur.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag spendera midsommar i Marsstrand. Det blev tyvärr inte så mycket tid spenderat vid stranden(skyller på väder) som det borde varit. Men helt tomhänt kom jag inte hem!

Jag ville helst ha alger, men algutbudet vid marsstrandskusten var ganska bedrövligt där jag kom åt. Överlägsen dominans av knöltång, jag ville helst ha havssallat. Det fanns visserligen på några ställen men tyvärr utom räckhåll och jag var inte sugen på att hoppa i vattnet på de ställena där den sågs. Jag hade verkligen behövt en ordentlig håv, något jag får införskaffa helt enkelt... Jag tog helt enkelt med lite knöltång hem, men jag är lite osäker. Någon som vet om den släpper fenoler i vattnet? En del brunalger gör ju det varav jag undvikit de till viss del, men det var synd att inte ta med något iaf. Man kanske får någon liftare med...

En grupp med strandsnäckor med påsittande havstulpaner kom med iaf. Två tångräkor fick jag tag på också, de går i separat kar tills stensnultran är borta. Sara hitta en bra strandkrabba med som kom med hem. Jag ville egentligen inte ha en men de är så bra på att äta upp överblivet och den här var liten och harmlös så det blev en iaf. Hoppas den inte rymmer bara. När jag kom hem såg jag med att jag visst fått med en liten svart nakensnäcka med, mycket underligt men intressant. Får se om man någonsin ser den igen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ursäkta mig, blåstång menar jag så klart, knöltång såg jag ingen av...

Idag ska jag försöka få klart rampen med förresten. Det är väldigt lite arbete kvar nu, ska bli kul att se det nya ljuset.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du fick med dig lite smått och gott!

Om blåstång avger fenoler vet jag inte, men lite aktivt kol är alltid bra att ha i ett tångakvarium. Det vill gärna bli brunt vatten efter ett tag. Jag har aldrig lyckats att få tillväxt på blåstång över huvudtaget. De överlever, men det är det enda som händer. Inte ens Jon-Olav fick tillväxt på blåstång om jag minns rätt.

Knöltång däremot är mer tacksam och växer ganska bra faktiskt. Det är ingen nackdel att den är vackrare också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har läst lite om blåstång nu och av vad jag hittat släpper den fenoler. Om den dessutom växer taskigt i akvarium lutar det åt att den får åka ganska fort då, behåller den ett litet tag. De verkar ju iofs vara ganska långsamväxande iaf på västkusten men på östkusten verkar de ju inte sakna tillväxt så man kan ju undra varför de inte trivs i kar. Spännande, kanske kan starta ett litet kar med bara blåstång...

Jag har byggt klart lysrampen nu med! Eller ja, den lyser åtminstone. Den behöver lite mer tid innan den kan tas i bruk. Här är några bilder på rampen och även karet, den första bilden jag lyckats ta av hela karet som det är nu:

post-5646-14468929910167_thumb.jpg

post-5646-14468929910372_thumb.jpg

post-5646-14468929910554_thumb.jpg

Som synes har rampen ett stort problem, det röda ljuset blandar sig mycket taskigt med det vita. Det här är ett problem jag haft på tidigare ramper med röda dioder med. Slog jag av pumparna såg det bättre ut men så kan jag inte ha det. Men jag ska ha rampen högre upp främst och tänkte lägga något difust glas eller plast framför och se om det ger lite effekt. Då tror jag det kan bli bra, ljuset blev ganska hyfsat annars. Jag följde en rekommendation av Stig med en blandning av två 20,000 K till en röd. De röda är 620 och 660 nm våglängder. Detta borde de bra med blått och rött ljus för klorofyll. Ljuset i sig är ganska trevligt med, men jag kan nog inte bedöma det korrekt förrän jag ordnat disco effekten jag har nu...

Annars ser karet ganska tomt ut nu, jag behöver ordna till tekniken bättre med, pumparna sitter där de sitter men skummaren ska längre bak och returpumpen till kylaren ska jag placera utanför karet istället så den inte tar plats. Får ordna ett insugningsrör åt den bara så blir det ordnat. Stenarna ska placeras om lite med, tanken är att jag ska plocka lite sten från havet med så det är därför det är lite tomt. Jag la några grundläggande större stenar bara samt några få från det gamla 375 karet.

Dubbelglaset fungerar fortfarande väl men man märker att aluminiumet är en mycket god ledare av kylan från karet. Glaset direkt utanpå aluminium ramen blir det mycket kondens på ibland men huvuddelen av glaset klarar sig utmärkt. Hade jag haft vatten ända upp hade jag nog fått problem dock med att det bildats kondens överst på rutan som runnit ner.

Nu måste jag fundera ut ett bra sätt att skärma av dioderna framifrån och bakifrån samt hitta en difusor. Klart är iaf att ljuset blev väldigt starkt över karet, det är mycket ljus. I nuvarande skede blev rampen ganska snygg med, mycket slimmad. Återstår bara att se om rätskivans gods klarar att kyla dioderna...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Pröva att höja rampen högre över vattenytan. I sämsta fall kan du ta av linserna. Ett prismaglas som på en del lysrörsarmaturer hjälper också men det skall vara minst 5 cm under lysdioder utan linser för att fungera riktigt. Med linser behövs betydligt större avstånd.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör utan linser redan nu då jag inte orkat testa montera de ännu. Men den ska vara monterad ganska mycket högre i slutändan, den kommer nog sitta ca 30 cm ovanför ytan i slutändan. Jag ska bara hitta något bra att montera den med, jag testa lite idag på högre höjd och det tog helt klart ner effekten men jag tror nästan prismaglas kommer behövas... Men det är bara testa, 5 cm från dioderna utan linser går tveklöst ordna. Det här blir bra...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, nu är rampen klar. Nu ska den bara ner och monteras och sladdarna ska dras. Lätt som en plätt.

Här är två bilder på den:

post-5646-14468929910932_thumb.jpg

Den är inte den vackraste men inte så jätteful heller dock. Hade jag lagt ner lite mer tid på att vara noggrann och lägga några slantar extra så hade den nog kunnat bli ganska tjusig. Kanterna är fult avsågade och snea och träsidorna är olika långa(51 resp 49 cm, två 51 hade varit att föredra men de såldes i bitar om en meter). Skruvarna var lite långa med... Etc. Men annars blev den schysst, hoppas den fungerar bra med bara. Har ingen aning om värmeutveckling och ljudnivå än tex. Blir den för varm så får jag nog skaffa en svagare drivare helt enkelt och köra dioderna på lägre kraft, det gör inget då den är stark så det räcker nu.

Får se nu om discot är kvar när den är monterad en bit högre upp eller om jag få jaga rätt på prismaglas eller liknande, finns säkert någon gammal ful armatur på erikshjälpen jag kan slakta i så fall.

De snälla moderatorerna hjälpte mig även att fixa rätt rubrik på tråden. Kalas.

post-5646-14468929910739_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det tycker jag med. Det blir tufft om det fungerar, men iaf teoretiskt borde det göra det. Det är väl om man skulle ha mer grönt ljus för brun och rödalger i så fall.

Det ska vara fullt med tång! Massor överallt! Men jag vill nog hålla mig till röda och gröna arter främst. Knöltång och havssallat ligger rätt högt på listan över arter jag vill ha just nu.

För övrigt får jag skaffa det där prismaglaset. Ljuset är installerat och ser bra ut men disco effekten försvann inte även om den avtog. På den positiva sidan så var rätskivan mycket sval, men det blev ganska mycket oljud. Oljudet beror på turbulensen som blir i rätskivan, stänger av jag ena fläkten blir det mycket tyst. Jag fundera länge innan på om det inte borde bli såhär men då många andra verka göra sådana här lösningar så tänkte jag testa... Nu gör jag inte om det misstaget iaf. Jag ska se dels på att sänka spänningen till fläktarna, eller att testa stänga av en fläkt. Problemet är att den ena sidan av rätskivan får ganska klent flöde med bara en fläkt då den inte kommer sitta i mitten av rätskivan. Men har man tur kanske det räcker ändå... Men jag tror inte det. Tror mer på spännings regleringen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Det här karet har nu gått ett tag och det rullar på. Det har börjat komma en liten invasion av små bruna alger överallt, lite slemmiga och tråkiga. Lägger sig i ett tunnt täcke. Men det är nog bara en del av inkörningen, värre kan man ha det.

Jag tror dock att min blåstång faktiskt växer, den har mycket ljusa toppar som har en frisk fin ljusgrön färg. Resten av algen ser mycket mossig ut men topparna är fina. Har den växt så har den nog växt ett par cm. Blir spännande att följa.

Min krabba har jag inte sett till alls sedan den kom i karet. Den kan ha rymt eller blivit uppäten... Eller så hoppar den fram från stenarna om ett år helt plötsligt.

Stensnultran är mycket framme numera med, den uppskatta kraftigt att jag byggde några grottor i karet den kan kika ut ur och sitta i.

Ljuset är inte ordnat, jag hade lite plexi och när man grova upp ytan på den gav det ett trevligt resultat iaf, måste bara installera det på ett bra sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...