Gå till innehåll

Daniel 120 liter kallt


Rekommenderade inlägg

Ja rötsimpan är en kul fisk, som jag skrivit tidigare är han väldigt fotogenisk så han brukar sitta väldigt stilla långt framme. Här tillsammans med min ishavsstjärna. Tydligen kan bägge bli väldigt stora, men jag tror inte de blir så stora på vår kust som de kan bli på andra ställen.

 

Rötsimpan verkar ju finnas i Östersjön med, så den kanske du med kan fånga! Det är en kul fisk men räkna kallt med att du blir väldigt strypt mot vad mer du kan ha med den :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Förra veckan var jag lite orolig då jag hitta skalet från min nya krabbtaska, det såg så brutalt ut så jag trodde det var mord. Idag visa det sig att jag varit orolig i onödan.

 

Krabban.thumb.jpg.634736d2cc67713f4e403731f1d00a9b.jpg

 

Puh, åt bra gjorde han med! Mycket bra krabba.

 

Jag tog hem en del smått och gott förra restan, även en tejstefisk samt en svart smörbult. Smörbulten tror jag får det tufft då han var mindre än jag trott och simpans mun är stor. Men har jag inte gett upp på han. Tejstefisken såg jag för några dagar sedan. Idag är det så otroligt mycket alger i karet med att han nog kan gömma sig vart som helst 5 cm innanför framrutan utan några problem. Tången jag tog hem tror jag inte tagit sig... Men jag vet inte. Växer gör det iaf och fint blir det. Får försöka ansa ut lite nu i veckan.

 

Vy.thumb.jpg.1ddfdbdc631e7700b2e582c4ab81d37f.jpg

 

Behöver nog göra rent min termometer med vad det lutar...

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Vi håller på att bygga om ordentligt i föreningslokalen där karet står. Så nu har det fått flytta en meter till igen. Flytten gick bra, betydligt mindre smärtsam än sist, börjar få rutin på saken. Min krabbtaska har börjat bli riktigt stöddig dock, han tvekar inte att sitta och hänga vid framrutan till och från, han har tyvärr även arkebuserat min ena maskeringskrabba med till min förskräckelse. Så nu har jag bara en. De har muckat lite med varandra har jag sett men jämför man klorna är det ju extremt orättvist.

 

Min Tejstefisk lever ännu med och börjar visa sig mer! Platsen är karet står på nu med har lite utrymme för tillväxt med har jag insett. Jag kan nog uppgradera det till ett 160 liters kar. 95x44x40... Får tänka lite, bara kylaren orkar med. Jag har nu lyft både min Teco TK150 och min Resun Mini 200 ganska tätt inpå varandra. Tecon är ganska mycket tyngre. Fast den har lite högre spec med är klart.

 

Ingen bild, akvariet ser helt mjölkigt ut i vattnet. Behöver göra ett lite större vattenbyte, ska frysa lite is bara. Kallvattnet i kranen är för varmt just nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Han är ju inte enorm, de flesta strandkrabbor vi får upp brukar vara större :-) Kanske är 6-7 cm över ryggskölden.

 

När jag flyttade karet så grävde han ner sig i sanden med, roligt beteende. Ganska taskig men fortfarande ett spännande djur och min favorit i karet. Får spana så han mår bra imorgon.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har varit gott om taskiga krabbor i mjärdarna på sistone, obegripligt vad det varierar vad man får upp men det gör det ju lite intressantare. Kul i akvarium med stöddig attityd men visst ställer de till en del, jag har fått livrädda nån nyintroducerad förvirrad fisk som kommit för nära. Synnerligen ätbara om man tröttnar på dem är de ju också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag börjar förstå varför du alltid har lite tveksamhet i rösten när du pratar om dessa krabbor slanten, han är inte guds barn alltså :-) Jag tror tyvärr han kommer knipa tejstefisken, den mår inte riktigt bra och blir konstant jagad av honom. Han har en uppsyn nog inte ens en mor kan älska. Men jag kan inte hjälpa att ha en fortsatt förkärlek till han ändå.

 

Krabban.jpg.1d614df5ca2fb2d75b51674f58a8266b.jpg

 

Någon dag när jag pillar i akvariet kommer han nog nypa mig i fingret... Det kommer inte bli skönt.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här har det hänt grejer nu igen, egentligen åt det värre hållet.

 

Jag har tappat min rötsimpa och min ishavsstjärna. Jag är inte säker på hurvida det är min nya krabba som är skyldig eller om någon komplikation av förra flytten är orsak. Visst är han rovig som tusan, men simpan var ganska stor... Har inte hunnit ha koll på karet 100% pga allt arbete jag har med att bygga om lokalen där det står nu. Som tur är så hade nog inte simpan varit död så länge när jag kom ner då han hade den mesta färgen på kroppen kvar. Har bytt ca 60% av vattnet idag och ska byta lika mycket imorgon igen.

 

Snultrorna, smörbulten och maskeringskrabban mår bra och är pigga. Tejstefisken verkar fortfarande inte må bra men är vid liv. Hoppas han kan repa sig men just nu känns läget svårt för han. Kommer nog bli tvungen att välja invånare annorlunda i framtiden :-) Iom att simpan är borta nu dock så kan jag lägga i småfisk igen, så det är inte helt negativt även om han var en kul typ. Lutar nog åt lite fler stensnultror isf då de är kul och frisimmande så de lär inte krabban komma åt så lätt. Men jag ska se hur långt jag kan komma med att uppgradera det här karet till något lite större, isf är det lika bra att ha lite färre invånare i början så kan jag fånga fler fisk nästa säsong... Eller tigga till mig något nytt odjur från Jonas ;-)

 

Men ångrar inte krabban oavsett, det är ett kul djur att observera och lära sig mer om! Men just nu är han topp rovdjuret i karet och det jag får planera övriga invånare runt, precis som simpan var innan. Det finns alltid någon värre i havet! Inga bilder idag, vattnet var ganska grumligt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är nog mer troligt att den inte gillar flytten eller liknande. Tror den är död iaf, hitta massa vita små taggar och såg inte skymten av den. Svårt djur att hålla koll på då den smyger undan sikt hela tiden men den har regenererat en arm under tiden jag haft den så någon form av trivsel bör den haft.

 

Tejstefisken har tappat en bit att stjärfenan, eller ja, hela tippen. Den måste blivit biten eller klippt där ibak. Så han sitter mest och flämtar vid framrutan. Men ska få upp vattenkvaliteten och sänka tempen en grad till(ca 15 grader nu), skadan är inte så illa att han borde vara dödsdömd av det. Av min bedömning. Men har inget sjukhus eller liknande att hålla han i, kan lägga han i ett yngelkar men jag tror inte det kommer syresättas vattnet något vidare där i för en så pass stor fisk. De är mest för, ja yngel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här får ni en taskig bild av karet! Den blev inte bra alls, haha, såg ok ut iaf när jag tog fotot... Nu är två stora vattenbyten gjorda så nu borde det vara på rätt köl igen. Invånarna som är kvar är pigga åtminstone! Har även fått ner min nya luftpump så nu är det lite fart på vattnet igen.

 

59adb9d96c2e1_kall4sept.jpg.adda0e5252148fca3187640c08b98851.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Gjorde en groda igår! jag skulle göra rent filtermattan till kylarinsuget, när jag gör det stänger jag av pumpen. Annars suger den in luft utan mattan och blir en mardröm att starta om.

 

Men jag glömde sätta i pumpen igen... jag kom på detta idag som tur var och åkte och satte i den igen. På nästan 24 timmar så har temperaturen gått från ca 14,3 till 17,7 grader. Djuren i såg oberörda ut. Det är nog inget experiment jag kan rekommendera men det talar ändå ganska mycket för hur pass pumpen tillför värme till karet skulle jag inte ha den känns det som karet skulle klara sig med att kylaren gick en till två gånger om dygnet. Konstigt.

 

Jag måste skaffa någon form av "senil timer" till detta dock, så jag kan bryta strömmen i ca 15 minuter och sedan slår den på automatiskt igen. Det kan hända på tok för lätt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Det är lite trist att låta tråden ligga i dvala, men det händer inte så mycket med akvariet. Det domineras av någon sorts slemmiga alger men har fina fläckar här och där av framför allt havssallat som bryter av trevligt. Det är tom några ganska stora blad. Vattnet i sig är grumligt på något sätt som inte ger med sig. Det hjälper inte att glaset i sig ser otroligt tråkigt ut.

 

Jag gjorde först ett försök att få bort eventuell fukt med hjälp av torkningskulor och en luftpump. Men jag glömde den på över natten vilket omvandla mitt dubbelglas till en luftavfuktare åt hela akvarierummet. Så det var ganska blött därimellan nästa dag :-) Då ställde jag luftpumpen utomhus istället vilket fungera mycket bättre. Det har fått bort all kondens iaf, men rutan ser ungf likadan ut. Den skulle nog behöva putsas. Men det går nog inte lösa. Nu är kassan för kalla karet slut dock för ett tag så det får vara så länge tills jag bygger ett nytt kar.

 

Jag har inte tappat några djur iaf utan de lever tillsammans, krabban har blivit riktig aktiv och klättar runt lite överallt. Han är ett monster men jag är fortfarande förtjust i han. Det går nog ha han i ett stensnultrekar med god framgång. Han verkar inte kunna få tag i de. Men vill man ha ett kallt sällskapskar så är maskeringskrabborna nog fortfarande den bästa sortens krabba att skaffa.

 

5a55268c6d042_kalltfts10jan18.jpg.2541fa111b075fd866b95f2493fa9f84.jpg

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite mer jobb idag, satt mest och spåna och fundera på karets framtid. Jag har under en längre tid märkt att det bildas ett grovt skum över hela ytan, trots att bubblorna är väldigt grova. Jag tycker även glaset blivit lite bättre efter "mirakelkuren" Men vattnet i sig är bedrövligt siktmässigt. Man ser ju ingenting. Jag testa sätta i en liten skummare för att testköra. På en 20 minuter hade den redan fyllt koppen, det med ordentligt gult vatten. Min gamla skummare kanske gjorde mer nytta än jag trodde? Det här behöver undersökas mer noga, jag byter ändå mer vatten nu än jag gjort på ett bra tag. Men skummaren kanske är mer värdefull än jag tänkt.

 

Det fick mig att återgå till karets framtid. Tanken har varit att skaffa ett kar ganska likt det som är nu, fast lite större. Men frågan är om jag skulle ge mig på en sump istället. Samt ungefär samma volym jag har nu. Fast lite bättre utformad efter utrymmet... Det vore spännande. Vissa saker skulle nog bli lättare. Samt att jag skulle ha bättre möjlighet att ha en skummare. Det vore även en utmaning, jag är fortfarande helt inne på att köra utan extern sump hemma sedan. Men här kanske...

 

Passa även på att isolera en av slangarna upp, mycket har varit tillfälligt med karet. Men jag hade ju trots allt lite isolering liggandes, samt lite extra energi.

 

5a5687981c2f3_Kallskumning.jpg.d3236e32e3ca76b04a80d702da6f6097.jpg

 

5a5687974dfa8_Kalltskum.jpg.40bb3e40038696630a60e9d5337d9f56.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...