Gå till innehåll

Daniel 120 liter kallt


Rekommenderade inlägg

  • 2 veckor senare...

Jag satt och studera akvariet i en halvtimma idag. Det är något jag sällan hinner göra. Det är nog synd för jag finner det så avslappnande att jag nästan tuppar av efter en stund. Efter en stund så kom jag nog fram till varför jag gillar stensnultrorna så mycket.

 

De är en strålande fisk att ha i akvariet för iaf mina exemplar är genuint nyfikna på allt. De simmar lungt runt i akvariet och tittar överallt, letar efter något att testäta. Deras rörliga ögon gör det extra lätt att följa de. De kikar lite i hörnet, lite bakom stenen, tittar lite på havssallaten som snurrar i flödet en stund. Simmar sedan och tittar så inget gömt sig bakom skummaren. Hela tiden, utan att vara hetsiga. En strålande akvariefisk.

 

... Jag får pilla iordning karet så jag kan fånga några till.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Jag skrev nog om att vattnet var oklart i ett tidigare inlägg. Men det har gått helt bananas den senaste veckan! Nu är sikten i karet nästan nere på 5 cm. Det har även antagit en brun nyans. Fiskarna och krabban verkar helt oberörda, likaså verkar algerna fortfarande växa. Men man ser ju inget! Har ingen aning om vad det beror på. Jag har gjort det förbjudna och tagit mer än en åtgärd. Så om problemet löses så vet jag inte vad som var nyckeln :-)

 

sikten.jpg.f2d7515cb827f18f8ed621da1b5c5676.jpg

 

Jag har minskat ljuset med 40%, höjt temperaturen en grad, håller uppe matning en vecka och har dessutom även sänkt flödet på luftpumparna så att mindre luft pumpas in.

 

Får se vart det leder. Ser ut som någon sorts alg eller bakterieblomning, med vad för sorts? Så länge inte djuren lider så kan jag ta det med ro dock :-) Synd att jag inte har några filtrerardjur i karet bara, de kanske hade kunnat ha glädje av situationen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj, det var väldigt brunt!

Nu skulle du haft ett mikroskop. Hade varit kul att se vad det är. Jag gissar nog på en algblomning av något slag i och med att djuren inte uppvisar symptom på syrebrist. Om du kan mäta pH är det antagligen några punkter högre pga att algerna konsumerar CO2.

Så där blir havet under tidig vår och sen höst när algblomningen drar igång. Lite coolt om du fått en säsongsblomning, men det känns otroligt.

Tycker dock att du ska sänka tempen igen, eftersom kallt vatten löser syre lite bättre och de biologiska processerna är lite långsammare. Sen hade jag nog gärna haft högre flöde för att underlätta gasutbytet.

Jag har haft en liknande situation i ett av mina småakvarier, men inte lika kraftigt. Bytte vatten utan att det hjälpte, men för några veckor sen blev vattnet kristallklart igen.

Luktar vattnet annorlunda? Vad har du för näringsvärden?

Jag får posta några blåmusslor till dig :)

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag upplever med att vattenbyten inte gör någon skillnad alls. Jag tror som dig, att en dag kommer det vara puts väck bara...

 

Jag drog ner luften mest för att det blir så otroligt mycket skum på ytan just nu. Jag tror om något att skummet snarare försämrar gasutbytet. Kanske kan sätta dit andra stenar så jag får större bubblor, då kan jag nog dra på flödet. Får se vad jag hittar när jag är nere ikväll.

 

Min tanke med höjning av temp var att den biologiska aktiviteten hos blomningen skulle snabba upp lite :-) Syresättning borde inte vara något jätteproblem då det bara är fyra djur i karet.

 

Upplever inte att det doftar något alls egentligen om vattnet. Men näringsvärdena har jag ingen aning om. Kanske ska ta med mina tester, har iaf fosfat tillgängligt. Tror de är något höga då jag nog matar mer än som behövs.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, akvariet är för tillfället befriat från skummare. Något som jag är helt säker på skulle iaf hjälpa drastiskt med situationen :-) Många av egenheterna har kommit sedan jag tog bort den. Så jag kommer att återgå till att ha en igen när jag gör om karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Igår var en onödigt spännande dag! Den blev ett resultat av händelser på lördagen.

 

På lördagen så ledsna jag på att krabban nöp av mina syrestenar i plast. Så jag skulle sätta i ett stigarrör som fästes med sugkoppar på rutorna. Jag såg krabban sitta vid framrutan först, så jag börja skrapa lite i ena hörnet ibak... Titta igen och nu var krabban borta! Jag titta länge och vänta på att han skulle komma fram, det gjorde han inte. Då la jag i lite räkor vid framrutan, efter några minuter smög han fram till rutan. Men så fort mina fingrar närmade sig vattnet så var han borta som en raket!

 

Nu får jag väl bita i äpplet om jag får en feghetsmedalj men jag vågar tamejtusan inte pilla i akvariet när han beter sig så! Jag har inget emot att pilla i när han är i, han brukar krypa bort. Men jag ser ju ingenting i kareländet! Sikten kan snart mätas i mm. Det är helt vansinnigt. Jag satt i 45 minuter framför akvariet och försökte lista ut vad krabban syssla med. Han må inte vara stor men jag har satt en vinkork i klorna på ett sådant här odjur samt sett vad som hände så ni varmvattensnördar har ingen aning om vad det här är för odjur! Jag börjar förstå varför Jonas alltid kastar tillbaka de :-) Det sluta med att jag inte kunde använda sugkopparna för att fästa den. Jag töjde fast en keramiktyngd i botten på röret istället och lät den sitta i på det viset istället.

 

Igår ringde en annan kille på föreningen och sa att kallvattenskaret blivit omvandlat till ett terrarium.

 

Terrarium.jpg.c357e4e3e4196db8927f0fcdc314ed4e.jpg

 

Ilsken som ett bi sprang jag bort och undra vilken slang som hoppat loss, att det skulle spruckit kunde jag inte tänka mig.

 

När jag kom fram kunde jag se vad som skett. Det förbaskade stigarröret hade lossnat(troligtvis för att någon klättrat och nypt i keramikstenen) och fått mynningen över kanten och pumpat ut vattnet. Som synes så kunde luftröret pressa ut ganska duktigt med vatten innan den fick nog och gav med sig.

 

Jag drog ut kylaren och returpumpen samt började blanda nytt vatten. Så karet fick ofrivilligt ett 60% vattenbyte. Idag har jag inspekterat akvariet igen, inga invånare strök med i händelsen. Det kan även konstateras att teorin om vattenbyte skulle hjälpa mot grumligheten är helt körd för det är tusan precis lika usel sikt i akvariet, kanske någon cm bättre.

 

Nu har jag keramikbollar som syrestenar igen. Förändring är av ondo! Man ska aldrig försöka ändra saker, det blir bara problem. Nu vet jag det :-)

 

5a9eecb3f22f7_fylltkalt.jpg.fa0cb7fca1b517ffaec893c20e6e8325.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I slutändan gick det bra dock då varken djur eller materiell skada skedde. Kylaren och returpumpen klara sig helt utan men de också och golvet var torrt idag. Så karet fick sig mest ett ordentligt vattenbyte.

 

Krabborna är ett gift för övrigt, det går ju inte en sekund när jag tänker "vad kan jag egentligen försöka ha med krabban" istället för "Vad skönt det vore om krabban var borta". Men det blir ingen sådan krabba hemma dock... Inte ens i sumpen tror jag. För krabban har även nypt sönder insugsgallret till skummaren jag testa ha i här. Så jag vågar inte ha de bredvid något dyrt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Wow, det här akvariet har varit igång i nästan fem år nu. Tiden går fort.

 

Jag fick göra rent filtret till kylaren idag iaf, då flödet tappats lite. När det gjordes passa jag även på att ta bort lite flytande alger som låg på ytan. Då fick jag ut det här sjoket. Haha, vilken grej.

 

kallvattensalg.jpg.f0e18c4971f6c556c076fb934f6efcee.jpg

 

Mestadels trådalger, men även lite havssallat. Den är väldigt ljus för det mesta, då den flyter på ytan kanske det är för att det är för mycket energi där? Mer än som kan hanteras, på undersidan är algerna mycket mer mörkgröna.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Karet rullar på... Utan att jag egentligen ser något. Men idag såg det ut som det röda dragit sig tillbaka något. Dessutom såg snultrorna så ledsna ut så jag gjorde ett 50% vattenbyte. Det blev lite bättre, så bra sikt som det är nu har det inte varit på länge... Fast den är ganska usel ändå för de flesta utomstående :-)

 

Snultrorna verkar lite småstressade av situationen, de verkar inte fara illa på något vis. De är rätt tjocka. Men de står nästan vid framrutan och stirrar hela tiden. Det är fiskar som verkar vara väldigt visuellt orienterade, så de blir nog lite förvirrade av att inte se något vidare och kikar ut i rummet istället. Smörbulten verkar rätt chill, ser han rätt sällan. Krabban vet jag inte vad han gör. Men han såg både stor och ren ut idag så jag funderar på om han ömsat igen. Svårt att hitta ömsningen nu dock :-)

 

5b085911b553e_FTS26maj.jpg.12f683b8a17b9e4b4556a6ef053be383.jpg

 

Titta här på bytesvattnet:

 

Bytesvatten.jpg.fe746dd2e9a5d87a89a2061db1b7a54f.jpg

 

Vilken soppa! Det måste vara någon alg eller liknande? Röd bakterieblomning låter konstigt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Läger oförändrat en månad senare! Det röda lever kvar, vad det nu är. Jag har ju faktiskt mikroskop, borde väl lära mig hur det fungerar och titta. Men till helgen blir det ju en tur till havet så då kan man nog dra med sig något odjur! Blåmusslor finns ju faktiskt i frysdisken annars om jag inte hittar några där. Missa ditt sista inlägg Jonas men det är nog ingen fara, vi behöver inte testa postnords frakt i rekordvärmen :-)

 

På en sidonot så var jag och en akvariekompis ute och skulle hämta lite sötvattensfiskar åt honom. Jag råka fråga herren vi var hos om han hade kvar kylaren han hade till hans gamla tropiska kar. Det hade han inte, men han hade en till annan kylare.

 

Så jag råka köpa en Aqua Medic Titan 1500 idag.

 

5b34f4f5a814b_Nykylare.jpg.f4fbface81aef6e0e4c62399f39860da.jpg

 

Lite rengöring så fungera den bra. Den läcker lite vid ena kopplingen men det är nog bara oringarna som är torra där. Nu kan jag med ha stort akvarium! Haha, vet inte vad jag ska ha denna till nu. Får nog arkivera som reserv eller spara till den stora uppgraderingen... När nu en sådan kan komma.

 

5b34f4f542baa_Frbrukning.jpg.2e471b9317333abc68ce83829db019fd.jpg

 

Aqua Medic specar att den drar ungf 375W från väggen, min mätare säger 320-355 ungf vid testet så det stämmer nog rätt bra. Det är inte så illa ändå, ljudnivån är ganska hög. Fast den låter mest vid uppstarten, när den väl kommit igång så blev det bättre. Främst fläkten som väsnas. Men det är nog lite besvärligt att byta.

 

Enda negativa är att displayen är lite ledsen. Trycker man på den så visar den alla siffror. Kan kolla om det är någon kallödning men troligtvis är displayen i sig lite kass. Går se ändå rätt bra hur den mår. Men det kanske går byta de, får kika runt lite...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel , 

5 timmar sedan, mikoto sa:

Blåmusslor finns ju faktiskt i frysdisken

det finns ju även dom på burk , men du kanske inte ska ha dom till pizza , :triumphant:

det är inga problem att byta den fläkten , det finns ju de stora lågvarviga data fläktarna som blåser lika mycket , 

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=computer+fan+220mm&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=computer+fan+200mm&_sacat=0

men 27 db är högt för mina öron ,

jag använde 4st sådana https://www.ebay.co.uk/itm/Arctic-F12-Silent-120mm-3-Pin-Case-Fan-with-Standard-Case-/372339771523?_trksid=p2349526.m4383.l4275.c10

tror det var 14 db på dessa och dom är helt ok faktiskt , men då hör du kompressorn istället , 

hoppas ni får det trevligt på lördag 

mvh stefan

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ta med dig mikroskopet och en flaska rött imorgon, så kommer du nog få hjälp av tre nyfikna gubbar...

Men tar du med dig en näve blåmusslor hem kommer det nog klarna ganska fort i akvariet. De är grymma filtrerare.

 

Det är en grym kylare du fått tag på. Håller med om att ljudnivån är hög, men den sköter sitt jobb med bravur. Hoppas du får ordning på displayen så kan du snart starta ett 750 liters!

 

Vi ses imorgon!

 

 

 

Ändrat av Slanten
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stefan: Du kan gott hänga med! Du behöver komma ut lite, det kommer lite fler gubbar dit så du har någon att prata med om hur eländigt det var att vara akvarist när du var ung.

 

Fiskdisken var nog snarare det jag borde skrivit, aja. Bra med fläktarna där, får överväga det om jag ställer den i vardagsrummet.

 

Jonas: Får överväga saken! Men jo, musslor blir kul att testa med. Undrar om de hinner suga upp allt innan krabban krossat allihopa med sina nyfikna klor... och ja, kylaren ska nog räcka! Får läsa på lite om displayer tror jag. De är ju ganska simpla egentligen, borde gå ersätta ganska lätt. Aqua Medic har nya, men man får med hela datorn som styr kylaren då. Och det kosta med än kylaren kosta, så så roligt ska vi inte ha :-) Man ser ju tempen ändå så det är ett sekundärt problem...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel , hade ni tänkt lämna mig på land då eller ? jag blir ju nästa sjösjuk i duschen , men blå musslor funkar faktiskt ,

om du inte hittar några så har fiskbilen oftast färska , det är bara att lägga dom i lite akvarievatten ,

dom som öppnar sig först sparar du , sen lagar du mat på resten ,

denna kanske funkar https://www.tradera.com/item/340198/297953850/temperatur-controller-thermostat-med-sensor-fri-frakt-helt-n

mvh stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, du kan sitta på bryggan och håva lite, eller kasta ett spö.

 

Den där displayen är ju nästan perfekt, rätt antal ljus på den. Får se hur fort jag ledsnar på orginal displayen, isf borde det gå konvertera till den där. Ser nästan ut som det skulle gå att byta hela datorn rakt av. Formen är väldigt lik.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel , måste tyvärr tacka nej , frugan ska på hundutställning , så jag får pass dom som är kvar hemma , 

den styrningen i den kylaren är inte så avancerad ,så jag tror att en sådan funkar , kollade inte så noga om alla givare ingick ,men det är bara 69kr till i så fall , 

mvh stefan

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har det gått en vecka sedan vi var ute på havet och jag tog med lite ostron och blåmusslor hem till akvariet. Resultatet är...

 

5b41150c6d4b6_Grntvatten.jpg.cce7f9b424708ca27f7d4acc57f77e77.jpg

 

Ja, nu är akvariet grönt istället. Vetikatten om det är bättre men hej! Omväxling förnöjer.

 

Blir kul att se hur det är nästa vecka. Blåmusslorna framme i högra hörnet verkar leva iaf, resten har jag inte sett sedan jag slängde i de i akvariet. Fiskarna verkar ganska likgiltiga till förändringen. De vill bara ha mat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...