Gå till innehåll

Daniel 120 liter kallt


Rekommenderade inlägg

Ingen bild den här gången men två saker har skett.

 

Akvariet har blivit ännu grönare.

 

Och om det fanns något tvivel om krabban kunde ha ihjäl de stora blåmusslorna så är det ingen man behöver tänka på längre, han har inga problem att öppna upp de :-) Just nu är jag osäker på om några musslor alls är kvar. Jag tror han åt upp sjöborren också. Han ser iaf mycket lycklig ut, vilket alltid är något.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Tja, akvariet har inte varit grönt eller rött på ett tag. Det är ju bra. Men det är nog någon sorts blomning fortfarande så vattnet har usel sikt. Dock något förbättrad.

 

Mitt dubbelglas har verkligen tappat stinget dock. Det är fukt imellan och jag tror det nästan börjar blir lite mögel där med pga detta :-) Får väl ta tjuren i hornen någon dag och försöka skära bort glaset. Blir nog jättekul... Jag är nog fortfarande mer sugen på att byta akvariet. Så renoverar man detta när det är tomt.

 

Jag har för övrigt satt i en skummare med så länge, för att se vad som sker. Om det kan få bort skummet från ytan och kanske även rätta till vattnet. Blir spännande att se hur full koppen är imorgon. Skummaren är inte jättevackert isatt. Det är en Bubble Magus påhängsskummare egentligen som jag fick ta emot för ett tag sedan. Jag har med grova handgrepp gjort om den till en intern återcirkulerande skummare istället. Den matas nu med returen från kylaren. Lite för högt genomflöde men det fungerar.

 

Min enda återcirkulerande skummare så den är ganska rolig. Jag måste byta motorblocket till pumpen dock, fästena till den har gått av så den sitter fast med impellerhuset med buntband. Den professionella lösningen...

 

5ba7cdb61cecd_kalltmedskummare.JPG.c3cadf74bd4354d2ac3b784861dcbd2e.JPG

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag fick ett ryck och bestämde mig för att försöka förbättra karet lite till! Jag ska köra med mindre ljus ett tag, akvariet får byta tema till djupare vatten. Så fram med algskrapan och plockande av algerna. Min havssallad har ändå tagit ganska mycket stryk under den här perioden som varat. Det är en ganska lätt alg att ta hand om så det blir inget bekymmer att ångra sig i framtiden och ändra tillbaka :-)

 

Så rutorna fick skrapas och jag bytte 60 liter vatten. Vilket nog blir nästan 75%. Det var inte mycket kvar. Jag råka även blanda lite för salt bytesvatten så fick spä på några liter extra med färskvatten så det är mer vatten i karet än innan nu.

 

Jag bytte även belysning på akvariet. Så från 45 w till 3w. Bara en strimma i akvariet. Jag måste få upp klarheten i vattnet med dock för att det ska bli bra. Annars får jag skaffa en lite starkare lampa. Vattnet är ganska skapligt nu faktiskt. Men det är väldigt gult. Lampan är förvisso varmvit men jag tror vattnet har en gulhet i sig... Vilket inte är konstigt. Jag får beställa lite aktivt kol och testa med. Tyvärr gör den nya belysningen att det var nästan omöjligt att ta en bild. Det går nog om vattnet klarnar upp sedan, vi får återkomma till det.

 

Under sista veckan var krabban väldigt dold, såg han inte alls i princip. Börja nästan undra om han till slut klättrat ur akvariet. Men när jag fått ner vattennivån så hitta jag han, väldigt passiv och försiktig. Men ibak hitta jag det här:

 

5ba94bbd5ced5_Krabbmsning.JPG.3a1adad2954517a711f46d47179f4228.JPG

 

Han hade nog ömsat ganska nyss, så inte så konstigt att han var försiktig. Detta var allt som fanns kvar så någon dag sedan var det nog. Men det brukar försvinna riktigt fort normalt. Även för ett så förhållandevis stort djur. Skalet i sig är väldigt skört.

 

5ba94a9a75d11_Krabbainsida.JPG.a8adb968717ae5370d9d1f1f122df39e.JPG

 

Här är insidan, kolla de spännande mönstren där. Undrar vad de beror på. Kanske lämningar från tidigare ömsningar? Eller någon sorts imperfektioner.

 

Musselfest.JPG.0438622b7e523b8dc0bdfb80a2bb7695.JPG

 

På tal om saker från akvariets botten. Här är musslorna. De levde en kort och förtryckt period i akvariet. Men någon blev väl glad iaf :-)

 

Algstenen.JPG.741f7d6b3e1f3531d0ed7d084766d465.JPG

 

Här får ni någon bild jag lyckades ta igenom mitt dimmiga glas, oändliga reflektioner och urtaskiga ljus :-) Det är en rolig bild för den är så oerhört orepresentativ för hur akvariet ser ut idag. Men det är fina alger. Undrar om de tynar bort eller kan leva en mager existens i det nya ljuset?

 

Skummarkopp.JPG.63f3c48c5931d7cde479a3f474d0bbfc.JPG

 

Min skummare med! Den verkar fungera, bortsett från koppen. Den fungerar uselt :-) Den läckte något hemskt, så skummaren spydde ur sig skum som fort åkte ut igen i akvariet. nästan hela cylindern  som formar väggarna var loss från botten så inte särskilt konstigt. Skummaren i sig är gjord av någon hård och skör plast. Gissar på akryl. Jag hade först tänkt ta bort hela cylindern och limma på den igen. För att vara säker på att hela  fogen skulle vara ok. Men de ställena den satt kvar på satt den ordentligt i. Då jag riskera att spräcka botten om jag skulle få loss den. Så jag bände försiktigt upp den där jag kunde och spruta in superlim i en ganska generös dos. Får testa senare om det håller tätt. Just den här skummaren har lite tveksam byggkvalitet, det är en äldre Bubble Magus. Deras senare skummare jag haft har har bra kvalitet på fogar och material.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Krabban var tvungen att visa upp sitt missnöje och klippte av luftslangen till skummaren. Men jag löste det, och tur var nog att han gjorde det ändå för skummaren skena vilt när jag körde den. Jag fick tömma ut en del vatten för att få ner vattennivån lite. Sedan skumma skummaren ut 5 dl våtskummning. Sedan lugna han sig lite. Efter någon timme hade den skummat ut en full kopp med mörkgult te. Efter det verkar den sakta ner ett steg till. Får titta imorgon kväll hur det går med den. Är väldigt nöjd med den annars, det är sjukt mycket luft i den.

 

Nu har vattnet klarnat upp lite med, såhär bra har jag inte sett på länge. Men jag behöver nog det aktiva kolet. Får beställa.

 

Det är väldigt mycket mindre skum på ytan nu med, det har varit bubbelbad i ett halvår nu annars. Men det har nog varit alla luftbubblor och bristen på skummare som gjort att mina luftstenar gjort hela akvariet till en ofrivillig skummare. Satt en halvtimme och följde snultran utforska akvariets alla skrymslen och smörbulten titta misstänksamt och förvirrat på mig. Krabban satt under skummaren och var sur. Inga bilder idag, ni fick så många igår. Rutan är fortfarande skit med, det är mest fukt på akvariets vänstra sida där returen matar skummaren som sitter framme vid rutan.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag satt och leta några dagar på nätet efter aktivt kol, det fanns på många ställen men de hade aldrig något mer än kolet jag ville ha och jag ska ändå ner till göteborgs trakten i oktober så jag kände mig snål och ville inte beställa bara kol... Men jag gick ner till djurmagasinet och de hade kol i förpreppade påsar på 100 gram styck. Det blev perfekt för mig. Så nu har karet kört med kol i ett par dagar. Det gjorde en stor skillnad, nu är vattnet väldigt klart igen. Om inte ljuset jag har nu var så gult så skulle det nog se kristallklart ut. Skummaren kämpar på med att försöka skumma ut något. Får göra rent koppen och höja vattennivån lite till. Pga dess ganska improviserade installation är en så enkel grej som att ta loss koppen besvärligt...

 

Det är nu riktigt svårt att ta bilder häri. Jag skulle behöva en svart skärm eller något. Som kan minska reflektionerna i rutan. Här är två tappra försök iaf.

 

Fisken.JPG.d0c36818cb30ae57f1311e5e342a6637.JPG

Krabba.JPG.3ebb8ac2bf1b27f09be4ca3fd3755a8c.JPG

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Oj, här hade det gått ett tag. Men det har inte hänt så mycket spännande dock. Vattnet har fortsatt se bra ut igen. Det är fortfarande kondens på dubbelglaset så bra bilder är omöjliga att ta. Numera är det bara en fisk kvar i akvariet, det är stensnultran. Smörbulten försvann mystiskt, jag misstänker att den kan ha hoppat ut bakom akvariet. Det lukta gammal fisk ganska länge i rummet utan att vi hitta något. Hade krabban tagit den skulle jag nog hittat rester av den. Tejstefisken har även den tyvärr hoppat ut, ganska nyligen. Den var kul, jag har även ganska täta täckglas men inte tillräckligt för den här fisken. Den klara sig bra från krabban så det var synd. Får kika på bättre täckglas i framtiden så man slipper sånt här. Det finns lösningar som skulle fungera bättre, de skulle nog även kunna hålla inne strandkrabbor... Men det kräver ett bättre planerat kar.

 

Idag var det spännande dock, jag hade två krabbor!

 

5c17fe486f40e_Krabbadubbel.jpg.d2cd7288a0d914bac958e722fa701258.jpg

 

En till höger och en till vänster. Spännande! Första andra gången jag hittar en hel ömsning. Den här måste skett väldigt nyss.

 

5c17fe4a95313_msadkrabba.jpg.e988afc0c448b0a8f81821c492ccec42.jpg

 

Det är märkligt hur stor den ser ut genom rutan jämfört med verkligheten. Men ganska stor är den iaf. Den begränsar invånarvalel ganska grovt dock. När jag lyckas fixa ett kallt system med sump så kan jag nog bygga ett refugie i den åt krabban så kan vi ha lite mer djur igen.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Oj, här hade det gått ett tag. Men det har inte hänt så mycket spännande dock. Vattnet har fortsatt se bra ut igen. Det är fortfarande kondens på dubbelglaset så bra bilder är omöjliga att ta. Numera är det bara en fisk kvar i akvariet, det är stensnultran. Smörbulten försvann mystiskt, jag misstänker att den kan ha hoppat ut bakom akvariet. Det lukta gammal fisk ganska länge i rummet utan att vi hitta något. Hade krabban tagit den skulle jag nog hittat rester av den. Tejstefisken har även den tyvärr hoppat ut, ganska nyligen. Den var kul, jag har även ganska täta täckglas men inte tillräckligt för den här fisken. Den klara sig bra från krabban så det var synd. Får kika på bättre täckglas i framtiden så man slipper sånt här. Det finns lösningar som skulle fungera bättre, de skulle nog även kunna hålla inne strandkrabbor... Men det kräver ett bättre planerat kar.
 
Idag var det spännande dock, jag hade två krabbor!
 
5c17fe486f40e_Krabbadubbel.jpg.d2cd7288a0d914bac958e722fa701258.jpg
 
En till höger och en till vänster. Spännande! Första andra gången jag hittar en hel ömsning. Den här måste skett väldigt nyss.
 
5c17fe4a95313_msadkrabba.jpg.e988afc0c448b0a8f81821c492ccec42.jpg
 
Det är märkligt hur stor den ser ut genom rutan jämfört med verkligheten. Men ganska stor är den iaf. Den begränsar invånarvalel ganska grovt dock. När jag lyckas fixa ett kallt system med sump så kan jag nog bygga ett refugie i den åt krabban så kan vi ha lite mer djur igen.


Trist när dom hoppar ut, vart med om både tropiska och kalla som hoppar
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är ett otyg! Jag ska göra det hermetiskt tillförslutet...

 

I ett sötvattenskar jag har med Tanganyika ciklider som slogs och hoppa ur sänkte jag vattennivån med 15 cm, efter det har inga hoppat ut igen. Men det blir lite svårt att sänka så pass i det här karet. Plus att det ser lite konstigt ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Idag har något konstigt hänt! Eller ja, inatt troligtvis.

 

Då det varit kallt ute igen med minus så tänkte jag passa på att blåsa rent mellan mitt dubbelglas. Det fungera väldigt bra sist. Så jag satte en luftpump ute och drog en slang till min ruta och satte i genom silikonet. Förra gången satte jag en ventil i andra änden så luften kunde ta vägen ut där. Jag tänkte att hålet var så grovt så luften borde pysa ut där även utan ventilen. Så jag åkte hem sedan för att sova och jobba idag. Nu är jag kom ner så hade rutan spruckit! Tvärs över.

 

Det måste ha blivit ett sådant övertryck mellan glasen att rutan bågnat och spruckit till slut. Men jag hade aldrig trott det skulle ske, det är en vanlig 200 liters luftpump med slitna membran. Det hade känts mer rimligt att slangen farit loss kan jag tycka. Men men, nu är rutan lite ledsen :-)

 

5c437be2dc05b_Spruckenrutakallt.jpg.d7fa20b0e987d61708722774f1b9ccb0.jpg

 

Den nya luften var inte fel dock! Jag har inte haft såhär bra sikt på ett år tror jag. Jag hade ändå tänkt skära bort rutan för att försöka hitta ett bättre sätt att montera den på. Nu behöver jag inte vara orolig för att paja glaset längre iaf, det är ju redan fördärvat. Men det kan ju vara värt att tänka på om någon annan vill vara lika våghalsig :-) Se till att luften kan fara ut någonstans.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är märkligt. Jag tycker att baktrycket mot luftpumpen borde ha överväldigat pumpen långt innan rutan skulle spricka. Det är 4 mm glas så lite grövre än vanligt fönsterglas. Akvarierutan var nog ganska säker, den är tjockare och har ju mottryck från vattnet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Det har hänt några saker. Ersättaren till det här akvariet är på gång nu, så det är nog inte så lång tid kvar på detta. Vi hade även en kallvattensträff vid akvariet där vi beundra det gemensamt. Då fick jag även lite små djur donerade generöst av Slanten.

 

En lite konstig men inte helt ovälkommen sak skedde igår med. Min krabba dog. Den levde i förrgår helt klart, men igår när jag skulle visa den för en vän så såg den väldigt stillsam ut. Jag fundera på om den ömsat först men såg ingen ny krabba någonstans och den var misstänkt tung. Men jag tänkte att den kanske höll på att ömsa, det såg nästan ut som den rörde sig när man pilla på den. Så jag lät den vara. Men idag satt den kvar på samma ställe så jag lyfte ur den, fortfarande tung och ingen respons även om man drog i klorna eller pilla på ögonen. Vattnet börja även ha en antydan till en obehaglig doft av skaldjur man bör låta bli att äta.

 

Jag ville inte riskera att lämna han kvar för att se om den kanske skulle hoppa till liv så jag tog ut stackaren. Två år har jag haft den, det är inte illa. Dödsorsak är okänd men krabban i sig var dock definitiv dödsorsak till många av mina finaste djur. Så nu behöver jag inte längre fundera på hur jag ska husera stackaren iaf.

 

Många av djuren jag fick donerade lever även. Tejstefisken lever och tror alla småfiskarna lever också. Sjöborren har jag inte sett. Nu har även flera av äggen jag fick kläckts! Så nu har jag jag massa små snäckor. Vilken sort var det nu igen jag fick? ?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ah! Valthornsnäckor var det ja. Det är ju bra, de är ju några av de enklare sorterna du kunde ha gett mig ? De som kläckts är de som låg i "buren" jag satte i och la de små fiskarna i. Ska kolla imorgon hur de i skummaren och de som låg löst ute i akvariet är. De var ganska stora de nykläckta snäckorna... Eller jag antar att de är nykläckta. Har tittat lite för slarvigt. upptäckte de när jag vände på buren och släppte ut fiskarna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag har det grejats lite med det här akvariet! Jag hade tänkt låta det vara bara men kände att det vore lärorikt att ändå byta framrutan på karet, har även läst om Jon-Olavs hemsida från början till slut så blev lite inspirerad.

 

avtagen.jpg.90ab012919df6f8ec2a14ebd04d1df07.jpg

 

Jag trodde det skulle bli en mardröm att få av rutan. Men det gick förvånansvärt lätt. Mitt svarta silikon jag använde måste fäst något hysteriskt uselt på aluminium ramen för det vålla inga problem att få loss. Det var mest fogen runt om rutan som höll åt ordentligt. Så rutan var loss på någon minut. Utan att gå sönder mer också, fast den är ändå skrot dessvärre. Då kunde jag passa på att ta ut alla torkningskulor inklusive de som hade fastnat på sidorna i silikonet när det härda. Jag bytte ut de mot ett nytt media jag hitta i en TV jag packa upp på jobbet. Såg ut som grus eller något men det fungerar säkert.

 

monterad.jpg.0db571b14e5ce001ada91db28b446bdb.jpg

 

Här är den nya rutan på plats. Det märks att jag fått ner fuktigheten i lokalen något strålande för det blev ingen kondens på rutan när vattnet höll 14 grader. Det här hade inte gått för ett år sedan när det blev kondens utanpå dubbelglaset. Det här gjorde enormt mycket för akvariet med, allt ser så mycket klarare och trevligare ut, det ser ut som ett nytt akvarium. Vattnet är väldigt klart med, något jag inte tänkt på på länge. Jag borde gjort det här för länge sedan... Helst innan de andra kalla grabbarna kom och titta på det ? Jag har även satt upp en extra belysning ovanför akvariet som jag slår på när jag vill titta lite bättre.

 

Jag silikona på rutan igen bara med en på tok för grov sträng. Resultatet är inte helt vackert men det är en bit kvar innan jag är färdig, men det måste stelna först. I hörnen la jag några plastbitar för att inte kunna pressa ihop rutan och glaset för tajt. När jag tänker på hur lätt den gamla rutan lossna från ramen så är jag lite oroad... Men det är stor anlagsyta så jag är inte allt för nervös.

 

Mussla.jpg.7af8d4244d1ae5df4ceac3bf77648704.jpg

 

Här är en usel extrabild på musslorna och anemonerna i skummaren. Frågan är hur jag ska få de att blomstra ut mer nu när krabban är borta... Har börjat hälla i lite yngelmat i skummaren iaf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, titta till akvariet idag. Ser fortfarande bra ut ? Fogen verkar vara utan avbrott. Fortfarande förvånande hur bra det blev. Här är en typisk bild på fogen åt dig. Som du kanske ser så är ursprungsfogen en bit aluminium med en till ganska tjock bit silikon runt om. Minns inte att den fogen var så grov när jag gjorde den...

 

Fog.jpg.651e1091ac1ca70de409db3e6abf506e.jpg

 

Nu ska vi bara snygga till detta med. Jag har låtit inspireras av norrmannen och ska testa sätta på täcklister.

 

1784477742_Tcklister.jpg.19be3e19223652fc172be3891b93d4f7.jpg

 

Tror de här kan bli ganska bra. Jag kapa de idag, men kapa de nog lite fel... Men tror att det blir bra ändå. De blev nog lite för korta. Men det blir en bra lärdom. Tänkte montera de med dubbelhäftande tejp, hade ingen på hand så sätter dit de imorgon när jag inhandlat lite.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, nu har jag varit iväg och köpt tejp. Biltema hade en variant som verka bra, var lite för bred så fick sätta dit den och skära bort överflödet. Men det blev ganska bra! Jag försökte gera hörnen, det gick både bra och dåligt... Det gick bra då vinklarna matcha väl! Det gick mindre bra då jag gjorde listerna för korta. Man måste nog kapa lite och testa, men jag laga det hjälpligt med spillbitar. Som tur är är rummet så mörkt och listerna så ljusa att man tänker knappt på det.

 

Ramen.jpg.489fe2014b2154030026041f1a1b9179.jpg

1734827416_Fixathrn.jpg.aeb9480ef77d2f0aee062d3ebd51d68a.jpg

 

Jag är nöjd med den här lösningen! Det går få ett ganska snygg resultat utan att det ställer jättehöga krav på hur duktig man är på att arbeta med verktygen och mäta. Det blir billigare med min första lösning dock. Men jag tror nästan jag tycket det här blev snyggare. Ska jag fortsätta använda akvariet behöver jag dölja frigoliten med dock.

 

Några bilder med, det är ganska kul att sitta och titta på det här akvariet så jag spendera någon timme med att kika runt.

 

Algsten.jpg.6c43928a9b94935260a92a4bae035c20.jpg

 

Den här stenen är trevlig. De här röda algerna måste vara otroligt tåliga, för stenen har legat upp och ner länge då krabban bruka rotera den när han hade tråkigt. En del kalkalger på stenen med. Men de växer nog inte fortare än nödvändigt. Har inte sett några på övriga stenar eller rutor. Det går få fart på de dock, men det blir nog aldrig i det här akvariet. Det är lite lockande att testa ett större tång akvariet... Men det finns många hinder där så det får vänta.

 

Tejste.jpg.f4d611f935477d1cbea1a69ad2e09323.jpg

 

Här är min Tejstefisk, smög fram lite i bak. Roliga fiskar. Han verkar ha ett ok förhållande till nästa fisk, för Tejstefisken är ofta framme. Brukar sitta mitt i akvariet när smyg belysningen är på.

 

Snultra.jpg.94ddd5aa9ce3970fb5ed2fa87c6116d8.jpg

 

Den här är en riktig gangster. Jag har sett de andra snultrorna Slanten gav till mig idag, men bara korta stunder. Den här fisken är snabb på att berätta för de vad han tycker om de, aja. Han är förtjusande på sitt eget vis. Får skaffa en liten större grupp av dessa till det nya akvariet så sprider sig nog attackerna ut bättre.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...