Gå till innehåll

Funderingar inför eventuell uppstart


Rekommenderade inlägg

Hej!

Hoppas att det här hamnar i rätt forumdel.. :)

Jag har än en gång kommit i tankar att starta med salt och har lite funderinga. Ett par direkta frågor men mest egna tankar och funderingar som jag vill få ut.

Men börjar med liiite bakgrund iallafall. Jag har alltid velat ha ett eget litet rev men nöjde mig med ett sötvattenskar som jag startade upp för ett par år sedan. Dock har jag utövat denna hobby oerhört passivt senaste året då jag tappade motivationen och intresset för det av olika anledningar.

För lite mindre än ett år sedan började jag drömma om ett revkar igen och började läsa om det. Läste igenom massor med trådar och artiklar här på SG och lite andra sidor om saltvattensakvaristik. Skaffade även Knop's bok som jag läste igenom på någon dag. Räknade på kostnader att starta upp och konstaterade att det blev för mycket pengar och verkade så krångligt, särskilt då jag inte vet om jag kommer bli fast i det eller tappa intresset. Så jag slutade bort det och tänkte att det får väl vänta till någon gång i framtiden.

Nyligen så började jag tänka på mitt sötkar med de avskyvärda dimensionerna (ska aldrig mer ha panorama :P) och tänkte att jag kanske ska göra om helt och hållet och sätta mig in i tanganyika eller malawi ciklider. Men så kom jag på salta tankar igen. Och klickade in på SG en dag sen var det kört, kunde inte sluta läsa i forumet. Helt besatt!

Dessutom snubblade jag över ett begagnat RSM130 i närheten som jag ska åka och plocka upp så snart jag har tillgång till en större bil. Känns inte så säkert med mig och glas på en släp. :P Är egentligen inte helt hundra på att jag verkligen ska starta upp men då får jag väl isf sälja det igen. Men med ett helt komplett system så kanske man får tummen ur.. :)

Iallafall så en anledning till att jag tvekar är för att jag eventuellt blir bortrest en månad i höst/vinter och den enda som kan ta hand om ett akvarium åt mig är min kära mor, som tyckte sötkaret var nog besvärligt att byta vatten i varje vecka. Hur lätt är det att lära någon utan kunskap att blanda saltvatten? :P Som jag förstått så klarar sig inte färdigblandat vatten så länge? Men hur länge står sig osmosvatten i slutna kärl? Kan man göra tillräckligt med osmos för 4-5 veckor framåt utan att det blir dåligt?

Och så appropå osmos, har tänkt lite på det senaste dagarna. Jag hade trott att man kopplar osmosen till en helt vanlig kran, men har förstått att det inte är så bra då de inte är gjorda för sådant mottryck. Ändå ser jag att många har kopplat till duschslangen. Är det på något vis bättre? Finns det några risker med det annat än att man kan trycka kallvatten in i varmvattenberedaren? Jag bor i hyreslägenhet och har egen beredare i badrummet så det ska väl isf inte påverka någon annan, bara jag som kanske får duscha i kallvatten direkt efter att ha kört osmosen?

Har en extra "diskbänk" i badrummet där tvättmaskinen är inkopplad under. Har ett handtag ovanpå diskbänken för att ställa om vatten på eller av till tvättmaskinen som jag inte helt litar på, så vet inte om jag ens skulle vilja försöka att koppla bort tvättmaskinen för att koppla in osmosen, ännu mindre göra det regelbundet. Antar att ballofix skulle vara en lösning då men jag hade helst sluppit greja med saker jag inte kan något om och som jag är paranoid över att sabba på något vis. Hade helst sett att det är helt ok att koppla den på duschslangen..?

Tycker för övrigt att jag fått någorlunda koll på grunderna. Är viss vattenkemi som är ganska så förvirrande, framförallt när jag läser om tillsatser av kalcium och magnesium och för KH. Sjävla grunderna och hur de förhåller sig till varandra men att läsa om balling och så gör mig frustrerad och får smått ångest! Men det är väl något man lär sig då man väl börjar med det antar jag. OM man börjar med det. Beror ju helt klart på åtgången, men om man inte har allt för krävande koraller, räcker regelbundna vattenbyten veckovis för att hålla någorlunda jämna värden?

Blev lite mycket, känns som att jag skrivit en bok! Och ändå finns det nog mer. Men de som inte orkar läsa behöver ju inte läsa. :P Smånervigt att skriva här i allmänhet, (har dålig erfarenhet av ett annat akvaristikforum) men hoppas att ingen stör sig så mycket på mina funderingar... :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Gabriella.

För att svara på lite av dina frågor.

Både färdigblandat saltvatten och osmosvatten ka stå i ett kärl ganska länge. Det är ingen större skillnad på om det ligger i en hink eller i ditt kar, och ifall du är orolig så sätt i en pump och en doppvärmare som håller det på rätt temperatur och syresatt så ska du se att det håller väldigt länge.

Jag och många jag känner har kopplat sin osmos på valfri kran i hemmet, så det ska nog gå bra även hos dig. Se till att ta vatten på kallvattensidan bara.

Hur dina vattenvärden gör med veckovisa vattenbyten beror på hur mycket koraller du har och vad de förbrukar.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag anser att RSM130 är ett utmärkt nybörjar kar. Givetvis kommer du vilja ha större så småning om, men att till börja med är det en bra storlek och lätt att sköta. Saltvattensakvarieskötsel behöver inte vara mer avancerat än du vill att det ska vara. Bra att läsa för att få grunderna vad gäller vattenkemin är denna. Börjar du enkelt med tåliga fiskar och enkla mjukkoraller så kommer du ha få problem. Med tiden kan du göra det svårare. Kan dock rekommendera en bra saltmätare och Nitrit, Nitrat, PH och KH-tester. Mer än så behöver du inte i början. När jag reser bort brukar jag ha en god vän som får mata varannan dag och fylla på avdunstat vatten. Men mer än så vill jag inte att han gör. Ju mindre andra pillar desto mindre tråkigheter brukar ske är min erfarenhet. Själv sparar jag mitt färdigblandade vatten i förslutna hinkar i upp till två veckor utan problem.

Ändrat av Petter N
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej.

Håller med att Rsm är ett bra startkar.

Ska du bara vara borta en månad så hade jag bara sett till att din mamma bara behöver tänka på att fylla på det vatten som dunstar.

Tycker heller inte att du behöver tänka på några tester. Absolut inte nitrit och nitrat i alla fall. Bortkastade pengar tycker jag.

Antar att du inte tänker starta med de allra svåraste korallerna direkt.

Se bara till att du har en bra refraktometer så du ligger rätt i

salthalt, det är det viktigaste.

Lycka till

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Gabriella.

Jag är sjöman och är borta flera veckor i stöten. Jag har dock en flickvän som är hemma, det enda hon behöver göra egentligen är att fylla på med vatten och att mata. Har du rätt fiskar så kan du klara dig med bara vattenpåfyllningen, det och matning kan minimeras till två gånger i veckan om man väljer rätt innevånare.

Det mesta går att automatisera, mat, vatten etc.

Allt är möjligt om man vill, och om någon kan hjälpa en lite grann.

Ett till alternativ är att anlita ett företag tiden du är borta, vet ej vad det kostar..

/Oskar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för svaren. :) Känns ju lite bättre iallafall. Jag har läst diverse dokument och artiklar på SG gällande vattenkemin, så grunderna förstår jag, var bara när jag började läsa om tillsatser som det blev lite för mycket på en gång. ^^ Men blir ju att läsa igenom allt många gånger till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...