Gå till innehåll

Antes Juwel lido 120 liter


Andreas_Lindholm

Rekommenderade inlägg

En btn modul skulle fungera...absolut. Funderade på skum av det slag man bygger bakgrunder av t.ex. Finns tunze magneter att köpa? Vet du var? Skulle vara intressant att utnyttja den ytan i akvariet, montera någon spännande korall :-) Roligt att du funderar på samma sak. Jag har ett problem dock...avståndet mellan akv och vägg... men problem är till för att lösas. Funderar på storleken på modulen och på att förbereda hål i btn modul för enklare montering av koraller som sitter på pluggar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 veckor senare...

Hej! Dax för en uppdatering. Akvariet rullar på som vanligt gällande skötseln.

Tillsätter numera dubbelbuffert bestående av kalkvatten + bikarbonat och har fått ett stabilare KH - värde samt tillväxt på Halimeda kalkalgerna m.m.

Krigat med fläckvis cyano och påbörjade bekämpningen i ett tidigt skede med bortsugning + väteperoxid (lokalt) samt tillsatts av salpeter.Ser nu igen synlig cyano, däremot finns konkurrens från kalkalger och andra microorganismer på de tidigare cyanopåverkade ytorna. Får se hur det hela utvecklar sig.

Bilderna föreställer skillnaden mellan höger och vänstersida av akvariet. Höger sida sitter fraggar av capnella samt sarcophyton orörda men med viss påhälsning från eremiter och turbosniglar.

Vänster sida där clownfiskarna hittat en boplats i en grotta ser ut som en öken. Sand och småsten har flyttats ur grottan konsekvent av clownfiskarna. Likaså halimeda kalkalgerna och snäckskal har flyttats av dem.Att placera ut fraggar är dömt att misslyckas.

Närbilden på den lilla skivanemonen är en fragg från richordea florida. Tycker den är fin med sin grön/bruna färg. Finns ytterligare en till med samma färg.

Närbilden på den stora skivanemonen föreställer en carpetanemon(tror jag). Den får dagliga besök av putsarräkan.

Mvh / ante

post-3087-1446893192302_thumb.jpg

post-3087-1446893192324_thumb.jpg

post-3087-14468931923448_thumb.jpg

post-3087-14468931923665_thumb.jpg

post-3087-14468931923891_thumb.jpg

post-3087-1446893192411_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nicke7....Fina belysningar du väljer mellan :). Akvariet påbörjades i våren 2013 och har utvecklats i rätt sakta gällande inköp av koraller och fiskar. Är intresserad av mandariner och har mycket levande föda. Men först ska jag läsa på om mandariner, steg två blir ett karantänkar. På korallfronten funderar jag på rosa hystrix, behöver läsa på även där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Hej! Sitter framför burken med en kopp kaffe i näven. Njuter av livet i akvariet och gillar just nu mångfalden av djur.

Har haft problem med temp variationer a 4 grader/dygn, så jag bytte ut värmaren. Tyvärr tog min fina Euphyllia paraglabrescens stryk av detta men verkar överleva och återhämta sig.

Putsarräkorna bär rom, och jag vet om att det inte går att få någon avkomma som överlever.

Clownerna leker men ingen avkomma vad jag se.

Capnellan har jag 11 fraggar av och har inte hjärta att slänga dem. Skänkes eller bytes, finns i Norrköping.

Xenian klipper jag regelbundet ner nu för tiden, ser trist ut ett tag men sedan återväxer de. Verkar ha 2 sorter, en ljus vit/rosa som pumpar med polyperna och en blå/grå som inte pumpar lika mycket med polyperna.

Carpet anemonen börjar växa till sig, diametern är nu ca 15 cm, trivs utmärkt i gruset med lugnare flöde. Skimrar vackert i grönt och räkorna besöker den regelbundet.

Blev förvånad igår, upptäckte stjärnpolyper på levande sten men har inte lyckats indentifiera art.

Funderar på om jag ska blanda sten- och mjukkoraller?

Planerade ändringar/inköp är

Osmolator.

Mandarin.

Ny reglerbar pump.

Fästa btn sten på bakrutan med hjälp av en magnet.

Gällande alger är det lugnt. Kriget mot cyanon är åter över. Det verkar som att den alltid är representerad i akvariet men tenderar blomma när rätt förhållanden infinner sig.

Har kört led i några månader och är fortfarande mycket nöjd. Blev en annan harmoni när akvariet tänds och släcks i lugnt tempo. Ser också bra ut gällande färger.

Höjdaren är vid matning när fiskarna, räkorna, eremiterna ska äta...alla ska verkligen ha sin del av kakan.

Sköter annars akvariet som vanligt men ska göra tätare vattenbyten framöver (mindre volym och oftare).

Ersätter avdunstat vatten med kranvatten + kalciumhydroxid + bikarbonat.

Tillsätter phytoplankton 1 ggr/vecka.

Har en strumpa med aktivt kol.

Med vänlig hälsning, ante

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Hej! Det var ett tag sen jag skrev senast. Sköter akvarietsom vanligt gällande vattenbyten och använder kranvatten + red sea coral prosalt. Tillsätter phytoplankton ca 10 ml/vecka och ersätter avdunstat vatten medkalkvatten. Har inte haft några problem med cyanobakterier eller andra besvärliga alger. Har dock en liten koloni med bubbelalger som jag regelbundetskördar.

Bifogar några bilder som visar hur akvariet ser ut idag.

Med vänliga hälsningar / ante

post-3087-14468933518656_thumb.jpg

post-3087-14468933517509_thumb.jpg

post-3087-14468933517737_thumb.jpg

post-3087-14468933517958_thumb.jpg

post-3087-14468933518175_thumb.jpg

post-3087-14468933518405_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Fina bilder på ett snyggt kar! Är det rörmasken på bild 4 du fick med stenen?

Sen,dom där bubbelalgerna har jag också några av men upplever inte att de är ett problem..de har nog vart däri 1 år nu,men de kanske kan föröka sig väldigt om de får rätt förutsättningar?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Ja bild nr 4 + 3 rörmaskar till. Mina sitter på levande sten och verkar trivas. Borde mata mer med phytoplankton men än så länge fungerar det bra. Bubbelalgerna skördar jag nån gång i månaden numera och visst kan de bli en pest men jag chansar i detta fallet. Jag tillsätter phyton när skummaren är avstängd några timmar, kan vara värt att nämna.

mvh ante

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Det var ett tag sen jag skrev senast. Sköter akvarietsom vanligt gällande vattenbyten och använder kranvatten + red sea coral prosalt. Tillsätter phytoplankton ca 10 ml/vecka och ersätter avdunstat vatten medkalkvatten. Har inte haft några problem med cyanobakterier eller andra besvärliga alger. Har dock en liten koloni med bubbelalger som jag regelbundetskördar.

Bifogar några bilder som visar hur akvariet ser ut idag.

Med vänliga hälsningar / ante

[ATTACH=CONFIG]115388[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]115389[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]115390[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]115391[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]115392[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]115393[/ATTACH]

Ser bra ut Ante snygg rörmask:smiley20:mvh Ola..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Det har inte hänt så mycket på senare tid i mitt akvarium. Har rensat bort xenia samt capnella. Har dock kvar koraller av båda sorterna då de tillför en fin ljusbrun/rosa färg :) + att de rör sig fint i vattnet.

Fraggat stjärnpolypen och läderkorallen med gott resultat än så länge. Provade att dela en lila/brun skivanemon, vilket också fungerade bra. Förvånad över hur fort halvorna läker.

Jag har placerat om stjärnpolypen till den nedre regionen i akvariet. Främst för att skapa plats högst uppe på revpelaren för fler stenkoraller. Pocilloporan har växt på sig men växer ojämnt. Den växer mot det håll där vattnet är som mest turbulent (ska rotera den). Tycker att den skiftat färg från brun till mera rosa/lila.

Problem just nu är små stjöstjärnor som sitter i stjärnpolypyn och verkar använda den som buffebord :( Har manuellt plockat ca 70 sjöstjärnor och börjar få läget under kontroll. Kalkalgerna var också hårt ansatta av stjöstjärnorna men har återhämtat sig.

Clownfiskarna och en blå/gul frökenfisk lever och verkar må bra. Den ena eremiten huserar nattetid i euphyllian, verkar även vara där när den ömsat skal. Räkorna har sina bestämda platser och bär regelbundet på rom.

Jag har ändrat på vattenbytet och kör numera 2 byten / vecka a 10 liter. Tillsätter ca 10 ml phytoplankton / vecka (kvällen) Rörmaskarna verkar nöjda med det. Sköter annars akvariet som vanligt!

Vill också ha ett nytt, större akvarium. Nu!!!

Mvh ante

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...