Gå till innehåll

Planering av mitt första saltkar. Ca 500l exklusive sump.


addo

Rekommenderade inlägg

Hej allihopa!

Efter att ha läst på om saltvattensakvarium i ca 10 år så känner jag att det börjar bli dags att komma till skott. -ger upp-

Tanken är att starta ett relativt enkelt system.

Men eftersom jag av erfarenhet vet att det det är kul att experimentera med och testa tekniska prylar, olika filtreringsmetoder osv. så vill jag ha stor redundans i sumpen och möbeln för detta.

Visningskaret ska måttbeställas och kommer hamna på ca 500l. För sumpen krävs det lite mer planering men då jag tänkt bygga akvariemöbeln längs vardagsrummets ena kortsida så har jag all plats jag kan tänkas behöva, sumpen kommer också måttbeställas.

Systemet i stort kommer att drivas som ett barbottensystem i "Bombers" anda (för er som kommer ihåg honom från RC), dvs. hög cirkulation och kraftig skumning för att få ut så mycket detrius som möjligt. Jag har även tänkt byta ganska mycket vatten typ 30% av totalvolymen varje vecka. Med detta som grund i filtreringen så ska testa mig fram till hur mycket biologisk belastning systemet klarar utan att näringsnivåerna skjuter i höjden. Om det skulle uppstå en obalans mellan näringsvärdena med förhöjda fosfat- jämte nitratvärden så kommer jag i första hand lösa detta med järnbaserad fosfatremover i lämplig reaktor. Sen är jag lite rädd att removern kan släppa små mängder järn i vattnet så jag kommer komplettera eventuell remover med aktivt kol. Om skummare, vattenbyten och eventuell remover inte är tillräckligt för att hålla nere näringsnivåerna så får jag helt enkelt minska ner fiskbeståndet i burken.

Belysning till visningskaret kommer bli ett hemmabygge med t5 som lätt ska kunna skruvas isär och kompletteras med LED om jag får tråkigt i framtiden. Jag har även tänkt ha ett fack i sumpen för levande som även detta ska belysas med t5 fast med omvänd dyngnsrytm.

Teknik till att börja med blir:

- Returpump (Ej bestämd).

- Tunze streamers med multicontroler (antal och modell ej betämt)

- Skummare (Ej bestämd, men med en kapacitet på ca 1000l)

- Belysning, hemmabygge med t5.

- Osmolator (antagligen Tunze)

- Omvändosmos med silikatfilter (ej bestämt men vill ha en kraftig)

- Överdimensionerad UV-C (ej bestämd)

- Refraktometer.

- x antal timers.

- förgeningsdosor och annat kablage.

- Flerkanals doserpump för tillsats av balling (Antagligen Grotech)

Övrigt till att börja med:

- Salt.

- Div tester.

- Kar och sump

- Pvc och lim till rördragning.

- Diverse pulver för att buffra Ca, Kh och Mg.

Teknik som kan behövas komplettera med:

- Reaktor för Fosfatremover och aktivt kol.

- Streamer till facket för levande i sumpen.

- Kylare.

- Mer cirkulation till visningskaret.

- Värmare

Övrigt som kan behövas komplettera med:

- filtersockor

Just nu sitter jag och skissar på utformningen av visningskaret och sumpen. Det jag skulle vilja ha hjälp av er med är dels att fylla på inköpslistan med saker jag glömt, och tips på utrustning som ni har god erfarenhet av.

Jag vill köpa nytt och är på jakt efter prisvärda produkter av ok kvalitet, är grejorna tysta och gör sitt jobb så är jag nöjd. Snabb och bra service från försäljare uppskattas också.

Sen har jag ett par praktiska frågor kring mitt skissande:

-Vilket utrymme ska jag räkna med mellan glasrutorna för siliconfogen?

-Hur stora hål i glaset kräver genomföringar av de vanligaste rördimensionerna?

Hmm, tanken är att främst hålla SPS och LPS i akvariet, men jag kommer ta det lugnt och börja köra FOWLR tills jag balans på systemet. Först när systemet har hållit sig i balans i några månader så ska jag testa med lite enklare koraller och sakta arbeta mig uppåt därifrån.

/ André

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Undrade vart du tagit vägen med "mitt" namn :)

Kul att du är på G, låter som att du har en bra plan för ditt kommande kar. Ser fram emot att följa utvecklingen.

Jag har god erfarenhet av att köra barebottom. Dock så har jag på senare år fallit tillbaka till att ändå ha ett tunt lager sand då det tilltalar mig estetiskt mer än fördelarna för BB.

Bor du i Sollentuna så är det nära till mig (U-Väsby) så kan vi ses framöver.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej och trevligt med snabba svar! :D

Jag ska genast uppdatera min profil då jag nyligen flyttat till Hammarbyhöjden. Du är däremot fortfarande nära då jag jobbar i Solna och har föräldrarna i Sollentuna, så jag ses gärna och snackar lite i framtiden :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trevligt med någon som bor nästgårds!

Jag har en Bubble Magus 155E liggandes, kan den räcka om vi preliminärt antar att totalvolymen hamnar på ca 900 liter? Vad skulle då vara ett bra alternativ på en tyst intern returpump?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att starta med funkar BM 155 absolut. Sen beroende på hur mycket du väljer att belasta med fiskbeståndet så kan det behöva uppgraderas men det lär ju dröja ett tag.

Jag tycker du ska kolla på en DC pump till returen. De är ställbara och låter betydligt mindre än de "vanliga" pumparna som har det gamla kända 50hz burret.

Visserligen så kommer skummarpumpen ändå låta.. Men när du väl uppgraderar skummare (om det behövs) så tar du en med DC pump också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Härligt, då kan jag spara lite uppstarts kostnader på skummare då!

Ska kolla in New Jet pumparna.

En snabb skiss på hur jag tänkt mig att visningskaret ska se ut, om det blir optiwhite- eller floatglas och Rimless eller Glaslister får jag se när jag fått en kostnadsuppskattning.

akvariumritn-1.jpg

Tanken är alltså att "framrutan " till ytavrinningskammaren ska fortsätta ut till karets kortsidor och därmed dölja returen samt elsladdarna som går ner i karet. De nedre hörnen på rutan snedkapas för att släppa igenom returvattnet och sladdar. Sen ska rutan vara svart, i dagsläget har jag tänkt kleta svart silikon på baksidan av rutan men det kanske finns någon färg/plastfilm som skulle göra jobbet bättre?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kör optiwhite på framrutan iallafall, blir dyrare men helt klart värt det.

Sen finns det akrylplattor i olika färger du kan använda att fästa på bakglaset för att få svart bakgrund. Siliconlösningen som du tänkt funkar också. Jag gjorde så själv på ett av mina kar dock bara i en avrinningsbox så inte lika stor yta som det skulle bli för dig men det funkade iallafall tillfredsställande även om det var jäkligt kladdigt o applicera :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

I samband med att jag skulle beställa karet, så undrade jag hur jag tänkt när jag ritat karet 90cm djupt. Så jag ritade snabbt om det hela till 80cm djupt och skickade iväg beställningen.

Idag kom jag på hur jag tänkt, alla komponenter jag köpte i våras till ljusrampen jag ska bygga är anpassade för ett kar med 90 cm djup :snurrig: .

Ah ja, man ska inte tänka för mycket det gör ont i huvudet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Nu har 4st 2x54W ej dimbara t5 don kommit från leuchtmittlemarkt.de billigt, snabbt jobbat, med kontinuerlig information om beställningen och otroligt bra förpackat. Så jag skulle rekommendera affären till alla som läst högstadietyska, då dom inte kan ett ord engelska. (får man inte recensera handlare här, så kan väll någon moderator ta bort inlägget)

Sen väntar jag på att akvariet och rören med hållare ska bli klart/komma. Sen blir det till att bygga bänk och lysramp. Och kanske uppdatera tråden med bilder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Ett hål fattades, men det var reserv så det klarar jag mig utan. Sen var det genomskinligt i stället för svart silikon, där velade jag rätt mycket med hur jag ville ha det så det spelar ingen större roll. Sen hade inga rutor slipade kanter.

Det var i alla fall optiwhite i fram och sidorutorna samt rätt mått.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 8 månader senare...
  • 3 månader senare...

15231518914_b7a751684b_s.jpg

Lyset på plats, 10x54W t5 blev det. Måste bara bygga eller köpa nån form av lyftanordning att ställa nivån med. Bakgrunden är gjord av svart plexi och redo att limmas på plats när farsan har köpt glas till sumpfacken åt mig (vill limma allt på en gång). Alla sladdar kommer dras genom hålen (trekantiga) i nederkant av bakgrunden, sen har jag bestämt mig för att köra på sand endå :S så jag kan gömma sladdarna under sanden. Förhoppningsvis ska jag kunna dölja streamer-pumparna i inredningen och på så vis ha all teknik osynlig. Returvattnet kommer ut samma väg som sladdarna.

I möbeln sitter 4 sånna här http://www.ljudia.se/ljus-scen-show-s82112/ljusstyrning-s82119/ljusbord-c81102/scandlight-light-switch-8-p300518/ så jag kan slå på och av all utrustning på ett enkelt sätt.

Det jag funderar på nu är vattencirkulation, jag tänker köra på tunze stream och multikontroller. men hur många och vilken storlek? Jag ska köra ca 50/50 SPS och LPS men jag vill gärna ha för mycket än för lite cirkulation och ställa ner den om det skulle behövas, förslag uppskattas.

Sen är en spectrapure 180 osmos inköpt, jag måste bara leta rätt på en adaptor så jag kan koppla den till duchen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...