Gå till innehåll

Saltvatten i Skaraborg


Lolabahama

Rekommenderade inlägg

Hej.

Är i processen att gå över från sötvatten till salt och då har jag som ni förstår massor av frågor som jag hoppas att jag kan få hjälp med här.

Fråga 1. Finns det nån Zoobutik i Skaraborgsområdet där det finns saltvattens akvarier uppe och igång där man kan kolla, fråga och köpa tillbehör?

Fråga 2. Konvertera eller köpa nytt? Är det enklast/billigast att göra om mitt gamla akvarium eller ska man köpa nytt redan anpassat för saltvatten? (Då tänker jag aquael reefmax, Rsm eller liknande). Har iaf fastnat för utseendet på Aquael Reefmax 105l och sen känns det som om det är hanterbar storlek på akvarium.

Sen är det ju naturligtvis en miljard frågor till men får börja där och ta mer efter hand....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Anne. Du får ursäkta DaTrucka som inte förstår skillnaden mellan Skövde och Falköping:)

Jag bor i Falköping och här finns det ett antal saltvattensakvarister ytterligare, även om inte alla är besökare på Saltvattensguiden. I Skövde finns det ett helt gäng som håller på med saltvatten. I krokarna runt så finns det akvarister i Väring, Floby, Skara, Stenstorp, Tidaholm, Kvänum och säkerligen på ett antal platser ytterligare. De flesta av dem mycket erfarna och duktiga.

Vad jag vet så finns det ingen butik i 'gamla' Skaraborg som har något av värde för oss. Jag brukar beställa det jag behöver via Saltvattensguidens annonsörer, de har precis allt jag behöver. Djur handlar jag aldrig via nätet. Närmaste butiken av klass är Ciklidhuset i Lerum, jag har bara 11 mil dit och där brukar det finnas mycket fisk om man nu gillar just fisk. Åker du några mil ytterligare så når du både Marinakvariet, Bioted och Herkules zoo. De tre förstnämnda är annonsörer här på SG och här hittar du länkarna till dem: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/forumdisplay.php?43-Annons%F6rer-informerar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ciklidhuset är det som gäller om man vill ha levande, eller de andra "göteborgs" butikerna. Exotic Zoo i Mariestad brukar alltid ha något inne med, men bara fisk i princip och utbudet är skralt. Värt att kolla in om man är i Mariestad men det är nog bäst att ringa först annars.

Du får gärna komma förbi på Skövde akvarieförening och prata lite. Jag brukar vara nere där vid klockan 7 varje måndag kväll. Mina saltkar där ser bedrövliga ut men jag hjälper gärna till med det jag kan. Om du kommer på det större mötet den nionde december är det större risk att fler saltvattensakvarister än jag är där.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för hjälpsamma svar! . Vad trevlig stämning det var på det här forumet! Brukar ha lite forum-skräck, men saltvattens akvarister kanske är snällare än sötvattens dito . Låter som en bra ide att komma och kika på något föreningsmöte, är ju sjukt mycket att lära sig. Ska kolla in Ciklidhuset Wiking, har varit och spanat på deras hemsida många gånger men har inte tänkt på saltvattens biten. Har haft Diskus och Malawi förut så har bara spanat sötvattensfiskar.

Nu nu är jag som sagt i inlärnings/planerings stadiet så ha tålamod

Har funderat till och från och nu lutar det faktiskt åt att jag behåller mitt gamla kar och köper till lite prylar. Jag tänkte ha ett FOWLR (har jag lärt mig att det kallas) akvarium. Har ett Ferplast Cayman 110 Scenic och jag såg att Ferplast hade en skummare som snabbt och lätt kunde integreras i karet men tror ni att den är nåt bra? http://www.ferplast.com/en/shop/bluskimmer-250

Sen behöver man väl cirkulationspumpar? Och även där är jag vilsen. Kan ni rekommendera nåt bra prisvärt (läs billigt) alternativ? Hur många pumpar behöver man? Kapacitet?

Sen är det väl belysningen. Det sitter ju två lysrör integrerade i locket så dom får man väl byta ut. Men mot vad?

Levande sten? Måste man köpa 30 kg på en gång? Säg att jag startar med tex två Clownfiskar = liten belastning. Kan man börja med typ 10 kg och köpa mer efter hand?

Bottensubstrat: Vad har man? Ska jag köpa levande sand? Isf hur mycket behövs till ett 300l kar?

Upplys mig gärna om jag har missat något....

Många (och säkert dumma) frågor men hoppas att nån vill förbarma sig :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

finns även minst 2 med salt akvarium i lilla axvall =) men det är som dom säger, det närmste är i lerum, men det är rätt så okej väg. men mig ska du inte fråga om råd även om mitt kar funkar bra utan några större bekymmer, men jag tycker nog att det är nästan mindre skötsel av mitt salt kar än mitt sötvattens akvarium som har varit en balja med algen sedan dag ett =)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det verkar gömma sig saltvattens akvarister både här och var i bygden. Synd bara att man inte känner någon som man kan trakassera dygnet runt med jobbiga frågor ;). Ja det får bli en resa till Lerum när jag har fått igång karet. Gjorde det stora misstaget att surfa runt och kolla på Saltvattensfiskar förut. Jösses vad sugen man blir! Skönt att du säger att det är mindre skötsel med salt, har bytt 150l vatten i veckan alldeles för länge nu :P

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det funkar säkert med den skummaren. jag är dock en favör av att ha en sump där skummaren håller till. Du kan ju lätt byta ut din nuvarande bel mot en led ramp tex Maxspect razor.

Ok noterat ang skummare. Och belysningen, hade väl hoppats att man bara kunde byta lysrör? Det är ju ett täckt akvarium med integrerad armatur i locket. Tänkte om man kunde byta befintliga (ganska slöa) lysrör mot något potentare?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett tips kan ju vara att köpa en komplett begagnad uppttning också

Jo nog har jag tänkt tanken men tänker att nu har jag ju ändå ett kar stående som är av ganska bra storlek (varken för stort eller för litet). Sen känns det som att jag vill börja från scratch (till viss del). Sen får jag erkänna att mitt tålamod är inte det bästa ;). Vet inte om jag kan vänta på rätt kar med rätt storlek, utseende, pris som dessutom är på rätt plats :(.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

http://www.pwss.se/product.php?productid=3979&cat=1718&page=1

Samt

http://www.pwss.se/product.php?productid=5017&cat=1718&page=1

Är två rör som hade passat fint.. Köp ett av varje.

Detta är den enklast/billigaste att komma igång mer enklare koraller för din del samt att det blir en bra "färg" i karet.. Dvs absolut inte uringult ;)

Det ena röret är "blått" o ser blått ut.. Det andra är vit samt en del blå. Ser vitt ut..

Med vänlig hälsning, Manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jamen det där blir nog perfekt! Tack så hemskt mycket för tipset! Snällt att du tog dig tid att leta upp dom. Sen har jag tänkt på det där med levande sten, det finns ju en del på Ebay till bra pris (600:- för 18kg tex): Kan man köpa på Ebay, någon som har testat?

Du kan ju gå på beganat även där. Annars brukar det bli billigare om man köper en hel låda.

Ebay vette katten, den bör ju skickas med viss brådska, så att köpa sten från nåt fjärran land privat och få hit känns lite vingligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Börja du med två rör o se vad just du tycker.. Här väger ju smaken in..

Nästa fundering blir den dagen två rör inte räcker till för just din smak av koraller.. Numera vänder då sig många mot LED belysning istället.. Just för man kan få väldigt mycket ljuse på liten yta så man kan "avancera" i korall väg tex , eller att man fastnar för lite skimmer i vattnet.. Anledningarna är säkert lika många som akvaristerna här..

Men ska du börja lite billigt o känna dig för så gå på dom rören jag tipsade om innan, en suverän start..

Med vänlig hälsning, Manne

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jösses det finns så mycket att välja på, blir helt snurrig här :). Kan definitivt förstå fördelarna med LED belysning och förmodligen kommer man ju hamna där förr eller senare som sagt. Nu har jag hört med lokale akvarie snubben om han kan beställa hem Ferplast skummaren jag pratade om tidigare i tråden. Hoppas på det, den var ganska prisvärd och ska väl vara anpassad för mitt akvarium.

Nu tänker jag cirkulation, hur potenta grejer behöver man i ett 300l? Nåt märke som rekommenderas?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...