Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

thomas5547

små sjöstjärnor..

6 inlägg i detta ämne

Hur får man bort dessa?

Dom förökar sig jättemycket.. Nått djur som äter dessa? Men jag har sand sjöstjärnor oxå.. som jag liksom vill behålla..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför vill du ha bort små stjärnor? Dom äter väl detrius=välgörare....?!

Eller har jag missat nåt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det små grå (upp till ca 1 cm) stjärnor du menar, med armar som blir smalare utåt?

Isf gör de ingen skada!

Det de kan göra (mina iaf) är att äta lite kalkalger.

Men det är i regel ingen fara, om det inte kryllar av dem.

Om det nu gör det, är det ganska lätt att plocka dem för hand.

Just dessa förökar sig inte jättesnabbt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns bl.a. flera små arter som är ljusbeigefärgade med bruna prickar på, de kan föröka sig relativt fort och vissa har rykte om sig att kunna ge sig på att äta vissa sorters koraller etc om det är många stjärnor och att de inte hittar annan mat i akvariet. Dessa stjärnor är mycket vanliga i akvarieaffärer och man får ofta med dem på levande sten eller koraller som sitter på ls. Jag brukar stoppa nya stenarna och koraller i karantänskar och plocka bort alla sådana sjärnor jag hittar för hand under någon månads tid innan jag har i stenarna i mitt huvudkar.

I mitt huvudkar har jag en annan art som är ljusgråblå och dessa har så vitt jag känner till hittils bara gjort nytta i mitt kar, men populationen är inte extrem och skulle den bli det i framtiden kan jag lätt gallra bort en del av dem för hand. Jag har dock inga stenkoraller i mitt akvarium.

Gällande fiskar eller djur som äter sjöstjärnor är det nog svårt att hitta några som är selektiva så att de inte ger sig på även sandsjöstjärnorna. Annars, om du plockar bort sandsjöstjärnorna är bl.a. harlequin räkor (Hymenocera picta) specialiserade på att äta sjöstjärnor. De flesta tryckarfiskar frossar också gärna på sjöstjärnor, men är inte så lämpliga fiskar för vanliga korallrevsakvarier.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

De gråbleka äter som sagt kalkalger. Jag hade några stycken som klarade sig sig kvar på ena sidan i mitt kar. En sådan liten stjärna håller ungefär en kvadratdecimeter LS ren från kalkalger så att den är nästan vit. Jag för min del tycker att kalkalger är mycket snyggare framför allt om man har olika färger blandade.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Jag har någon liten sorts sjöstjärna som följde med ls. De är vit/röda så de syns ganska dåligt när de glider över ls. Har inte sett de vara på någon korall. De verkar inte äta kalkalger heller. De rör sig inte ut på sanden eller glaset. Får spana ordentligt på natten om jag kan se något..

Redigerad av Qurex

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu