Gå till innehåll

små sjöstjärnor..


thomas5547

Rekommenderade inlägg

Är det små grå (upp till ca 1 cm) stjärnor du menar, med armar som blir smalare utåt?

Isf gör de ingen skada!

Det de kan göra (mina iaf) är att äta lite kalkalger.

Men det är i regel ingen fara, om det inte kryllar av dem.

Om det nu gör det, är det ganska lätt att plocka dem för hand.

Just dessa förökar sig inte jättesnabbt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns bl.a. flera små arter som är ljusbeigefärgade med bruna prickar på, de kan föröka sig relativt fort och vissa har rykte om sig att kunna ge sig på att äta vissa sorters koraller etc om det är många stjärnor och att de inte hittar annan mat i akvariet. Dessa stjärnor är mycket vanliga i akvarieaffärer och man får ofta med dem på levande sten eller koraller som sitter på ls. Jag brukar stoppa nya stenarna och koraller i karantänskar och plocka bort alla sådana sjärnor jag hittar för hand under någon månads tid innan jag har i stenarna i mitt huvudkar.

I mitt huvudkar har jag en annan art som är ljusgråblå och dessa har så vitt jag känner till hittils bara gjort nytta i mitt kar, men populationen är inte extrem och skulle den bli det i framtiden kan jag lätt gallra bort en del av dem för hand. Jag har dock inga stenkoraller i mitt akvarium.

Gällande fiskar eller djur som äter sjöstjärnor är det nog svårt att hitta några som är selektiva så att de inte ger sig på även sandsjöstjärnorna. Annars, om du plockar bort sandsjöstjärnorna är bl.a. harlequin räkor (Hymenocera picta) specialiserade på att äta sjöstjärnor. De flesta tryckarfiskar frossar också gärna på sjöstjärnor, men är inte så lämpliga fiskar för vanliga korallrevsakvarier.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De gråbleka äter som sagt kalkalger. Jag hade några stycken som klarade sig sig kvar på ena sidan i mitt kar. En sådan liten stjärna håller ungefär en kvadratdecimeter LS ren från kalkalger så att den är nästan vit. Jag för min del tycker att kalkalger är mycket snyggare framför allt om man har olika färger blandade.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 12 år senare...

Jag har någon liten sorts sjöstjärna som följde med ls. De är vit/röda så de syns ganska dåligt när de glider över ls. Har inte sett de vara på någon korall. De verkar inte äta kalkalger heller. De rör sig inte ut på sanden eller glaset. Får spana ordentligt på natten om jag kan se något..

Ändrat av Qurex
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...