Gå till innehåll

Alexraptor's lilla Mandarin Burk - 43 liter.


Alexraptor

Rekommenderade inlägg

Ja jag postade ju en liten filmsnutt för nån vecka sedan av min mandarin som mumsade på lite hummerägg, så jag tänkte man skulle göra en liten mer djupgående tråd. :)

Detta var faktiskt min mantis gammla akvarium innan han dog i fjol, så den har stått och puttrat i några år nu.

- 43 Liter standard helglasakvarium.- 50w AquaEl doppvärmare

- Hydor Koralia Nano 900 stream pump

- Hagen-Glo 2x39w T5HO fixtur som delas med ett annat 43 liters brevid.

- Sylvania Aquastar 10000k

- Hagen Marine-Glo

Första man kanske reagerar på är akvariets storlek, då det i många år har påståtts att dom behöver jättestora kar med dussinvist kilo av levande sten.

Men jag har gjort en hel del efterforskningar under det år som gått och hittat flera uppmuntrande berättelser och artiklar om mandariner i nano kar, samt också om metoder för att få dom att acceptera icke-levande foder.

Så någon gång i början på förra månaden så såg jag min chans och hoppade i plurret med en liten hona.

Hon var den sista i butiken och en riktigt tunn och undernärd stackare, Inte direkt det ideella exemplaret, men jag är en alldeles för stor mjukis.

Veckorna som följde var lite jobbiga, då hon blankt vägrade sig på vare sig mysis, artemia eller små pellets.

Däremot till min förtjusning så verkar dom poddar och annan microfauna som finns i det lilla karet räcka till, och hon började faktiskt att lägga på hull igen.

Mer än en månad senare och det finns fortfarande jättegott om poddar i akvariet.

Men det riktigt stora genombrottet var när jag köpte hem lite hummerägg på vägen hem från den senaste saltträffen i göteborg.

Dom blev omedelbart poppis! Och nu stödmatar jag två gånger om dagen, och hon har till och med blivit med rom nu. :nöjd:

Vad beträffar hela systemet sä är det inte ett vanligt revakvarium.

Det är skummarlöst med höga näringsvärden som göder en stor mängd makroalger samt mikroalger och har perfekta förhållanden för poddar, vilket är troligen varför det fortfarande finns gott om dom kvar efter lite mer än en månad.

Antar också att det hjälper att stenarna har ordentligt med håligheter och gångar som min mantis grävt ut, där mandarinen inte kommer in.

Jag har några actinodiscus och en del stjärnpolyper, några knappar samt en lite montipora fragg som jag slängde i som ett experiment, men annars är korallerna en väldigt liten del av systemet.

Däremot så har jag en pistolräka som jag aldrig sett men vet att han finns där genom resterna från hans ömsning, och innan jag skaffade min mandarin så försökte jag locka fram den med en Wheeler's Goby, fast tyvärr utan resultat.

Men dom två firrarna trivs jättebra ihop. :)

Men nog med prat, dags för lite bilder!

LassieTank1.jpgLassieTank2.jpg

LassieTank3.jpg

LassieTank4.jpg

LassieTank5.jpg

Sådär jag, svarar jättegärna på frågor som man kan tänkas ha. :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 53
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Att inte göra som alla andra för hobbyn framåt (så länge man gjort sin läxa och inte utsätter djuren för lidande). Kul att den är tjock och fet och mår bättre :)

skönt att se folk som vågar posta bilder från sina akvarier fast de inte är perfekta skogar av enorma utfärgade SPS´er (vilket verkar vara vad en del har som målbild av ett saltakvarium) Jag själv mäter mig med såna, fast det inte är vad jag vill ha egentligen.

Så mer bilder och trådar för att visa upp det diversifierade livet som finns i våra salta hav. Så folk slutar jämföra sina kar och i stället bara uppskattar dem :D

knepigt inlägg det här, skyller på att det har vart mycket att göra i natt och jag börjar bli trött...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker det här är supersnyggt och precis som man ska göra! Bra jobbat! Mandariner, som många andra fiskar, är knepiga specialister. Att erbjuda dem rätt miljö och rätt mat ger dem alla förutsättningar att trivas. Det är väldigt fint att du går ifrån estetisk norm för att se det ifrån fiskens perspektiv :) Tack!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar detta. Det finns ju en massa intressanta biotoper. Jag förstår (är själv förhäxad) tjusningen med ett riktigt revbyggarrev dvs stenkoraller, men sand och lagunbiotoper är ju också fascinerande och kan vara estetiskt tilltalande tänk på alla fina makroalger. DSB kommer till sin rätt här också. Vilket myller av liv det kan bli, levande sten DSB, alger i god förening. Mandarinen är ju en av de allra finaste fiskarna också:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håller med Manks det puttrar ju av liv i den burken.

Kommer själv ihåg en gång då jag hadde en burk 20 år sedan på 20 liter

med endast luftdrivet bottenfilter inget annat tekniskt med

en Clovn o en erremit o en rörmask där puttrade det också av

smådjur som invånarna åt matade bara en gång i veckan

Lycka till

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack tack. :)

Det är väldigt intressant att se hur annorlunda djurlivet utvecklas I ett annorlunda kar.

Bland annat har jag en mindre art turbosniglar som förökar sig i rasande fart, och är efter några år inne på tredje eller fjärde generationen.

Hade samma sort i mitt 61 liters revakvarium, men dom tog sig aldrig riktigt eftersom det inte fanns tillräckligt med alger att livnära sig på.

Har också stora funderingar på att skaffa ett till 43 liters akvarium och borra det med överrinning ner I det här karet, som en liten expansion på systemet.

Tanken är att jag ska ha en mantis i det och låta poddar föröka sig helt i fred för att undvika risken att hon skulle kunna någon dag köra slut på dom.

Mantisar är spännande djur, och det fina med dom är att dom har väldigt lite intresse i microfauna. :)

Alexraptor har förresten stöd i Coral mag. Mandarinen ska punktmatas. Stora revkar förmår inte göda dem till max hälsa enligt tidningen.

Det är faktiskt en av dom artiklarna jag fördjupade mig själv i när jag höll på att läsa upp om mandariner. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej, strunt i att borra, jag tänker nog faktiskt att bygga en vattenbrygga. :D

waterbridgeprototype1.jpg

En liten prototyp jag knåpade ihop med lite slangrester och rördelar jag hade liggandes, fungerar alldeles utmärkt!

U-formade rör som går mellan karen där luften sugits ut för att få en häverteffekt.

Den gröna slangen på bilden pumpar vatten från röd hink till grön hink, som sedan flödar tillbaka till röd hink via rören/slangarna.

Blir nog att beställa lite PVC rör eller akrylrör nu.

Ska troligtvist ha 6-8 rör, så att ifall det skulle bli en luftficka i ett eller två rör och bryter häverten så slutar det inte i vatten på golvet.

Och troligtvis blir det också att sätta en ordentliga backventiler på rören också så att dom kan lätt tömmas på luft.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Någon samlar på Red Sea skummare? :-)

Mruztek har genomskinliga PVC rör, som jag rekommenderar för det här: http://www.shop-meeresaquaristik.de/index.php?cPath=175_96_609 Ta någon grov tjocklek, typ 32 eller 40. Så limmar du ordentligt. Jag hade testat två sådana. Eller ja, jag hade borrat men om jag hade testat hade jag tagit två stora rör :-) Jag hade struntat i ventiler och haft rören så enkla som möjligt. Sugit ut luften med luftslang manuellt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Värt att försöka, tack. :)

Haha ja, min allra första skummare var en Red Sea Prizm, importerad från USA då min mor var över på affärsresa på den tiden.

Sen för några år sedan så åkte motorn i backen och pajade när jag höll på att göra rent.

Kunde inte hitta någon i sverige som hade en reservmotor, så eftersom läget var akut fick jag köpa en helt ny skummare istället.

Tror också jag har till och med ett tredje rör som ligger och skräpar någonstans då jag också köpte ett uppgraderingssats med ytavskummning och filterkorg.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Tackar.

Nej, hon fnyser bara åt pellets och tycker jag är väldigt irriterande med att försöka blanda hennes fina hummerägg med dessa äckliga små knapriga sakerna, haha.

Min goby är dock riktigt förtjusta i dom, fast bara när jag släpper ner dom en och en till honom, hamnar det på botten är det oätbart enligt honom. :P

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har en mandarin sedan drygt 5 år tillbaka. Jag har nog aldrig sett honom äta något av det jag bjuder på, men tror ändå han norpar litet mysis som blåser in bland all ls. Vore verkligen kul om du kunde få henne att fungera i ditt lilla kar och samtidigt ta död på 'vedertagna' regler om karets storlek och innehåll. Mandarinfiskar är helt underbara, fantastiska teckningar och färger. Havets motsvarighet till Kolibri.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Jaha, då har ännu en månad gått!

Har backat lite med stödmatningen från två till en gång om dygnet, och hon är fortfarande smällfet och kry, och det finns fortfarande gott om kryp på glaset. :)

Dock blir hon kinkig så fort kameran åker fram. :skrattar:

lassieMay23rd.jpg

Vill också passa på att påpeka igen att jag endas har en cirkulationspump, inget filter och ingen skummare, och jag har inte heller gjort något vattenbyte I månaden som gått.

Och med tanke på det vill jag också bjuda på denna intressanta bilder från samma kar.

montidirty1.jpgmontidirty2.jpg

Jämför med moderkolonin som är i mitt rena fina revkar med skummare.

montimothercolony.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja, kanske är det perfekt, men jag tror inte systemet riktigt pallar behoven av två mandariner, i alla fall inte för tillfället.

Tog just några mätningar nu mitt på natten, vilket inte var poppis med pistolräkan(knäppte ilsket när jag slog på ljuset)

Fosfat nivåerna var omätbara och Nitrat värdet låg mindre än 1 ppm.

Det intressanta är att fraggar från min röda flak montipora verkar inte trivas alls överhuvudtaget och börjar förtvina efter några dagar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nja, kanske är det perfekt, men jag tror inte systemet riktigt pallar behoven av två mandariner, i alla fall inte för tillfället.

Tog just några mätningar nu mitt på natten, vilket inte var poppis med pistolräkan(knäppte ilsket när jag slog på ljuset)

Fosfat nivåerna var omätbara och Nitrat värdet låg mindre än 1 ppm.

Det intressanta är att fraggar från min röda flak montipora verkar inte trivas alls överhuvudtaget och börjar förtvina efter några dagar.

Trivs din röda flak montipora i ditt revkar då? Och hur är i så fall värdena där? Ljus, foder mm?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...