Gå till innehåll

Bidra till Göteborgs största korallrev?


Rekommenderade inlägg

Mycket trevlig lampa. Men 150W måste väl vara lite klent i det här karet? Även med lins. Hur tänkte ni testa den på ett bra vis?

Vad är linserna gjorda av? Måste vara glas antar jag för värmen inne i lampan kan ju inte vara nådig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är glaslinser.

Jo, det låter ju lite med 150W tex metallhalogen. Men en ide är att köra fyra stycken i framkant som lyser nedåt-bakåt och kombinera olika linser. Kör man utan lins blir det som en strålkastare, typ sökljus på båt, så då känns det nästan garanterat som dom trycker ned ljuset bättre än en 400W MH till botten(givetvis på liten yta då).

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lyckat test med fällning av fosfat med LaCl. Ser ut som vi sänkte 0,07 trots ganska få gram LaCl. Kan ju vara mätfel nånstans så får återkomma med fler resultat.

Kan ju tillägga att jag tycker man ska vara försiktig med LaCl. Vi har nu inga fiskar eller koraller nu i akvariet och vi hoppas få ut allt via sandfiltret som vi backspolade ganska länge efteråt.

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns flera varianter. Man kan koppla så man backspolar med kranvatten. Men vi har rätt enkla system och backspolar som du säger med akvarievatten. Så det blir ju ett vattenbyte på samma gång. Går att rengöra "skitvattnet" och återanvända, men det gör vi inte på detta systemet just nu.

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Avloppsvattnet går till Ryaverken som samlar upp avlopp från hela Göteborgsregionen. Ryaverken tar emot ca 139,8 M (källa) per år vilket ger ca 383 000 kubik avloppsvatten per dag - vad gör då ca 300 liter saltvatten för skada? Mindre än om jag åker ut och urinerar vid Vinga :)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det kan vara sant. Fast så här i början med ett så stort kar är jag mer oroad över att vi inte kommer få nog algätare.

En grupp kirurger kommer det nog bli iaf, sen är listan och ekonomin lite begränsad så det blir nog inget spektakulärt nu.

Vilka kirurger tänker du på då Andreas?

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänker då på hepatus , sohal , naso och vissa 30+ cm acanthurus som olivaceusen , bariene mfl.

Kan medge att ett par st Naso elegans kan va lockande i ett så stort kar då de blir otroligt vackra när de får sin lyrstjärt. Men de äter ju en msk pellets/ dag med....

Ett stim på 8-10 st av en acanthurus skulle jag köra på där. Leucosternon , japonicus , nigricans är alla fiskar som växer lite långsammare men är otroligt fina i grupp.

Bra algätare är ju zebrasoma Tex flavescense och scopas.

Dessa blir ju inte gigantiska som Tex desjardini och valiferum.

Andra kirurger som är tåliga och äter alger bra är ju ctanocheatus Strigosus som är otroligt vacker.

Alla de jag rekommenderar är också fiskar som kan fås till en billig peng som för oss privata akvarister sällan kostar mer än 600kr.

Detta är givetvis en annan siffra för er.

/Andreas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skit i kirurger, nu har ni ju stort kar! Kaninfiskar är the real shit :-) Mycket härdigare och verkar vara effektivare på att käka alger. Siganus Doliatus eller guttatus tycker jag är fina, ni har väl eller har iaf haft guttatus i något kar? Fast de var lite ledsna på ögonen? Eller minns jag tokigt...

Kaninfiskarna är nog väldigt duktiga på att äta dock, på gott och ont...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, kaninfiskar är trevliga. De finns med i diskussionen också.

De S. guttattus du nämner Daniel fick flytta in bakom kulisserna för att äta upp sig och är nu de mest tama(och välgödda) fiskarna i korallodlingen. (Sen har vi ju vanliga foxface i utställningen och S. uspi i korallodlingen)

Tack Andreas för bra tankar!

/ David

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

bioted verkar ha kvar 5 stycken Acanthurus polyzona, de är ovanliga, snygga, bra algätare och rapporteras inte bli större än 11cm. Det vore väll ett coolt litet algätarstim i 10.000 liter :)

Prislappen är lite tokig dock.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...