Gå till innehåll

Extern jordfelsbrytare


Axxe

Rekommenderade inlägg

I mitt nya akvarium tar jag ström från samma uttag som cirkpumpen till fjärrvärmen tar sin ström, anta att något i karet kortsluter och då dör ju även husvärmen. Några tips på en extern jordfelsbrytare som kan lösa ut för akvariet men utan att få proppen till uttaget att gå?

Alternativt någon högkvalikativ skarvsladd/dosa med inbyggd brytare/säkring.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Till att börja med: vissa kortslutningar kan ingen jordfelsbrytare hantera. Blir det kortslutning mellan fas och nolla så kommer jordfelsbrytaren att vara lika nöjd för det, det ser den inget konstigt i. Enda sättet att hantera det om man är orolig är att sätta en extra säkring till en matning med lägre värde. Om säkringen till den gemensamma matningen är 10 A sätter man en 6 A säkring till akvariet då. Förhoppningsvis om det inte är allt för brutal kortslutning så går då säkringen med lägre värde först.

Sen när det gäller jordfelsbrytare, det är bra grejor men köp INTE den som Matias rekommenderar. I alla fall inte utan att ha funderat över konsekvenserna. Problemet är att den är försedd med nollspänningsutlösare. Det innebär att efter ett strömavbrott så återstartar den inte själv utan man måste trycka på en knapp innan det är igång. Vad det praktiskt innebär är att blir det strömlöst när man åker hemifrån, och det räcker med en lite dipp som man knappt märker, så står allt still tills man kommer hem och trycker på knappen igen. Fortum t ex (som i övrigt är en skitfirma) har en bra tjänst så man får ett SMS vid strömavbrott och kan agera om det inte kommer ett nytt SMS om att strömmen är tillbaka. Det kommer dock inget SMS för såna där korta blinkningar så man kan alltså ha hela joxet till akvariet stående still utan att ha en aning om det.

Så, det var problemet, vad göra då? Det har funnits plug-in jfb utan det här problemet men jag hittar inte längre några. Tyvärr ser jag idag ingen lösning som inte innebär lite mixter. Dock, inga konstigheter men innan du börjar med det jag beskriver så ta en snabb koll på handen, det ska finnas en tumme på var hand och den ska sitta på sidan. Ser det annorlunda ut så ring en elektriker. Och jag menar allvar, inget mixter utan kunskap.

Till inköpslistan då. Här är det Biltema men liknande finns på Jula mm. Först behöver man en jfb, tvåpolig:

http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Jordfelsbrytare/Jordfelsbrytare-350005/

Den där är helt naken så man måste köpa nåt som den kan bo i, två moduler brukar behövs plats för:

http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Elektrikerverktyg/Kapsling-for-jordfelsbrytare-mm-44798/

Sen är det bara att börja skruva, man klipper sladden till akvariet, kopplar fas och nolla i jfb, drar förbi eventuell jord, sätter det hela i kapslingen och sätter upp det hela på lämpligt ställe där man inte riskerar att det stänker vatten.

När man ändå håller på går det utmärkt att lösa problemet med att säkringen kan gå också. Är det nu säkrat för 10 A från början behöver man alltså en något lägre säkring och det hittar man inte på biltema osv. Man får vända sig till nån slags nätbutik eller mer specialiserad elfirma. Här t ex finns 6 A.

http://www.nimaab.se/se/art/automatsakring-1-pol-b-typ-snabb.php

För att få in både jfb och säkringen i samma hus räcker det inte med en kapsling på 2 moduler, ta en till 4 moduler i stället. Det finns också kapslingar med högre skyddsklass som kan användas även där det är fuktigt, om man vill sätta det hela vid sumpen t ex. Då kan man också behöva köpa till täta genomföringar, kolla hur det är tänkt i så fall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett tillägg. Vilken säkring som löser först beror inte bara på A-tal utan också på karakteristik. Det finns snabba säkringar som går bra till värme mm och tröga som är lämpliga till motorer med höga startströmmar. Äldre Diazed (proppar) brukar ha uppgift på propp och förpackning om typ, står trög eller nåt. För nya automater står det B eller C där C är typ motsvarande trög.

Poängen då, har man en trög 10 A säkring nu och sätter dit en automat på samma A men B-typ så finns det en hygglig chans att automaten löser innan den gamla reagerat. Sätter man en snabb 6 A så är man praktiskt taget garderad att den löser innan den gamla och akvarier har ofta inte så mycket grejor med höga startströmmar så det ska bli ett problem. Däremot så får man ju naturligtvis kolla så man inte har så mycket elförbrukare så effekten blir för hög för säkringen.

Vad man däremot inte ska göra är att sätta en ny säkring med C karaktär till en gammal snabb. Även om A-talet är lägre så vet man inte vad som händer då, det blir rätt oförutsägbart. Här finns det säkringar i urval:

https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?toc=18782&name=Automats%C3%A4kringar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

En liten sak här. Jobbar själv som elektriker. Och här kommer folk som köper akvarier och djur för flera tusen. Sen köper man skit på biltema och mixtrat med saker som man inte får.ta ut en elektriker dra fram en egen grupp till akvariet med egen jfb. Så jäkla blodigt är det inte. Det räddar liv djur och egendom. Ser att det är en gammal tråd men iallafall. 

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad man får mixtra med är inte alltid självklart. Så länge man ansluter med kontakt i ett uttag och inte klamrar fast sladden permanent kan man göra en hel del. Och det blir i vilket fall säkrare med jordfelsbrytare än utan.

 

Elektriker, jo, jag har haft många såna här. Allt ifrån de som tycker att jag kan köpa grejor på biltema och skruva upp själv och så kommer de och kopplar in det till de som absolut vill göra hela jobbet själva inklusive att ta med material. De som tar med material brukar inte gilla biltema, till rätt stor del kan det handla om att det är svårt att förklara rejäla påslag på priser som vem som helst kan kolla.

 

Det försäkringsbolaget lovprisade vid elbesiktning hörde till det jag skruvat upp själv. Det är inte givet att det blivit lika bra recensioner om en elektriker fått göra enligt eget huvud, det är rätt speciella krav på värmelampor i lantbruksbyggnader. Å andra sidan har det inte för sällan hänt när jag plockat i sär nåt som elektriker gjort utan att jag lagt mig i att jag undrat hur i ... tänkte de här då? I höstas t ex skulle jag byta ett uttag som gått sönder (det kom inte från biltema och uttag får man byta). Jag plockade bort det gamla utan att titta så noga och kopplade in det nya som det skulle enligt kabelfärg men fungerade gjorde det inte. Efter en del mätande och funderande upptäckte jag att elektrikerklanten som satt upp uttaget tyckt att det varit en bra ide att lägga fas på gröngul. För min del tycker jag det var en rätt kass ide.

 

Vet man inte vad man gör så ska man låta bli det elektriska, oavsett vad man får eller inte. Elektriker gör oftast ett bra jobb men det finns folk som borde göra nåt annat i den branschen också. Man kan göra en hel del själv och ofta till och med rätt lagligt. Rätt installerad jordfelsbrytare räddar liv oavsett vem som fått dit den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag blev frågad av en kompis om en lampa på ett uthus som inte fungerade. Den gick på timer i huset men ljuset i uthuset fungerade.

Jag kontrollmätte  och det blev spänning ut från timern när den var till. Nästa steg var en kulodosa under takskägget på huset. Där var Fas kopplat till gulgrönt.

Efter den nedgrävda kabeln var en ny dosa i uthuset. Där var det felkopplat igen så att fasen låg på svart.

Det var en elektriker med många års erfarenhet som gjort detta. Jag rättade till detta och så fick hon ringa en annan elfirma som gick igenom hela elinstallationen.

 

I mitt garage låg fasen på röd. (skyddsledare på 70- talet)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När gul/grön kom så fick man inte använda röd och gul/grön i samma rör. Men vad jag vet så finns det inte någon restriktion på röd idag.

Jar har sätt nybyggen med röd tändtråd. 

 

Dock fas på gul/grön är väll = fängelse :sulkiness:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror det kom en ny för något år sen att man får använda röd fk i installationer. Och jo det finns många klåpare och många som missar men gör man dom tester man ska göra innan överlämnandet. Är det inte mycket som kan vara fel.

 Jag har bara ett litet kar som jag köpte för 4 k och allt levande i kostar väl 2 - 3 k att inte dra fram en egen grupp till den lr iallafall inte ha den över samma jfb som värme, kyl lr frys.

Skulle det bli ett fel. Då är det kostsamt. Jag har tom en ups på mina pumpar.

 

Den stora skillnaden på biltemas och dom dyra sakerna som jag tycker är den viktigaste skillnaden. Det är sortens plast. Allt jag köper o sätter upp har själv slocknade plast. Tål väldigt hög temperatur innan det tar eld. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Vad man får och inte får göra med det elektriska är glasklart.

 

Man får lov att byta ett fast installerat uttag eller en strömbrytare mot en likvärdig utan att göra ingrepp på det fasta, inget annat.

 

Att sätta en insticks-jordfelsbrytare om man redan har brytare på övriga huset rekommenderas inte, det är inget som säger att den första löser innan den andra ändå. Enda rätta sättet är att ha en egen så kallad personskyddsautomat som tar hand om akvariet.

Att förklara så ingående som Bygert gör är ursäkta uttrycket - pissdåligt och olagligt.

 

Att en elektriker inte vill koppla in grejer från Biltema har till allra störst del att göra med att skiten tenderar att gå sönder när man öppnar kartongen, överlever det öppnandet så går det sönder när man monterar det. Personligen när jag jobbar hos grannar eller bekanta så säger jag om de insisterar på att handla själva att de får de gärna göra, men köp inte det billigaste ni hittar på BT eller Classe.

 Sekundärt handlar det om att inte kunna tjäna pengar på materialet ja, i en bransch med pressade timpriser vill man gärna göra det.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...