Gå till innehåll

Colans SPS dominanta rev


Colan

Rekommenderade inlägg

Efter 4 år med konstanta bekymmer i stora karet har åtskilliga tankar om förbättrad hantering kommit.

Jag har hela tiden brottats med höga näringsvärden trots ett antal åtgärder som borde påvisat någon som helst förändring utan resultat. Att till på köpet bära 4-8 dunkar vatten varje vecka upp och ner mellan våningsplan har också gett dålig smak och ork att kämpa vidare (glömde dunkarna med osmosvatten också).

Då vi har förmånen att ha ett ordentligt utrymme på nedervåningen (6-7 m vägg) kom tankarna snabbt att slänga upp ett nytt kar där och dra PVC direkt till pannrummet från gillestugan.

Förberedelseplan - Lägga fram ideen för frugan (som gnäller på att vi redan har 4 st akvarier igång)

 

Påbörjade förhandling med frugan om att lägga ner det nuvarande 575+140 (160x60x60) liters akvariet i vardagsrummet och istället köpa ett nytt system till gillestugan,

första svaret blev: "Då ska jag ha en hamster" (Vi hade precis varit på djurmässan, och hennes barndomsminnen hade återväcktes)

Planering/Förankringsplan - Vi gick ner båda två för att kolla vart vi kunde placera akvariet, måttade upp nuvarande storlek emot den långa väggen och inser att det kommer se ut som ett 52 liters kar. Ökade längden till 2 m, fortfarande för litet. Provade även olika alternativ som rumsavdelare, men vi har inget naturligt ställe där nya akvariet skulle passa om man inte ställer det direkt nedanför trappen (Perfekt när vår 2-åring kommer kasta ner allt som går för trappen).

Lite sur så var den enda lösningen att skaffa ett 2.5 m långt kar och ställa längs långväggen. Sätter oss ner och tittar och funderar.. Kommer på att vi inte har koll på underlaget i golvet, lär behövas gjuta en platta p.g.a. vikten. Massa extra jobb och modifieringar av huset innan något ens skulle kunna fungera.

Efter ett tag säger frugan; "men vad ska vi ha är uppe då? Finns ju inget fint att titta på och hit ner går vi ju inte så ofta."

"Går det inte att byta karet uppe emot ett nytt och borra?"

- PERFEKT!

Nu har vi kommit överens om att ersätta nuvarande med ett mycket större akvarium, 250x70x70 (ev. 80 djup), Vi borrar i betonggolvet ett hål för all PVC rakt ner i pannrummet som ligger direkt under.

Nu återstår att realisera allt

- Akvarium ska införskaffas (Köper måttbeställt akvarium med färdigborrade hål/overflow)

- Cirkulation i karet ska lösas/införskaffas

- Ta in offerter på kostnad av att borra större hål i golvet (25 cm betong + dubbla lager armeringsjärn)

- Ny sump, får bli en större modell (plats för refugium/DSB/Filter media etc)

- Returpump, en modell med bra tyckhöjd/driftsäkerhet ska införskaffas

- Ställning ska byggas/svetsas/lackeras

- Möbel ska designas / Byggas (anlitar nog firma för detta då det ska se riktigt bra ut )

- Överdel ?

- Belysning

- Övervakning, vattenlarm, UPC/Batteribackup vid strömlöshet

- PVC rör / kranar etc / dragning.

- Skummare har jag redan (Bubble King Supermarine 250) kan ev. kompletteras med ytterligare en skummare

- Osmos anläggning, ska byggas om med fler 10" filter ev, högre kapacitet

- Kalkreaktor, känns som det är bättre för större system än balling

- Pannrum ska göras om med tvättställ, plats för sump/karantän, rördragning till brunn

- Sten ska införskaffas (bygger nog på död sten / ev egen sten av vinjas vitbetong ) och kureras INNAN det kommer i akvariet

En del saker är redan igång

- En svetsare som tackat ja till uppdrag att bygga ställning emot materialkostnad (sparar en rejäl slant här)

- Offertförfrågan till firmor för håltagning (alt. hyra av maskin) är ute, inväntar svar

- Ev PVC + annan utrustning kan finnas tjingat

Då jag inte är gjort av pengar kommer detta projekt få ta sin tid (räknar med ca 6 månader innan något vatten kommer i, kanske snabbare) , kommer försöka ta så mycket hjälp som möjligt av er här på forumet för att säkerställa ett bra/vettigt bygge så alla tankar/ideer och tips är varmt välkomnande.

Kör detta projekt som ett öppet projekt , allt dokumenteras / diskuteras etc.

Feel free to comment.

// Mikael

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Superkul! Följer med spänning.

- Sten ska införskaffas (bygger nog på död sten / ev egen sten av vinjas vitbetong ) och kureras INNAN det kommer i akvariet

l

Säker på att det är en god idé med tanke på din historia av problem du inte kunnat lösa? Jag rekommenderar dig helt klart att köra LS av hög kvalitet rakt igenom.

Önskar jag hade hus....

Köp! Alla vill nog se dig bygga monsterburk :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har börjat få in offerter från borrare som kan ta upp hål i golvet, ena kunde komma redan denna eller nästa vecka. Litet jobb och han hade minimum-debitering som säkert är över det dubbla priset även om totalsumman är någonstans där jag gissade. Inväntar fler offerter.

Kör vidare med planeringen, och självklart helt öppet för feedback då jag verkligen vill lyckas få till ett "drömkar" för många år framåt

Börjar med lite återkoppling på kommentarer

Izfisk: Inte räknat på det ännu, bör bli tillräckligt stort (eller flera olika) då rörlängderna kommer svälja en del vatten också. Räknar på 2st 40/50mm till sump och 32mm för returen. Magkänslan är runt 300 liter initialt

Alivedreamer: Du vet ju hur det ser ut, har aktivt (stort) ATX system i huset som tar hand om fukten. Sump-rummet har 2st ventilationshål så syre kommer även in den vägen.

Saltatrox: Japp, räknar med besök , kaffe finns alltid

TomTom: Hus eller ej, bara prioritera rummen du har, bygg :D

Ormet: Biologin kommer bli en stor del i denna tråd är jag övertygad om, finns förespråkare för att köra 100% LS och andra med död/konstgjord sten. Hoppas på en del matnyttiga tips på vad och varför man ska starta med eller utan LS. Som du vet/sett är det inte kul när näringsvärdena skenar. Denna gång kommer jag minimera riskerna maximalt. Innan köpte jag ALL sten från 2 st välkända butik i Stockholm

Nuvarande funderingar är angående själva akvariet, googlar på stora kar för att hämta inspiration, sparar ner lite bilder osv så jag kan ta det med frugan sen när allt är dags för bygge/material införskaffning.

Håller på med en grovplan för vad som ska göras när , vilken ordning man ska prioritera i förhållande till ekonomiska förutsättningar.

Spontant känns det som att hålet måste tas upp, inköp av akvarium för att ha en morot när det blir motgångar i bygget.

Funderingarna just nu är

- Djupet på karet, har 60cm idag, 70 blir en klar ökning men ger djupet så mycket mer effekt att se in i när akvariet står emot en vägg ?

- Överrinningsbox med hål i botten eller bygga balkong på insida/baksida med hål ner, finns det fler lösningar ?

- Generella designen på möbel emot vägg (har från golv till tak idag men är öppen för nya förslag)

Kom gärna med tips och förslag...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får man fråga vad håltagning går på? 2000-2500 kr? :)

Jag skulle köra med överringningsbox med 3 hål typ 3x30 tex. Ja du kan köra ett mindre, men gör inte som jag och ha 3 olika storlekar att hålla reda på.

Ställning kommer den målas håller den längre, eller nästan en förutsättning.

Vem skall bygga möbeln? bra om han redan säger till hur eventuell ställning kunde se ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gjorde jag också efter övertalningen var klar. Borrade hål i golvet ner till källarutrymmet dår jag har fraggkar och osmosvattenförvaring. trött på att springa i trapporna med hinkar. Kan ses på min RSM sida "RSM650s"

Lycka till mvh Boman

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att snåla på stenen i ett så här stort bygge känns lite dumt. Mitt råd är att skippa den döda stenen. Kolla runt på sg, många duktiga akvarister har ju blivit skalliga av död sten! Verkar ju tyvärr vara ett perfekt sett att paja för sej själv. Annars verkar ju allt som en liten dröm! Frugan råkar inte ha en syrra;) Lycka till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...

Nu så börjar det hända lite saker. Perfekt med semester snart

Akvariet:

Akvariet är äntligen beställt, blev inte alls vad jag egentligen önskade avseende avrinningen. Blir hål i bakstycket istället p.g.a. euro-bracelet problematik och att skära ut en 5-6 cm skåra i bakkant, bygger istället en egenhändig

variant.

Bakgrund

Har tack och lov en släkting som har utrusning att ta fram stora printade vinyler, jag börjar med det och se om det fungerar och blir snyggt annars målas baksidan med en vanlig färg.

Håltagning:

Har fått tag på en firma som snart ska komma och borra (så fort jag städat ut 2st rum för att slippa allt dam o vatten) , prisnivån var inte den roligaste men tillslut en firma med hyfsat pris (2500+moms - rot på 50% av kostnaden)

Bänkbygge:

Akvariebänken blir trots många turer fram och tillbaka i trä av högre kvalité och enbart kärnvirke (C24 standard). Kollade upp lite priser på alternativa ställningar, aluminium runt 3000:-, svetsad stål 6000:- , Trä ca 800kr (2x45*75 reglar). Hade iofs helst tagit en stålställning men hittade tyvärr ingen som var hyfsat billig.

Möbeln börjar ta form i 3D version, kommer inte ha någon som helst öppning runt akvariet i form av luckor etc, blir en överraskning på hur jag löser matning/service i akvariet.

Saker att göra innan:

- Rensa ur både pannrum (odlingssystem/fraggsystem (3*120 liter), osmos mm)

- Rensa ut kontoret (pvc rören går ner genom detta rum till nedervåningen )

- Avveckla 600 liters akvariet, demontera möbel mm, tapetsera om väggen , borra hål för PVC genomföring (fixar själv då det är lättbetong)

Teknikval:

Doppvärmare - var först inne på en flödesvärmare men insåg att denna kostnad skenar snabbt och vill gärna ha redundans så det får bli flera traditionella doppvärmare, ev titan modeller eller om någon har andra förslag på bra/driftsäkra doppvärmare.

Kalkreaktor - Är helt novis på det här så jag läser på det jag kan, förstår principen och självklart fördelarna. Tar tacksamt emot tips på vad man ska tänka på , varför man ska välja en dyrare modeller än ex. weipro4000 eller liknande.

Filter - Här är jag fortfarande inte helt säker på vad för teknik jag ska använda, självklart kommer jag ha en sump, men kanske inte så mycket för filtreringen utan mest för att kunna pyssla lite och ta emot vattnet vid strömavbrott. Initialt har jag diskuterat en hel del med en leverantör om att installera ett Bubbel Bead Filter istället, finns flera märken och priserna diffar en hel del. Fördelarna är att det i princip går att låta svärmor mata 600gr pellets på en vecka (ja det hände sist) och lite till utan att det skjuter näringsnivåerna i taket.

UV-C blir antingen en mindre De Barry eller TMC's R2 som används enbart vid behov. Några har tipsat om att kika på Deltec's varianter också.

Returpump, väldigt osäkert men det lutar åt en intern pump som har lyftkraft att trycka runt 3000-6000 liter vid 3.5 meters höjd. Dock måste man ju ha en backup om denna lägger av så här behöver jag hjälp att hitta någon vettig modell eller lösning.

Ozon är jag inte helt säker på att det behövs, visst för att få klart vattnet är dem bra men det finns ju risker med ozon i små utrymmen också, isf fungerar ju bra mekanisk filtrering lika bra.

Sten:

Återkommande problem, vill verkligen inte ha in överraskningar då jag tidigare köpt "Extra fin sten" för välkänt sthlms företag 'a 189:-/kg , ton fosfat läckage, hydrosorer (hur det nu stavas) och glasrosor kom totalt tog över på någon vecka. Det är heller inte första gången från det stället det händer.

Kommer köra med död sten om ingen har starka argument för att man inte ska använda det, biologiskt så tar det en bra stund att få samma effekt som levande sten det är jag totalt medveten om.

Sandbädd: Ja, osäker på kornstorlek då jag använt för smått tidigare.

Övrigt att göra

- Införskaffa PVC (alltid lika kul för plånboken)

- Bygga Filtersystem/karantän/refugium/vattenbyten

- Bygga bänk för för ovanstående

- Montera tvättställ

- Montera liten arbetsbänk (för tester/kemikalier)

- Lås på dörren, så lillgrabben inte kan komma in.

jaja, det får vara för denna gång, uppdateringarna kommer öka i takt nu, sista arbetsveckan sen J---- :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Inte hänt allt för mycket ännu, akvariet är beställt och förhoppningsvis påbörjat i dagsläget.

Golvet mellan kontor (rum bakom akvariet) har fått ett 120mm hål borrat rätt ner i fd. pannrummet som håller på att göras om till sump/teknikrum just nu.

Enda som är 100% ännu är att det blir 2*244 liters sumpar som primär sump, klurar lite på hur jag enklast får plats med behållare (akvarium/baljor) för vattenbyten då jag även vill ha karantän och fraggkar nära, börjar bli trångt i det lilla rummet.

Så fort bänk för sump är klar kommer jag påbörja en del akryljobb och ta fram en ghostoverflow, köpt 22kg akryl för alla möjliga tänkbara projekt.

Letar just nu efter en kalkreaktor till systemet samt en del andra saker som måste uppgraderas från nuvarande teknik.

Återkommer med lite bilder/skisser under kvällen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blir träbänk, har tyvärr ingen svets eller svetsat på 20 år :D 2000:- hade varit mer rimligt.

En hel del saker är nu köpta/betalda/beställda

- Akvarium (väntar på slutgiltigt leveransdatum, borde komma vilken dag som helst, tyvärr är semestern slut efter helgen) - Frivilliga i STHLM som kan/vill bära, skicka PM så bjuder jag på Pizza eller dyl.

- Kalkreaktor (mindre temporär lösning)

- Gyre Pumpar (börjar med 2st FX150) - ev. uppgradera senare till FX170 beroende på när de släpps.

- PCV för retur inköpt (delvis, lär behövas en del till)

- Salt , behöver någon hink till

Det som är på gång nu är snabb avveckling av nuvarande akvariet pga platsbrist och uppstartsperiod för nya systemet. Fiskar mm är på annons ute, fler kommer men de med pengar verkar vara på semester :D

Tyvärr har veckan gått åt att jaga saker och få ut annonser, bygget av sump/teknikrummet är fortfarande knappt påbörjat.

Ska nu köpa in lite smådetaljer som/saker att fixa:

- 2KW Doppvärmare (alt 1Kw om det finns samma modell) - Montera på returröret

- Returpump (över 4m tryckhöjd behövs då returen når rätt så precis 4m rakt upp + några böjar)

- PH Kontroller/Mätare, Solenoid/Nålventil till kalkreaktorn (Tips mottages gärna via PM ang. Kalkreaktor då det är första gången jag kommer köra med det)

- Modifiera kalkreaktorn till dubbla storleken (Addon-reaktor), ev byta till starkare pump om det behövs.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Peterj66: Japp, har en del sten hemma redan, kommer även göra en del egen sten som får gå ett bra tag i tunnor innan jag ens funderar på att lägga i dem, haft min beskärda del av ohyra och fosfat bundet i sten (LS)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det har nu gått ett tag sen förra uppdateringen

2st fd odlingsakvarium har skrapats rent från överflödig silicon (1kg!) och blivit temporära fiskbaljor i pannrummet (ska lära mig säga filterrum). Har reglat upp en del och gjort plats för sumparna där de ska stå. Ska borra sumparna och dra lite PVC mellan dem samt dela in dessa i något redigt genomtänkt för maximera filtreringen. Har precis tömt 600 liters karet och flyttade igår ner de fiskar som ska behållas / är bokade där de får gå under minimal inverkan från mig närmsta tiden.

Väntar fortfarande på akvariet och har inte fått något leveransdatum ännu, fått lite indikation på priser för uvc/pumpar mm.

Imorgon demonteras möbeln och all el tas bort från gamla akvariet och onsdag åker det iväg till ny ägare, kollade alla fogar och de såg över förväntan, enda just nu är att det stinker verkligen i huset efter tömningen, ingen vacker syn i sanden/sista vattnet.

Kommer återkomma med lite bilder nu när det inte är lika stressat att få ner allt. Kan även påbörja bygget av Ghost Overflow snart när jag har fått iväg karet.

Nicke83: Tackar, det kommer behövas en del "gubbar" för att bära.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...