Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

Läcktest - ok, Kapacitetstest - ok - utan svårighet 4000 l/h. Funktionstest - bra och tyst. Strömlöst - funkar men jag skall konstruera om returröret för att slippa hävert

 

Bilder

P5010002.JPG

P5010009.JPG

P5010014.JPG

P5010031.JPG

P5010037.JPG

 

MVH Lasse

 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Thank you Przemek

I did not leak - you did a good work :)

 

Och tack alla andra

har idag varit och hämtat lite siporax för DSB:n - ca 10 liter

I morgon blir det urtappning och sedan kan själva bygget börja. Har fortfarande inte bestämt mig hur jag gör med ljuset. Jag skall bygga själv - har allt jag behöver men sådana projekt brukar ta tid. så något färdigt till att börja med vore trevligt. Har tittat mycket på Coral Box MOON led som trots sin litenhet har 6 kanaler att styra. Man kan styra varje färg för sig, vitt, rött, 2 blåa, UV och violett samt grönt. Totalt 54 watt. Skulle ha tre tänkte jag. En av dem skulle jag kunna ha för refugiet senare.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den har ju det jag vill ha - ganska total kontroll och kostar inte så mycket. Ca 1200 kronor styck. Jag har ju bara 45 cm djup och möjlighet att hänga nära så PAR borde bli tillräckligt. Går köra rött, grönt och blått helt separat vilket är bra. Får höra vad de som köpt tycker.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tja - då har projektet kostat än mer - tre stycken Coral Box Moon LED lighting beställda. Avsedda att användas i starten nu innan jag hunnit bygga min egna dunderbelysning.

Någon som behöver kylflänsar - har några 40X12X6,5 cm att avvara.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då var det dags att börja fylla och konstruera insidan. Börjar med ett ca 5 cm högt siporaxlager över bottenplattorna

P5040001.JPG

Siporax är ett poröst keramiskt material - perfekt substrat för bakterier.  Detta fall avsett för anaeroba bakterier

P5040001.JPG

P5040005.JPG

P5040008.JPG

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så var sista lagret av korallsand i

P5050030.JPG

P5050035.JPG

 

Vattenvolymen ovanför DSB:n blir på 30 liter - ca 10  av min visningsvolym. Tänkt är ett omvänt refugium med makroalger. Några makroalger kan ta upp näring från substratet så några sådana blir det säkert. Mangrove är inte helt uteslutet heller

 

MVH Lasse

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Först - första ordentliga vårdagen - 20 grader. Vat tvungen att firas på västkustvis

spring.jpg

 

Tillbaks till bygget

 

Börjat att montera bakgrunden - först ett lager slimline med hål för streamerpumparna

 

P5060053.jpg

P5060058.jpg

Bägge magneterna kommer att ligga i vatten - därför isolerar jag den yttre med en plastpåse för säkerhets skull

 

magnet.jpg

magnet2.jpg

magnet3.jpg

Sedan sätts pumpen på plats

rw8.jpg

hel.jpg

Pumparna kommer senare att döljas

P5060076.JPG

P5060077.JPG

 

MVH Lasse

  • Gilla 8
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är jag klar med bakgrunden. Det är svårt att få bra bilder där akvariet står - reflexer överallt.

 

Nu återstår några små fix med bland annat utloppet för returpumpen - monteringen av en ytterligare wavemaker innan det är dags att fylla på sand, sten och vatten. Eftersom jag skall åka på Interzoo i Nurnberg sista helgen i maj så kommer jag inte fylla med vatten innan dess.

 

Några bilder

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

MVH Lasse

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Haha, får en flashback till Hitta Nemo när Nemo hamnar i akvariet hos tandläkaren. :)

Det här blir riktigt bra Lasse, jag kommer att åka en runda till Göteborg i sommar, så kommer gärna förbi dig då om det går bra, har grabben med och tänkte ta Liseberg bl.a. :)

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så kom det beställda ljuset Coral Box Moon LED light från Fish-Street. Varje armatur är på max 54 watt så jag beställde 3 stycken. Jag beställde med 120 graders linser. Jag har inte tagit några PAR värden än - bara försökt att ställa in ett schema. Man kan kontrollera 6 kanaler och armaturen har 7 stycken olika LED -

Citat
5W Cree White x 4 8300K
3W Royal Blue x 5 450- 465nm
3W Cree Blue x 2 465-485nm
3W Red x 1 620-630nm
3W Green x 1 520-535nm
3W Violet x 1 420-430nm
3W UV x 1 405-410nm

420 - 430 och 405-410 är hopslagna till en kanal

Man kan koppla upp dem till sitt trådlösa nätverk ettdera genom routern eller varje för sig via Ad Hoc. Om man skall koppla dem mot routern är det viktigt att man tittar på den senaste informationen i deras video. Det är viktigt att man gör så som det sägs där - det tog mig några försök innan jag fick det att lira som jag ville. Man kan strunta i alla andra instruktioner - gör som i videon bara.

När man lyckats att få det och fungera så kan man söka efter enheter och på något sätt så tilldelas varje belysning en IP adress av routern via DHCP. För säkerhets skull gick jag sedan in i routern och gjorde dem till statiska IP adresser. sedan gäller det att ställa schemat efter brytpunkter. Det finns många brytpunkter så det går att göra detaljerade schema och man kan styra varje kanal för sig och ge dem ett värde vid en brytpunkt. Trevligt med detta är att man får upp en spektralkurva när man ställer in - bra hjälp

2_manual.jpg

 

4timer.jpg

 

Efter bara en dag så tycker jag nog att detta är en rätt trevlig armatur med en liten varning för risk för lite disko när vattnet väl kommer in - men eftersom det oftast är grönt och rött som spökar då så får man väl sätta ner dem lite

En bild när ljuset är på

P5130058.jpg

 

Återkommer lite senare för att se om det i grunden positiva intrycket kvarstår

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Lasse, nyfiken på hur du tänker kring stt ha grövre material i en DSB, såväl grov sand som siporax. Risken finns att dedritus silas ner snabbare än det hinner brytas ner och kanske du får i botten en ansamling med oförbrukat organiskt material och som följd av detta svavelvätebildning längst mer i siporaxregionen. Rent teoretiskt kanske. Det klassiska och som bevisats fungera är som bekant fin sand hela vägen för att få en jämn transport/konsumption av organiska ämnen på dess väg ner så att bädden allra längst ner är helt rent. 

Och om du har finare sand längst upp som det ser ut på bilden för att förhindra det,  kan det möjligen i värsta fall bli så att det första lagret konsumerar organiskt kol så bra så 2/3 av bäddens nedersta delar ej får tillräckligt med organiskt material uppifrån. Då bildas förvisso inget svavelväte men då blir ju bädden inte effektiv som denitrifikator. 

Detta kan jag ha fel i, men jag är fundersam till ditt val av kornstorlek o att blanda ner siporax. 

Intressant att få höra dina tankar där:-)

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

12 minuter sedan, jonasroman sa:

Risken finns att dedritus silas ner snabbare än det hinner brytas ner och kanske du får i botten en ansamling med oförbrukat organiskt material

Detta är själva poängen - jag vill att det skall ansamlas organiskt material ner i botten. Dessutom avser jag att föra in vatten aktivt underifrån - just för detta. Dessutom finns det en tanke att åtminstone i början pumpa ner lite klegg från skummaren för att starta processen. Det snabba kolet (läs vodka/ättika/socker) kommer också att kunna tillföras underifrån. Vet ej än vilken fart jag vill ha på vattnet igenom bädden men mina doseringspumpar ger ca 3 liter i timmen per styck så det är nog en lämplig siffra i början.

Metoden du beskriver visar i sig självt att den inte fungerar så bra. Jag tror inte på en större passiv transport av organiska ämnen ner i bädden och att understa lagret är totalt vitt och rent i en "klassisk" sandbädd är ett utmärkt bevis på detta. Utan klägg - ingen aktion.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...