Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

47 minuter sedan, peterj66 sa:

Lasse är du nöjd med wifi styrningen av dina Jebao? Inget strul alls?  Tänkte först bygga själv men eftersom det tar så sjukt lång tid för mig att komma till skott så funderar jag på att testa Coralbox WiFi istället.

Jag är skitnöjd - finns ingen anledning att koppla den till profiluxen med den kontrollern. Köper man kontrollern ihop med pump så betalar man bara 15 dollar extra - ensam kostar den över 50 dollar. Du kan köra och programmera 3 pumpar - en wifikontroller till varje pump dock.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On Sunday, October 09, 2016 at 10:09, Lasse sa:

Nä jag använder söchting oxydator Här. Man styr doseringen med hur många små "aktiverare" man använder. Jag har legat högt i redox tills för några dagar sedan då det sjönk till runt 200 (var 340 - 360 mV). Ja har också fått mer svart material i skummaren det sista också. Har innan pumpat ner det under DSB:n. Kommer sluta ett tag med det. Vill se vart nitraten tar vägen.

 

MVH Lasse

Var är det bäst att placera oxydatorerna, och finns det större modeller? hittade bara för 100l.

Antar att man kan ha flera men i så fall blir det ju rätt många för 720l :uncomfortableness:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har min i sumpen i returpumpsfacket. Nackdelen är då att den inte kan rädda karet med syre vid strömavbrott om den inte mekaniskt lyfts upp i karet när man märker strömavbrottet. Har man den i displaytanken så klarar den ett normalt strömavbrott. Kanske en sak man skall göra när man åker bort.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mätt i dag på morgonen P = 20 ppb som PO4-P => ca 0,062 som PO4

Nitraten ligger någonstans mellan 10 och 20 ppm. Där har den legat länge nu vilket gör att jag tvivlar på resultatet. Från början låg jag högt - på ca 140 - sedan gick det snabbt utför för att plana ut kring 20 för några veckor sedan. För närvarande kör ja ca 10 l/dag genom DSB:n - håller en redox på -30 under DSB:n. Matar ca 7 ml VÄS under DSB:n per dag. Varje gång jag kör cirkulation underifrån sjunker redoxen i sumpen vilket indikerar att något händer i DSB:n.

 

Får se nästa steg - magen säger - tillför nitrat - huvudet (och testerna) säger - tveksamt. Kan också öka cirkulationen över DSB:n.

Jag har också fosfat hemma så jag får se hur jag gör med detta - dosera lite under natten när refugiet är tänt?

 

Så länge kör jag lite av samma algextrakt som sjöfartsmuseet gör - 2 ml/dag. Eftersom jag satsar på många filtrerare (de små posthorsliknande borstmaskarna är rikligt förekommande och vanliga borstmaskar börjar dyka upp. Också ute efter svamp.

 

MVH Lasse 

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

En tid sedan uppdatering nu. Helt klart så fungerar mina olika vägar att plocka upp nitrat. Trots att jag den sista tiden ständigt doserat in ca 2 ppm nitrat per dag så fortsätter nitraten att sjunka (enligt Red Seas pro test) Mätning idag - ca 1 ppm. Fosfaten är också under kontroll. När jag kör mitt fosfatfilter så går det ner mot 0,01 - 0,02. Tre dagar stopp på det -> 0,08 ppm. Nu körs det 10 minuter varje timma. Odlingen av makro - då främst Chaeto ger ca en 5 liters hink per 2 veckor!

 

algae2.jpg

 

algae.jpg

 

Ett mål med akvariet var att skapa en miljö för svamp och andra filtrerare - ett mål som jag delvis uppnått

 

Svamp 1 som växt på baksidan av en stenkorall utan jag sett det innan. Ganska stor nu - vänstra hörnet

 

sponge2.jpg

 

En nyanskaffad svamp - ja sten korallen fick följa med :) det röda i mitten

 

sponge1.jpg

 

Jag har börjat intressera mig lit för knappar - den här skulle jag vilja ha växande upp via väggen

 

knapp1.jpg 

 

MVH Lasse

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förutom chaeto kör du väl med dsb? Matar du dsb'n med kolkälla? Kör du någon ytterligare metod för näringsexport?
Funderar själv på att köra dsb när jag uppgraderar, frågan är väl lite om om man ska förbereda för att kunna mata den på något sätt?

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har byggt en bakre DSB i ett speciellt fack i mitt akvarium

 

Screen Shot 01-19-16 at 11.11 PM.JPG

 

P4180008.JPG

 

Där har jag lagt ett gammalt bottenfilter och monterat in så jag kan ha mätprober i vattenspalten under

 

P4270010.JPG

 

 

P4270004.JPG

 

Sen byggde jag upp en DSB här

 

P5050030.JPG 

 

DSB-reverse.jpg

 

Sen använder jag överdelen som refugium

 

refug.jpg

 

caluerpa.jpg

 

P8250106.JPG

 

Ljuset är på under natten. Jag kör en sakta ström av vatten baklänges igenom DSB:n. Mängden varierar mellan några liter per dygn till ca 60 liter dygnet.

 

Jag har matat spalten under DSB:n med VÄS (Vodka, Ättika, Socker). Stoppat det nu eftersom den verkar fungera. Håller redoxen i vattenspalten runt -30 till -50 mV med hjälp av en doseringspump.

 

MVH Lasse

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ah, okej, hade för mig det var ungefär så. Så när du skriver att du "kör ditt fosfat-filter" menar du då att du tillför vatten via doserpump till vattenspalten under dsb'n? Dsb'n fungerar väl rimligen även utan matningen, men kanske mer effektivt när du cirkulerar vattnet genom det, eller missförstår jag? "Vanlig" dsb funkar ju utan att vatten cirkuleras genom sandbädden....

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

34 minuter sedan, MattiasN sa:

Så när du skriver att du "kör ditt fosfat-filter" menar du då att du tillför vatten via doserpump till vattenspalten under dsb'n?
 

 

On 2016-09-27 at 20:54, Lasse sa:

Idag skaffade jag lite av Tritons alubaserade fosfatremover, finjusterade för vattnet under DSB:n.

 

 

On 2016-09-28 at 18:06, Lasse sa:

 Satte då in 200 ml av Tritons aluminiumbaserade fosfatfällare i ett trumbling filter.

 

Han kör alltså ett mer... traditionellt upplägg med media, för att ta det DSB'n inte orkar.

 

Helt orelaterat. Det tog mig minst en kvart att få citaten som jag ville ha dem. Multicitat grejen och jag kommer inte överens, och man kan inte på ett bra sätt klippa och klistra som man vill. Kan jag få tag i en riktig texteditor via forumets inställningar?

B!

Ändrat av -=Mr_B=-
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja - DSB funkar ändå men jag vill uppnå lite mer med den här uppsättningen - bland annat vill jag försöka få pH sänkning i den så att jag också kan få bädden att fungera som en kalkreaktor. Jag hoppas också att kunna fånga en del fosfat där, det som läcker ut får macroalgerna ta hand om. Dessa skall också fungera som pod producenter.

 

Men innan allt fungerar som det skall så får man ta till lite trick som skummare (hoppas kunna slopa den någon gång) och fosfatfilter. Fosfatfiltret går nu på ca 15 % och det håller värdena nere under 0,1

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej gamle man , har du någon temperatur skillnad i din sand bädd ?  eller håller den värmen pga sumpen under ifrån ?  jag gav bort ett kar och naturligt vis fick jag till baks ett litet salt kar , sist det karet stod här så skilde det ca 5 grader i sand bädden ,ca 20 grader i botten = rums temperatur och ca = 25 grader i toppen på sandbädden akvarietemperatur , det är lika om det går med eller utan pump ,jag vet inte hur det ska lösas , just nu står det utan sand med en doppvärmare som enda cirkulation , om det ska i nån pump så ska den inter vall köras ,eller har du nån lösning på att värma en DSB , mvh stefan

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gammal och gammal - det får stå för dig :)

 

Intressant fråga - det där får vi försöka att undersöka. Jag har ett liten vattenspalt under åla Jaubert. Har rör ner - så det är lätt att stoppa ner en tempgivare där. Får göra det under julen - har beställt en ProfiLux 4 som skall levereras den 19/12. Innan jag säljer min gamla så får vi kolla detta. Idag har jag cirkulation underifrån och upp. En doseringspump pumpar ner vatten under bädden. .

 

Vore faktiskt en bra ide - att ha en bottenvärmare under spalten - värma där och låta kallare vatten gå ner genom någon öppning medans det varma stiger genom sanden.....

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej , ja gammal o gammal jag har snart växt i kapp dig , har väl tänkt om lite så också med att trycka ner vatten , men då kommer det ju aldrig att bli en riktig DSB , det blir ju mer som ett plenum , alternativet är ju att lägga en värme matta under karet ,  typ för reptiler men det går ju aldrig att flytta karet sen med all sand i ,men men medans jag skrev nu kom jag på att det det kanske skulle funka med att lägga en värmematta på en löstagbar skiva och sätta i taket på bänken , det är ett juwel kar så det är ju ingen frigolit under karet , men kolla om det är nån temp skillnad , mvh stefan

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mitt kar står på ett isolerande liggunderlag och pga av all elektronik i sumpskåpet så är det inte kallare i sumpskåpet än rummet- snarare tvärtom. Men jag skall kolla det.

 

Jag har valt ett modifierat Jaubersystem (plenum) - just för att jag vill ha cirkulationen bakvänd igenom.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo det rullar på bra.

 

Efter träffen på sjöfart i lördags hade jag en lång diskussion med David och jag beslutade mig för att testa en annan väg än vad jag gjort innan. Jag har röda flakväxande montiporor som står högt upp. De får ett vitaktigt tunt lager över sig. De växer men ser inte fina ut. Jag drog ner mitt ljuse till 40%. Jag beslöt mig också för att i stället för som jag sedan starten - allt för ett högt pH - göra så att jag försöker få ett så stabilt pH som möjligt kring först 8,2. Vägen jag provar nu är att använda en CO2 scrubber till skummaren men bara ha igång skummaren när pH går under 8,2. I princip blir det så att den står stilla mellan ca 12:00 och 23:00 för att sedan gå i etapper. som vanligt två saker samtidigt.....

 

Jag har en ganska låg temperatur - 23.5 - 24.5 - någon som har negativa erfarenheter av det? Den skall höjas till 26 snart men jag har kört denna utan doppvärmare. Väntar på en titanvärmare på 100 W

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...