Gå till innehåll

Lasse

Rekommenderade inlägg

Sista bilden visar ju en del kalkalger - och det på ngt som rör sig hela tiden.

 

Vattenvärdena är rätt så stabila - tja nitrat rör sig lite upp och ner - mellan ca 15 till nära 0. Har inte hittat rätt balans än. Jag varierar hur mycket nitrat jag tillsätter - för närvarande blir det ungefär 1,5 ppm varje dag. Körde 2 veckor med ett tillskott på ca 0,25 ppm dagligen eftersom jag läste nästan 15 ppm för två veckor sedan (fosfat nära o,o2 på morgonen). Första veckan hände ingenting mer än att fosfaten låg någonstans mellan 0 och 0,02 ppm (använder inte Hannas ultralåga då mitt önskade värde ligger någonstans vid 0,08) Förra söndagen minskade jag min gångtid på fosfatfiltret (var 1 minut var fjärde minut) till att vara 30 sekunder var tjugonde minut. Resultatet blev att på en vecka steg fosfatvärdet upp till 0,06 ppm och nitrat sjönk ner till ca 0,5 ppm. Kolkällan är 3 ml VÄS per dag - mest för att hålla en bakteriepopulation uppe. Jag har många filtrerare i systemet så bakterier är välkomna. Jag sänkte också mängden av vatten genom den omvända DSB:n för en vecka sedan - den skall jag ta ner lite till.

 

Jag planerar lite "förbättringar av systemet i höst. Första saken jag skall ta hand om är att göra en automatisk matning av mina filtrerare. Jag har idag ett litet innerfilter i sumpen där jag försöker krama ur svampen då och då. Blir inte någon kontinuitet på det. Funderar nu på någon typ av bakteriefilter med automatisk backspolning. Har en ide som nog kommer att sättas i verket i höst. Det kommer då att matas med lite organiskt kol.

 

Nästa sak är att försöka få min DSB att fungera som en primitiv kalkreaktor och samtidigt förse korallerna med koldioxid under tillväxtperioden.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, Conjor sa:

Sååååååååååååå Vackert alltså :bowdown:

 

21 minuter sedan, per.w sa:

Väldigt annorlunda, men absolut coolt... Fint som faan....

Tack skall ni ha.

 

Är lite bekymrad just nu - lyckats med det som inte skulle ske - nollade nitraten pga att en slang satt igen. La i lite extra och noterade ca 14 ppm i nitrat efter en halvtimme. Fosfat igår vid fullt ljus (i slutet på kvällen) var 0,13 ppm. Idag - nu innan det tänds - fosfat nere där jag vill ha det - ca 0,06 och nitraten på väg ner. Nu är den mellan 5 till 6 ppm

 

Jag ökade fosfatfällningen igår till 60 sekunder per tio minuter - nu sänker jag den igen - 30 sekunder per 10 minuter. Min åsikt är att det är viktigt att det inte blir syrefritt i filtret. Vid låga nitratnivåer kommer det i så fall bildas svavelväte och det har förmågan att frigöra fosfat från bundna metall/fosfat. jag tror att de som har sitt fosfatfällningsmedel i en strumpa i sumpen ibland råkar ut för just detta.

 

Jag kan nog konstatera att jag är framme där jag ville när jag startade systemet för drygt ett år sedan, Mitt system är nu nitratdrivet. Helt beroende på tillsättning av nitrat.

 

Jag har åtminstone 7 system för att ta vara på näring som produceras via maten varav 4 är byggda för produktion.

 

Produktion

  1. Koraller av olika typer
  2. Bentiska mikroalger som i sin tur betas av eremiter, snäckor och andra djur
  3. Bakterier - produktion av heterotrofa bakterier som mat till koraller, svampar och andra filtrerare. Hålls på bra nivå med hjälp av lite organiskt kol
  4. Makroalger

Export Kemisk/Biologisk/teknisk

  1. Fosfatfällning via GFO eller Al
  2. Denitrifikation via omvänd DSB
  3. Skumning via skummare

Av dessa så är det meningen att två skall fasas ut och finnas som reserv. det är fosfatfällningen och skumningen. Fosfatfällningen är redan nu på låg nivå men jag kör skummaren fortfarande.

 

Att sluta köra med skumning nu när min biologiska produktion är hög (mycket intern produktion av CO2 och hög syrekonsumtion) är problematiskt eftersom jag i så fall tar bort min främsta gasutjämnare och syresättare (sett på hela dygnet). Lösningen på det kommer att bli att jag behåller skummaren men tar bort skummarkoppen. Helt enkel kör den som en effektiv gasutjämnare/luftare. Det är en sak jag kommer att göra från och med nu.

 

Man kan tycka att min DSB är onödig nu men jag har mer mål med den än att skapa en denitrifikation. Det kommer nog att göras frampå hösten. Tanken är att skapa en liten primitiv kalkreaktor så att jag inte behöver så mycket balling. den skall också förse systemet med en kontrollerad CO2 mängd.

 

Det biologiska resultatet?

 

Mål - gott om svampar - check

Mål - filtrerare - halv check

Mål - variation av snäckor, egen produktion av desamma - check

Mål - gott om eremiter av varierande arter - check

Mål - Få sandsjöstjärnor att överleva - check

Mål - få egen produktion av pods - check

Mål - Vissa drömarter av fisk - halvcheck - åtminstone en saknas - Sunburst anthias. Kanske på väg att lösas

Mål - få sjögurkor att trivas - check

Mål - få koraller som inte använder fotosyntes att växa och trivas - ej uppnådd

Mål - få ett sådant intressant system så att även jag själv håller uppe intresset - på väg

Mål - få flakväxande koraller att trivas - check

Mål - åtminstone få en del färgade pinnar att överleva - check

Mål - få en bra blandning av koraller och låta dem sköta kampen själv - check

 

Jag är ganska nöjd men det finns förbättringar. Automatisk bakteriematning är en. Hade en lösning på det men var lite för snål för att ta den :) Någon här förstår vad jag menar :) 

 

MVH Lasse

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej -

 

Jag har haft otur med mina Synchiropus moyeri. Försökt två gånger och nu har jag gjort ett nytt försök. Hoppas det går bättre.

 

newcommer1.thumb.jpg.4b9dd4eb765ccdc58c9002419a2932b3.jpg

 

Jag har också velat ha fler pyamaskardinaler - tycker det är en häftig fisk att ha många av. 9 stycken nya har fått flytta in så nu är det totalt 16 stycken.

 

plenty.thumb.jpg.eee223d6bda6f187d549c265510bbaa8.jpg

 

Jag gillar också musslor och nu har en till fått flytta in - den vänstra med snygga röda inslag

 

clams.thumb.jpg.d0c0f7f83e5682f613d7d55fc7ac4107.jpg

 

Svamp börjar växa bra - det har varit ett av mina mål

 

sponge.thumb.jpg.bac11488021eee45eb2ea755dbdcb3e4.jpg

 

Åsså några favoriter i repris

 

whos-here.thumb.jpg.62e53207d640a611f8601e8438a32d0f.jpg

 

old.thumb.jpg.1ed9263e57fd1d5e9d0e981adc4c6e3f.jpg

 

 

MVH Lasse

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, BatmanGefle sa:

Frodigt!

Vad gör du för speciellt för att få svampen att trivas?

 

Kisel på ca 1000 mg/l kanske hjälper :). Skyhögt silikat (kisel). Detta på grund av att jag har Seras Siporax i min DSB. Att ha dem anaerobt släpper tydligen ut mycket kisel. Kisel behövs för att få svampar att trivas

 

1 timme sedan, MattiasN sa:

Snyggt Lasse! Du har verkligen koll på ditt system!

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
 

Tack - men jag vet inte om det är helt riktigt att jag har koll

 

 

1 timme sedan, ballsam sa:

Du tar väldigt fina bilder Lasse emoji106.pngemoji106.pngemoji106.png


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro

 

Tack

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

19 minuter sedan, Lasse sa:

 

Kisel på ca 1000 mg/l kanske hjälper :). Skyhögt silikat (kisel). Detta på grund av att jag har Seras Siporax i min DSB. Att ha dem anaerobt släpper tydligen ut mycket kisel. Kisel behövs för att få svampar att trivas

Men du utfodrar inte speciellt för dem eller så?

De svampar jag har breder för all del ut sig och växer (dock är de skittråkiga i färgerna, vita och blå-gråa, men det är roligt att de stadigt bli större) och jag ser gärna att de fortsätter att växa till och gärna blir flera, kanske t o m med fina färger.

Mitt kisel ligger och pendlar runt 100 mg/l. Har lite Siporax i sumpen (under rastret som skummaren står på) men jag tvivlar att det är så speciellt stora zoner som det är anaerobt där... Jag behövde palla upp skummaren 8cm och för att inte bara ha tomt utrymme under, så trädde jag rader med Siporax på fiskelina där, för att med en gnutta (läs: massor) med tur kanske få lite anaerobt där för denitrifikation....

Ändrat av BatmanGefle
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej jag matar inte speciellt - jag ger 3 ml VÄS om dagen för att gynna bakterier samt har ett litet innerfilter i sumpen. Det är en pump och en filtermadrass (liten). jag kramar ut den svampen med jämna mellanrum så det kommer ut bakterier i vattnet - men kommer inte ihåg det så ofta. Funderar på att göra en annordning där jag odlar bakterier som automatiskt flushar ut bakterier med jämna mellanrum. Jag har en del partiklar i vattnet.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...