Gå till innehåll

Nu ska jag odla koraller!


Hydro

Rekommenderade inlägg

Hej på er

Jag odlar redan idag. Men inte koraller utan tomater, basilika, physalis osv under hps.

tomaterna kostar väl 500 kr kilot när man odlar så här, men vad gör det när det är en trevlig oas i vintern. Trevligt pyssel med en del vetenskap. Odlar med hydrokultur.

Men nu har jag fått nys om att man kan odla koraller. klart jag ska odla koraller! :smiley20:

Tomater i all ära, men de får väl bli odlade sommartid då, saltvattenakvarium och koraller verkar mycket mera spännade. Har kikat på många trådar och har fått en hum om vad det innebär.

Om tillvaron går som planerat så flyttar jag till större lägenhet om sådär 3-4 månader. Under tiden har jag tänk att läsa på mycket om odling och allmän kunskap jag behöver för att klara av det. Väntar med odling tills jag har flyttat och läst på.

Det är alltså i första hand odlingen av koraller som intresserar mig, inte att ha ett vackert akvarium. Kanske lite bakvänt, vad vet jag, men jag tycker helt enkelt att själva odlingen är grejen. Fastnar jag för det här, vilket verkar sannolikt så blir det säkert ett "vanligt" akvarium också.

Jag behöver kunskap så jag tänkte beställa Book of Coral Propagation av Calfo vilket jag antar är ett vettigt val. (finns den på något annat ställe än amazon?)

Men sen vet jag inte vilken mer bok jag ska beställa. Och jag behöver hjälp. Jag har ingen kunskap om akvarium alls. Så jag önskar boktips i riktning mot korallodling för novis.

Nyfiken fråga för övrigt, jag tar sgs ballasten jag har idag som är på 400 W och använder till odling. Ungefär hur stort kar kan jag ha till den lampan?

Jag har idag en mh lampa, men den är bara på 4000K så jag får väl lov att byta till en med högre kelvin på. Tror det är stenkoraller jag ska odla, men jag vet för lite än.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad roligt hoppas verkligen du lyckas göra detta. Men för att lyckas bör du nog ha fler än en bok. Beroende på hur stort system du tänker sätta upp för odling av stenkorall så är de svårt att bedömma vad du kommer att behöva skaffa dej. Är det så att du tänkt klara dej på en st MH så är det nog lättare för dej att starta ett vanligt kar allt växer ju i det med. Odlare är vi nog allihop som har korall här på guiden. Vad jag försöker säga är väl att odla korall är nog något som kräver ett intresse över de vanliga. Men jag önskar dej all lycka å välgång. Hör av dej när du vill börja sälja dina stenkoraller jag vill gärna köpa om det är till rätt pris och av rätt art.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du gör ett långt grunt kar inrett med glas hyllor typ driv bänk. P.g.a det ringa djupet så går det mycket väl att använda T5 rör. Du skall inte ha någon sand, därimot en stor stor sump. Cirkulationen är enkel in i ena sidan och ut i andra. Du bör ha en proffspump typ iwaco eller dyl. som driver cirkulationen. Sumpen kan mycket väl vara av typen plenum och skall inte belysas. Vattenvärdena skall mätas noga. Tillsats av spårämnen, Bor, Mg,ca och Feran skall göras. Nitatvärdena skall hållas på 0,5-1mg/l tillsats kan behövas.

Jag har sett många sådana anläggningar i både USA och Tyskland. Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du får gärna komma med en recension av Calfos bok. Har den inte, men däremot hans andra bok om invertebrater och den gillar jag skarpt. Glöm inte att plöja igenom Reefcentral.com's forum, där finns det mycket nyttigt. Där finns även ett speciellt Anthony Calfo forum där han svarar på frågor.

Lycka till. Håller alla tummar för att det går bra. Glöm inte att ta massor med bilder :) och börja med enkla koraller :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du måste nog åka på långa inköpsrundor inom både sverige men framför allt Tyskland för att få tag i fina exemplar och dra upp dessa ordentligt i ett par år som du kan fragga på. Jag har väl vart inne på att odla jag också men det får vänta ett bra tag till men jag önskar verkligen dig lycka till. P.s ett litet tips. Använd många lampor så att korallerna får ljus från alla sidor och 400w behöves inte utan du det räcker med 250 wattare och ett bra kar skulle kunna hålla måtten 200x80x25cm och 5 MH. 20000k i mitten och 10000k brevid på var sida och så ytterligare 2st 20000k brevid dem eller så använder du massor av T5 rör som du sätter tätt tätt men inte längsgående karet utan tvärtom (framrutan/bakrutan)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trevligt med många svar redan.

Att det är svårt gör inte så mycket, det är en del av tjusningen. Det mesta går bara man läser på mycket och har rätt grejer. Men jag ger mig inte på de svåraste korallerna till att börja med förstås.

Till att börja med tänkte jag hålla det relativt enkelt, om det går. Dvs använda den ballasten jag redan har på 400W och bygga ett kar till det, måhända lite kompletterande ljus och en hel del reflekterande mylar. Exakt hur det kommer se ut och storlek osv är inte nått jag bedömmer nu, jag måste läsa på mer först.

Läst en del i trådarna här och på reef central och ser att den eviga frågan om bästa ljuset även finns i denna typ av odling. Diskussionen känns igen kan jag säga.

Men det är enklare för gröna växter, ppf ger ett bra mått för hur lampan fungerar där.

visst kan jag recensera boken, men det är svårt att bedömma som novis.

Kom gärna med mer boktips!

Själklart ska jag fota när det väl är dags att bygga, men det är långt dit än.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

lampan räcker till för ett 100 x 100 x 30 - 35 kar med koraller som inte är särskilt ljuskrävande. Brännaren bör du byta till en MH 6500 eller 10 000k

En sandbädd på 5 - 10 cm ympad med djur från levande sten hjälper till med att hålla jämvikt i karet.

Koraller att börja med är Sinularia, Sarcophyton, bland mjukkorallerna och knappar - Zoanthus i utvalda färger + Parazoanthus gracilis.

Några sorters stjärnpolyper och Skivanemoner fast i litet udda färger räcker för att göra sortimentet fullt.

Mat för korallerna är lämpligen phytoplankton + t.ex receptet i Eric Bornemans bok Aquarium corals.

När du fått vana med dessa är det dags att komplettera med svårare sorter som ger mera pengar.

Acroporor är det stora bland många specialister men dessa är bra att sälja till relativa nybörjare och affärer.

Du behöver minst två cirkulationspumpar och en skaplig skummare. Fisk kan du säkert klara dig utan liksom eremiter som välter korallerna men snäckor är bra mot alger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Håller nog med Ted, skaffa ett vanligt kar och börja odla i det. Du kan ha ljuskrävande närmare ytan och det motsatta längre ner. Tror det är lättare att du tröttnar om du inte kan titta på korallerna och ev fiskarna som är en så stor del av tjusningen med hobbyn. Odlar gör vi som sagt allihopa och det är EN bonus med hobbyn. Det är heller inte fråga om tomater som mognar och kan säljas efter (ett par månader?). De flesta arter som är attraktiva som försäljningsvara växer ofta låååångsamt. Jag ser ingen ekonomisk vinning i detta på denna skala och du får nästan lägga ut lika mycket på teknik som du skulle gjort om du startat ett riktigt kar.

Senare kan du ju alltid ansluta ett odlingsprojekt när karet är sprängfyllt med koraller, men det lär nog dröja. Vill själklart inte avråda dig men om du tänkte göra det av ekonomiska skäl kommer det sannolikt inte gå ihop och du kan inte njuta av att se dem växa upp i ett landskap med fiskar etc. Dessutom kan du inte odla fiskar, om det skulle intressera dig, vilket har större potential att tjäna lite pengar på.

Odlar du tomtater till försäljning i en lägenhet???!!! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej alltså, det har jag tänkt är ren hobbyodling. En trevlig stimulerande hobby. Ett plus är att det ger en korall som går att sälja. Att göra ekonomisk vinst på det här är svårt kan jag tro, och det är inte syftet heller. Men om man kan få tillbaka lite pengar på det så är det tacksamt nog, vilket jag inte kan med det jag odlar idag.

tomaterna jag odlar idag är inte till försäljning. det är också en hobby. Det är trevligt att plocka färska tomater på morgonen, och jordgubbar för den delen även om de är fruktansvärt dyra om man börjar räkna på el och vad jag har lagt ut på diverse pumpar och lampor mm.

En stor del av tjusningen med att odla är att fördjupa sig i hur man gör det mest optimalt. Plus att det är kul att testa olika system. Gärna mycket teknik och automatisering. T.ex så väntar jag på pumpar för att kunna automatisera all bevattning av krukväxterna. Det blir datorstyrt.

Jag tror koraller passar mig helt enkelt. En hel del pyssel och massor att fördjupa sig i. Kanske ska jag skaffa mig ett vanligt akvarium, men om man får bättre tillväxt i lägre kar så är det nog det som attraherar mig mest.

Men jag hinner säkert ändra mig fram och tillbaka några gånger innan jag väl sätter igång.

Tack så mycket för alla tips än så länge också. Trevliga och hjälpsamma människor här märker jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Personligen ser jag all odling som ett sort + då jag helst inte vill köpa vildfångat.

Jag tror att många här avråder eller är tveksamma av minst tre skäl:

1: Det krävs en viss sorts människa för att orka hålla på med saltvatten. Man måste ha ett genuint intresse för det man gör för annars blir det svårt att orka med allt.

2: Det är dyrt... mycket dyrt. Satsar man stort till en början och t.ex. inte uppfyller punkt 1 ovan så är chansen stor att allt hamnar till försäljning här på SG för underpris.

3: Du börjar med en riktig djupdykning i hobbyn :) Men friskt vågat... ?

Vet man dock om vad man ger sig in på (vet nog ingen helt o hållet från början... många hade säkert annars aldrig börjat :)) så är det dock väl värt att pröva.

Mina tips för idag är (jag är dock också nybörjare):

1. Läs på. Du börjar ju bra med en bok, men det finns massor mer. Frågorna kommer visserligen aldrig ta slut, men en hel del av dem bör kanske vara besvarade.

2. Ta det lugnt. Det är lätt att blir för enusistisk och kanske köpa saker man egentligen inte behöver eller vilja skynda på på annat sätt. Det lönar sig sällan varken monetärt eller för det långsiktiga intresset.

3. Köp begagnat. Om man tar lite tid på sig dyker det upp massor av bra saker, ofta till riktigt bra priser här på saltvattensguiden.se. Pumpar, belysning och skummare dyker upp titt som tätt och akvarium finns både här o på blocket. Vill du ha specialformer på akvarium så är det väl specialbeställning av glasmästaren eller bygga själv som gäller. Det behöver dock inte vara alltför dyrt. Om man inte bryr sig alltför mycket om det estetiska blir det särskilt aktuellt med begagnat. Man behöver inte leta vackra möbelakvarier eller tjusiga ramper... funktion före form helt enkelt.

Jaja... lycka till och hoppas intresset håller i sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej alltså, det har jag tänkt är ren hobbyodling. En trevlig stimulerande hobby. Ett plus är att det ger en korall som går att sälja. Att göra ekonomisk vinst på det här är svårt kan jag tro, och det är inte syftet heller. Men om man kan få tillbaka lite pengar på det så är det tacksamt nog, vilket jag inte kan med det jag odlar idag.

tomaterna jag odlar idag är inte till försäljning. det är också en hobby. Det är trevligt att plocka färska tomater på morgonen, och jordgubbar för den delen även om de är fruktansvärt dyra om man börjar räkna på el och vad jag har lagt ut på diverse pumpar och lampor mm.

En stor del av tjusningen med att odla är att fördjupa sig i hur man gör det mest optimalt. Plus att det är kul att testa olika system. Gärna mycket teknik och automatisering. T.ex så väntar jag på pumpar för att kunna automatisera all bevattning av krukväxterna. Det blir datorstyrt.

Jag tror koraller passar mig helt enkelt. En hel del pyssel och massor att fördjupa sig i. Kanske ska jag skaffa mig ett vanligt akvarium, men om man får bättre tillväxt i lägre kar så är det nog det som attraherar mig mest.

Men jag hinner säkert ändra mig fram och tillbaka några gånger innan jag väl sätter igång.

Tack så mycket för alla tips än så länge också. Trevliga och hjälpsamma människor här märker jag.

Hehe jag tillhör nog också kategorin odlare. Jag håller på med bonsaier i min lägenhet och jag odlar koraller i akvariet, banggai kardinaler och jag försöker odla putarräkor (dessa är 2 månader nu och jag håller tummarna även om chanserna att lyckas är minimala).

Datorstyrd bevattning låter avancerat, lägg gärna upp någon bild på dina odlingar när det är färdigt (kanske går att kombinera med datorer till akvariet?). Tror att du skulle få enbart marginal tillväxtökning med ett lägre kar, och då kan du inte odla vissa koraller som inte ska ha så mycket ljus. Om utrymmet i lägenheten är begränsad tror jag du kan få ett bättre resultat med en djupare vattenvolym. Men gör som du känner, det ska bli intressant att se hur det blir.

Lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bevattningen ska bli rolig, jag kör alla krukväxterna med hydrosystem (ingen jord) växer bra och man behöver inte byta jord ( eller kokosfiber i det här fallet)

bevattningen tar kranvatten via magnetventil, blandar i näring och kollar ph sen kör ut det till växterna. Det är inte så svårt egentligen, mest att styra pumpar av och på. Vi får se hur många doseringspumpar jag kommer över men det verkar bli ganska många. Kommer säkert till användning för akvariebruk.

Jag bor just nu i en etta och har inte plats för mina hobbys egentligen, men nästa lägenhet ser ut att bli en 3:a och då blir det mer plats. Jag bryr mig inte om att det ska vara vackert inrett, den biten har jag gett upp :) lite fördel har man av att vara singel.

Gustav, tack för råden och det är så jag har tänkt. Första uppsättningen blir ganska enkel, kanske låter det som att jag ska sätta igång med fullskalig jätteodling rätt snart men det är inte vad jag tänkt. Utan tillräckligt bra för att det ska fungera väl (vilket inte är direkt gratis det heller) men inte överdrivet påkostat. Begagnat och hembyggen lär det bli. Visar det sig fortfarande vara roligt efter ett år eller så då blir det bättre grejer.

Men som sagt, hur bygget blir återstår att se.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

trodde crille menade till mina vanliga krukväxter, men vi lämnar gröna växterna till annat forum.

Jo osmos till korallerna kan vara vettigt har jag förstått. Ett osmosfilter kostar inte så mycket.

2 böcker fick det bli så länge.

Book of coral propagation samt

reef invertebrates, an essential guide to selection, care and compatibility

Så jag får vänta på dem och kika vidare i trådar så länge.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...