Gå till innehåll

CO2-tvätt


jonasroman

Rekommenderade inlägg

12 timmar sedan, Lasse sa:

Fungerar lika bra nu som för ett halvår sedan

 

MVH Lasse

 

Att det fungerar tvivlar ja inte en sekund på. självklart gör det de..

Skulle kanske ställt frågan så här i stället...

Hur stora positiva effekter märker man av en ph höjning på detta sätt över en längre tid?

 

Verkade som CA och KH konsumtion ökade rätt så snabbt i början.. 

Håller de ökningen i sig eller avtar den efter en tid?

Mer tillväxt av koraller?

Mindre tillväxt av fulalger?

Piggare fisk?  Osv...

 

Mvh Jonas

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dina frågor är ganska lik en klassisk fråga - Hur långt är ett snöre. Alltså - frågan går inte att svara på. Du har aldrig en kontroll där bara pH skiljer.

 

Den fråga man får ställa sig är att ur ett resonemangsperspektiv - är det bra för korallerna med högt pH - har de någon fördel med det jämfört med konkurrerande organismer.

 

Vad innebär ett högre pH. Två saker är uppenbart - mindre löst koldioxid (som gas) samt något lättare för kalkbildning att ske. Eftersom man kan anta att Zooxanthellerna kan få en del koldioxid via sitt värddjur men övriga alger inte har den fördelen så kan man anta att det är en liten fördel för korallerna i detta fall. För de stenbildande korallerna är det ju också en hjälp om kalkbildningen inte kräver så mycket energi. Sedan om det kan finnas någon mer fördel (eller för den delen - nackdel) med högt pH - kan jag inte säga. En iakttagelse som folk har gjort är att vissa koraller grenar sig mer om genomsnitts pH:t höjs.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Ok.

Är det några speciella krav på hur man måste hantera det eller hur det skall ligga i "förfiltret" innan luften går in i skummaren?

Jag tänker då på följande:

- Vad sker om det kommer stöv, damm eller rester av mediat ner i akvariet?

- Räcker det att man placerar mediat i ett filter, PET-flaska eller dylikt och bara drar luften in genom botten, genom mediat och ut i toppen för att sedan kopplas på skummarens luftintag?

- Måste mediat "stå upp" i ett filter eller kan man bygga en hemmakonstruktion med PET-flaskor som ligger ner i serie (tänkte koppla in flera flaskor liggandes längs med sumpen)

- Vilken typ av filterbehållare använder ni till ert media? Varifrån kommer de olika varianterna som presenteras i starten av tråden?

- Någon som har testat Sofnolime istället för divesorb?

@Lasse @jonasroman 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för snabbt svar.

Så egentligen så hade det bästa varit om jag hade använt något avlångt t.ex. ett rör där luften går in i på en sida, media i mellan och så ut på andra sidan-in i skummaren. På bilden.. hur kommer luften "genom" mediat? Är det hål i botten?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bilden visar en gammal hederlig filterbehållare för ett luftdrivet filter. När det används som filter blåses luft ner i röret och sedan finns en perforerad platta längs ner. Luften går ut i ett stigarrör i mitten (under den understa plattan) tillsammans med vatten som har sugits in i det perforerade locket genom vadden och ner i utrymmet under understa plattan). I min variant har jag tagit bort stigarröret - fyllt utrymmet ovan den undre plattan med media - kopplat sugslangen till skummaren på det smala röret. Luften sugs nu genom det perforerade plattan - ner genom mediat - ner under den undre plattan och ut i sugröret till skummaren. Denna mängd media räcker för mig i ca 14 dagar plus ytterligare en vecka där jag fuktar mediat.

 

Både längden och genomströmnings arean spelar roll med det är ingen raketforskning direkt - Kontakt mellan luft och media så länge som det är praktiskt möjligt.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för förklaringen.

Hur länge har du kört med detta och vad har det gjort för ditt pH?

Jag har hela tiden legat mellan 7,8-8,05 i pH (mätt med profiluxen). Har alltid trott att det var ok. Men förstår efter all läsning att jag borde legat på kanske 8,1-8,2 för att det skall vara bäst? Hur kritiskt är mina pH värden om man skall se på dem som "dåliga".. kan de t.ex. leda till stressrelaterade sjukdomar på fisk, dålig tillväxt, polyp bailout osv??

Vad är mest optimalt ur akvarieinvånarnas perspektiv?

 

Har beställt sofnolime nu så får se vad det gör med allt. Tänker att jag kopplar in det med hjälp av ett ytterfilter kopplat till skummaren.

Är det möjligt att överdosera om man t.ex. tar en STOR behållare (20 liter) eller det kan inte "överreagera" på något sätt och man märker när det är slut genom att se på pH kurvan på profiluxen? Tänker t.ex. på om man kan få en för snabb ökning av pH som när man adderar för mycket fosfatmedel eller liknande.. snabb svängningar är ju oftast inte bra.
 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

7,8 - 8,05 är rätt vanligt i system som kör kalkreaktorer. /,8 är inte kritiskt i sig men preliminära försök på Sjöfartsmuseet visar på att lågt pH kombinerat med hög temperatur kan knäcka stenkoraller. Jag föredrar att ligga högre i pH - jag kan inte säga att det är avgörande men det finns en del som talar för detta. Normalt under sommaren - när vi ofta vädrar och bara är 2 i lägenheten så ligger pH (utan CO2 scrubber) på mellan 8,2 till 8,4 - om vi inte har besök. Barnbarn och andra sänker snitten med ca 0,1 - 0,2 enheter. Under vintern kör jag med scrubbern. Jag har lite media - knappt en dl och det fungerar under ca 10 dagar - plus några dagar till om jag vattenbegjuter det varje dag när det börjat ge sämre effekt. I grafen nedan kan du se typiska variationer i mitt kar. Nämnas kan att jag var hemma onsdag torsdag och vistades mycket kring akvariet. Bytte media i fredags morse. Men även om pH under torsdagen inte var speciellt högt så gick det ändå inte under 8,10. Idag har vi varit 4 vuxna och två vildbassar i lägenheten och det visar sig på pH direkt. Nämnas skall att jag även har ett omvänt refugium som dämpar för låga pH.

 

Överarbeta inte din scrubber - räcker med en enkel grej där du har ett inlopp i ena änden och ett lock med möjlighet att fästa en "syrelsang" i andra änden. Keep it simple

 

Screen Shot 11-05-16 at 11.04 PM.PNG

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hallå Dimorb

Jag använder idag Sofnolime. http://www.dykmagasinet.se/shop/1006-kalk-sofnolime-797.html

Produkten fungerar, materialet har finare/mindre korn än divesorb, men jag upplever att den blir mättad snabbare än divesorb, inga stora skillnader dock, men ändå.

Fast väger man in priset så är Sofnolime en mera prisvärd produkt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Produkten fungerar, materialet har finare/mindre korn än divesorb, men jag upplever att den blir mättad snabbare än divesorb, inga stora skillnader dock, men ändå.

Ungefär hur mycket luft/tim drar din skummare och hur länge räcker den mängd kalk du använder?

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är inte så säker på vad som är för högt pH, 9 kanske? Vild spekulation. Om man får det över 10 kan det kanske bli ganska jobbigt?

 

Vad jag däremot är helt säker på är att du inte kan få pH för högt med en Co2 absorberare :-) Du har ju fortfarande Co2 producenter i akvariet, du eliminerar bara en viss del av tillflödet från rummet. Rumsluften kommer fortfarande tillföra Co2 genom karets vattenyta med.

 

Så du kan inte överdosera detta på något sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ok.

Men då bör det också finnas en risk för att invånare i akvariet som nu har lärt sig att acceptera lägre pH blir mer känsliga för ph-svängningar om jag höjer pH och det sedan skiftar ner igjen när CO2 absorbern tar slut? Så man måste passa på det mer noga så att det inte tar slut allt för snabbt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror våra djur i akvarierna får stå ut med betydliga häftigare skiftningar i pH mot hur det är i naturen i våra små vattenmassor. Djuren vänjer sig nog aldrig vid lägre pH utan blir alltid lyckligare desto högre vi får det då vi nästan alltid har för låga värden mot vad som är optimalt. Så kan du göra något för att höja pH på ett åtminstone någorlunda stabilt sätt som den här metoden erbjuder så är det enbart av godo. 

 

Den här metoden erbjuder ju inga mirakel tyvärr då höjningen är mycket beroende av hur mycket CO2 det är i rummet från början, som mest bör man få ut en skillnad på runt 0,5 i pH av vad jag läser här från de som kör detta(jag har inte någon praktiskt erfarenhet av detta, så se mig som en total idiot som eventuellt har rätt :-) )men mer troligt är en ökning på 0,1-0,3. Vilket är bra men tyvärr inte revolutionerande.

 

Men som man säger, många bäckar små!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

men mer troligt är en ökning på 0,1-0,3. Vilket är bra men tyvärr inte revolutionerande.

 

Men som man säger, många bäckar små!

Rätta mig om jag har fel, men eftersom pH-skalan är logaritmisk (koncentrationen vätejoner är tio ggr större vid pH 8,0 än vid 9,0) så blir ju en höjning med ca 0,3 enheter en halvering av antalet pH-styrande joner? Dvs att höja pH från 8,0 till 8,3 är i samma storleksordning som att höja fosfat från 0,05 till 0,1.

Så en realistisk pH-höjning med scrubber på ca 0,1-0,3 är rätt bra om man ser till hur mycket av de "ämnen" som styr pH man faktiskt får bort ut systemet.

Skickat från min iPhone med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slänger mig på detta..

Kopplade in min CO2-scrubber,

Mitt intervall har hittills varit pH 7,65-8,05, 
Exaktvärde vid inkoppling klockan 18:00-(7,93)

Skall bli spännande å se vad detta gör åt pH't och hoppas bara jag har förstått allting riktigt i förhållande till effektivitet, inkoppling osv..

Inget vatten i filtret, luft tas in i botten på filtret, sugs genom mediat och via slang till en utav pumparna som förser skummaren med luft.

Som jag har förstått det så kan man inte överdosera mediat (skapa en för snabb höjning) och mediat förbrukas i takt med mängden luft som sugs in. Men vad sker om jag väljer att koppla på ytterligare ett filter till den andra pumpen som också förser akvariet med luft? 

Tänker jag riktigt när jag tänker att:

2 filter kopplade till var sin luftpump som går in i skummaren skulle öka effekten eftersom det innebär mer "ren" luft i skummaren? Alltså ännu högre pH.
1 filter kopplat till 2 pumpar skulle halvera levnadstiden för mediat i filtret men ge samma effekt eftersom de bägge pumparna drar lika mycket luft.

Alltså så länge jag bara använder en pump kan jag alltid öka effekten genom att addera intag till den pumpen genom filtret men att enbart öka mängden media i filtret ger ingen annan effekt än att levnadstiden för mediat utökas?

 

mvh Andre

@Lasse


 

IMG_1322.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...