Gå till innehåll

Pulserande Xenia - liten uppgradering


Keller

Rekommenderade inlägg

Aktivt kol. Jag ville ha Fauna Marin för de gör bra grejer enligt min erfarenhet men det var lång leveranstid så jag optade på att byta till dessa för att få grejerna innan påsk. 

 

I den lilla vita burken är det några små gelebollar som ska innehålla bra bakterier. En vild chansning för € 11 som jag tog. Kanske kan vara bra. :)

 

 

Jag kör skummaren nu (tänkte dra ut och rengöra sumpen innan jag körde igång den men det blev inte så) och kan rapportera funktionen om några veckor. Den verkar funka bra, men som sagt, man vet väl inte innan den gått in sig. Jag gillar Tunze och den här ska tydligen anpassa sig själv efter förhållandena och man ska inte behöva ställa in o dona. Det tycker jag verkar bra. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mina försök att få upp värdena på magnesium har inneburit ganska stora tillsatser... ganska naturligt egentligen men det har också inneburit att salthalten gått upp. Ni som kör balling som automatiskt tillsätts av doseringspump... hur får ni till en stabil salthalt? 

 

Skulle Tritonmetoden vara nåt för mig kanske? 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag doserar bara KH och kalcium via doserpump sen kör jag i magnesium vid behov, en sked eller två. Salthalten har jag aldrig riktigt varit noga med, jag väger mitt salt när jag blandar nytt vatten,  jag förlitar mig på min köksvåg, blandar något svagare än jag vill landa på i karet, mäter kansk 1-3 ggr per år med en vipparmsmätare. Tycker många pillar för mycket med salthalten.. bara för det ska jag kolla med min vippa nu :D 

hänger inte med på hur du inte får upp magnesium? Är väl bara att tillsätta lite var eller var annan dag tills du når ditt målvärde?

 

tritonmetoden är säkert bra, kan jag inte uttala mig om, själv lite nyfiken på den. 

 

Hur är ljudnivån på din nya skummare? Vad gjorde att du inte valde du varianten?

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja så har jag gjort tidigare. Justera vid vattenbytena alltså. Jag får upp magnesiumet men det kräver ganska stora tillsatser. Jag kör upp det så fort jag vågar men salthalten gick upp som sagt. Jag tog ut ett par tillbringare vatten och lät nivåvakten fylla på med osmosvatten. Ska mäta på nytt idag och se hur det ligger till. Ska även mäta de andra värdena. Kan ju skriva det här sen. 

 

Ljudnivån är... ja vad ska jag säga... Inte ljudlös. Den brummar lite. Men jag vet att min förra skummare blev tystare efter ett par veckor så det är svårt att säga nu. Det är lite roligt för den skummar inte upp i koppen hela tiden utan det är bara ibland skummet når upp dit. Jag tror att det har med belastningen att göra. Inga inställningar ska behöva göras så jag kör väl på. 

 

Jag köpte den vanliga för att jag är en idiot och klickade fel. Jag hade tänkt köpa DC - varianten. Det känns som om det kvittar nu dock. Den verkar funka bra. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej, så jag börjar få till vattenvärdena lite och min bubbletip verkar svara bra på detta. Den kanske till och med får färg snart. 

 

Hur som helst. Genom allt det här har jag haft en korall som växt och frodats... så till den milda grad att den faktiskt är ett gigantiskt problem. 

 

Den heter, efter att ha googlat lite, Erythropoduim Caribaeorum... Den satt som en liten fläck på en av de levande stenarna jag köpte. Nu är den över all sten på det vänstra stenröset. Lite märkligt då jag bara har köpt sån sten som sagts komma från stilla havet... Men men... 

 

Går den att bli av med, eller är det bara rycka stenen och slänga? Det vore trist för den har växt upp på min snygga revpelare. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag börjar bli lite bekymrad över att jag inte har något mätbart nitrate. Ska man inte ha en del sånt? Ingen fosfat att tala om heller, men det är väl bra. Jag matar inte mycket, men inte extremt sparsamt heller. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag gått o shoppat en Aqua Medic temp controller och en 300W värmare. Förstår inte varför jag inte gjort det tidigare för det verkar vara solida grejer. Samtidigt köpte jag lite alger som jag har stoppat i sumpen samt två nanoakvariumlampor som jag köpt tidigare på Bromma Zoo. 

 

Snart kan jag nog börja med Tritonmetoden. Först ska jag bara lista ut vad jag ska göra åt själva visningsdelen. Jag får väl lägga upp lite bilder snart för att locka fram hjälpsamma råd. Man skäms lite över att fota döda koraller o så bara... 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vore jag du skulle jag överväga en mindre värmare. 300W är redigt mycket! OM kontrollern skulle hänga sig så kommer du hamna på 30+ grader oerhört fort!
Jag har en 50W (ja, femtio watt) till 580 liter och jag håller 26 grader utan problem.
Lite som en extra säkerhetsåtgärd som ger dig lite extra tid att se att nåt har gått fel...

Sent using Jedi mind-trick.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men va fan... Här har man läst, förvisso kan det vara gammal litteratur, att man ska ha ungefär lika många watt på värmaren som man har liter i akvariet så jag tänkte att det skulle vara lagom... 

 

Köpt är köpt. Jag får se om jag byter ner mig framöver. 

 

 

Visningsdelen är dock ett problem. Jag vet inte hur jag ska få bort korallskeletten och den invasiva gorgonian som ligger som ett täcke över alla stenar i den vänstra stenhögen utan att slita ut allt. Och det kan jag inte så länge jag har fisk o annat levande. Ska man kanske göra sig av med allt levande och starta om, eller köra med det man har och knäcka bort det man kan av de döda korallerna och plantera in någon riktigt elak korall där gorgonian sitter som kan stångas med den lite...  

 

Tunze - skummaren är förresten riktigt bra. Den tuggar på och låter inte speciellt mycket längre. Den hörs så klart när man öppnar luckorna men annars tänker man inte på ljudet. Jag har också gått ner en hel del i kraft på returpumpen. Jag har gått och trott att man ska köra så högt som möjligt på den men efter ett besök på Triton häromdagen så fick jag rådet att köra den långsammare så det gör jag nu. Akvariet är mycket tystare nu. 

 

Det är inte utan att man känner sig lite korkad... Men man lär så länge man lever. 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej så jag har fått ordning på vattenvärdena och det har fått min bubbletip och den enda korallen som är kvar (förutom den där irriterande gorgonian) att må synbart bättre. Jag ryckte bort korallskeletten för det kändes lite för pinsamt att fota. Jag har dock en del äckliga alger men de får vara kvar tills jag tar några foton av akvariet. Vem vet, nån kanske kan tipsa mig om hur jag blir av med skiten. 

 

Refugium är igång och där kör jag lyse om nätterna. Det här är experiment för mig så det är intressant och se hur det utvecklas. 

 

Nu när vattnet är i ordning så måste jag verkligen fundera på hur jag ska göra med visningsdelen. Så foton kommer. Ska försöka ta några ikväll. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så här ser det ut. Inte världens roligaste bild kanske. Här ser man iaf gorgonian och de jobbiga algerna plus lite glasrosor. Finns det nåt odjur som äter sådana här alger? 

 

Jag har i alla fall fått ordning på vattnet så nu ska jag fixa resten. Frågan är bara vad som är bästa sättet. 

 

 

IMG_2601.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ang glasrosor så arbetar jag efter två tillvägagångssätt...Skaffat pepparmintsräkor, å då ett par stycken. Jag köpte två bara. De är nattaktiva å jag har ännu inte sett nån "åverkan" på rosorna...ska nog köpa två till. Sen injicerar jag koksaltlösning (mättad lösning) in i köttet på dem....också där har jag sett minimal åverkan...men har precis börjat så det kanske kommer..

Den sista och säkraste utvägen är att köpa Berghia-snäckor...de äter BARA glasrosor. Nackdelen är att när rosorna tar slut, svälter snäckorna o dör :sorrow:...såvida man inte fångar dem o ger bort till andra med samma problem...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aha, det där med snäckorna visste jag inte. Det skulle kunna vara en lösning för mig. Bara köpa en kanske så han har att göra under längre tid och sen ge bort den till någon annan. 

 

Pepparminträkor har jag två stycken och det är möjligt att de käkar lite för jag tycker att antalet har minskat. Men antagligen finns det gott om annat att äta så de kanske saknar motivation. Det ska ju finnas nåt medel man ska spruta på dem, men i möjligaste mån vill jag lösa problem på naturens eget sätt. 

 

Jag håller även på att fiska upp gruset för att byta till lite finare sand och då åker det med några. Jag tar lite åt gången för att störa det levande så lite som möjligt så det kommer ta ett tag. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor



Aha, det där med snäckorna visste jag inte. Det skulle kunna vara en lösning för mig. Bara köpa en kanske så han har att göra under längre tid och sen ge bort den till någon annan. 


Dessa nakensnäckor har väldigt kort livsspann (vi pratar månader) så att ha dem som vandringstrofé som man kan ha med sjöhare kommer nog tyvärr inte funka så bra...

Sent using Jedi mind-trick.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmmm well, då behöver man ju inte ha riktigt lika dåligt samvete kanske. 

 

Hur som helst. Jag har noterat att jag nog har en åtgång på ungefär 50 ml KH varannan dag (alltså, balling light) medans de andra ämnena (Ca och Mg) inte rör sig så värst. Jag har ju bara en anemon, en liten LPS och en mjukkorall så det är väl inte så konstigt. 

 

Är det normalt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jaha ja. 

 

Det har nog blivit så att jag närmat mig ett beslut i frågan om vad jag ska göra med visningsdelen. Jag funderar på, och har fått tillstånd från kreml, att köpa ett akvarium till för att husera fiskarna i under tiden det tar att riva ner allt i akvariet och starta upp på nytt. Jag kanske köper död sten som får stå i en plastlåda med pump och värmare o bakterier och kurera sig. På det sättet går det lite fortare. Om stenen redan är "cyklad" menar jag. 

 

Nu vet jag inte när detta sker. Frugan vill inte att det händer innan sommaren så det kanske tar ett tag. Men det lutar åt att det blir så iaf. 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men vågar jag göra det? Det vore självklart bäst men man drar upp så mycket skit i vattnet när man håller på och rycker upp sten och grus. Jag är lite rätt att det stressar fisken att få vita prick eller nåt. 

 

Men skulle jag göra det så är det helt oavsett en bra idé att cykla den nya stenen i en plastback i förväg. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För intresserade kan jag säga att skummaren är jättebra. Den bara tuggar på och man behöver inte bekymra sig om nåt. Sätter man inte på locket på koppen ordentligt så låter den men annars är den hyfsat tyst när man har skåpsluckorna stängda. Den hörs inte över de andra grejerna i alla fall. 

 

Sen har jag det där problemet med att jag inte är världens mest erfarna saltis. Jag ska förklara: 

 

Först noterar jag att mina värden för Ca och speciellt Mg är jättelåga. Så jag tillsätter en jädra massa balling för att få upp Mg, så mycket att salthalten stiger. Jag justerar salthalten med osmosvatten och när jag fått ner det på mina önskade 1.026 tycker jag att snäckor och eremiter beter sig lite mongo. Ingenting stämmer liksom. Min anemon blir transparent och min sista levande korall (en LPS) drar ihop sig. Så jag köper ett Marinlabs - test och skickar in. 

 

Det ser väl inte så där värst bra ut. Många värden är låga (men Ca och Mg ligger bra till) men salthalten är sjukt låg. 1.019. Jag testar refraktometern på osmosvatten och mäter upp 1.007... så ja... det kan ju stämma faktiskt. Den mäter ju alldeles fel. Jag noterade dock också på testet att mitt osmosvatten inte är perfekt längre, så nya filter har beställts från drakfisken. 

 

Så nu har jag spenderat några veckor med att höja salthalten långsamt. Jag ligger på 1.024 nu. 

 

Gissa vad Ca och Mg ligger på då? 

 

 

Nåväl, låt oss säga att jag skulle kunna slänga in ett par kilo SPS:er som inte skulle uppleva brist på ett bra tag... 

 

 

Fan också... Det ska aldrig vara lätt. Men jag har lärt mig nåt på kuppen... förhoppningsvis. 

 

 

Fortsättning följer...

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...