Gå till innehåll

Pulserande Xenia - liten uppgradering


Keller

Rekommenderade inlägg

Mja, jag vet i fan. Ibland känns det lättare att bara ge upp... 

 

Nu har blåljuset på min razor-ramp lagt av igen. Det hände för ungefär ett år sen och då köpte jag uppgraderingsplattorna som gjorde att rampen gick från 160W till 180W. Den har funkat bra sen dess men idag när jag kom hem från jobbet tyckte jag att akvariet såg lite trist ut. Det blir lätt lite gult med bara vitt ljus. 

 

Eller ja, de blåa dioderna lyser, men jättesvagt. Så jag vet i tusan vad som är fel. Det ser iaf ut som en trist sötvattensbelysning...

 

Jag har inte riktigt 10 lax till nytt ljus, i alla fall inte officiellt, och det blir lätt så när man har familj. Eventuella pengar ska ju gå till att ge dem en bra sommar om inte annat. 

 

Och mina filter till osmosen som jag beställde för en månad sen har ännu inte kommit. Det är ju ingen idé att försöka få ordning på vattenvärdena till 100% när mitt osmosvatten inte är perfekt. 

 

Man kan väl kalla det motgångar. Det börjar bli lite många nu bara. Frågan är om man inte skulle skita i allt och bara starta Tanganyika igen. Det skulle funka med ljuset jag har samt sump och allt. Frågan är bara vad man gör med det stackars levande man har. 

 

Jag är ganska modfälld just nu. 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det suger när motgångarna kommer på rad...jag försöker tänka på att när jag väl kommit ut på andra sidan så kan jag mer än jag kunde innan det hände. Det hjälper ibland

Kan du låna en belysning av någon så länge? Eller sätta dit några t5-rör (det kostar ju lite ändå, men inte 10' som nya led-ramper gör)?

Sent using Jedi mind-trick.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe ja det är lite motigt ibland. Jag måste fundera på hur jag ska göra. Jag har haft planer på att byta ut belysningen ett tag så kanske man bara ska se det här som en knuff i ryggen. 

 

Jag har en stackars korall och en likaledes stackars anemon så jag vet inte om det är värt att köpa en tillfällig T5 ramp. Jag får börja surfa runt lite och leta alternativ tror jag. 

 

Min inriktning sen kommer att bli LPS, så tips på belysning emottages tacksamt. Giesemann Aurora eller 2 x Hydra 26HD har funnits i funderingarna, men det kanske är overkill för LPS. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja att man måste köpa ljus för 10 k är ju inte sanningen, antigen köper du ett billigare alternativ likt de Michael föreslår ovan eller så har du is i magen och håller koll på köp/sälj sidan :) Sen vill man ju oftast ha det flashigaste ljuset som finns på marknaden och ja då kan man ofta få betala 10k... 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo jag vet. Det finns några intressanta objekt på köp och sälj. 

 

Jag vet inte om jag vågar köpa något begagnat bara. Helst vill man ju ha lite garanti och det finns säkert fördelar med att välja ett välkänt (och därmed dyrare) märke också. 

 

Jag håller på o klurar på hur jag ska göra. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu har jag beställt lite marco död sten, fijisand samt startbakterier. Planen är att kurera den nya stenen under några veckor i en plastbalja och när det är klart byter jag ut befintlig sten och grus mot detta. Troligen får fisken gå i en annan plastbalja då under några dagar så att jag kan montera ner allt och göra ordentligt rent. Sen blir det ny aquascape osv. 

 

Sen har jag också gjort nåt extremt korkat. Det hände sig som så att Maggan skickade tillbaka en bunt pengar som jag betalt för mycket i skatt (hur det nu är möjligt att betala mer än de redan suger ur oss) så jag kände mig nyrik och klickade köp på en splirrans ljusramp från Giesemann. Det blir overkill men det kan ju hända att man ändrar inriktning till SPS nån gång och då lär inte ljuset vara flaskhalsen. Och skulle tiderna försämras så står sig värdet hyfsat. Extremt korkat kanske är en överdrift. En grej jag har noterat med den här hobbyn är att dyrare grejer ofta är dyrare av en anledning. Tunzes nya streamer 6150 (tror jag den heter) är ett exempel på detta. Dyr, javisst, men man känner direkt att det är kvalitet rakt igenom och den flyttar vatten som ingenting annat. 

 

Nu har jag uppgraderat i princip allt så några stora kostnader framöver bör det inte bli. En doseringspump skulle jag vilja ha... Och sen lära mig hur fasiken man listar ut hur mycket som ska doseras. Jag tycker att testerna är lite för oprecisa för att man ska få ut exakta värden dag för dag. 

 

Ja ja, det blir en senare fråga. Jag uppdaterar med lite bilder sen när de nya grejerna kommer. 

 

Tack Axel för tipsen om belysningsproblemet. Jag misstänker att du anade att det skulle sluta så här till slut. ;-)

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jaha, inte mycket till uppdatering men mina nya filter till osmosen har anlänt så de är utbytta. Så det är ju bra. Jag väntar med att köra ett vattentest tills jag kommer närmare akvarierenoveringen dock. 

 

Har väntat på marco - rock från Företagsakvarium i tre veckor nu. Undrar hur lång leveranstid det blir. Det är pröjsat o klart så man får ju hoppas att de skyndar sig. Å andra sidan, varför skulle de. Hehe. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

hej! Går i tankarna att skaffa en xenia 100 eller 130. tycker också om djupet på denna kar. Är du fortfarande nöjd med den? nackdelar/fördelar? :) 

skulle en Clarisea sk10 eller sk3000 roller mat få plats i sumpen framför/bakom skummaren? 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

13 timmar sedan, Keller sa:

Jaha ja, inga leveranser ännu. 

 

Förövrigt kan rapporteras att min enda korall och min BTA trivs bra i det "nya" ljuset, dvs Razorn utan blåljus. Det var lite oväntat. 

 

vad tusan det var väl länge sen du beställde, skulle bli tokig :D

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

där sprack den drömmen.. visade sambon hur skulle en xenia 130 se ut där jag vill ha den men det blev en big NO.. :D Hon tyckte inte alls om djupet på det. Men hon gick med på en reefer 350 istället som har 50cm djupet bara.. 

men jag fortsätter läsa här din resa med xenia :)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Om nån undrar så väntar jag fortfarande på ljusrampen. Den ska vara skickad... Men det är två veckor sen så vem vet. Jag beställde i början av juni alltså. Det är faktiskt sjukt dåligt, speciellt eftersom det har varit så slött med information. Om nån fabrik har fått en tsunami över sig eller brunnit så att de inte kan få tag på komponenter är väl en sak, men att det ska ta två månader att få en svindyr ljusramp är inte okej. 

 

Man vill ju inte avboka heller. Jag behöver ju ljuset. 

 

Stenen och sanden har jag fått men det står bara. Kan inte göra mycket när det är 30 grader varmt sen en månad tillbaka. 

 

Bara en uppdatering ifall nån läser och undrar. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men alltså, jag har beställt från Drakfisken och jag har bara bra erfarenheter av Hans. Jag tror att juli är sämsta tiden för supersnabb korrekt respons. Vi har en sjukt bra sommar så att han inte sitter klistrad vid datorn har jag förståelse för. Sen kanske han inte får några besked från Tyskarna också. 

 

Jag inser att jag går i försvar trots att det var jag som gnällde några inlägg uppåt vilket kanske är lite konstigt. Det är bara irriterande att det tar tid när man köpt nåt fint. Jag kan ändå inte göra så mycket nu i den här värmen så egentligen gör det väl inte så mycket. 

 

izfisk: Har du nån dator som mäter alla de där grejerna, eller lägger du in manuellt? Hur funkar det? Det vore ju smutt som tusan. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I din signatur alltså. 

 

Jag har äntligen fått leveransen. Vilken jädra ljusramp! Jag har aldrig sett bättre ljus. Det är då visuellt jag menar för jag vet ju inget om hur det är för koraller osv men det lär ju inte vara dåligt i den aspekten heller. 

 

Uppdaterar med lite bilder senare. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Okej hehe jag tänkte att du hade nån slags akvariedator med en miljard probar som kunde mäta allt det där och ständigt uppdatera informationen. Den hade jag nog betalat nästan vad som helst för. =)

 

Bilder kommer! Det är sommar och jag har massvis annat o göra. Bada o blanda GT´s o så. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...