Gå till innehåll

Profilux 3.1T Ex vs Apex (nyaste versionen)


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Har siktat in mig på en profilux men fick höra att Apex är mycket bättre. Fick dock inte mycket argument för varför jag skulle välja det ena eller det andra.

 

Som jag ser det så står och gör de detsamma men det finns så klart vissa skillnader. Skulle varit fint att höra era argument till varför den ena varianten är bättre än den andra.

 

mvh Andre

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag använder ProfiLux både privat och i arbetet. Den är i mitt tycke suverän. Känner inte till Apexen eller om den är bättre så jag kan inte bedöma det. Kan bara säga att jag inte skulle ens tänka på att byta - så bra passar profiluxen till mina behov som sträcker sig från att sköta mitt hemakvarie till att styra och övervaka en hel fiskodling. För att inte nämna den vetenskapliga uppsättningen på Sjöfartsmuseet.

 

Hör med de som säger att den ena eller den andra är bättre om de provat bägge systemen och kan göra en rättvis jämförelse. Har en känsla av att det har byggts upp en hype kring apex den senaste tiden.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Lasse tack för inlägget. Jag tror också det. När jag pratade vidare så var det mest argument för att Apex var nytt, att de kom med nyheter och att de utvecklade. Något som tydligtvis inte GHL och Profilux gjorde enligt debattören. Men som jag ser det när jag har lusläst på hemsidorn så ser jag inte någon större skillnad. De två uppenbara sakerna jag har sett är väl.

Profilux har en basenhet. Apex har 2 (en basenhet och en visningsmodul)

Apex har någon form av fail safe inbyggd i strömenheten som gör att om basenhet/styrenhet faller ut på grund av strömavbrott så ser strömenheten till att vissa förutbestämda parametrar efterföljs. (Lasse: kan det göras med profilux också?) 

 

Såg någonstans att det var en viss skillnad på de strömenheterna med PAB och de som var "vanlig". PAB kunde ge strömförbrukning uppgivet för varje socket i strömenheten?

 

Apex funkar utan direkt tillkopplad ström?

Många frågor.. har läst mig in hyfsat på profilux men vill som sagt veta mer och som du skriver Lasse så är det kanske mest fair om någon med erfarenhet från bägge jämställer MEN jag vill gärna veta.. vad var det som fick dig att välja profilux? Vad är det som får andra att välja Apex? 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kom in på apex för Neptune kom med en "riktig" doserpump, DOS (som har haft barnsjukdomar den också). Ju mer jag lärde mig om apex ju mer styr den.

 

Jag gillar starkt deras webinterface Fusion. Jag har inte displayen som du nämner inkopplad utan använder enbart fusion på datorn, ipad telefon etc.

 

Programmeringsspråket är ganska primitivt jämfört med GHL vad jag förstått men det går att få allt gjort. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad menar du med "riktig" doserpump? Jag kör GHL Doser 2 och tror den har det mesta och lite till när det gäller dosering. Det jag stör mig på är att de inte gärna är byggda för kontinuerlig drift till t.ex. nitratfilter eller kalciumreaktorer. Är Apex doserpumpar det?

Kunde du gett några exempel på saker du kan göra med Apex som du vet inte är möjliga med Profiluxen? Eller de gör det samma bara med olika gränssnitt för användaren?

 

Apex måste vara i kopplad med LAN kabel?

 

@Lasse måste Profilux också ha kabel i sig för att få internet? GHL dosern är ju på WIFI. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skrev med citationstecken :) Motorerna i DOS är ganska rejäla stepper motorer. GHL doser 2 funderade jag också på. Många kör med kinesiska billiga varianter och det verkar också fungera för många. Jag ville bara säga att det var DOS som drog in mig i apexträsket. Annars hade jag troligen inte suttit med apex idag. :)

 

Många i staterna verkar använda DOS till kontinuerliga vattenbyten.

 

Apex har kommit med en ny centralenhet som har wifi och ethernet. De rekommenderar ändå fast lina om det går. Självklart minskar risken för problem med ethernetkabel.

 

Tyvärr vet jag inget om profiluxen. 

Ändrat av PatrikD
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok så lite tillägg i debatten.

Dumt att profilux inte har någon wifi men det går kanske att ordna enkelt med en dongel? Eller bara en trådlös sändare in i ethernetporten? Vad tror du Wrang?

En annan sak som släpptes idag.. GHL kommer med en ALK/KH probe som skall funka till profiluxen :D 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör med en accesspunkt direkt in i RJ 45 uttaget - fungerar bättre än GHL:s interna lösning.

 

Börjar man med en ny installation så skall man satsa på PAB bussen. Lättare att administrera via Controll center. Powerbaren kan förinställas hur de skall uppträda vis missad kontakt med profiluxen. Initialt på eller av. När jag skaffade GHL fanns inga andra bra alternativ

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fick besked idag om KH-probe som är på gång. 

GHL hade också en förfrågan ute om användare har intresse av en permanent PAR mätare som kan vara placerad i akvariet och som skall kopplas till Profiluxens basenhet.

 

10 timmar sedan, Lasse sa:

Jag kör med en accesspunkt direkt in i RJ 45 uttaget - fungerar bättre än GHL:s interna lösning.

 

Börjar man med en ny installation så skall man satsa på PAB bussen. Lättare att administrera via Controll center. Powerbaren kan förinställas hur de skall uppträda vis missad kontakt med profiluxen. Initialt på eller av. När jag skaffade GHL fanns inga andra bra alternativ

 

MVH Lasse

 

Lasse.. vad menar du med detta?? 

PAB bussen är det något som är "i" den nya profiluxen eller är det strömkontakterna du pratar om?

Så det är samma funktion på GHL's powerbar som på Apex då. Finns det så att man kan ställa in andra förutsättningar utöver on/off?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

PAB = Profilux Aquatic Bus

En kabel som pratar med de andra ghl lådorna. himla smart om man har flera eller tex då huvuddatorns expansions platser är slut så kompletterar man med en PAB låda så vips så har man fler portar

/Christian

Skickat från min iPhone 6s med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är precis som Christian skriver - kommunikationsdelen. Orginalet har S och L utgångar. S utgångarna pratar med powerbars, doseringspumpar (gamla modellen) och liknande. En kabel med en sexpolig kontakt (RJ12 - liknar en telefonkontakt men har 6 poler) sköter kommunikationen. L utgångarna styr dimning och 1-10V regleringen.

 

PAB bussen som kom med Profilux 3 arbetar med vanliga närverkskablar och kan förutom styra dospumpar (nya Dos2), powerbars (finns i PAB utförande) även styra expansionsboxar och SMS enheter

 

Var kan man läsa om KH proben?

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Några snabba frågor till.


Jag har förstått det som att Profilux 3.1T Ex och Apex Gold är de två "top of the line" datorerna/packeten som Profilux och Apex erbjuder.

 

Fråga:
 

Kan man använda bägge två till att styra t.ex. ett nitratfilter eller kalciumreaktor genom att använda deras respektive prober för redox osv.. kopplar man då probe i filter-profilux-powerbar-pump-filter ??

Försöker leta mig fram till om det är någon skillnad i vad de olika paketen erbjuder men än så länge har jag bara kommit fram till att det är detaljer.. t.ex. om man önskar en touchscreen så tar man profilux ultimate.. vill man ha wifi så tar man apex.. 

Allt detta går naturligtvis att göra något med genom att "bygga ut" de systemen man har. Bör ju gå att få en touch screen all DIY till apex om man nu önskar det.. men är det något som skiljer de båda alternativen åt i funktionalitet? Något som profilux kan göra som inte Apex klarar av eller tvärtom?

 

@Lasse @jonasroman @wrang @nike83

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Apex klarar inte negativa redoxpotentialer - de säger (enlig Jonas Roman) att inte kunderna efterfrågar detta. Profiluxen klarar detta bra.

 

Med profiluxen kan du exempelvis styra en koldioxidtillsats med hjälp av en ph sensor. Du kan styra en doseringspump/pump mot en redox om du vill. Du kan styra en fläkthastighet mot en temperaturprobe (med hjälp av en tillsats). Med profiluxen kan du ha ett dynamiskt börvärde, dvs ett mätvärde bestämmer ett annat börvärde.

 

Tyvärr kan du inte ännu få en 1-10 V signal kopplad till någon annan sensor än temperatursensorn. Jag har efterfrågat samma funktion för redox vilket skulle kunna göra att man lät en styrbar DC pump styra mot ett börvärde. Man kan dock göra det med hjälp av små steg. Alla styrningar till sensorerna kan, förutom on - off , styras med en typ av PID regulering vilket gör att man kan få ett värde som är väldigt stabilt. En sak vi använt på Sjöfartsmuseet för att få väldigt stabila pH i försöken (variationer ner till plus-minus 0,02 pH enheter). Det fungerar så att ettdera pulsen eller pausen är variabel och styrs av hur långt man är från börvärdet. Kan också användas när tillsatspunkten ligger långt från mätpunkten. Om värdet tar exempelvis 10 minuter på sig att ändras från det att man satt till något så kan man ställa att controllern väntar 10 minuter efter tillsats innan värdet läses av och  en eventuell ny tillsats görs. Man kommer från det klumpiga on/off systemet.  Exempelvis - man vill med en värmare hålla 27 grader. Använder man on/off så är man beroende på hysteres som för tempsensorn är 0,15. Detta gör att temperaturen varierar mellan 26,85 till 27 grader. Med hjälpa av funktionen pulse variable/pause fixed kan man få en reglering som i stort sett inte avviker alls från börvärdet och som snabbt anpassar sig till ändringar i miljör runtomkring. Dock svår att använda för kylning med hjälp av kompressorer eftersom de skall gå en tid - men fullt användbar för kylning med fläkt och peltierelement. Med profiluxen kan man skapa virtuella sensorer vilket gör att man med samma fysiska sensor kan få fram olika börvärden för olika funktioner. Exempelvis vill man att en temperatursensor skall styra en värmare till en viss temperatur men samtidigt ha en annan larmtemperatur så skapar man en virtuell sensor. den fysiska får styra mot börvärde och den virtuella mot larmet. Det finns flödesmätare till profiluxen och de kan styra en 1-10 v signal för styrning av styrbara pumpar. 1-10 V signalen kan mjukvarumässigt göras om till vilken som helst styrning mellan 0 och 0 V. exempelvis 0 - 5 V (jebaopumparna).

 

Här var det lite - jag vet inte vad apexen kan i dessa hänseenden.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 9 juli 2016 at 23:06, Dimorb sa:

Ok så lite tillägg i debatten.

Dumt att profilux inte har någon wifi men det går kanske att ordna enkelt med en dongel? Eller bara en trådlös sändare in i ethernetporten? Vad tror du Wrang?

En annan sak som släpptes idag.. GHL kommer med en ALK/KH probe som skall funka till profiluxen :D 

 

Pris och när släpps den?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On den 6 juli 2016 at 20:18, Dimorb sa:

Har siktat in mig på en profilux men fick höra att Apex är mycket bättre. Fick dock inte mycket argument för varför jag skulle välja det ena eller det andra.

 

Som jag ser det så står och gör de detsamma men det finns så klart vissa skillnader. Skulle varit fint att höra era argument till varför den ena varianten är bättre än den andra.

 

mvh Andre

Man kan nog säga så här...du står inför ett angenämt "problem"...du har o göra med två mkt kompetenta o välutvecklade produkter...mercedez eller Audi....välj vilken som, du kommer inte bli missnöjd.

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On den 10 juli 2016 at 10:27, per.w sa:

Berätta mer vad ni har hittat, jag håller på att titta på KH-mätare men de är otroligt dyra om man inte väljer enklare modeller... Men de vet jag inte om man kan lita på!

vad för sorts enkla modeller har du hittat??. jag har hittills bara funnit proffsmätare för extremt mkt pengar. Länk gärna:-)

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

-Dali - styra mina t5/LED drosslar

- ADIN - lägga till externa knappar som kan styra ghl datorn. Kanske inte så aktuellt idag då skummaren har pause funktion i styrningen

/Christian

Skickat från min iPhone 6s med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 10.7.2016 at 10:08, Lasse sa:

Jag kör med en accesspunkt direkt in i RJ 45 uttaget - fungerar bättre än GHL:s interna lösning.

 


Så du har gjort den trådlös? Vilken typ av accesspunkt använder du?

Förstår inte riktigt hur kontakten mellan enheterna fungerar.

 

På beskrivningen står det ju att Profiluxen har en inbyggd webbserver. Är webbservern detsamma som kontrollcenteret och är det den man kopplar sig emot för att kunna styra den från internet och det är anledningen till att den behöver nätverkstillgång? Eller styr man den genom en annan tillkoppling och webbservern är bara för att få samla in datan som den registrerar?

Undrar också hur det fungerar mellan profiluxen och touchplattan som finns med i ultimate paketet. Fungerar kontakten mellan touchplattan och profiluxen utan internetkoppling in i profiluxen?

Jag har förstått det så som att profiluxen kan köras utan internetkoppling men då måste man styra den via touchplattan eller basenheten och då undrar jag vilken form av kontakt som är mellan touchplattan och basenheten. 

 

/Andre. 



 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...