Gå till innehåll

Acroporakrabba som äter Acropora?


Pargm

Rekommenderade inlägg

Hej,

 

jag har fångat en misstänkt i mitt akvarium. Det är en liten luden krabba, stor som en pekfingernagel. Svarta spetsar på klorna och ljusblå ögon.

image.jpeg

Den har flyttat runt mellan mina tre små acroporakolonier. Den första verkade inte påverkad, den andra fick en liten kal vit fläck. Den tredje har fått lite fler och större ytor där vävnaden är borta eller skadad så man ser det vita skelettet. Jag har förståss letat info om vad det kan vara för någon krabba. Misstänker att det är denna: http://www.reeflex.net/tiere/3069_Cymo_melanodactylus.htm

 

Jag brukade mata krabban riktat, men jag har varit bortrest en del i sommar, så då har matningen skett med automat. Min teori är att det är krabban som i brist på annan mat börjat äta mer av korallens vävnad.

 

Någon som har erfarenhet av dena krabba? Är den enbart skadlig för korallerna eller kan den ha några positiva egenskaper, tex äta parasiter?

/ Pär

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förutom några få undantag så bör krabbor med ludna ben undvikas. Denna är en av de som dock bör få träffa soporna hos dig. Denna gör mer skada än nytta i din acropora. Tror dock inte den skulle kunna döda en acro men den kan hämma tillväxt och orsaka skador. De flesta acroporakrabbor lever av sekretet som acroporan utsöndrar men vissa av dem (tex denna) blir lite för glupska.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...