Gå till innehåll

Planering av mitt nya kalla akvariesystem


Rekommenderade inlägg

Då hänger jag med. Precis som du säger blir mottrycket i rören större när det börjar växa i dem och en pump som har ganska låg maximal tryckhöjd tappar fort flöde. Men om en annan pump med samma maxflöde som den första, men med en högre maximal tryckhöjd används i systemet kommer flödet minska i lite lägre takt i jämförelse.

Så det kan ju vara så att du jämför päron med äpplen... Eller så har Jebao angett en för hög tryckhöjd i databladet mot vad de levererar, och då upplevs det som att pumpen är "klen". Hoppas att det inte är så.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu börjar det närma sig själva genomförandet av planen, som har ändrats många gånger på vägen. Sen sist har jag ändrat en del vitala lösningar:

  • Kylarna placeras inne för att slippa ett skjul på framsidan huset. Rördragningen blir kortare och jag slipper även att flytta in och ut kylarna vid höst och vår. Eventuellt behöver jag montera en frånluftsfläkt från sumprummet för att transportera bort varmluft under sommaren.
  • Sumpen flyttad närmare akvarierna. Den hamnar under arbetsbänken, vilket blir riktigt bra tror jag.
  • Returpumparna placeras i sumpen. Dels för att tillverkaren rekommenderar det och dels för att rördragningen till sugsidan skulle bli lite klurig under bänken. Det blir högre värmetillförsel till akvarievattnet, men jag får se om det blir problem.
  • Avloppet från bägge akvarierna samlas i en gemensam ledning genom väggen. (Sparar två hål genom väggen)
  • Nödavloppet samlas också i en gemensam ledning.

Tror att detta kan bli bra.

Nu har jag allt materiel, förutom silikonslang, motorventiler och nivågivare, hemma. Så nu är det bara att börja jobba :) 

 

PID-Model.thumb.jpg.3596714baab17330983d1e27ab38c268.jpg

 

590071b61f57e_Nyttsystem-Model.thumb.jpg.b02f2c089d8394173355a717a97e2b34.jpg

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vem tänker du dig till invigning? Landshövdingen kanske? Är vi bjudna?

 

Blir spännande att se hur det blir det där. Fläkt i sumprum tror jag du nästan får räkna med, kylare värmer rätt bra och ju varmare det blir runt dem ju jobbigare får de. Plus att det blir varmt åt sumpen. Jag har varianten att jag kör fläkt via en differenstermostat så den går när det är kallare ute än inne. Plus en termostat som bryter så det inte blir allt för kallt. Fungerar bra och tar hand om rätt mycket av kylbehovet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Trevligt bygge. Angående jebao retur så tycker jag att du gör ett bra val. Har en dc 12000L som pumpat från källaren i 3 år. Har inte behövt strypa häverten något för att få rätt flöde ner så den pumpar fortfarande lika bra som om den vore ny. Har min som intern så kan inte säga hur den fungerar som extern.

/André


Skickat från min iPhone med Tapatalk

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har experimenterat med att täta membranventilerna, men det går tyvärr inte. Därför finns en ny plan att styra vanliga PVC kulventiler istället. Några motorer, ändlägesbrytare och ventiler är beställda för att göra ett test innan jag bestämmer mig hur jag ska göra. Så fort de levererats återkommer jag med rapport hur det går...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...