Gå till innehåll

Daniels nya 250 liters kar


mikoto

Rekommenderade inlägg

4 timmar sedan, mikoto sa:

Kul med lite diskussion iaf! Jag tar alltid lite information till hjärtat och har sysselsatt mig idag. 

 

Addo: Tror inte det är någon större fara med järn i stenen, det som finns borde läcka ut ganska omgående, då stenen har så hög densitet så borde vattnet bara täcka ytan och den blir ju fort övervuxen med biofilm och senare kalkalger. Ska kanske testa bygga en fosfat borttagar reaktor dock och köra en liten svag underhållsdos. Ska nog investera i ett test dock först, fosfat brukar jag inte mäta så har inget test hemma. Har inget ljust över refugiet just nu. Men ska kolla på att ordna det. Ska nog stuva om lite i sumpen som helhet.

 

 

 

Först och främst respekt för att borra hål i väggen!

 

När jag var liten brukade jag och pappa cykla till "guldstensvägen" när vi var hos mormor och morfar. Det var en grusväg av makadam i skogen. Många av stenarna hade fint "guld" i sig, när jag var där några år senare var guldet grönt. Sån granit hade nog inte varit något att ha i akvariet, men jag håller med. jag har aldrig haft problem med sprängsten i mina kar.

 

Jag kör fosfatremover utan reaktor. fauna marin har en grovkornig variant som jag kör i mitt biofilter/bubbeltorn/mediareaktor/bubbelfälla eller vad man ska kalla det. Jag tror jag skrivit nått om den här (kan leta länk i morgon).

 

PH har jag aldrig testat i mitt kar utan jag läste på och funderade på hur långt jag skulle vara villig att gå för att höja- och jämna ut det över dygnet. Vilket var en väl ventilerad sump/skummare och ett hyfsat stort refugium på omvänd dygnsrytm. Sen har jag skygglapparna på och testar mig fram för att se vad som funkar under mina förutsättningar. Så åter igen, respekt för att borra hål i väggen :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om det blev grönt borde det nog vara koppar i stenen. Det är ju klart värre att ha i karet än järn.

 

Den fosfat avlägsnare jag har är från Stig i gemla och ganska fin. Strumpan måste bli ganska fin om den ska vara i det och jag tror det bromsar flödet för mycket. Så jag kör nog hellre in det i en reaktor eller innerfilter. Men om man kan placera det i en bubbelfälla tex så blir det nog som du säger ändå en ganska god kompromiss.

 

Jag har testat pH redan här men jag är verkligen inte kompis med saliferts test. Jag kan inte riktigt avgöra vilken färg det har nu längre. Men det är en bra bit från det mörkgröna man vill ha men det har nästan ingen gul ton kvar längre. Jag får bjuda hit Bujje igen tror jag, han verka mer förtjust i de små testkitten som jag skyr... Får se imorgon hur det ser ut om det behöver tid att driva ut CO2. Har för övrigt hämtat en till luftpump så nu pumpas det in lite mer men jag behöver nog även byta stenarna mot några större så det blir ett högre luftflöde. Mer fart på vattnet och mer gasutbyte!

 

Borra i väggen måste jag rekommendera för övrigt ;-) Ett trevligt vardagsnöje, sambon klaga inte ens. Hon var nog glad att elen äntligen hitta ut på balkongen.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ny dag, mätte precis pH igen. Men jag vet inte hur jag ska tolka färgen. Som att det ligger mellan 7.7 och 8.0 tror jag. Men färgen påminner inte egentligen om någon färg på skalan. Avskyr dessa färgtolknings tester, påminner mig om varför jag så länge strunta i att köpa pH test... Men strunt samma, en förändring behöver ju inte komma direkt. Vi får observera över en tid iaf! Idag har jag ägnat mig åt sumpen. Jag har möblerat om den helt. Jag har även kikat över mina stenar i sumpen.

 

Först gjorde jag om ordningen på facken, innan var det: Stenar -> Retur <- Skummare. Skummarfacket matades med en separat pump. Nu sitter skummaren direkt i första facket istället. Där sitter även ett innerfilter, tanken är att den ska plocka upp löst skräp som hamnar i facket. Om jag byter svampen kan jag även köra fostat mediat i den.

 

ny sump.JPG

 

Fack nummer 2 är refugiet som ska bli. Jag ska skaffa en lampa över och belysa. Jag rensa även ut bland stenarna däri. Jag tog ut alla stenar jag tyckte var suspekta och hade även lite döda korallskelett däri som jag tog ut. Ifall de läcker något till vattnet. Nu är det tomt men jag ska sticka och hämta hem lite stenar från ett par andra akvarier där en fungerande och frisk microfauna är igång. Ska satsa på halvstora stenar för att inte göra det för kompakt och blocka flödet i refugiet. Jag har två innerfilter i facket som ger lite fart åt vattnet. Den ena är det siporax i och den andra aktivt kol. De får gå så länge.

 

Sista facket är bara returpumpen och siporax. Det kanske kan bli ett mini refugie det med, det är inte så välplanerat utan jag la siporaxen där för att den blev över helt enkelt. Jag har även gjort om min avrinningsbox och tagit ut filtermattan och siporaxen ur den och fyllt den med levande sten istället. Får se hur det fungerar. Skulle jag inte vara nöjd kan jag ta ur lite sten och lägga i filtermattan igen.

 

Mycket bättre ordning därnere nu iaf, ska försöka hitta en lampa med bara. Tror jag kör några varmvita GU10 lampor. Biltema har billiga på 4,7W styck. Tre sådana och vi har nog ett dugligt ljus. Får åka och handla lite...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag grejat lite till! Jag har först jagat upp en fisk ur akvariet.

 

När jag satt och titta in i karet när det tändes så jag att min ena sinularia hade tydliga bitmärken i sig, jag blev då orolig för att jag kanske hade en parasit. Men sedan när jag tittat en stund såg jag min Neoglyphidodon Melas bita i stackaren, han for sedan vidare och bet i de andra sinulariorna. När han bet i duran också så ledsna jag helt och börja den smärtsamma resan med att jaga rätt på fisken. Jag står för att den där bakgrunden är ett perfekt gömställe för fiskar som inte vill fångas. Till slut fick jag nästan tömma ut hela akvariet för att minska hans rörelser och jag fick tag på han. Nu är han förpassad till sumpen. Jag har ett akvarie på gång som han kan bo i senare. Där inga koraller kommer finnas. Var ganska säker på att den här fisken skulle åka ur det här akvariet förr eller senare. Men trodde dock det skulle vara pga att han gav sig på andra fiskar, inte koraller. Fortfarande en trevlig fisk i övrigt dock. Färgar ut fantastiskt fint, men de färgar om när de blir stora sedan och blir svarta.

 

Jag har grejat mer dock! Jag köpte in delar och började bygga en refugie lampan!

 

Lampa.JPG

 

Dessa lampor valde jag, Biltema hade ett par billigare på 4.7W med men de var nog en gammal modell de sålde ut för dessa hade lägre effekt in men gav mer ljus. För 8 kr extra kändes det som ett bättre val. Tre sådana här skaffades. Min erfarenhet av alger är att de är inte så kräsna med ljus egentligen, men de vill ha ok vatten, annars växer de inte alls. Då får man bara cyano och annat elände.

 

On its way.JPG

 

GU10 socklar är billiga, de är ganska enkla att montera med. Jag hade ett lock från en IKEA bruk över som fick bli en bra grundplatta att bygga min nya armatur från. Fördelen med GU10 lampor här är att de är riktade ganska rakt neråt vilket passar bra för att lysa upp ett enskilt fack i min sump. Min personliga åsikt är att de är usla för rumsbelysning dock.

 

klar.JPG

 

Här är armaturen klar! Jag är någorlunda nöjd men den är inget vidare balanserad tyvärr och lutar. Jag gjorde en del missar när jag designa den, den obefintliga planeringen och tankegången angående dess design är nog ganska bidragande. Istället köpte jag lampor, socklar och en kopplingsdosa och räkna kallt med att jag skulle lösa resten med delar jag hitta hemma. Men jaja, det kunde blivit värre.

 

Monterad.JPG

 

Här är den monterad över mitt refugie fack. Det fungerar nog bra även om skummaren får en del ljus. Blir kul att följa detta. Behöver jaga rätt på lite mer sten dock. Tog med för lite från lokalen där jag har resten av mina stenar. Nu ska vi bara sätta en timer.

 

Jag har även lånat hem ett fosfat test och ett pH test till. Får mäta imorgon för nu måste jag sova.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har nu suttit och mätt lite igen med testerna jag tog hem.

 

Fosfat mätte jag med Salifert, jag kunde inte se någon färgning alls av det dock, om testet stämmer så är det väldigt lågt isf. Vilket inte känns orimligt, men ska nog försöka ta med lite vatten till någon och kontrollmäta.

 

Jag mätte pH också, med både tetra och salifert och nu fick jag ett läsbart resultat på bägge. De visa båda 8.0, vilket känns kanon. Speciellt när akvariet är släckt. Visserligen är refugiet igång men jag tror inte det bidrar på något sätt än så länge.

 

KH måste jag mätt fel sist för det var 13 idag igen, troligtvis har jag väldigt lite som förbrukar det... Vilket känns väldigt logiskt, jag har få kalkalger och mjukkorallerna förbrukar ganska lite KH. Så det här är det bara avvakta med. Ser ingen fara med det även om det är förhållandevis högt. Det kommer gå ner av sig självt eller vid vattenbyten. 

 

Kommer bli kul att följa korallerna idag när ljuset är på!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, om fosfat testet stämmer så antyder det ju om inget annat att det är en begränsande faktor för algernas tillväxt eftersom det inte finns något överflöd av det. Isf är det ju en bra sak. Algerna är där men de växer väldigt långsamt så vattnet bör vara ok ur den synpunkten. Alger kommer det alltid att växa. Men om tillväxten är så klen så bör en städpatrull missgynna de från att växa i visningskaret och de bör istället ta sig i refugiet. Om fosfat är lågt skulle nitrat kunna vara högre, men om det är så gör det inte så mycket eftersom nitratet bör tas upp av algerna när de väl växer och även av korallerna. Men får väl ta hem ett nitrat test också.

 

Men allt detta är ju bara teori, testet här är inte helt nytt. Jag behöver mäta med ett annat test för att kunna vara säker på att mitt resultat stämmer :-) Det kan lika gärna vara högt fosfat.  Faktum kvarstår dock att algerna växer förhållandevis långsamt.

 

Tackar! Lampan blev synnerligen vacker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Vad vore min tråd utan lite dåliga bilder! Dags att uppdatera!

 

Akvariet har faktiskt gått ganska bra sedan sist mot alla odds, kalkalgerna är något försiktiga men de finns där. Jag har en ganska god städpatrull nu med bestående av olika snäckor och eremiter av diverse arter. Jag har dock ganska mycket bekymmer med snäckor. De klarar sig inget vidare för det mesta i mitt kar. En del lever länge men jag får stora bortfall redan inom en vecka efter att jag lagt till de. Eremiter fungerar bättre för mig.

 

Algerna har inte direkt expanderat sedan sist, de har nog dragit sig tillbaka långsamt. Jag har funderat på om jag har en näringsbrist i karet och det begränsar både algerna samt korallerna. Min teori följer att de algerna jag har ser ganska eländiga ut. Friska starka alger har en limeaktig fin grön färg. Men algerna jag har är väldigt bleka och ser tunna ut, som gammalt stripigt hår. Jag tror de inte har något att växa av och svälter ihjäl sig själva. Det är givetvis bra men även korallerna bör påverkas av detta. Så min plan nu är att jag behöver bli bättre på att mata i akvariet för att tillföra mer näring. Om inget annat borde jag få runda fiskar. Men det viktiga är att maten jag tillsätter äts upp, oäten mat är att be om problem i ett akvarium.

 

Jag har även varit i Danmark på en akvarieresa nyss, där besökte jag Decocean och kunde inte låta bli att köpa lite nya fiskar, trots en rädsla över hur introduceringen kunde gå. Jag köpte 4 stycken bicolor chromis, en Z. Scopas kirurg samt en Centropyge Acanthops. Därmed frångick jag mitt koncept med bara frökenfiskar, kan jag leva med. Indroduceringen gick sådär dock. Jag vande försiktigt in de då han hade väldigt låg salthalt i sitt fisksystem. Men de gamla invånarna tyckte absolut inte om chromisarna och dvärgkejsaren. En chromis avled tyvärr då han blev ganska skadad och simma in i ett ställe där jag kunde fånga han i tid för att ta han till ett annat akvarium. Dvärgkejsaren fick ett bett på bakfenan men var lätt att fånga så han går i sumpen nu glad ändå och jag ska låta han läka och placera om honom tillsammans med en bicolor chromis. Jag gillar Acanthops kejsarna annars, de är mycket fina och har varit en drömfisk länge... Men han är ganska liten nu, om han får växa till sig lite och bli lite tuffare kan man göra ett försök igen i framtiden. Två bicolor och kirurgen fick bosätta sig i karet dock, kirurgen gick faktiskt helt smärtfritt men han var även ganska stursk och satte sig direkt mot Auranus kungen och vek sig inte vilket nog hjälpte. I slutändan så är det helt klart svårt att introducera ny fisk till ett igångsatt kar. Kan man bör man bygga om i akvariet.

 

Scopas kirurgen är redan en favorit för övrigt, jag har haft en innan och förträngde nästan hur mycket jag tyckte om han. Det är verkligen inte svårt att förstå varför kirurger är så populära, de är underbara fiskar. Här är en hemsk bild där korallerna ibak blev otroligt överexponerade. Men fisken kan ju inte vara still så jag fick nöja mig med denna bilden den här gången.

 

Scopas.thumb.jpg.dde740e29edcf9f045e0cb0f36e7c394.jpg

 

Här är en till usel bild på en överblick av karet idag:

 

58e3d3ac4d92c_FTS1704.thumb.jpg.83864dfc2b0942aa4a5f23619361b70b.jpg

 

Här är även två bilder av en av min sinularia med två månader emellan:

 

58e3d3aebb653_Sinularia11mars.thumb.jpg.dfb64037a5e534fe81a8af8e1a240bea.jpg58e3d3adec12d_Sinluaria4april.thumb.jpg.21846d25cf734b7f436637c3c0a74521.jpg

 

Det är dock ganska svårt att se om han växt något emellan då han valt att byta struktur :-) Men den krymper inte iaf! Har även sett att basen och fästet blivit grövre. Min Sarcophyton har även den återfått färg och breder ut sig, det ser ändå ljust ut. Nu börjar det vända uppåt. Gäller bara att upprätthålla värdena samt skötsel så kommer nog tillväxten som tåget.

 

Jag arbetar nu med att hålla KH ganska stabilt på 10, något som går bra. Sjunker med 0,5-1 grad om dagen. Men jag skulle behöva ha en ATO känner jag, salthalten vandrar för mycket nu. Så får försöka hitta en lösning, har nog plats för en behållare på 10 liter åtminstone. Så kan man kanske köra kalkvatten i den för att hålla uppe KH samt även tillföra lite kalcium. Synd bara att min Tunze ATO är död...

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det är en riktigt trevlig fisk, den gula är lite tråkig. Stark färg men få detaljer.

 

Jag får skriva lite här så tråden lever, samt jag skriver vad jag gör här.

 

Bytte vatten i måndags, 20 liter igen. Kan tycka mig se lite gladare liv i karet efter byten men det kan vara placebo också. Det börjar dyka upp allt fler fragment av kalkalger här och där ser jag med! Mycket glädjande. Rosa ska det bli... Korallerna växer nog inte mycket men visar fin trivsel. Jag buffrar KH varje kväll så det ligger ganska stabilt på 10. Jag buffrar det med Tropic Marins Bio-Calcium som även ökar kalcium också... Så nu har jag nog ett överskott av Kalcium? Får nog mäta :-)

 

Mina timers bara krånglar här för övrigt, de återställer sig. Jag litar inte på de längre och har bytt de mot nya analoga mekaniska enheter. Skräp. På tal om timers så har jag även satt min skummare på timer nu, den går bara på natten mellan 12 och 8. Detta för att sänka ljudnivån mest. Det är inte alls tokigt med ett tyst kar har jag kommit på.

 

friska.thumb.jpg.0dfcac9ae40d7b819c56ca7da0dfaa74.jpg

 

Det är trist med uppdateringar utan bilder så jag tog en av de två "sjuklingarna" i sumpen som blev utmobbade när jag försökte introducera de i huvudkaret. Nu har de läkt sina skador helt och äter med god aptit. Acantops kejsaren är en otroligt fin fisk... Dessa två kommer få flytta så snart jag har ett lämpligt kar igång. Men än så länge är de så små så de klarar sig rätt bra i retur facket. Min returpump är inte stor om man kan få för sig det, jämför fisken mot makaronerna...

 

Jag har även börjat laga min osmolator. Det har kommit in vatten i foto dioden så därför den gett sig. Köpa ny diod från Tunze kosta en förmögenhet dock så jag har hittat en fulkoppling istället... Borde få ordning på detta i veckan som kommer.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, de har ett ganska utpräglat mönster på kroppen. Som en liten stjärnhimmel.

 

Jag gjorde en ny upptäckt i karet idag. Min största Dascyllus Auranus fröken har under några dagar putsat envist på en av modulerna. Idag sitter det en stor grupp med genomskinliga ägg där. Tyvärr i en vinkel som är omöjlig att fota, försökte filma lite putsning av äggen men då ville hon inte göra det mer såklart. Så ingen film! Den fisken simmar och söker bråk med alla andra i karet just nu. Clownerna har riktiga duster med den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag har försökt ha lite disciplin på att byta 20 liter i veckan här. Karet ser alltid lite bättre ut efter varje byte så jag tror det gör gott. Det är ganska mycket alger i karet och de växer nu lite fortare med. Troligtvis för att jag ökat matningen. Men överlag tuffar det även på väldigt väl. Det mesta jag vill ska växa håller jämn takt med trådalgerna. Trådlagerna är även ganska lätta att ansa ut vid vattenbytena. Om de växer bra finns det något att greppa om så de blir lätta att avlägsna. En trevlig bonus är att fiskarna börjat få ganska gott hull också, jag gillar grova fiskar :-)

 

Ganska nyss ledsna jag även på att mina ingrodda täckglas såg så trista ut. De var nästan helt vita och kändes som de blocka mycket ljus. Så jag tog en bit filtervadd och några skvättar ättika. Det var en del putsande innan det var klart men resultatet blev kanon. Blev nästan som nya. Ska försöka göra om det med ett annat glas så kan man ta några bilder.

 

Jag avslutar med en bild på en av mina mindre stenar, denna hade en del kalkalger redan sedan innan så den är ingen bra indikator på hur de växer. Men det finns snart inte kvar mycket som identifierar denna som en bit sprängsten :-)

 

5908f096df25d_kalkalgeronrocks.thumb.jpg.6731d0a5b76fdcd1abf712081b2b374f.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det hände igen! Nu är det officiellt, i mitt kar är det våld och sex som gäller! Algigt, harmonibefriat och relativt laminärt flöde. Detta karet är snart raka motsatsen till Lasses fina balja. Men jag är ganska nöjd ändå.

 

Den som lyckas se och bekräfta de genomskinliga äggen på den här usla bilden borde få en medalj. Honan är på och vaktar de från övriga karet iaf. De har ett väldigt tydligt läte när de gör sina utfall, hörs flera meter från karet.

 

590b891d34d20_eggwatcher.thumb.jpg.e90c8bc3af03d4bb31978d83d023e6ff.jpg

 

Blir spännande att se om de är kvar lite längre denna gången.

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Idag var det dags att byta vatten, egentligen har jag tänkt göra det varje måndag men jag har varit småsjuk och energin har varit klen. Men idag gick det. Karet har stått lite stilla någon vecka. Det känns som att vattenbytena gör ganska stor skillnad, men det är nog inte så mycket att vattenkvaliteten är dålig. Fiskarna märker jag ingen skillnad på, det är nog heller ingen brist på något för det är inte så mycket som förbrukas i mitt kar. Ca och KH fyller jag dessutom på.

 

Den stora skillnaden som sker är att jag suger ut ganska mycket av algerna vid varje byte. Algerna i sig är nog inte giftiga på något sätt, men de konkurrerar om näringen i vattnet. När jag suger ut en stor massa av ett befintligt algbestånd så "nollas spelfältet" och det blir lite fritt fram för alla igen. Detta har jag väl inga bevis för men den tanken fungerar i ett växtkar bra. Drömmen är väl att så småningom så vinner korallerna detta kriget då jag bara skalar tillbaka algerna vid bytena. Men den som lever får se. Lite energikrävande ibland men karet är lättskött och det är ändå friskt tycker jag. Sinularia duran verkar faktiskt breda ut sig med framgång, min Sarcophyton börjar med ser bara bättre ut. Kalkalgerna börjar se fina ut.

 

Mina knappar ser ledsna ut dock, Stefan Molin sa när jag var där att det var en korall som inte går ha ihjäl. Vi får väl se ;-)

 

Fröknarna fortsätter leka med, samma ställe. Fortfarande inte sett något klara sig till nästa steg dock. Men nu har iofs rutan varit så skitig att jag inte kunna se att där var nya ägg ens :-) Clownerna börjar bli lite sturska med, det såg ut som de skulle hugga till när jag gjorde rent runt deras sinularia. Men inget slag utdelat ännu...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Oj, här har det gått några månader. Jag har stor glädje av karet men det är lite tröttsamt med då jag har en del motgångar. Men det är kul att sitta framför och titta in i, fiskbeståndet är jag mycket nöjd med. 9 fiskar är lite snålt och de är lite små, men de har kul beteende och interagerar med varandra på ett komplext vis. Korallerna är lite upp och ner fortfarande. En del ser ganska bra ut, en del ser sämre ut. Men jag tror att allt växer egentligen, men det går mycket långsamt.

 

Jag har ledsnat på mina gyllene alger, dessa borde vara dinos. Så jag har bitit i det sura äpplet och beställt en flaska dinoXal som jag ska dosera för att se om det löser mitt problem. Jag är egentligen allergisk mot alla mediciner och tillsatser. Men just nu är spelfältet på en sådan nivå att jag kan tänka mig testa. För jag blir inte väck med eländet. Sanden är borta sedan ett tag och det har nog inte blivit värre, men inte mycket bättre heller.

 

Just nu är jag hemma förkyld och slö, så jag erbjuder ett riktigt uselt foto av karet! Färgerna är helt bananas, kolla mina hemicyanea! De är blå egentligen, inte lila.

 

59a87453b0b5a_FTS31aug.jpg.0bc32449bb08df87454674f43fdeeaf0.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, lite mer arbete utfört. Jag har gjort två grejer. Den ena är att jag börjat min dosering av DinoXal, är på dag fyra nu. Resultaten är inte mirakulösa men lovande! Den verkar arbeta på det sättet att den hindrar algerna från att nybilda sig och föröka sig, så jag väntar i praktiken på att de gamla ska ge med sig och dö ut. Kanske kan jämföras med en effektiv mörkläggning egentligen? Fast korallerna och fiskarna kan fortsätta sitt vanliga liv. Eventuellt mer effektivt med.

 

Jag har gjort en till förändring till min retlighet, jag har kopplat ut luften! Inga mer luftstenar. Jag är inte missnöjd med de, men de för lite oväsen i slutändan och man behöver ha täta täckglas för att slippa få salt överallt. Kommer experimentera vidare med de i lokalen istället. Istället har jag gått tillbaka till vanliga streamers. Men jag valde en av de mindre populära modellerna.

 

59b155b62faf4_Streamons1800.jpg.356d0177c46cf280eafaa1bf8e0df3c9.jpg

 

Eheims streamON pumpar, de verkar inte ha slagit sig in på saltvattensmarknaden helt då jag inte hitta de i online affärerna jag titta i. Man kan ju inte ha alla pumpar i sortimentet dock :-) Jag köpte de från Cyberzoo iaf. Tillsammans med lite andra obehagliga sötvattensprylar...

 

pumpar.jpg.ad653ba9ffbecc1004e50125b9c53036.jpg

 

Pumparna är ganska schyssta, de har inte lika brett flöde som Tunze och pumpar nog inte riktigt lika bra. Men Tunze är ju stream kungarna med. Dock är de väldigt små och kompakta, jag tog 1800 liter modellerna. Jag övervägde 3000 med men jag tror inte jag behöver det flödet. Som ni även ser har jag valt de förfärliga modellerna med sugkoppar! De finns med magnet också såklart men just här ville jag ha sugkoppar. Jag må ha övergivit mina stenar men jag gilla en del av deras egenskaper. Som att de var lätta att gömma och flytta vattnet ända från botten av karet till ytan. Så jag ville ha samma flöde och dölja pumparna. Det har jag löst genom att sätta pumparna på botten bakom mina två stora stenar. Sladdarna har jag lett hjälpligt längs med bakgrundens kanter, inte perfekt men det blev ok. Pumparna pumpar sedan rakt upp konstant.

 

Resultatet blev bra, det blev lagom mängd fart och akvariet blev mycket tystare och pumparna syns inte. Har svårt att fota det men tar en bild om några dagar när jag förhoppningsvis blivit av med dinon.

 

Magneter hade jag inte kunnat montera här, eller ja. Jag hade kunnat borra hål i botten skivan... med akvariet igång... Det hade säkert kunna bli JÄTTE kul. :-) Men så roligt ska ni inte få det. Får väl se, i värsta fall kanske man får köpa nya sugisar en gång om året, med lite tur betydligt mer sällan. Hade inte min favorit lajkare Addo en sådan här lösning med? Med pumpar på botten bakom något. Eller vems kar var det...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Igår natt satte jag in den sista dosen Dino Xal, nu har jag inte sett några direkta spår av dinos på tre dagar så dags att sluta. Dinon är borta och det ser ut som de flesta algerna tagit en hel del stryk. Jag har dock fått tillbaka en gammal bekant, röd cynao! Spännande. Men troligtvis ett resultat av att maktskiftet kring näringsämnena i vattnet ändrats. I korallväg så ser en del lite slitna ut och en del ser mycket bättre ut än innan jag börja dosera. Tänkte göra ett stort vattenbyte ganska omgående. Men tänkte att kanske bättre låta skummaren arbeta några dag efter ifall medlet inte går ur vattnet helt omgående. Så byter jag en 60-80 liter på onsdag eller torsdag. 

 

Nu är bara frågan vad nästa steg blir. Ska man arbeta vidare med refugium, eller någon annan lösning. Jag har en flaska NoPox från red sea. Jag är lite sugen på att ge det ett försök. Men frågan är bara om jag kan köra det samtidigt som skummaren går på en timer. Nu har karet tagit ett trevligt steg mot tystnad, det är inget man ska underskatta.

 

Jag går även lite i tankar att byta lysramp... Jag har nog alla dioder jag behöver för att bygga en ny LED ramp hemma. Det skulle bli ett ganska blått ljus men å andra sidan är det ganska optimerat för korall tillväxt. Det är inte så svårt att balansera upp det om jag tycker det är för blått. Mycket ljus är bra, men samtidigt är ljus energi och det är ganska dumt att ösa i mer än som man har saker som nyttjar, då hittar någonting fram i karet som använder den överblivna energin...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Inga fler dinos! Det är positivt. Mina snäckor verkar även trivas mycket bättre nu och är aktivare samt betar av karet med större framgång. Bakgrunden börjar bli ganska ren. Behöver nog ett gäng snäckor till vad det verkar. Korallerna går väldigt blandat, mina egna knappar ser bara bättre ut. Min Sarcophyton ser sämre ut. Har fortfarande inte bytt belysningen. Kanske kan börja bygga nästa vecka. Tror jag har det mesta hemma. Men behöver lära mig använda en vinkelslip. Tänker inte kapa aluminium rätskiva med bågfil igen...

 

59dfc4e6dbc02_saltkaridag12okt.jpg.01fe8c966904cce0cc5f02bc87c01cd7.jpg

 

Tog en bild från sumpen med, där växer kalkalgerna i riktigt god takt, under mina varmvita biltema lampor. De kräver nog väldigt lite i ljusväg. Ska se om jag kan placera någon korall där nere och se om de tar sig där med.

 

sumpen.jpg.026adb3cf9dc1838491d341ecf2619eb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Akvarieskötseln är lite berg och dalbana här. Jag har en del utmaningar för att få ordning på det här karet. Men jag tror det ska gå vända...

 

Jag har gjort en vändning filtreringsmässigt iaf. Jag har nu plockat ut min skummare, den gjorde mycket väsen men plocka ut ganska lite ur akvariet. Jag har valt att satsa på en biologisk filtrering istället. Jag har studerat ett tag och fallit en del för Biohome filtermedia. Då det finns en färdig riktlinje att gå efter så känns det spännande att testa. Just biologisk filtrering är en intressant gråzon i saltvatten. Det finns nästan inga riktlinjer, det är väl 10% levande sten av akvarievolymen. Men den regeln är ju pensionerad i de flesta moderna kar. Den är även lite vag då levande sten ändå har så olika former.

 

Biohome och deras försäljare rekommenderar 1,5-2 kilo per 100 liter saltvatten. Det efter yttre mått skulle jag tro så man har egentligen en högre koncentration i förhållande till den faktiska vattenvolymen. Jag körde på Ultimate Marine då det ska hjälpa populera mediat lite fortare och främja de. Fast jag tror att i ett saltkar med levande sten med så blir nog populationen ganska snabb.

 

5a0b6d158d53a_Biohomeultimatemarine.jpg.cdd167716cd74325ee97d29253ae5e7e.jpg

 

Jag ska försöka bygga en avskärmning här med så det inte börjar växa alger på mediat. Ska även få lite högre flöde genom sumpen så att det blir lite mer fart på mediat.

 

I övrigt ska jag nog rikta min skötsel mot mer "renlighet". Försöka sträva efter att hålla efter botten och algtäcken på stenarna. Det bör få bort mycket detritus och skräp. Det får även karet att se lite trevligare ut och lär främja mer frisk tillväxt av det som växer då man tar bort det svaga och mindre livskraftiga.

 

Här är en bild med på karet idag.

 

5a0b6d1604df7_FTShemma14nov.jpg.04d5c8426987bcb7bf086022d79ae551.jpg

 

Koralltrivsel är lite upp och ner. En del trivs ok, en del ångrar sig. Jag har kommit fram till att jag behöver ha lite mer flöde ändå dock, det är inte helt av ondo. Men det går nog kombinera med min önskan med högre flöde genom sumpen.

 

Invånarmässigt vill jag ha lite mer fisk, men det är på gång. Men mer långsiktigt. Ska nog även köpa lite fler snäckor. De jag har nu trivs faktiskt ganska bra och har levt länge. En positiv utveckling. Mina eremiter är lite sämre med, jag tror de får för lite mat. Fiskarna är på tok för duktiga på att äta upp att jag slänger i karet. Så mer fisk så jag kan mata mer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, man får ha lite fart! Nu har jag uppgraderat sump flödet. Jag hade min Sicce syncra 1.5. Men den gav lite klent tryck. Så jag köpte hem lite 20 mm pvc för att uppgradera från min 16 mm slang. Det gjorde nog ganska mycket. Jag upptäckte dock även att jag faktiskt av misstag hade strypt pumpen så det högre flödet är inte enbart rörens förtjänst. Jag fixa även en vinkel på utloppet i karet som piskar om lite mer däri. När jag starta det första gången dock så svor jag lite, vatten ran längs med röret. Elände, hur kunde jag limmat så dåligt... Så kika runt och hitta kopplingen. Men jag ryckte lite i den dock så visa det sig att jag inte limmat där alls! Jag hade bara satt lite tejp för att kunna testmontera. Tur man märkte det...

 

Får lite vibrationer i röret nu dock. Får arbeta på det. Röret sitter ganska trångt mot väggen. Men det ordnar sig.

 

Omkopplat.jpg.4d9d5034f9267b387b02ce496e983e4c.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag fick notis om att en annan medlem hade krig i sitt akvarium, så jag fick dra dit och hämta lite fisk. Då jag inte har ordet nej i mitt förråd så blev det snabbt att åka dit, där vänta ett antal frökenfiskar. Även en kirurg som är på tok för stor för mitt akvarium. Så givetvis fick den med följa med. Nu är det ganska gott om fisk här hemma. Får nog hitta några stenar till att slänga i så det blir lite mer uppdelat. 

 

Akvariet går fortfarande försiktigt framåt. Jag är förhoppningsfull ännu! Såhär ser det ut idag efter vattenbyte:

 

5a25bc2f73e9f_verblick4dec.jpg.62a56cec2a4d0dd8eb90e0744afff0e7.jpg

 

Här är kirurgen som trots sin storlek knappt syns ovanför. Det är någon art av Acanthurus iaf känns det som. Får se hur länge det här fungerar, det blir lurigt att få in ett större kar här hemma...

 

Acanthurus.jpg.597955284c033dc69d7535076efef785.jpg

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...