Gå till innehåll

Daniels nya 250 liters kar


mikoto

Rekommenderade inlägg

Idag har jag grejat en del med 54 liters karet med. Jag har fått ändra om lite, det har inte sett helt rätt ut ett tag nu. Då får man byta. Min Bubble Magus behövde även testas lite.

 

5bce453859528_1fts.JPG.b6f7c2a89b6584f9d293fd28d93b7a5a.JPG

 

Så här är en överblick hur det ser ut nu. Skummaren tar då en ganska stor del av karet i anspråk. Jag har satt den på att skumma väldigt blött just nu. Så jag får ut så mycket skräp som möjligt ur vattnet. Får se imorgon vad som kommer ut. Den här skummaren är jag väldigt nöjd med annars, den är förhållandevis tyst. Min Deltec låter bra mycket tråkigare, den här går det ju sitta i samma rum som iaf. Det är nästan bara insuget som låter, pumpen i sig går väldigt harmoniskt. Den läcker dock mycket mikrobubblor, det har den alltid gjort.

 

Bortsett från att jag flytta om stenen för att få plats med skummaren fick jag även ta bort min fina pump. Den fungera inte optimalt i karet och korallerna verkar inte trivts i flödet. Det är nog inte att min tanke är fel, jag tror den är god. Men jag kan inte fördela flödet rätt i det här akvariet. Det är nog främst för kort, det blir för mycket turbulens vid utblåset. Jag testar den här sortens lösning i ett annat akvarium nu ändå(där det fungerar mycket bra än så länge) så ingen sorg att byta den. Jag har satt in en liten eheim pump på en sjättedel av kraften istället, samt att skummaren rör lite på vattnet med. Redan nu ser invånarna ut att trivas bättre med denna lösningen.

 

5bce45393140d_2xenia.JPG.3c3c7d854bba110dde6e266c6463e23f.JPG

 

Här är min trevliga Xenia, när jag tittat på den här hemma så har jag tyckt den blivit mycket större. Men jämför jag mina bilder så är skillnaden inte så grov. Men det är lite fler polyper och den sträcker på sig mer. Den ser mycket bra ut, den ser även bra mycket trevligare ut i lågt än högt flöde.

 

5bce4539f2e73_3minimaxi.JPG.a923d275bdde2fe7c7f60ab887284fc4.JPG

 

Här är även en taskig bild av min mimimaxi anemon samt mitt riktigt skrumpna Kenya träd. Ni ser även mina gröna stjärnpolyper i förgrunden. Jag är inte all säker på vad som plågar polyperna och trädet. De vill inte komma ut. Det går skylla på algerna, men jag tror inte det är hela sanningen. Jag har nämligen stjärnpolyper i ett annat akvarium som är så övervuxna av alger att bara ett tränat öga ser de. Men de sträcker sig som sjutton. Under en likadan lampa med som detta karet så där finns en gemensam faktor. Jag ska testa aktivt kol imorgon, har lite projekt då att arbeta med. Ska även kolla i mitt nya nitrattest och se över den situationen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, det blev lite pillat idag med. Jag har nu byggt en "reaktor" av enkel modell för att effektivt kunna använda små mängder kol och gfo i mitt lilla akvarium.

 

Idén är väl egentligen att bygga ett litet innerfilter av min lilla eheim pump, men med rätt sorts kammare för media. Mediat kommer inte röra sig som det kan göra i en del reaktorer, men jag har så lite media att det nog inte är något bekymmer att det blir "döda zoner" eller liknande. Vattnet lär gå igenom hela mediat.

 

5bcf5b4d18ff9_1material.JPG.72d6c3ec96186b577885e3fed4ed1b69.JPG

 

Här är materialet till reaktorn. Det är bara några bitar 40 mm pvc. Lite klumpigt men lätt att arbeta med.

 

5bcf5b4db6d6e_2Pump.JPG.d093a4fa44dbb8a50ef016221e151a4b.JPG

 

Här är min pump, man behöver nog ha en pump med hyfsat tryck så att reaktorn inte bromsar ner flödet till noll. Man kan kanske även montera reaktorn på pumpens utblås istället men då får man bekymret att slå sönder strålen som i mitt fall lätt skulle blåsa ut mediat ur reaktorn igen.

 

5bcf5b4e6874a_3sg.JPG.e48393249b7e67c2a7af6f2858d76db3.JPG

 

Jag behövde göra raka kap i pvcn för detta... Och jag vill fortsätta göra det med andra pvc projekt i framtiden. Jag tänkte köpa en rörskärare för detta, men kunde inte hitta någon som tog 40 mm rör på Jula. Min ambition var inte så hög att jag orka besöka en till butik så jag köpte en liten gersåg istället. Det gav tillfredställande resultat. Jag ska hitta någon bra metod för att snygga till de kapade kanterna med. Typ en stor pennvässare hade varit väl.

 

5bcf5b4f04bdd_4nt.JPG.be1d68eaf501827f43e22fab412117e7.JPG

 

Sista delen var lite myggnät, det här var för grovmaskigt för min gfo. Så jag måste jaga lite nytt nät senare. Jag har gfon i en strumpbyxa nu ungefär. Men den är väldigt tät och jag tror den kan strypa flödet i reaktorn på tok för mycket. Har även övervägt att klippa till lite filtermatta. Filtervadd fungera inte riktigt.

 

5bcf5b4f89dc6_5delarredo.JPG.953df7d9a6d52aa45409d91ae8ce999f.JPG

 

Här är reaktorn tre delar klara! Botten är bara en pvc ände med ett hål i som passar pumpens insug. Denna blir en bas. Reaktorn kan sedan byggas om lätt i olika delar. Den övre delen är mittdelen. Den passar bara rakt på botten och man fyller den med media. 5 cm 40 mm rör räckte ganska perfekt till 50 ml kol som var rekommenderade mängden av Aquaforest. Den här kan givetvis göras så lång som behövs. Ville man ha en reaktor för ett större kar kan man såklart även använda 50 eller 63 mm pvc.

 

Delen till höger är toppbiten. Den blev lite kort så jag kör GFO i den då jag har mindre av det. Den är kort mest för att mitt akvarium är ganska lågt. Jag hade nog gärna gjort den identisk med delen ovanför annars. Inte fel att ha mer utrymme uppåt.

 

5bcf5b5017b2a_6reaktor.JPG.557ec251a336cef6367436a1d3df921b.JPG

 

Här är reaktorn ihopsatt och monterad på pumpen. Den blev ganska bra! Hoppas den fungerar väl. Den är nu i akvariet och pumpar försiktigt. Inte jättehögt flöde, men flödet på gfo ska helst inte vara för högt. Så det suger ut fosfaten lite långsamt. Men det gör nog mer effektivt än det gjorde innan när det låg i sin täta strumpa som jag tror bilda en barriär mot akvarievattnet. Det ska bli kul att se hur korallerna svarar på kolet. Om jag har något kemiskt som bråkar med de.

 

På tal om kemi så har jag mätt mitt nitrat nu med mitt nya test. Salifert hade snyggat till instruktionerna ordentligt märkte jag på deras nya tester. Såg mycket bra ut. Men när jag testa vattnet hitta jag inget nitrat alls i mitt kar. Helt tomt, inte ens en antydan till färg på testet. Inte alls orimligt, trots att jag satt i nitrat så har jag doserat lite försiktigt och dessutom bytt ganska mycket vatten. Jag ska dosera upp värdet med 10 under två dagar nu och mäta igen och se så att min dosering ens fungerar och sedan bevaka hur fort det sjunker. Nu har jag lite mer att arbeta med iaf.

 

Skummaren är inställt på att skumma så blött som möjligt men det är nog inte fel för den puttar ändå i ganska lite i koppen. Så den får köra på.

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Så, nu har det gått en stund igen. Än så länge går 54 liters karet bara bättre! Allt repar sig långsamt och blir bara finare. Det är alger kvar men de hålls på stång. Jag mäter nitrat för att bevaka det. Ett tag gick det åt ganska fort men nu verkar det saktat ner lite. Nivån ligger på runt 5 nu och jag doserar upp det när det sjunker närmre noll. Återkommer mer om detta senare.

 

Jag har grejat lite med 250 karet nu med, det börja med att min skummarpump dog till min Deltec 1456. Verkar inte vara helt ovanligt tyvärr. Som tur är finns det reservdelar, ska beställa en ny och skriva lite. Jag har en annan pump i den just nu som öppnat ögonen lite. Men jag återkommer nog om detta med senare när jag fått hem den nya pumpen och kunnat jämföra lite.

 

Igår fick jag med hem en ny 250w MH reflektor. Den fresta för mycket så jag slängde upp den över akvariet. Den är ganska bra faktiskt. Den ger ett väldigt jämnt ljus över mitt kar. Även om reflektorn är ganska stor och ganska ful :-) Men lampan som satt i med var ganska trevlig, ingen aning om vad det är för något. Lite kallt ljus kanske bara för mig. Skrapa även rutan och sög ut en del alger. Jag gjorde även en upptäckt, det här akvariet har inte varit nitratbegränsat. Efter att jag mätt så visa det sig att det är någonstans mellan 25 och 50. Så jag behöver inte dosera mer iaf... Ska nog kolla fosfat, får se om mitt test är ok. Det kan ju hända att jag inte har något fosfat snarare och är begränsad av det. Om inte blir det spännande att se vad som händer nu när det är betydligt mer ljus på akvariet. Troligtvis algbalja. Får ge det någon vecka och se om nitratvärdet börjar sjunka. Annars går det byta 100 liter så borde värdet halveras. En orsak att det är så högt är ju att jag faktiskt doserat nitrat. En dum sak att göra blint :-) En lärdom då, dosera inget du gissar dig till om det är lågt eller högt. Då är det bättre att låta det vara istället. Jag har doserat 25 mg/l totalt över två månader så det kunde varit värre.

 

5be0775351927_FTS2505nov.JPG.e4b2cced7436394ab2b7cd65a67e869b.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mitt nya akvarie jag väntar på? Det blir nog inte så spännande :-) Det kommer bygga på enkelhet. Nästan enklast möjliga. Metall Halogen armaturen jag satte upp här ska jag inte använda på den. Jag ska ha en 150w på den istället är tanken, tror jag fått tag på en. Jag vill kunna ha lampan närmre på det karet och ha lite mindre spridning på ljuset. Jag har inte varit så peppad på att börja skriva allt för mycket då jag suttit och väntat sedan mars. Men det kommer, kan posta en teaser här så länge iaf på hur visionen för akvariet i sig är.

 

5be0b8c32965b_FramtidVyannanmini2.jpg.5d3876f492b2ff29b8b55bc035ba8753.jpg

 

Det högra är det nya tropiska karet. Det vänstra blir mitt nya kalla akvarium. Bänken är ju klar iaf, så bara att vänta lite till...

 

5be0b8f560ba4_Frdigochuppsatt.jpg.a5f99a9c875a0bafaa2ed870e91fd05c.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, dags att greja lite igen. Jag mätte nitrat i 50 liters karet igår och nu var det nere på noll igen. Jag behöver dosera mer regelbundet. Lösningen blir nog att testa dosera 1 mg/l nitrat varje dag till att börja med och mäta en gång i veckan så det inte stiger för mycket. Nu har jag höjt det till ca 8 och skulle vilja hålla det någorlunda stabilt mellan 5-10 vilket även är ganska lätt att läsa av från testet. Bytte även gfo och kol idag.

 

Jag har skaffat fisk med! Det var tanken att de skulle gå i ett annat akvarium men de fick otäcka mängder stryk direkt däri. Som tur var kunde jag fiska upp de innan det gick för långt. Det var två stycken Amphiprion Frenatus eller tomat clowner. De fick ganska mycket skador tyvärr från fröknarna jag tänkte de skulle bo med. Men de simmar väldigt piggt i akvariet, den ena tveka faktiskt inte att attackera och bita mig i handen under dagens vattenbyte så jag är förhoppningsfull. Men jag har min skummare öppet ute i akvariet här och jag blev väldigt rädd att de skulle fastna i insuget och dö. Så jag börja med att stänga av skummaren så länge och nu idag tog jag och modifierade en insugskorg att sätta på den så länge.

 

I min pvc låda hade jag en korg för 32mm pvc. Den var bra men passa inte direkt på venturin dessvärre. Så jag tänkte använda en muff och lite rörbit som jag värmer och passar över venturin. 

 

5be9f97291faa_1rvara.JPG.f7d91363cc37300ac580d15846966733.JPG

 

Det här är en gammal returbit som hade en 32mm muff med lite rör på. Det är enkelt att återanvända pvc delar som dessa. Det är biten till höger jag behövde. Den ena änden behövde få rörbiten i helt bort så korgen skulle passa där. Den andra kunde ha kvar en bit rör.

 

5be9f97336f2d_2insug.JPG.f030823953befb879aa9f8461d144415.JPG

 

Här är min venturi, den är ungf 30 mm så det kanske kunde gått sätta tejp runt den istället så hade den passat i muffen. Men jag var inte sugen på det. Hade jag haft en svarv och kunskap hur man använder en kunde man låtit rörbiten sitta kvar i muffen och svarvat upp hålet så den passat perfekt! ... Men jag har ingen svarv.

 

5be9f973d45dc_3Verktyg.JPG.d978955e6b861d6e3421b1bc0c8ea7ae.JPG

 

Det här är det viktigaste verktyget. En värmepistol. Tricket är att värma rörbitarna under ca 30-60 sekunder, då blir de mjuka och tangit limmet släpper. Muffarna och kopplingar är i mycket tjockare gods än rören(iaf normalt sett, det finns rör med tjockt gods med) så de hinner inte bli mjuka. Om man inte värmer för länge. Så man får känna lite på pvcn under processen för att veta hur långt man kommit.

 

5be9f974745e7_4bearbetad.JPG.d29c7b3bfbfdf2796bdd4f5674737d56.JPG

 

När det är tillräckligt varmt så sätter man i en skruvmejsel mellan muffen och röret. Med lite försiktigt våld ska den gå klämma ner imellan. Sedan tar man en smal tång och börjar vrida på röret så den rullas ihop inne i muffen. Sedan drar man bara loss det som är kvar att rörbiten. Det blir lite limrester och fult kvar, men ska man limma igen så fyller tangit limmet ut det bra. Man kan nog även sitta och slipa lite försiktigt och använda primer för att få det fint om man vill.

 

5be9f97534efa_5frdig.JPG.58b09234df3a9bb98d40b869a7316ed6.JPG

 

På andra sidan muffen var en bit rör kvar, jag värmde bara den en stund med och pressa in min venturi. Pvcn stelnar fort igen och det sitter tätt och bra. Men går lätt att dra bort igen med senare när akvariet är avvecklat. Det blev fult som stryk men här var funktion mer viktigt än utseende.

 

5be9f975bde23_FTS12nov.JPG.33cbe343771492fc3a06911ee4cbef97.JPG

 

Här är en hemsk bild av akvariet precis efter mitt vattenbyte och algrensning. Men jag tjatar ju alltid om bilder av akvarier så jag får väl inte vara sämre själv. Får se om korallerna ser glada ut imorgon. Då kanske en bättre bild kan komma...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vattenbyte idag igen. Jag har fått lite indikationer på att det nya karet kanske kan närma sig, men jag är mycket försiktigt enthusiastisk. 

 

Tills vidare observerar vi vidare 50 liters karet. Jag har nu doserat 1 mg/l nitrat om dagen i en vecka. Jag mätt idag och det verkar som nivån är lite över 10. Så jag ska halvera dosen och testa om en vecka igen. Så kanske vi har ett bra värde där. Jag märker att min gfo sätter igen si ganska fort. Flödet stannar inte helt men går ner. Jag rör lite i det då och då så ökar flödet. Är nog en besvärlig bieffekt att att det inte finns något annat mekaniskt filter i karet.

 

Om någon undra över mina fiskar så har det gått väldigt bra med de! De har läkt väldigt fint, fenorna behöver nog bara några dagar till så är de helt tillbaka. Mycket pigga och aktiva.

 

Frenatus.JPG.8e0b8f639cd336ce8ca6f8ff10eb6b8d.JPG

 

Jag har köpt en till fisk med, en Zebrasoma Scopas. Jag var lite orolig men clownerna bryr sig inte direkt om han. Är lite osäker på hur bra han egentligen äter men det ska nog gå väl... Om frågan kommer så ja, han är väldigt liten. Det här är mest för att karantänhålla fisken innan jag introducerar han i sitt framtida hem. Köpte även två Lysmata Kuekenthali. De har jag sett exakt en gång sedan jag släppte i de, men de är nog någonstans och gömmer sig :-)

 

I 250 karet testar jag lite med kolkälla just nu, har aldrig använt det innan så kan lika gärna testa nu när det nästan inte är något som kan ta skada om det går åt sjutton ändå. Har inte hänt något direkt men det är ju bara femte dagen ännu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är vanligt kaliumnitrat, det fanns förr att köpa i mataffärer men många verkar plockat bort det. Men jag beställde härifrån: https://www.aquawarehouse.se/index.php?route=product/product&product_id=1086 här finns en guide för hur man doserar: http://glasscage.orm.nu/artiklar/femtielftemetoden-nitratdosering/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag fick inga nya kar än, så bägge akvarierna får fortsätta sin existens.

 

I 250 karet går det framåt. Nu har jag kört ättika som kolkälla i över 3 veckor och nu har nitrat börjat dyka ner, det är ca 10 nu. Får mäta lite och se när det närmar noll och justera ner doseringen.

 

50 karet går ganska bra med, det är fortfarande algigt. Men korallerna återhämtar sig fortfarande ganska väl. Xenian börjar växa ganska bra. Den behöver nog mer livsutrymme snart och lär expandera till närliggande stenar. Den har redan börjar försöka erövra framrutan ser jag. Mitt Kenya träd börjar långsamt förlåta mig med, åh hoppas den tar sig. Det är ju egentligen en dölätt korall men de är så fina... Jag har fortsatt dosera nitrat med, idag doserar jag 0,5 mg/l varje dag. Det håller värdet på ca 5 mg/l vilket är var jag vill ligga. Min reaktor orsakar problem dock, gfo lagret sätter igen sig ganska bra så jag får gräva runt i det ganska ofta. Ska försöka designa om den så att lagret blir tunnare så flödet sprids ut över ett större område.

 

Köpte en ormstjärna och en sjöborre igår. Spännande djur, jag gillar tagghudingar.

 

5c0597f2581ab_FTS031218.JPG.76735724ab68eae10a448dd4d68bc811.JPG

Xenia.JPG.3dcadcea00bb4376bd16ff1add93668a.JPG

5c0597f300407_Kenyatred.JPG.7d789de5c8f3be2065a379cb2cc47be0.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! De svåraste bilderna är nästan att ta helbilder av akvarier. Man vill ha som en plansch där man kan sitta och titta in roliga detaljer... Men i praktiken så blir allt suddigt och det blir mörkt överallt utom i mitten av akvariet :-)

 

Men närbilder på polyper är roliga! De brukar vara ganska lätta om man kan pilla lite bara. Jag har en gammal kompakt kamera men med ett stativ och då den har någorlunda vettig optisk zoom så går det ta ganska bra bilder. Min största svaghet nu är min skärm egentligen, den har urkass kontrast och färger så jag vågar inte justera bilderna för mycket. För det som ser bra ut på min skärm ser helknäppt ut på andra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite mer småinköp. Till det nya akvariet hade jag tänkt köra ett par LED lampor, tanken var att börja med två och sedan komplettera upp om det inte räckte till. Men jag har kommit fram till att det blir för trångt över akvariet, jag vill ha något som inte behöver så mycket yta. Jag tror knappt jag kommer få två uppmonterade som jag vill och då kommer de ta mycket plats både på bredden och höjden. Så då hägra alternativen lite. Skulle man lägga ännu mer pengar på en "riktig" LED ramp. Men det locka ganska lite. Det är få LED ramper där ute som tilltalar mig. Det skulle nog även gå bygga en, men jag är inte så sugen nu. Jag vill ha en tyst ramp med så då behövs stora kylflänsar och jag är inte jättesugen på att arbeta med grovt aluminium.

 

Så jag gjorde ett dumt val som vanligt och bestämde mig för att Metallhalogen fortfarande är det enda rätta. Jag gjorde en annons och fick tag på lite blandat skrot. Bland annat den här fina:

 

5c0aff814a1cb_1MHramp.JPG.031ab0a2be0ff0d999aa1ecdc976c57b.JPG

 

Den är egentligen något större än jag tänkt mig, men den blir en bra instegsmodell. Denna fina 150W ramp av okänt fabrikat få det bli så länge. Om Akvariet inte tar ett halvår till på sig såklart, då hinner jag väl ändra mig igen... Märket är nog okänt faktiskt, hittar ingen logga. Lasse hade tänkt lura på mig en väldigt lik, det kanske han lyckas med också för den delen, så han behöver inte sluta hoppas. Den har en mycket lätt och trevlig ballast, elektronisk.

 

Till denna behövs en lampa. I den satt en Aqua Light 14000K. Jag måste erkänna att jag fann den otroligt blå, jag trodde det var en 20,000 K lampa innan jag öppna den. Jag har tänkt använda lampan som enda belysningen över akvariet, så jag ville ha något som hade en färgtemperatur jag trivdes bättre med. Jag ville även ha något bra. MH marknaden är lite knepig idag, när man sitter och söker så får man mest fram gamla utgångna modeller som inte längre görs. I USA verkar de ha massa lampor(jämförelsevis) men det blir väldigt dyrt att importera. Butikerna i Sverige verkar vilja pusha mot LED tyvärr och försöker fasa ut MH lamporna(Trots att det mest är gamla gubbar som driver butikerna! När jag är i deras ålder kommer jag vara så fientlig mot ny teknik att det inte finns något like istället för de är nymodigetsvälkomnande herrarna) så jag fick importera något oavsett. En fördel med 150W mh är att det finns ett mycket bättre utbud iaf jämfört med min 250W ramp jag hade innan. En Lampa jag var väldigt sugen på var Iwasakis 6500K lampa som alla gamla korallodlare pratar om, hur de aldrig haft bättre tillväxt än med den. Men gissa vad, den är omöjlig att få tag på. Jag tror Iwasaki blivit uppköpta och lampan finns kvar men nu under märket Eye istället. Men jag besluta mig för att testa något billigare men liknande.

 

5c0aff8205d8d_2Osrampowerstar.JPG.b30aabc1280a8f19d742c1b61e32b3ac.JPG

 

Så jag köpte min en Osram Powerstar istället, jag har haft en Osram lampa tidigare och var ganska imponerad av den. Men färgtempen på den lampan var inte klockren. Den såg trevlig ut egentligen men hade ett grönstick som man aldrig kom ifrån. Den lampan var på 5300K. Men i 150 w spannet finns den här på 6500K, den var mer lovande! En sak jag inte gillat med min nuvarande 12,000K lampa är att den är rutten på vissa färger. Framför allt grönt, den får alla mina gröna alger att se helt gråa och halvdöda ut, karet ser sämre ut än vad det egentligen gör med den. Det var inga problem att hitta information om Osram lampan iaf, bland annat ett färgspektrum för den.

 

5c0aff824b3c3_3OsramSpektrum.png.de541e3a510ee6173e7c48c4983c5db1.png

 

Här har vi den. Egentligen är det lite bortkastat med energi där mellan 500 och 600 nm. Framför allt den gröna spiken där, en orange spik längre upp med. Men vad som är trevligt är det under 500 nm, med en spik i precis rätt våglängd där kring 460 nm. Den har även gott om UV ljus ner till Ca 380 nm. Men en del av det tas nog bort med skyddsglaset på, vilket nog är en bra sak. Men lampan har effekt där det ska vara. Resten kan man se som elände... Eller något som faktiskt tar fram färgerna lite bättre. Den är ett långt steg ifrån det skräddarsydda ljuset dagens LED ramper erbjuder iaf.

 

5c0aff82ecac5_414Kmh.JPG.1202c3f28d69e0f16f0cfb9f5412f3f8.JPG

 

Här är mitt 250 kar med 14,000K lampan. Den är mycket blå. Det är egentligen inget dåligt i det, det är ju där vi behöver ha mest ljus. Genom att skala av våglängder som inte "behövs" så kan man både spara energi och skona sig från en del problem. En fin bonus är att då de som sagt ofta är usla på att ta fram gula och gröna färger så kan de göra att ett algigt akvarium ser finare ut än det egentligen gör! Jag gillar alla lampor, men jag tycker helt enkelt inte om riktigt när det är såhär blått.

 

5c0aff83b0df6_565Kmh.JPG.d26e5ebd4516ad42e866ea2d159eef38.JPG

 

Här är den nya OSRAM lampan. Det är samma vitbalans på bägge bilderna. Så jämförelsevis är det här jättegult. Det är inte riktigt så gult i verkligheten, men ganska gult är det. Ljus är ju så att det reflekteras från ytor med, ett faktum med mitt kar är att jag har ganska mycket gula alger. Det är mycket från att min tidigare algpopulation som långsamt tynar bort blir gul när den bryts ner. I ett mer välskött kar så ser det nog mindre gult ut. Jag tycker ljuset ser lovande ut annars. Jag har byggt på mig med mer kunskaper ganska fort på sistone. Det ska bli kul att sätta de på prov mot mina vansinnesexperiment. Om det ger någon nån tröst så hjälper jag en vän nu att starta att saltkar med. Men där testar jag nu att ge ordentliga råd baserade på fungerande koncept istället för att låta allt vara ett stort experiment... Men tyvärr, att testa nya saker och försöka testa bryta barriärer är det jag gillar så mycket med hobbyn. Så hemma hos mig blir det nog inte mycket sådant. Tricket verkar vara att hålla en viss balans mellan egensinnighet och rationalitet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Mer pill, mätte Ca idag i karen och upptäckte att jag låg oroväckande lågt överallt. Så lågt att jag fundera på om testet kan vara defekt. Fick 350 i stora karet och 370 i det lilla. Jag blanda upp en ny hink Instant Ocean och fick 350 från den med. Jag har Tropic Marin Bio Calcium och testa buffra upp byteshinken med vad jag uppskatta till skulle ge 50 mg/l liter extra och nu gav testet 410 mg/l totalt. Så utgår så länge från att Ca är för lågt överallt och testet inte visar helt galet. Det antog jag innan iofs men inte såhär lågt. Instant Ocean ska ligga på ca 400 mg/l så det känns lite i underkant... Aja, buffrar upp det. Allt känns begränsat av något så det skadar nog inte. Jag läser på för fullt om balling och 2-part och kommer nog satsa på det. Jag borde ha väldigt låg förbrukning så ska nog klara mig med små doser. Eventuellt tittar jag på att dosera kalkvatten istället med doserpump eller liknande. Det skulle även avlasta min påfyllning av avdunstat vatten. Nitrat hade nu sjunkit till 2-5 mg/l i 250 karet med så dags att minska kolkällan så nivån kan hållas stabil. Skummaren producerar massa mer skum numera iaf.

 

På tal om skummaren fick jag hem min nya skummarpump idag!

 

Deltec.jpg.b724429b3bf5a1dc4478bbe7343876a3.jpg

 

Det var ett tag sedan nu som originalpumpen dog till min Deltec, jag har kört med en Jebao DCS-2000 sedan dess. Den har fungerat bra men har haft ett väldigt jobbigt vinande ljud som inte gått bort. Det har gjort att jag kört den på timer, det gjorde jag för övrigt även med den gamla Deltec pumpen för den lät också illa, men på ett annat sätt.

 

Jebao.jpg.e32a92579fc6cae1e1dca49cda06b393.jpg

 

Jebao pumpen passa perfekt i skummaren, den har exakt samma dimensioner som Deltec pumpen. Så jag har haft den på lager ifall Deltec pumpen skulle ge sig, min första tanke var att det bara gick byta blocket. Men när Deltec pumpen dock så kunde jag testa och upptäckte att Jebao blocket inte fungera tillsammans med Deltec kontrollern. Jag testa då min Jebao kontrollern men Deltec impellern. Då starta pumpen men den pumpa otroligt ojämnt och gick inte alls bra. Med Jebao impellern(som är skummarimpeller) så fungera den bra dock. Min slutsats är att Deltec köper nog pumparna från Jebao(eller vilka grundföretag är till dessa DC pumpar) men de är en version som är specifik från Deltec. Men det går sätta in en Jebao pump i Deltec skummarna utan problem, men man måste ha med rätt kontrollenhet.

 

Sumpen.jpg.00515c9c4ed92f752247ff92933838d7.jpg

 

Egentligen behövde jag inte byta pump, det var en tråkig kostnad så jag var inte alls sugen då Jebao pumpen ändå fungerade. Men man är ju prylidiot så jag köpte en ändå. Det var lite osäkert att beställa då jag tog hem den genom Dejong. Deltec har släppt en ny version av pumpen som ska vara bättre än den gamla jag hade. Men den har samma artikelnummer som den gamla så jag visste inte vilken jag skulle få. Som tur var så blev det den nya jag fick. Det verkar som det är elektronik i blocket på de här pumparna, i den gamla versionen gick någon del av elektroniken sönder, det är därför de ger sig. Antagligen något liknande som gör att streampumparna många har ger sig utan uppenbar anledning efter en tid. Kanske är något som känner av om pumpen är blockerad eller liknande? Eller helt enkelt har med styrningen att göra. Tyvärr verkar det inte gå göra något åt då man inte kan öppna epoxypaketet i blocket...

 

Den nya pumpen är för övrigt supertyst! Den har en helt annan ljudnivå än de två gamla pumparna. Man hör nästan bara bruset från när luften och vattnet blandas, vansinnig skillnad. Så är mycket nöjd. En bra investering. Nu ska här skummas...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Nu har jag skaffat balling grejer! Äntligen. Eller ja, jag har haft grejer förr faktiskt med. Kjelle gjorde ett tappert försök för några år sedan för att få mig att starta, men det gick sådär. Men nu är motivationen och intresset högre. Så nu gör vi ett bättre försök. Jag doserar manuellt till en början, men känner att det kommer jag nog ledsna på fort...

 

Jag köpte Aquaforest grejer, jag tyckte de hade bra instruktioner och ett rätt bra pris.

 

Salter.JPG.26f12f29aedda6520ffe1baa0f846067.JPG

 

Fyra små burkar. Mg och Mineral saltet kommer nog räcka bra länge, det är mest KH och Ca burkarna som kommer behöva fyllas på ibland. Det behövs några bra kärl att förvara vätskorna i med, jag har de i flaskor nu men de är ingen höjdare att dra ut vätska ur. Bra att blanda i dock då man får skaka ordentligt.

 

Flaskor.JPG.c507e457f1e9a75141b101fce5e4fea3.JPG

 

Jag mätte KH och Ca igår, upptäckte att Ca hade sjunkit ganska mycket igen. Från 390 till 370 på lite mer än en vecka. Är nästan tveksam till det verkligen kan stämma. Men man kan ju anta att det är en lite felmarginal på +- 10 på värdena så det är ju inte bortom rimlighet heller. Jag startar lite högre dosering nu i början för att se om värdet klättrat till om en vecka när jag mäter igen. Har även ökat nitrat dosen i 50 karet då nitrat sjunkit sedan sist jag mätte. Kan vara ett tecken på att det växer lite bättre med nu. Det är ju isf en bra sak och kan hänga ihop med Ca förbrukningen. Det känns som att algerna börjar avta lite med, lite smått.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag har det gått lite över en vecka, dags att mäta! Men värdena blev väldigt konstiga, eller ja, iaf ett av de.

 

Salthalt: 36 ppt

KH: 10.9

Nitrat: 5-10

Ca: 380

 

Kh och Nitrat är något höga, men det är viktigt att ta det i relation till salthalten, som även den är högre än väntat. Värden jag strävar efter är KH på 8, Ca på 410 och nitrat mellan 2-5 vid en salthalt på 33 ppt.

 

Om jag räknar om värdena till 33 ppt så blir KH snarare 9,9 som exempel, även nitraten sjunker med ca 10%. Mer oroväckande är dock att Ca sjunker till nästan 350 då istället. Jag börjar bli väldigt tveksam till mitt Ca test. Jag behöver beställa ett nytt omgående. Ca har förvisso stigit med 10 sedan jag börja dosera balling. Hade inget Ca förbrukats alls borde Ca legat på 395 mg/l. Om salthalten var samma då, dumt nog mätte jag inte salthalten sist, slarvigt. Ska blanda ett vattenbyte imorgon, ska hur mycket lägre jag ska blanda salthalten denna gången för att sänka det i akvariet. Och även sätta i en extrados Ca för att hjälpa öka värdet utöver balling vätskorna. Jag kommer anta att Ca testet stämmer en stund till, tills motsatsen är bevisad. Men jag är skeptisk. Ska nog beställa ett fosfat test samtidigt med lika gärna, mitt nuvarande gick ut för tre år sedan och är öppnat. Så det kan visa vad som helst.

 

Lite utöver värdena har jag köpt en bok med!

 

5c3e575d4d860_Algboken.jpg.d7e0b869c2790a3a3983b5ebcb0b248c.jpg

 

Den här har jag varit sugen på ett tag. Den är ganska liten och inte så många sidor. Men Sprung brukar skriva bra texter och det är roligt att titta på alger. Den ska jag gräva lite i nu innan sängen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, den är lite kul! Den är inte jätteuttömmande tyvärr och håller sig ganska kortfattat om det mesta den skriver om. Generellt tips är att många alger tycker illa om lågt fosfat och nitrat och högt KH. Men det finns lite matnyttigt ändå :-) Den är ganska lättläst med vilket kan vara trevligt. I USA är det en billig bok, ungefär 16 $ verkar vara ett vanligt pris. För det är en kanon. Här i Sverige verkar det snarare handla om 200-300 kr för ett nytt exemplar. Det är lite saftigt... Men överlag trevlig, bra köp.

 

Jag har grejat lite med akvariet idag, har kommit fram till att jag kanske behöver ha mer ljus över akvariet. Då det finns en till identisk lampa tillgänglig så blev en fördubbling av ljuset ingen större utmaning. Jag gjorde inget jättevackert utan satsa mer på funktion, så fick handla lite på Biltema.

 

Delar.jpg.a2ed041107e97c3e65f518a9ec4ae42a.jpg

 

En konsol och en plåtbit, E27 socklar hade jag sedan innan. Socklarna går skruva fast i de större hålen i plåtbiten, väldigt smidigt.

 

Monterad.jpg.39f6c134e550397d63ae7128bd1de011.jpg

 

Och vips, så var det mer ljus! Jag har även sänkt lampan så det är nog ganska stor ökning av ljuset. Får se hur korallerna reagerar. Det är inte så mycket ljus ändå tycker jag så hoppas det inte blir något problem att det blir för stor ändring för snabbt. Har även igång ett vattenbyte, blandar ca 23 ppt i salthalt på det så bör det jämna ut sig till ca 33 i akvariet sedan. Ska kanske sätta i en pump till med. Enligt en föreläsning av Dana Riddle så är högt KH, flöde och ljus en bra triangel att satsa på för att att gagna korallerna. Helst skulle jag vilja skapa en liten ytavrinning, men det behöver jag tänka ut någon bra lösning för isf.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Jag blir knäpp på mina Ca tester. Har hämtat hem ett annat test, som har bäst före satt till juli i år, så den borde vara bra. Men den ger precis samma resultat. 350 i Ca säger testet. Jag måste isf ha en förbrukning som är smått knäpp, KH håller sig ganska högt och stabilt på 9.9. Jag halvera ballingen för en vecka sedan men Ca är nu 10 mg/l lägre och KH är oförändrat egentligen. Jag kan ha två defekta Ca tester men det brukar som regel inte vara någon fara att höja Ca för mycket så ska anta att de stämmer så länge. Ska ordna en stamlösning så jag kan höja Ca med 10 mg/l om dagen under fem dagar och förhoppningsvis nå 400 mg/l då.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Två små bilder, det nya ljuset är lite speciellt att fota i. Det är kanonmycket ljus i främre mittendelen av akvariet. Samt superlite omkring. Så gränsen mellan överexponering och under är ungefär 2 cm ? Det påverkar säkert en del för korallerna med, det är svårt att se med ögat var det är mycket ljus respektive lite. Xenian sitter nästan mitt i ljuscentret iaf. De verkar inte ledsna över det. De trivs klart bäst i akvariet och växer ganska starkt. Jag tog en mindre bra bild av min briareum. Den trivs rätt ok, men det är en besvärlig alg som tagit fäste på den. Det brukar gå bra att pilla lite på den så att den drar in alla polyper sedan drar man försiktigt bort algerna. Men det hade ju varit kul att slippa såklart... Har varit sjukt ett par dagar så orkade inte byta vatten denna veckan. Men gör det i börja på nästa. På måndag ska jag ha höjt Ca med ca 55 mg/l, dags att mäta då och byta vatten kort efter. Blir väldigt spännande att se vad som hänt då... Försökte filma mina Xenia i rörelse med, men youtube mördar klippet så det får nog vara.

 

Xenia.JPG.3c780f4fc211ce1eb4e0c37861f43a9b.JPG

Briareum.JPG.b0e1aa656c1cb67a68e2d4a93eb6bca2.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Här kommer ett sidoinlägg om akvariet som jag starta tråden om från början. Hela tråden har ju spårat ut helt egentligen, aja, jag är kung i mitt eget rike...

 

Hur som. Här är lite krångel som jag brottas med. Just nu har jag inget att göra med akvariet, men jag vill inte göra mig av med det då bakgrunden är så kul men jag vill inte försöka ta loss och spara den eller så, den får vara i akvariet. Min nuvarande fundering är att flytta ner det till min lokal, där ska den sedan isoleras och göras om till kallvatten istället.( @Slanten ) men jag har några problem med det. Två stycken egentligen.

 

Problem ett är visuellt. Hur viktigt kan det egentligen vara att isolera botten på karet? Jag vill ha den ståendes brevid ett till akvarium som kommer vara 50 cm högt. Men om jag ställer det här karet på en frigolitskiva så kommer det bli högre än det andra och de blir olika höga. En lat lösning vore att ställa även det andra karet på en frigolitskiva med men då kommer bägge karen se rätt fula ut... speciellt det andra. Akvariet kommer ståt på en 25 mm tjock träskiva, borde inte den plus ett vanligt akvarieunderlag vara tillräckligt för att isolera botten på karet? Läs även problem två för en till konstig tanke.

 

Problem två är kylningen. Jag vill återanvända min Resun Mini-200 kylare. Den klarar mitt nuvarande kalla kar smärtfritt, men det här karet är dubbelt så stort, plus att jag vill ha en liten sump(ville haft en stor sump ännu hellre men det är nog omöjligt...). Jag kan tänka mig gå upp lite i temperatur. Tanken var fokus på snultror tror jag denna gången och de trivs i 17 grader iaf utan att vantrivas alls i min erfarenhet så jag kan anpassa invånarna lite efter en något högre temperatur. Jag fundera också på att ha en tjock sandbotten i karet. För att ha mindre vatten i. Om jag har ca 8-10 cm sand så borde det bli nästan 30-40 liter vatten mindre som behöver kylas. Kanske även sanden hjälper att isolera lite mot bottenunderlaget vilket kan kombineras med min önskan om mindre isolering på botten.

 

Jag kan nog inte byta kylaren mot en större, för det blir ett ganska stort hopp till nästa steg. Ett huvudproblem är att jag har bara ca 500w ström tillgängligt i lokalen och jag vill ha 4 till akvarier iaf så jag kan inte lägga mycket mer energi på kylningen än min Resun som drar ca 140w. Vi har bara en propp i lokalen och är iaf fyra som delar på rummet. Så det måste bli energisnålt... Det hade varit att föredra med ett lite mindre kar egentligen. Då hade det blivit lite väl litet för snultror men då kan fokus läggas på andra djur istället och jag hade kunna bygga en krabbgömma i sumpen(kan inte ha krabban i det här karet med frigolitbakgrunden, han kommer mörda den).

 

Frågan är bara vad jag gör med det här karet isf. Jag har en ny vansinnestanke om ett kar med "alternativ" sten i... Men det passar inte med min bakgrund.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stora applåder från min sida! Den bakgrunden kommer bli toppen i ett kallt kar.

Jag är nästan helt säker att det kommer gå alldeles utmärkt utan frigolit i botten. Trä isolerar en del också tillsammans med akvarieunderlaget.

Läppfiskar är väldigt tåliga fiskar. Jag har hållit stensnultror och berggylta i rumstemperatur i flera år, så 17 grader är långt under smärtgränsen.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då testar vi köra på det!

 

Dagen har ägnats åt att tömma 250 liters akvariet. Jag vet inte längre när jag kommer få det nya karet men jag kan styra när jag kan få ner 250 karet till sin nya plats så det var dags att börja jobba. Det har varit lite tröttsamt, flytta runt och rädda det levande, städa, skrubba och göra rent alla pumpar och utrustning. Det mesta flyttades över till mina två 54 liters kar. En del relegerat till det nedre(främst pistolräkan) och korallerna och de snälla djuren till det övre.

 

Jag passa även på att byta belysningen över 54 karet, jag satte MH lampan över den nu. Så det är lite ljusare. Inte så ljust som man kan tro dock, lampan strålar rätt mycket värme så jag måste hänga den ganska högt ovanför karet för att inte riskera att temperaturen skjuter på dagarna. Så onödigt mycket av ljuset går till spillo. Men nu har hela karet bra med ljus iaf. Jag kör min blåa MH lampa nuförtiden, den andra som jag testa verka inte så tokig. Men den hade ett kraftigt grönstick vilket gjorde hela rummet grönt i slutändan. Efter lite lyssnade på Claes i hans tråd så kände jag mig mer övertygad om att lampan inte är usel, men den tilltalar så lite visuellt att jag inte vill ha den. Den här lampan tar fram fluorescerande färger väldigt bra iaf! Har börjat bygga ett behov efter en PAR mätare. De kostar en slant men jag har varit sparsam ett tag, det hade varit en kul och givande sak att ha. Så kan jag jämföra MH lampor och lysrör bättre.

 

Har tittat lite på min balling med. Jag har nu till slut fått upp mitt Ca till 420. Envis dosering har gett resultat. Nu har nitrat ökat lite och Kh sjunkit. Men jag räkna på siffrorna och kommer dosera 10 ml balling(per flaska) i en vecka och borde så småningom kunna justera ner det till 8 så får jag nog stabilare Kh. Nitrat fortsätter jag dosera så ser vi om det ökar ytterligare eller om det vandrar ner igen. Jag behöver skaffa ett fosfat test med tror jag inte inte mitt nuvarande ser ok ut. Jag har kört GFO ganska länge nu och algerna verkar helt klart tappat stinget. Så kanske har fosfaten börjat krypa ner ganska lågt och begränsar tillväxten. Nitrat finns det då jag doserar så det är det ej.

 

Skummaren flytta jag ut ur 54 liters karet med, den har skummat väldigt lite ett tag nu och jag tror den inte gör så stor nytta längre. Den syresatte och cirkulera vattnet iofs, men tog för mycket plats. Behövde plats för min extra sten och koraller från 250 karet så kör utan nu ett tag.

 

1634833786_fts54l12feb.JPG.df566dfdf50d56954bec6ea2776ceafa.JPG

 

lampan.JPG.d99f864eb70a947858085ae8bd320498.JPG

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Vi gör en liten uppdatering här, då karet gick åt skogen nästan omgående efter förra bilden.

 

Det börja med att två av fiskarna var döda dagen efter när jag kom hem från jobbet. Vattnet såg då lite mjölkigt ut med. Men den tredje mest aggressiva clownen levde för fullt. Jag trodde då att den kanske hade haft ihjäl de andra två efter ommöbleringen. Men en dag senare var även hon död. Jag lät karet gå en dag till. Sedan märkte jag att den stora korallen som syns på förra bilden av karet i bakgrunden inte såg riktigt bra ut. Så jag plocka upp den för att fästa på en annan sten istället. 

 

Då märkte jag omgående att den inte mådde alls bra, ett stort moln av slem for iväg i karet och doften som kom var nog den otäckaste i akvarieväg jag känt hittills. I brist på mer teknisk förklaring så hade korallen fått ett infekterat sår som spridit sig. Felet är nog delvis mitt. Det skadade området stod i ett område där vattnet nästan inte rörde sig som nog förvärra skadan snabbt. Men utan att det märktes eller syntes i tid. Det är nog föruttnelsen som orsaka fiskdöden. Som gjorde ganska ont, jag har en tendens att fästa mig vid mina fiskar...

 

Jag bytte 30 liter vatten direkt då skadan upptäcktes och fragga ner mjukkorallen. Får se om jag kan rädda något av den.

 

Idag bytte jag nästan allt vatten i karet och plocka ur stenen och borsta rent. De största lämna jag kvar så jag inte behövde ta ut gurkan eller räkorna. Jag tog ur lite sten samtidigt och separera korallerna mer. En huvudanledning är att det blev en explosion av slemmiga alger efter kraschen. När jag spola runt i karet märkte jag att det fanns väldigt mycket skräp på botten. Så jag ville få bort det så att det inte låg och fördärva vattnet.

 

Jag har även efter lite inspiration från Claes tråd börjat experimentera lite vidare med näringsvärden i akvariet. Jag har märkt att även om akvariet sett rätt ok ut ett tag så har det nästan inte växt någonting i det. Steg ett var att börja med balling samt nitratdosering och steg två har varit att efterapa Claes och dosera fosfat efter att jag numera inte får utslag längre på fosfattestet.

 

Jag har doserat fosfat i form av blomstra i snart två veckor, än så länge en ganska mild dos för att se så värdet inte skulle skena. Men jag har fortfarande omätbart fosfat, även nitrat är omätbart. Jag dosera inget nitrat under tiden heller då blomstra innehåller nitrat. Så jag ska försiktigt stegra upp dosen lite och dosera nitrat igen. Det är för tidigt att dra resultat redan nu, speciellt efter kraschen. Men några koraller ser faktiskt bättre ut på sistone än de gjort under senaste halvåret...

 

Här är en bild bara för att vi ska kunna posta något, det är direkt efter vattenbytet idag då, så det mesta ser lite medtaget ut. Utom Xenian. Den såg glad ut även i hinken jag förvara den i medans jag skrubba botten på karet.

 

808444276_FTS24feb.JPG.9fb243794dc6372a23a7364a0ca81404.JPG

 

Om någon undrar varför jag inte skrapa bakrutan och sidan från algerna är det för att det lever så mycket kryp i de jag inte ville störa. Jag "spola" av de med en pump så det lösa lossna. Det fick duga.

 

Jag har även beställt en DC pump som jag ska försöka skapa en stående våg i karet med. Samt en doserpump, så kan jag dosera min balling bättre. Jag är nu även tvärsäker på att mitt Ca test visar fel. Den visa 380 mg/l på mina 50 liter vatten jag blanda av Aqua Forrest Reef Salt. Att mitt instant Ocean inte hade klockrent Ca var inte otänkbart men att den här hinken med skulle har för lågt låter konstigt. Men nytt test är på väg. Intressant att med titta på är att min balling dosering ändå inte räckte till att hålla uppe KH sista veckan som hoppat ner två enheter. Ca hölls uppe dock, eller ja det var samma nivå som sist. Om det är rätt vet jag ju inte längre...

 

På tal om saker som är beställda så är det nu mer än ett år sedan jag beställde mina nya akvarium. Det tillfälliga karet har gett massor av bra tankar och idéer som jag kommer ha mycket nytta av, så det är en bra sak. Men det börjar bli lite tröttsamt. Jag vet även flera som beställt sina akvarier efter mig och fått leverans redan. Så alla kunder behandlas väl inte lika dessvärre...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...