Gå till innehåll

Daniels nya 250 liters kar


mikoto

Rekommenderade inlägg

Det var enbart fiskarna som dog dock, mina räkor, eremiter, mitrax krabba och enda snäcka överlevde. Eller är de mindre känsliga mot ammoniak? Min lobophytum som dog stank rutten fisk så det är nog högst säkerligen den som var orsaken.

 

Jag har bara en liten keramisk värmare i akvariet på 10w. Den fungerar som den ska.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är en refraktometer, fabrikat okänt. Den skulle ju kunna visa för lågt och det är anledningen till mina låga värden av Ca. Men den visar ju värdet den "borde" när jag blandar vatten och använder viktangivelserna på hinken?

 

Har du något förslag på en referensvätska jag kan blanda för att kontrollera? Det borde väl gå skapa en hyffsad med koksalt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Då jag har en sämre våg än dig så blanda jag en lösning med 36 gram salt och addera vatten tills vikten uppgick till 1000 gram. Lät det blanda några minuter tills allt salt var upplöst. Min refraktometer angav då en salthalt på 35 promille. Vilket då borde betyda att den visar korrekt i akvarievatten? Med någorlunda liten felmarginal iaf. Om det varit salthalten som vart galen skulle saltmätaren behövt visa 5 promille fel om vi utgår från att salthinken ger exakt det värdet som den anger på Ca. Men KH ligger på korrekt nivå mot det som är angivet.

 

Så det är nog inte salthalten som är boven. Det är nog en stund kvar tills mina nya tester kommer. Ska försöka låna någons Ca test och se om det ger annat utslag. Kan se om mitt mg test visar något vettigt.

 

edit.

 

MG(som också är väldigt utgånget) rapporterar en halt på 1260 mg/l. Vilket tillsammans med Ca värdet skulle indikera att AF saltet håller en salthalt på 30 promille. Inte 35 som min refraktormeter visar... Det är lite knepigt. De saker jag kan testa här säger att min refraktometer stämmer. Men det jag kan läsa mot säger att den visar fel med ganska stor marginal. De verktygen är alla utgånga dock, men råkar visa sammanhängande värden.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det brukar bubbla ganska bra på kvällarna här, så passa på att mäta pH nu en halvtimma innan ljuset släcks. Ser bra ut, men det svajar nog rätt mycket över dagen så det är väl inte helt frid och fröjd... Men man får vara glad för det lilla ?

 

759079227_Phutanfrskala.jpg.3a280b54ab667a9ff538cc2fbebf2614.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har vi spenderat lite pengar igen. Köpte lite intressanta prylar och de kom idag.

 

432132562_kptprylar.jpg.f8aa246ac9f2d331eb22fa6f4a970085.jpg

 

Doserpumpen blir bra! Jag har börjat ledsna på att dosera balling manuellt, lyxigt med 4 kanaler. Får se vad jag sätter på den fjärde. Budget pump egentligen men den ska nog duga.

 

Nya förfilter till min osmos, jag har aldrig bytt mina så det blir nog en bra uppgradering.

 

Ny MH lampa! Den här kanske blir riktigt bra, jag är hyfsat nöjd med den nuvarande med dock, jag ska byta om ett litet tag, vill inte ändra allt för mycket på en gång. Har några saker jag vill testa med nuvarande lampan med... Jag har titta på dessa lampor innan när jag hade min 250 armatur men de lamporna har så hemska priser. Men 150w varianten var inte så farlig.

 

Jag har även köpt en liten flaska amino syror från Aqua Forest. Mest för att testa lite, den kosta så lite så slank med den.

 

Samt en ny pump! En Tunze 6040.

 

Jag har viljat ha en styrbar pump för jag vill testa lite vågor igen på akvariet, lite inspirerad av Lasse. Tidigare har jag varit lite skeptisk till om vågorna egentligen gör så mycket nytta men har kommit fram till att det kan de nog göra... Den här var lite dyrare än Jebao pumparna jag titta på först, men jag tyckte den hade kul design och så har mina tidigare Tunze prylar hållit så bra och mina Jebao dött(notera dock gärna att doserpumpen ovan är en Jebao) så jag la lite extra och tog Tunzen.

 

Tunzen har jag nu igång och jag har även fått igång en liten våg i karet! I mitt akvarium går det få en ganska stor våg, men jag tycker pumpen är ganska högljudd. Den är dock väldigt ny med, vi får ge den någon vecka. Men jag har styrt ner den och nu har den bara ett litet svagt brummande. Så jag är nöjd. Ett problem med pumpen är att den låter väldigt mycket när man kör den i 0 -100 % pulsering för vågorna. Jag får väldigt stora vågor då, nästan så vattnet slickar kanten på glaset. Men pumpen skakar till ordentligt när den stannar varje gång vilket skapar ett högt klickande. Pumpen är nog egentligen för liten i förhållande till vattenvolymen den pumpar. Så den vibrerar till  för kraftigt.

 

Jag löste det genom att sätta den på att gå från 20% till ca 40%. Det ger en mindre dramatisk våg men ljudnivån är mycket bättre och det känns som pumpen går lite "snällare" med. I mitt lilla akvarium ger den fortfarande bra fart på vattnet med.

 

Idag var det lika bra att mäta lite med. Kh har sjunkt från 8 till 6.7. Trots att jag upprätthållit dosering av balling på 6 ml per dygn. Får öka detta till 10 istället. Ska försöka få igång doserpumpen, så behöver jag inte tänka så mycket på detta mer. Nitrat och Fosfat är fortfarande 0 med, får ingen färg alls. Så ska öka blomstra dosen till 0.2 ml per dygn. Nitat doserar jag 0.5 ml per dygn men jag låter nog den stå kvar. Algerna växer ganska bra men jag tror faktiskt min Xenia har börjat skjuta till ordentligt. Är svårt att mäta den men kolonin ser klart större ut. De flesta andra koraller ser ganska hyffsade ut med vilket är bra.

 

Ska byta vatten idag med dock, det är för mycket lösa alger som kan sugas ut. Ska även försöka få tag på mer snäckor denna veckan, jag har bara en och den är överväldigad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ny dag, idag handlades det levande! Jag skaffa en liten grupp nya fiskar. 5 chromis och 2 chrysiptera rex, dela upp de på mina bägge 54 liters akvarium. Köpte även en grupp nya snäckor och eremiter jag hoppas ska börja beta av algerna lite.

 

Jag köpte ett nytt fosfat test med, så mätte fosfat och nitrat idag. Fick svaga utslag på bägge så ska halvera mina doser i en vecka och mäta igen. Om det är omätbart då igen så stannar jag nog på den dosen. Iom de nya fiskarna kommer nog matningen medföra att näringen i akvariet ökas med den vägen.  Min ökade balling har nu stegrat KH till 8 igen. Minskar balling något för att se om en vecka igen vad det är då.

 

Är än så länge väldigt nöjd med Tunze pumpen med, vågen har en positiv effekt på nästan alla koraller och de har finare formationer nu. Xenian var nog finare att titta på i lägre flöde men den ser ut att må topppen i turbulensen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är lite skeptisk till mina nya snäckor, de jag köpte igår verkar inte må helt hundra. Jag testa släppa i några direkt och några droppa jag i under 40 minuter. Salthalten skiljde sig 5 promille mellan affärerna och mitt akvarium. Om jag fortsätter ha otur kanske jag får sätta upp ett separat invänjningsakvarium så jag kan justera salthalten innan jag släpper i de och sedan justera upp salthalten under flera dagar för att se om det fungerar bättre... Eremiter, räkan och fiskarna ser bra ut iaf.

 

Hur som till viktigare grejer....

 

176915511_Firstonsite.jpg.aec8240e41886a1a94a741c878f1e17f.jpg

 

Äntligen! Till slut har det kommit. Nu har jag att arbeta med ett tag framöver igen. Får starta osmosen...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Extremt invecklad! Det kalla karet står ouppackat här brevid, den måste vänta tills mitt tillfälliga akvarium är nedstängt. Men då hinner jag lista ut hur jag ska göra dubbelglasen på det. Det är inte så stort problem här tror jag då jag har så torr luft i lägenheten, är nästan helt klar med hur jag ska göra det... Här är ett foto från verkstaden på hur det såg ut innan packning.

 

2001611394_Productioncold.jpg.0245a948c840c6c7a0d39a602064dbab.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har börjat fylla upp akvariet med vatten, men man får ha lite tålamod, imorgon lär det nog vara redo dock. Har börjat arbeta med med övriga saker runt akvariet med. Men jag kommer starta en ny tråd snart då det nya akvariet faktiskt anlänt.

 

Mina nya trochus snäckor gick det inget bra med dock, av fyra så är tre döda redan(identifierat genom doft, de lukta ruttet bortsett från att de inte rör på sig om man pillar på deras sula). De levde en kort stund då jag satte fast de på karet sidor där de höll sig fast någon timme. Sedan trilla de ner och idag känner jag på doften att de är döda, den fjärde låter jag testa lite till. Introducera en till liten grupp med andra algätande snäckor och de verkar heller inte helt pigga. Alla snäckor jag introducera dog inte dock. Jag har en annan art jag köpt ett exemplar av samtidigt och den mår bra. Väldigt märkligt och ganska tråkigt. Om det inte är skillnaden i salthalt som har ihjäl de är det något okänt som orsakar det. Jag kommer nog få beställa ett nytt gäng snäckor under nästa vecka då jag behöver ha de till mitt nya kar. Men jag ska ställa iordning ett litet akvarium med salthalt 30 promille någonstans(som lätt kan justeras) jag kan introducera de till först och vänja in de till den lite högre salthalten jag har över ett par dagar. Så får vi hoppas jag har större framgång med snäckor i framtiden. De har varit besvärliga i flera av mina akvarium jag haft.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

En liten uppdatering här bara. Akvariet går på sparlåga då det inte är lång tid kvar innan jag stänger ner det. Jag har slutat dosera näring nu sedan någon vecka. Dels sluta jag för att jag varit lite dålig på att mäta och dosen borde justeras allt eftersom att sten och koraller tas ur akvariet. Men jag sluta även för att det kändes som jag sakna en viktig del i ekvationen.

 

Doseringen var en framgång då de flesta korallerna verka visa större trivsel och tillväxt. Men den togs upp av allt i akvariet så även algerna. Algerna växte väldigt starkt de också. Vilket gjorde att doseringen steg. En bra plan hade varit att ha ett gäng betare som beta av algerna allt eftersom, då skulle även näring till viss del återanvändas från de uppätna algerna. Men jag fick nästan inga snäckor att trivas i akvariet. Vilket försvåra saken enormt. Så det blev bara större dosering hela tiden då både korall och algmassan öka. En bättre plan hade varit att öka dosen långsamt och se till att den togs upp av korallerna och övriga djur, inte trådalgerna.

 

Konceptet känns riktigt bra, Claes_A verkar ju riktigt framgångsrik i sitt kar. Men i mitt fall med oturen med snäckorna så blev ogräset för dominerande. En bra åtgärd hade nog varit att i princip starta om akvariet och reda ut varför snäckorna ej klara sig för att sedan komma igen. Kommer nog experimentera vidare i ett annat kar senare... Det nya akvariet visar helt fantastisk trivsel för korallerna som ökar varje dag, så det ger mycket glädje och energi ? Så det blev bra det här ändå. Nu när experiment karet börjar närma sig sitt slut känns det som att det inte nödvändigtvis var en stor framgång... Men väldigt lärorikt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...