Gå till innehåll

Gävle-revet


BatmanGefle

Rekommenderade inlägg

Det är lite så att jag funderar på att byta namn från Batman till Ironman.... Inte för att jag fått hybris, utan för att jag de senaste veckorna blivit lite hänförd av att tillsätta järn! Sa**n vilken skillnad järn har gjort i mitt kar! Mitt refugium har äntligen börjat att växa och i stort sett alla koraller ser bättre ut (de som ser sämst ut ser likadana ut som förut, så nettot är bara på plussidan). Ett flertal koraller växer fruktansvärt mycket bättre än innan, gäller både mjukisar och lps, likväl som sps.

 

Men nåt som oxå växer bra är glasrosor! Att bekämpa dem kemiskt var ett episkt misslyckande och pepparmintsräkor (köpte två st som jag inte sett till på nån månad nu. De kan säkert leva, men kalasa på "lättare" mat än rosor) har heller inte nån effekt. I allra bästa fall så minskar de spridningshastigheten, men marginellt...rosorna blir både fler och större!

 

Jag har inte bestämt mig hur jag ska fortsätta slåss... Fler räkor? Pincettfisk? Definitivt INTE mer kemisk krigsföring! Att få tag på berghia och börja odla upp dem vore väl det bästa, då de enbart äter glasrosor... Tidsödande och kräver lite tid/plats men kanske i längden det effektivaste?

 

Fick problem med värmen för första gången i år den här veckan, så nu är ett par plexi-lock bortlyfta och en fläkt kopplad till temp.kontrollern och riktad mot vattenytan via en vägghylla. Inte snyggt, men tills jag får tag på ändamålsenliga fläktar så duger det...

 

Ni som följde min tidigare tråd "Drakrevet" vet ju att jag ändrade mig en bit in i byggandet, och satsade på koraller isf drakfiskar... Idag fick jag ändå en drake med mig hem! Den sitter dock i mitt skinn då den följde med hem från Chill Out Tattoo & Art Show, men...jag har ändå fått en drake! :DIMG_4641-1.thumb.JPG.4ffa4bad36636b5282c0b408420e95ea.JPG

 

Fortsättning följer med fler fiskar; draken och konturerna på sjödraken ovanför var vad vi hann med på 7,5 timmar.

 

 

Ändrat av BatmanGefle
  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

11 minuter sedan, Lasse sa:

Pepparminten brukar ta tid på sig. effektivare är den vanliga filfisken men den kan få för sig att lite av varje är glasrosor när den betat fritt :)

 

MVH Lasse

Jo, det är flera som sagt åt mig att låta pepparminten få ta sin tid...men de börjar vid det här laget bara verka lata!

Fil- och pincettfisk är jag egentligen inte så sugen att stoppa in i tanken, just för att de sägs ha ovanan att kunna noppa på lite av varje... Därav jag funderar om Berghia är det bästa alternativet i längden. Dess ägg äts av t ex pepparmintsräkor (och amphipoder av alla omöjliga saker!) så man vill inte ha många räkor i karet innan (det är därför jag tvekar att köpa flera innan jag bestämt mig 100% för vilket mitt vapen kommer vara). Har redan två putsarräkor och (eventuellt) två pepparmint och de kommer troligen decimera antalet nakensnäckor ordentligt, även med en odling på sidan som kontinuerligt tillför nya....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Lite bilder till att börja med:

IMG_4689.thumb.JPG.8a8461a40370ebdd16d0d192c348995e.JPG

Grön monti, 6 månader mellan bilderna.

 

IMG_4690.thumb.JPG.93ae4c99bfd1b29206abe47dd668057b.JPG

Zoa (Rasta och Watermelon) och Ricordea (till vänster), 3 månader mellan bilderna.

 

Har doserat järn i några veckor nu och allt ser bra ut! Det blev ett rejält uppsving i tillväxten efter jag börjat dosera och den har hållit i sig ganska bra, så jag har definitivt haft en brist. En udda sak som hände två-tre dagar efter att jag börjat dosera, var att den ena av mina BTA fick bubblor igen (har haft helt slanka tentakler sedan inköp för flera månader sedan)!

IMG_4599.thumb.JPG.288408fb35cdb11117c704395bee6bae.JPG

 

Refugiet har fortfarande problem med cyano. Trodde det var på bättringsvägen, men det har blivit värre igen och är ff ett problem...  Jag har beställt en annan belysning nu (LED som är tyngre i det röda spektrumet än den jag har nu, och även starkare (30W)) så provar vi med den ett tag... Skam den som ger sig! Jag ska ha ett fungerande, hälsosamt refugium! Det är nästan pinsamt att inte lyckats med det...

Skummaren råkade vara avslagen under sju dagar då jag inte var hemma och det kanske har hjälpt cyanon på traven lite med näring (den sitter på en nollspänningsbrytare och med ett två-minuters strömavbrott och ett dåligt minne så går den ju helt enkelt inte igång...). Fick dock ett bevis på hur bra Bubble King är, då den, då den väl blev påslagen, skummade ut tre cm skit på en timme!

Glasrosor är numera ett ganska akut problem! Då allt annat fick en tillväxtboom så fick ju naturligtvis de det oxå! De sista två veckorna (men särskilt den sista) har de ökat i antal i en takt som gör att jag känner att jag måste ta till ganska snabba åtgärder, annars kommer de bokstavligt talat att mer eller mindre ta över om inte så många veckor...

Jag har haft tankar på att under sommaren försöka mig på att föda upp Berghia, och det kommer jag troligen att göra ändå, men väntar jag så länge så tror jag det är ganska kört för mina koraller. Jag behöver nåt snabbare, som iaf tar udden av problemet... Kemiska medel har jag bedrövliga erfarenheter av, och mina pepparmintsräkor gör (om de lever, jag har inte sett till dem på jag vet inte hur länge?) inte tillräckligt bra ifrån sig. Filfisk eller pincettfisk drar jag mig för, då de kan noppa på annat, och då jag matar duktigt så är det inte säkert att de går på rosorna alls. Så jag har ikväll provat lut (natriumhydroxid) som det talas gott om på andra ställen... koncentrationen 80g NaOH/liter osmosvatten sprutas på rosen. Nu har det bara gått en liten stund sedan jag sprutade en provros, men den ser ju naturligtvis inte ut att må bra av det. Den ser faktiskt ut att må som studenterna gjorde en morgon för ca två veckor sedan... Sen om den repar sig (tror jag inte) eller gör som de gjort då jag provat Aiptasia-X mm och sprider sig för varje geggning, det får visa sig med tiden.

 

FullSizeRender.thumb.jpg.3f9a3008f8e616d77915c44d1b7262ba.jpg

En lite för mörk FTS, men jag orkar inte göra om den...semester och släktinvasion tar ut sin rätt!

 

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Har prylbögat lite (igen)... en boosterpump till osmosen låg i posten igår! Inte så mycket för att det ska gå fortare, som för att minska slöseriet av vatten (spillvattnet). Om den funkar bra? Ja...produktionen av renvatten har ökat 250% och produktionen av spillvatten har halverats. Får ut 20 liter renvatten per timme nu (faktiskt den siffran som membranet skall ge enligt tillverkaren), mot 8 l/tim utan pumpen. Och utan pumpen går 580 liter vatten rakt ner i avloppet för varje 100 liter renvatten jag producerade. Med pumpen är den siffran 260 liter.
Så det dåliga (nåja) samvetet att slå på osmosen i vattenbristens Gävle är lite mindre iaf...

53acd5f516bc0b751c5385b22b622ebf.jpg

Dock fick jag vända mig till eBay för att hitta en med rätt specifikationer, för alla jag hittade i Sverige var till mindre membran (50-90 GPD) och mitt är på 125 GPD, alternativt så var de skitdyra! Nu hittade jag en i USA (med CE-märkt Europa-trafo) för 1500:- inklusive frakt och tull!

Övriga nyheter? Nä, inte så mycket....
Refugiet har fått en egen liten cirkulationspump för att hålla cyano i schack. Det börjar växa på lite mer som det ska/borde nu iaf. Min lilla tuss Caulerpa växer på fint nu då jag ger den lite mer omtanke (och inte bara stirrar mig blind på chaeto-bollen). På bilden nedan är det nio dagar mellan bilderna, och det tycker jag är en bra procentuell tillväxt!

2394452b98a73650841c13419680c1c6.jpg

Min Sally Lightfoot har fått flytta till södra Gävle. En fantastisk städare, men inte helt rätt för mitt kar.
Glasrosorna gillar icke att få en kanyl med lut i munnen, det är säkerställt nu iaf. De dör fint, så jag kan ta bort de värsta. Men jag måste ändå ha en mer långsiktig (läs biologisk) metod för de är för många att jaga med spruta.
Fortsatt bra tillväxt på koraller (för mig iaf). Flyttar runt diverse mjukisar sedan en vecka för att se var de verkar trivas bäst...



Skickat från min Reeflink med Tapatalk

  • Gilla 5
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kanske inte lika imponerande som de filmer som lagts ut de sista veckorna, men här är några bilder från Tropikariet (Helsingborg), som har lagt till både fiskar och koraller sen sist jag var här!
(Fru och barn är ej en del av utställningen, utan tillhör en privat samlare).

a7fd7349e65f58a2e1c16ec0f6fad868.jpg
32577451301419104d79517e0340d39a.jpg
d452f7a19c05b6065fab1af1fbdad27a.jpg
574e0e849ac75e9dec7e63134acd0e6e.jpg
2aa77278cf7e37989e6b7ba7da6fc970.jpg
cf7d029321f2e81f16fa773413b9dcd1.jpg
8fc346b90a1a7835b53ca99a1c1689cb.jpg
a1564bcc3248edf5f35ee4d64a51ff86.jpg
fa8ac9374a1f757688ba19df4a16d662.jpg


Skickat från min Reeflink med Tapatalk

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Haha, har motsvarande bilder i min tråd också  
Visst har det blivit bra!
 
 

Jag tyckte det var väldigt torftigt och tråkigt i hajtanken sista gången jag var där (tror det var två år sedan) men nu var det ju riktigt fint!
En hel del att titta på, och rätt fina exemplar med.


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

 

 

Jag tycker jag är relativt allmänbildad inom vad som finns och inte, men de här var några nya rackare! Missade dock att ta namnet på dem.

 

 

 

 

Även dessa är från Tropikariet i Hbg, men Tapatalk låter en inte bifoga videos via mobilen vad det verkar, men nu är jag vid en dator igen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PS. Det värmer i hjärtat att se så mycket glasrosor i någon annans (proffesionella) tank. Titta i sanden!

Så jag utnämner härmed 'schadenfreude' till 'Dagens ord'! DS.


PS2. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cassiopea DS2. Ändrat av BatmanGefle
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu kommer paketen i en strid ström till pappa! Nytt refugieljus är nu installerat och om en vecka eller två ska väl en slutsats kunna dras...

b8e86e5a9255644e4240de3c09f95ee8.jpg

Jag hade i början en (något naiv inser jag nu) målsättning att ha alla slangar och kablar snyggt dragna och fastsatta...ni ser ju på bilden hur det har gått! Någon gång ska jag skaffa ett till stort grenuttag och skruva upp på sumpväggen...någon gång!


Skickat från min Reeflink med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gjorde lite mätningar för en gångs skull (det var över 3,5 månader sedan jag mätte något annat än fosfat....). Helt tillfredsställande förutom det där jä**a nitratet!!

KH hade sjunkit lite till 7,2dKH (en sänkningen på 0,3dKH/månad).

Ca hade sjunkit med 10 till 400ppm, och Mg har oxå sjunkit, och ligger nu på 1380 (jag låg högt sedan länge, efter en Balling-fadäs).

Fosfat (innan ljuset tänts) på 0,10ppm, vilket börjar likna något igen.

Jag får mäta om nån vecka igen och se om Ballingdoseringen behöver höjas.

 

Och så surdegen då...nitrat! Runt 50ppm (kanske lite mer rosa ändå!) fortfarande. Men det visste jag nästan. Min röda monti växer bra, MEN den bleknar allt eftersom den växer så det är bara de 5-7 yttersta millimetrarna som är fina!

Den gröna montin är dock fin. Acro "Frogskin", Tumida, Solitaryensis och Valida(?) växer faktiskt helt ok (frogskin är blek, men Tumida+Valida är riktigt fina). Andra sps är oxå helt ok (Pavona, Confusa, Setosa mm)...

Jag vete fan riktigt vad jag ska tro om det värdet längre...och inte riktigt vad jag ska göra åt det heller. Om macroalgerna tar fart så hjälper ju det lite iaf, men de kommer knappast att räcka (jag vill helst under 10ppm). Nitratreaktorn fick jag ju avveckla då (budget)dospumpen la av och hela filtret luktade apa då jag kom hem (ny, bra pump kostar ju en del, och ska det bli riktigt bra så bör det väl redox-styras...men jag har ingen dator eller liknande till det, så där blir det ännu lite dyrare). DSB har jag inte plats för. Ett I-landsproblem, men ändock ett problem.

 

Refugiet ser rätt bra ut mht cyano sedan jag satt dit den lilla pumpen. Inte mycket att tala om alls nu faktiskt! Men jag måste sätta på en kam mellan refugiet och resten av sumpen. Små trådar av chaeto rycks lös och sätter sig sedan i skummarpumpen eller, värre, i insugsskyddet till returpumpen som jag fick sätta dit för att slippa plocka isär den och ta ut snäckor med jämna mellanrum! Så nu får jag rensa det ett par gånger i veckan istället annars suger avrinningsröret luft.

Nästa problem att ta itu med i refugiet är skiten som ansamlas där (och tveklöst bidrar till både högt NO3 och minskad tillväxt av makro)... Provar (och har provat ända sedan uppstart) med en uppsjö av sätt att få dit en filterstrumpa på röret ner i sumpen, men det är så sataniskt trångt just vid de rören! Just nu är det en strumpbyxa som sitter med en klädnypa som sitter där...de "riktiga" filterstrumpor jag har sätter igen alldeles för fort (de måste ju kunna gå minst sju dagar utan att behöva rengöras) och måste sättas på snedden för att plastringen runt öppningen ens ska få plats mellan sumpvägg-rör. Det bor en ordentlig samling snäckor, stomatella, pods mm i refugiet men de mäktar inte hålla bort all skit. Det lägger ju sig som ett litet lager på algerna om jag inte är där och rör om, vilket jag inte kan göra var och varannan dag...

 

Avslutar med ett citat från hustrun första morgonen med röda refugielampan och sumpskåpet öppet under natten: -"Det ska se ut som ett horhus i akvarierummet va..?".

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ibland blir man glad av att åka till Stockholm...igår var en sån dag! Kom hem med tre koraller som jag letat efter ett tag...Catalaphyllia jardinei, Montipora undata (skymd på bilden) och en Eyphyllia ancora.

5978e27b189cd_catalaancora.thumb.jpg.71385e861520a5c60cd140e42ab2417a.jpg

Generellt måsta jag säga att LPS:er verkar trivas i mitt kar. De blåser upp sig som rena Östermalms-fjortisarna!

 

Min refraktometer var lite ur-kalibrerad upptäckte jag... Ca 1,5ppm för lite visade den, så nu håller jag på att toppa upp med ca 1200g salt, och sedan nya mätningar på Ca och KH.

Provar Red Sea Pro nitrattest nu. De flesta verkar rätt överens att det är helt ok (och bättre än Salifert) i noggrannhet. Jag får ju ff väldigt höga värden (mellan 32 och 64ppm, men närmre 32 skulle jag säga) men jag har svårt att säga närmre, då det är någonstans mitt emellan och det är ett så stort hopp i ppm. 2ppm, som bilden visar, motsvarar 32ppm och 4ppm motsvarar 64ppm (lågupplösta testet med 1/15 akvarievatten/osmosvatten). Nu är väl det rätt skit samma om det är 32 eller 52, men det skulle göra mycket för orken att kunna mäta att det går ner (nån gång)...

no3.thumb.jpg.d4471073ec653d6ab88a690d449ed490.jpg

 

Jag tycker mig se en liten skillnad på hur mycket makroalgerna växer med nya ljuset. Om jag inte lurar mig själv helt, så är det ännu lite bättre fart nu... Har gått över till att dosera järn varannan dag nu då jag började få mer alger på glaset i refugiet och det tolkar jag som att det håller på att tippa över.

Cyanon är fortfarande väldigt sparsmakad (den som fanns i refugiet) och försöker sätta sig på topparna på Caulerpan, men är näst intill helt borta från doppvärmaren och väggen där den tidigare haft högkvarter!

Lite tidigt att säga, men med det tidigare ljuset över refugiet så har skummaren haft rätt duktig (nu underdriver jag...'mycket duktig' ska det vara) algväxt på sidan av den som vätter mot refugiet...de algerna börjar se mycket vitare ut nu, så med lite tur så trivs de inte längre!

 

Kvällslektyren kom i lådan idag.

5978e9efb83b2_bokberghia.thumb.JPG.f24fad38895d2dcd467412fd6af6eb21.JPG

Jag har bara skummat igenom den, men det ska vara fullt görbart att med relativt enkla medel, och inte så stort underhållsbehov, få till en uppfödning. Som det verkar just nu så kommer det absolut största problemet vara att över huvud taget få tag på själva nakensnäckorna! Utomlands/i Europa finns det ju så klart, men ingen som vill skicka till Moder Svea (eller Farbror Martin)!

Ändrat av BatmanGefle
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag fyller revet ett år! Just idag, fast då, mätte jag att nitratet gått ner och cyklingen var klar, och samma helg åkte jag till Täby och hämtade min Signanus Magnificus, som var beställd och simmade i ett kar där. Han var första fisken att flytta in, och han var länge den minsta, men nu har den grisen vuxit förbi Hepatusen så han är störst i karet!

Upp och ner har det gått, men roligt har det varit (nästan jämt iaf)!

Till helgen (att det nästan på dagen stämmer med årsdagen för första fisken är faktiskt slumpen) ska jag till Täby igen och hämta en Zebrasoma Dejardinii! Mitt spindelsinne säger väl att det kommer komma en del annat med hem oxå...det brukar göra det!

 

Ett FTS dagen till ära:

5980bea45c5b6_1-arsdagen.thumb.jpg.9773bdc879ff5c615d8455cb80cbdacc.jpg

  • Gilla 7
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg inlägget om nakensnäckorna först nu. Beskriver han även nakensnäckor från våra breddgrader?
 
Hurra igen!

Revet hälsar och tackar för hurraropen!

Han skriver enbart om Berghia i boken, men mycket kan nog tillämpas på andra nudisar. Jag antar att fortplantningsprocessen ser rätt lika ut för de flesta arter, och han har ett filtersystem som säkerställer att även avkomman i sitt planktoniska stadium överlever.
Han skriver att det är väldigt noga med vattenkvalitén (acro-kvalité som jag fattar det) så kan har ju sump och allt med i systemet... Hur viktigt det är, eller om man kan förenkla det, kan jag inte säga, men han har det iaf.


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

19 timmar sedan, BatmanGefle sa:

Idag fyller revet ett år! Just idag, fast då, mätte jag att nitratet gått ner och cyklingen var klar, och samma helg åkte jag till Täby och hämtade min Signanus Magnificus, som var beställd och simmade i ett kar där. Han var första fisken att flytta in, och han var länge den minsta, men nu har den grisen vuxit förbi Hepatusen så han är störst i karet!

Upp och ner har det gått, men roligt har det varit (nästan jämt iaf)!

Till helgen (att det nästan på dagen stämmer med årsdagen för första fisken är faktiskt slumpen) ska jag till Täby igen och hämta en Zebrasoma Dejardinii! Mitt spindelsinne säger väl att det kommer komma en del annat med hem oxå...det brukar göra det!

 

Ett FTS dagen till ära:

5980bea45c5b6_1-arsdagen.thumb.jpg.9773bdc879ff5c615d8455cb80cbdacc.jpg

 

Grattis

 

Mitt är ju lite mer än ett år (sen jag fick i första vattendroppen) också - båda har utvecklats fint tycker jag.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 
Grattis
 
Mitt är ju lite mer än ett år (sen jag fick i första vattendroppen) också - båda har utvecklats fint tycker jag.
 
MVH Lasse

Tack. Jo, jag tycker mig minnas att du fick vatten i ditt några veckor innan mig...
Jag är mycket nöjd med utveckligen trots allt. Minst hälften av alla saker hade jag antagligen gjort annorlunda om jag skulle fått göra om dem, men för böfvelen, man lär sig iaf!


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

598764a8caf45_Noelinflytt.jpg.f8de8586f3a950095a61fbfda06be7ae.jpg

 

Z.Dejardinii acklimatiserad och klar! Inte ens ett tjyvnyp från varken A.Hepatus eller C.Tominiensis. De simmar t.o.m. bredvid varandra och noppar på stenarna alla tre (fyra med kaninfisken som ju är polare med alla)...så här gick jag och var nervös utan att få något för det! 

Jag gillar verkligen denna fiskart! Helt otroligt fin teckning på dem.

 

I övrigt så har jag börjat lite lätt med Nopox för att se vad det gör med nitraten. Doserat 1ml/100l (dvs väldigt försiktigt) i en vecka nu och skummaren ger helt klart mer gegga men ingen synlig bakteriblommning. Ökar sakta doseringen och uppdaterar vad som händer (vare sig ni vil eller inte)!

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 minuter sedan, BatmanGefle sa:

598764a8caf45_Noelinflytt.jpg.f8de8586f3a950095a61fbfda06be7ae.jpg

 

Z.Dejardinii acklimatiserad och klar! Inte ens ett tjyvnyp från varken A.Hepatus eller C.Tominiensis. De simmar t.o.m. bredvid varandra och noppar på stenarna alla tre (fyra med kaninfisken som ju är polare med alla)...så här gick jag och var nervös utan att få något för det! 

Jag gillar verkligen denna fiskart! Helt otroligt fin teckning på dem.

 

I övrigt så har jag börjat lite lätt med Nopox för att se vad det gör med nitraten. Doserat 1ml/100l (dvs väldigt försiktigt) i en vecka nu och skummaren ger helt klart mer gegga men ingen synlig bakteriblommning. Ökar sakta doseringen och uppdaterar vad som händer (vare sig ni vil eller inte)!

Ser ut att vara ett fint exemplar, grattis! Hoppas de äter all mat du köpte också :) 

 

Tack för en trevlig pratstund!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...