Gå till innehåll

Gävle-revet


BatmanGefle

Rekommenderade inlägg

19 minuter sedan, NovemberRain sa:

Ser ut att vara ett fint exemplar, grattis! Hoppas de äter all mat du köpte också :) 

 

Tack för en trevlig pratstund!

Han kommer ju uppfostras av sex grisar utan bordsskick, så äta kommer han nog göra! :D 

Tack själv, vi får köra en Whitecorals snart.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nytt Tritontest. Inga stora konstigheter. Allvarligast är att mitt jod fallit till noll! Jag har sett på refugiet att nåt varit på gång, och det var allra troligast just jodbristen. Jag har alltid legat lågt på det (har inte viljat/vågat att ta i med doseringen), men pga en miss från min sida så blev inget jod alls doserat under 12 dagar strax innan testet och då försvann det som fanns. Så nu är det extra jod i Ballingen och nån ml doserat rakt i refugiet. Kommer att köra dubbla doseringen med jod jämfört med innan i Ballingen hädanefter, så ska det nog komma upp i härandet av 60ppm i nästa test (max hittills är 27ppm)!

Här finns testet för den som orkar och vill läsa det.

 

Andra trender som börjar synas nu är att strontium, barium och kalium alla faller sakta men säkert. Nu har jag alla dessa på flaska redan, så jag börjar dosera av dem fr o m idag.

Fosfat är tillbaka i låglandet igen. Nästan lite väl lågt faktiskt... Ska prova att halvera mängden GFO vid byte och se om refugiet mäktar med att ta upp det som "blir över". Jag vill dessutom inte hamna för lågt för att hämma det som jag kommer att berätta om i stycket nedanför (så fortsätt läs)...

 

I väntan på att jag ska ta och bestämma mig hur jag ska göra med mitt höga nitratvärde så provar jag något som flera andra oberoende av varandra har sagt fungerat relativt ok för dem, nämligen FM Bacto Balls och Nopox (som jag skrev i ett tidigare inlägg). Och jodå, nog arbetar skummaren mer nu, det är helt klart. Dessutom var jag redan lite i tankarna att köra lite lätt med kolkälla, då jag tycker att jag har "för rent" mot hur det borde se ut! T ex byggde jag upp skummaren med 8cm Siporax just med tanke på att få ett ordentligt bakteriemulm där, men efter ett år så är det fortfarande väldigt rent där; lite småluddigt, men absolut inte nån bakteriemassa så långt in i Siporaxlagret man kan se! Så en del av Nopoxen doseras med en slang rakt ner i Siporaxen, och resten fritt i vattenkolumnen. Jobbat upp doseringen under ett par veckor nu och hittills inte ett spår av överdoseringen eller blomning.

Kan inte säga att jag kunnat se nån direkt nergång i nitrat ännu, men jämför man testet före och testet tre veckor senare så har det iaf inte gått upp, utan ligger kvar på samma nivå.

 

599050849c6d5_Siposkum.jpg.dcb144afa09686e395eeae2465110ed2.jpg

 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Tvärt emot de flesta här så har ju jag bättre koll på karet under semestern än när jag inte har semester...så från att haft daglig koll i sju veckor så har det nu gått av sig själv en vecka igen. Och det klarade det bra tycker jag!

Innan jag åkte iväg så mätte jag fosfat igen (då det gått ett par dagar med halva mängden GFO) och det låg på 0,009(!)... Så då åkte fosfatreaktorn ut med dunder och brak! Och idag har karet gått helt utan fosfatremover (annat än refugium och Nopox) i en vecka. PO4 ligger nu på 0,037ppm... Då jag skickat in Tritontest har jag samtidigt mätt manuellt, och just PO4 har alltid varit lägre på Tritons test än vad jag fått på min Hanna ULR, så jag tycker ff att jag ligger lite väl lågt. En liten sänkning på Nopoxen får det nog bli (doserar 17ml/dygn i mina 580 liter nu) för vissa koraller (mjukisar av alla sorter!) har börjat bli aningen knepiga sedan kolkällan börjat doseras i lite större mängd. Värst mår min lila Sinularia(?). Från att ha varit uppblåst in absurdum, så är den väldigt ledsen sedan ca 2 veckor (se bild).

599dc5171dc23_lilamjukhaveri.jpg.2615c482da290aad4e502128d5910a29.jpg

Jag vet att det är kassa bilder, men den är helt ihopskrynklad och mindre än hälften så stor som innan. Det är en av mina favoritkoraller, så skulle den vända buken uppåt skulle jag bli vred! Jag har flyttat ner den på botten sedan ett vecka som en försiktighetsåtgärd (men utan förbättring). Min andra Sinularia och min Sarcophyton ser helt opåverkade ut, men ett gäng med skivor är oxå ledsna (medan andra skivor mår som en miljon kronor)! Nåt är ruttet i Danmark Gävle, och min bästa gissning är för lågt fosfat.

Nitratet ligger kvar på, i runda slängar, 30ppm (där det legat den sista månaden). Det som är bra är ju att det verkar inte höjas iaf. Men det minskar heller inte. Jag är fullt medveten att jag borde dra igång nitratreaktorn igen för att specifikt jaga just nitrat, men ny pump samt redox-styrning kommer att hamna på runt 5 tusen sekiner...och det är mycket pengar för 25ppm. Så Nopox (med en liten minskning av doseringen) och refugium får göra vad de förmår ännu ett tag. Kommer öka matningen med en extra fryskub/dag så fosfat får komma upp lite och det bör ju ha en positiv inverkan på Nopxens inverkan på nitraten med...

Jag har fortsatt att (väldigt sakta) minska ljuset då flera grenväxande sps ju växt i sidled och inte uppåt. Tycker mig se bra resultat av det, speciellt på Stylophora där fler grenar än innan visar vita tillväxttoppar. Det kan vara inbillning, men jag tror faktiskt att jag haft för mycket krut på ljuset...

Ändrat av BatmanGefle
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ni som är i en sån aktningsvärd ålder att ni kommer ihåg Larionov, Makarov och Krutov från CCCP:s eminenta hockeylag, vet att det kan gå fort i hockey! Men det kan gå fort i Gävlerevet med! Dock inte på samma positiva, imponerande sätt... Att karet inte varit helt på topp den sista veckan har jag sett...men jag har tillskrivit det en väldigt låg fosfathalt. Idag hittade jag en sak till då jag skulle byta Balling...en värre sak. En sak som det är andra gången det händer nu. Ballingdoseringen hade gått åt fanders! Förra gången hade det blivit veck på kalciumslangen och idag hade en slang till KH-kanalen lossnat... Så flaskan med bikarbonat, som borde vara näst intill tom, var i stället halvfull! Ca 5-7 dagar utan bikarbonat och jod! Jag är säker på att kapten Haddock har adjektiv för detta, men jag har det inte!

Så missad KH-dosering, väldigt låg fosfat, pågående minskning av ljusintensiteten och en Nopox-dosering som håller på att minskas pga lite väl tydliga bakterier i sumpen gör att jag tycker det börjar bli lite väl mycket att hålla reda på just nu! Så nu slår jag halt på allt tills saker lugnat ner sig och jag känner att det är under kontroll igen.

Jag hade tänkt att byta till Tritons egna Balling (Base elementz) idag, men då jag inte vet koncentrationen på dessa lösningar så kör jag på med mina gamla blandningar tills KH blivit stabilt på 8dKH igen. Anledningen till att jag byter är att jag vill prova om refugiet blir bättre av det (lite dopat med vissa spårämnen som makroalger behöver iom att Tritonmetoden ju tarvar ett ordentligt refugium). 

På den positiva sida av allt detta kan jag nämna att jag fick ändan ur och bytte doserpump (till en Evo4 för jag vill kunna styra doseringarna bättre under dygnet och även dosera olika på olika kanaler), satte dit den större grenkontakten så härvan av kablar blir mindre, och fick dit kammen på refugiet så små-chaeton inte sprider sig i sumpens andra kamrar och pumpar så mycket (den har satt sig och växer fint under skummaren, men det får jag rensa nån annan dag).

 

Så...då har jag fått skriva av mig lite..!

 

Drakfisktatueringen fick en fortsättning under helgen då min Göteborgstatuerare var på Stockholm Inkbash. 

59a463090360e_LeafyseadragonInkbash.jpg.993c19bb75cb2d47730b2189a9da8c88.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anfäkta o annamma, lågt KH och uppgång till normalt KH igen är enligt min mening ett av de bästa sättet att pajja acropora. De vitnar från botten. Klippa eller inte klippa är ju den eviga frågan. Ja måste nog säga att klippa har funkat bäst för mig i mitt vatten. Det riktigt tråkiga är att tillväxten stannar även på de koraller sominte ser slitan ut. så att du behöver mäta både KH och Ca ett tag framåt så att du inte går över 500 i Ca. Vilket i sin tur kan driva på den negativa spiralen. Jod är inte alls lika knäckande för korallerna att vara utan. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 minuter sedan, LN21 sa:

Anfäkta o annamma, lågt KH och uppgång till normalt KH igen är enligt min mening ett av de bästa sättet att pajja acropora. De vitnar från botten. Klippa eller inte klippa är ju den eviga frågan. Ja måste nog säga att klippa har funkat bäst för mig i mitt vatten. Det riktigt tråkiga är att tillväxten stannar även på de koraller sominte ser slitan ut. så att du behöver mäta både KH och Ca ett tag framåt så att du inte går över 500 i Ca. Vilket i sin tur kan driva på den negativa spiralen. Jod är inte alls lika knäckande för korallerna att vara utan. 

Jo, det kommer ju bli ett väldigt mätande ett tag, det har du rätt i. Särskilt som jag, då KH och Ca är bra, kommer byta till Tritons balling och jag hittar NOLL info om deras koncentrationer. Visste jag dem så skulle jag ju kunna räkna fram doseringen då jag vet koncentrationen på det jag använder nu... Men det verkar vara "10ml per 100 liter och mät och justera" som gäller... KASST! Konverterare från Base till Core7 hittar jag, men den har jag ju inte nån nytta av...

På den ljusa sidan är ju att jag har inte speciellt många acro, och förbrukningen av KH är måttlig, så jag har (teoretiskt, har inte mätt värdet) minskat cirka 1,5dKH på dessa dagar... Det kunde varit värre! Men jag ökar sakta upp det och hoppas på det bästa!

Joden är mest för mina makroalger, och jag hade en "jodincident" bara för några veckor sedan som gjorde att det blev nollat även då.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, BatmanGefle sa:

Jo, det kommer ju bli ett väldigt mätande ett tag, det har du rätt i. Särskilt som jag, då KH och Ca är bra, kommer byta till Tritons balling och jag hittar NOLL info om deras koncentrationer. Visste jag dem så skulle jag ju kunna räkna fram doseringen då jag vet koncentrationen på det jag använder nu... Men det verkar vara "10ml per 100 liter och mät och justera" som gäller... KASST! Konverterare från Base till Core7 hittar jag, men den har jag ju inte nån nytta av...

På den ljusa sidan är ju att jag har inte speciellt många acro, och förbrukningen av KH är måttlig, så jag har (teoretiskt, har inte mätt värdet) minskat cirka 1,5dKH på dessa dagar... Det kunde varit värre! Men jag ökar sakta upp det och hoppas på det bästa!

Joden är mest för mina makroalger, och jag hade en "jodincident" bara för några veckor sedan som gjorde att det blev nollat även då.

@Sjöfartsmuseet Akvariet

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Triton brukar vara hjälpsamma i deras Facebook-grupp: Triton applied reef bioscience support group. Eller på deras info-mail. 

Jag själv är än så länge nybörjare med Core7 och har bara testat det i ett 26000 liters haj- och korallakvarium med måttlig tillväxt :) Så finns säkert bättre folk här på guiden som kört Core7 längre. 

 

/ David 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Triton brukar vara hjälpsamma i deras Facebook-grupp: Triton applied reef bioscience support group. Eller på deras info-mail. 
Jag själv är än så länge nybörjare med Core7 och har bara testat det i ett 26000 liters haj- och korallakvarium med måttlig tillväxt  Så finns säkert bättre folk här på guiden som kört Core7 längre. 
 
/ David 

Tack för det. Jag ska leta upp dem på Friendface och fråga.
Core7 vågade jag mig inte på. Säkert jättebra och smidigt, men då jag har så liten förbrukning ger ju minsta lilla milliliter fel i doserpumpen en rätt kraftig reaktion i karet.
Och jag måste fråga; 26m3 vatten...köper ni Core7 i oljefat då..??!


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

23 minuter sedan, BatmanGefle sa:


Tack för det. Jag ska leta upp dem på Friendface och fråga.
Core7 vågade jag mig inte på. Säkert jättebra och smidigt, men då jag har så liten förbrukning ger ju minsta lilla milliliter fel i doserpumpen en rätt kraftig reaktion i karet.
Och jag måste fråga; 26m3 vatten...köper ni Core7 i oljefat då..??!


Skickat från min Reeflink med Tapatalk

Än så länge växer mest kalkalgerna, korallerna håller på att bestämma sig om dom gillar akvariet eller inte, så vi har inte så hög produktion. Korallerna har flyttat in under sommaren. Går ungefär 70ml/dag. Så 10-liters dunkar räcker ett tag än så länge :) 

Låter klokt att köra med lägre koncentration i ditt kar. 

 

/ David 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Triton brukar vara hjälpsamma i deras Facebook-grupp: Triton applied reef bioscience support group.

Fick svar av dem igår... Tysk effektivitet á la Triton lyder som följer;

-räkna ut hur mycket dKH skulle sjunka om man inte doserade (mha nuvarande dosering/dygn och koncentration).

-för in den beräknade nergången i dKH/dygn samt systemvolymen i kalkylatorn för Core7(!)...

-ta svaret och multiplicera med sju (för tydligen skulle Core7 vara exakt sju ggr mer koncentrerat än 'gamla' lösningarna).

 

Jag kanske är lat, men jag tyckte det var väldigt omständigt...jag är inte riktigt med på varför ett så pass stort företag inte kan ta fram en enkel kalkylator för övergångar från andra metoder..?

Och att räkna ut hur mycket en viss dosering av bikarbonat med konc. 63g/l gör i skillnad i KH på ett dygn kan jag väl göra, men va fan!!

Jag fick känslan att det var medvetet, så att folk ska använda Core7, för jag fick flera gånger frågan om varför jag köpte "de gamla" lösningarna... Och då jag svarade att Core7 är för koncentrerat tyckte de att jag kunde köpa Core7 ändå, och späda ut dem! Är det inte just det som "de gamla" lösningarna är?! Utspädd Core7?!

 

 

 

Skickat från min Reeflink med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just now, Lasse sa:

Beror nog lite på vilken Core7 du använder - vet inte om den gamla innehöll komplementämnena för refugium

 

MVH Lasse

Det finns två varianter, Core7 Triton methode och Core7 other methode. Den som heter Triton methode är anpassad för ett akvarium med en algodling(enligt deras storleks-mall). Vi kör Core7 other methode eftersom vi inte har refugium i det akvariet. Gissar att detta även gäller "vanliga" ballingen från Triton. 

 

En anledning till att de förespråkar Core7 är att det är 7 gånger mindre vätska att frakta. 

 

/ David 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gissar att detta även gäller "vanliga" ballingen från Triton. 

Den vanliga finns som både "Triton method" och "Other methods". Jag provar den som är för refugium (Tritonmetoden) men jag fick dock inte plats med så stort refugie som de rekommenderar, så jag kanske får gå på den andra sorten senare...


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

7 gånger mindre koldioxid och kanske mindre regn över Huston
 
MVH Lasse

Det har du helt rätt i. Så långt tänkte jag faktiskt inte...
Jag var mest irriterad över den nästan (i mitt tycke) påflugna tonen i varför jag använde deras "gamla" osv...men det är klart, antar att de är tyskar som sitter och skriver på den sidan med...och ingen av oss har engelska som modersmål. Då kan det bli lite avigt...


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Ny firre i Gävlerevet...en filfisk. Som jag skrev i separat tråd så ligger Berghia-projektet på is pga nytt jobb som kommer att ta en stor del av hösten i anspråk. Så filfisk och pepparmint får göra vad de kan mot mina (hundratalet nu) glasrosor...
Pepparminten har jag inte fått än (tydligen så gjorde orkanen Irma att tillgången är låg på räkor för tillfället), men en Acreichthys tomentosus har jag fått tag på. Inte sett den äta aiptasia än, men det kan tydligen ta ett litet tag ibland.

Efter nästan fyra veckor har jag äntligen så pass mycket ledigt att jag vågar börja med Tritons Base Elements. Lite mätningar och finsjusteringar av dosen i en vecka framöver nu, och förhoppningsvis så hinner jag hitta en dugligt stabil dosering innan jag försvinner bort igen.
Fortsätter att tillsätta jod i KH-lösningen men provar att sluta med järn, då Base Elements ska vara refugiumanpassad mht spårämnen (men just jod petar jag i extra ändå, pga att det är så ljuskänsligt och troligen inte finns i tillräcklig mängd i själva Ballinglösningen).


Skickat från min Reeflink med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

"Om en man säger att han ska göra det, så gör han det! Ni behöver inte påminna honom var sjätte månad!"

Ända sedan jag bytte mellan att ta skummarluften från sumpskåpet, via en burk med Sofnolime, till att ta utomhusluft från en ventil ovanför fönstret, har jag tänkt att modifiera Sofnolime-burken så jag ändå kan skrubba luften från koldioxid (mindre förbrukning av medium med utomhusluft). Idag gjorde jag det äntligen!

Jag fick en fråga om pH i en annan tråd och det fick mig att få tummen ur och kalibrera den nya elektroden (den gamla råkade ut för en olycka) för att kunna mäta. 7.90 (natt) och 8.05 (dag) är väl för all del ok värden, men har jag 20kg Sofnolime i garaget så kan jag ju lika gärna använda det!

Sagt och gjort, då fru och barn var på promenad så fick min fd GFO-reaktor bli ny skummarluftreaktor.

image1.JPG.bd373e04bbe6aa556ccc25401c1917ab.JPG

Reaktorn kopplades in kl.08 och kl.15 mätte jag ett pH på 8.21, så för att upprepa mig; s*tan vad effektivt det är!

 

Annars så är glasroshelvetet ganska oförändrat. Jag har skitsvårt att få mjukisar att trivas, medan LPS och SPS mår mycket bättre. Min tillväxt kommer väldigt stötvis...korallerna växer fantastiskt i ett par veckor, sedan står det absolut stilla i en månad eller så...och sen upprepas det. Och jag gör inga ändringar då det avstannar (på riktigt, jag kan inte ens gissa varför de helt plötsligt inte trivs)! Riktigt, riktigt irriterande!

Filfisken simmar runt och mår fint, men om den äter rosor vet jag fortfarande inte... Har under fyra dagar enbart matat ett par små noriblad till kirurgerna (de blir så grymt elaka om de blir helt utan mat) och inget annat för att se om den kunde triggas till att äta rosor, men jag vet inte om det lyckades. Och det är så fullt av dem, så det är jättesvårt att avgöra om han tar ett par stycken per dag... Pepparmintsräkor fanns i lager igen, så jag hoppas jag har ett gäng här på onsdag som förhoppningsvis gillar smörgåsbordet! Sen vem av dem som ska äta de rosor som är mer träd än nåt annat, det vet jag inte än? Gissar att jag får gå runt med sprutan och ta de största (vi pratar 2-3cm munskiva utan tentakler)!

Det har börjat gå så långt att jag börjar fundera på om Gävlerevet finns kvar vid nyår om de inte börjar minska snart... Jag har fulla botten med koraller som jag inte vill limma fast på stenen för det finns ingen glasrosfri plats att sätta dem snart! Och var och varannan korall som redan är limmad blir bränd från alla håll.

 

På plussidan kan sägas att jag tog en pannlampa och lös in bland stenarna (inte gjort det på jättelänge) och det växer massor med svamp där! Det gillar jag! Tyvärr ingen som är fin, utan bara bleka ena, men finns det svamp så är inte allt åt helvete!

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min erfarenhet av både pm-räkor och filfisk är att dom tar lång tid på sig innan dom fattar att det är gott med glasrosor, för min filfisk tog det ca ett halvår och för räkorna 3-4 månader.

 

Är dina räkor lika tama som mina och äter ur handen på dig så kanske du kan testa att ta lite fiskmat (för lukten) och en glasros mellan fingrarna och mata dom med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Min erfarenhet av både pm-räkor och filfisk är att dom tar lång tid på sig innan dom fattar att det är gott med glasrosor, för min filfisk tog det ca ett halvår och för räkorna 3-4 månader.

Jo, de flesta jag pratat med säger lika som du. Men jag börjar undra om den tiden finns. Om 3-6 månader kommer det nog inte finnas några koraller kvar hos mig, då de sprider sig fortare och fortare ju fler de är...och då hälften av dem har stammar tjocka som lillfingrar redan nu, så vet jag inte om de kommer att bli ätna även om armén hittar aptiten...förhoppningsvis gör de det.


Skickat från min Reeflink med Tapatalk
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

171008.pdf

 

Tritontest. Ser oförskämt bra ut om jag får säga det själv...

  • Magnesium är ju högt som vanligt (måste ta mig i kragen och lägga i några kilo död sten i sumpen som binder upp en del av det).
  • Kalcium ska jag peta i lite extra pulver under några dagar, för det är ju alldeles för lågt.
  • Högt molybden vet jag inte var det kommer ifrån! Får se hur det ligger på nästa test...
  • Jod är som vanligt lågt! Har idag satt flaskan med jod på en egen kanal i doserpumpen så dosen enkelt kan ändras. Doserade tidigare 1,2ml/dag via Ballingen räknade jag ut, och har satt pumpen på 3ml/dag nu (känns lite vanskligt att dosera så små doser; pumpen måste vara väldigt exakt i kalibreringen).
  • Fosfat på 0,05ppm sju veckor efter att fosfatremover togs bort (enbart refugium och Nopox som tar bort fosfat nu) är jag skitnöjd med!
  • Kalium hamnade perfekt efter dosering av kaliumsulfat efter förra testet! Det har varit stadigt nedåtgående ett tag, men nu ligger det rätt igen.
  • Kisel är stadigt uppgående. Siporax ska ju släppa kisel vid anaeroba förhållanden, och jag har ju Siporax i sumpen (under skummaren) där jag hade hoppats att ev. kunna få lite syrefrihet i mitten så denitrifikation skulle kunna ske där... Jag vet inte om det är för mycket att hoppas på att det är det som sker, eller om kislet (kiselet?) kommer någon annan stans ifrån.
  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

171008.pdf
 
Tritontest. Ser oförskämt bra ut om jag får säga det själv...
  • Magnesium är ju högt som vanligt (måste ta mig i kragen och lägga i några kilo död sten i sumpen som binder upp en del av det).
  • Kalcium ska jag peta i lite extra pulver under några dagar, för det är ju alldeles för lågt.
  • Högt molybden vet jag inte var det kommer ifrån! Får se hur det ligger på nästa test...
  • Jod är som vanligt lågt! Har idag satt flaskan med jod på en egen kanal i doserpumpen så dosen enkelt kan ändras. Doserade tidigare 1,2ml/dag via Ballingen räknade jag ut, och har satt pumpen på 3ml/dag nu (känns lite vanskligt att dosera så små doser; pumpen måste vara väldigt exakt i kalibreringen).
  • Fosfat på 0,05ppm sju veckor efter att fosfatremover togs bort (enbart refugium och Nopox som tar bort fosfat nu) är jag skitnöjd med!
  • Kalium hamnade perfekt efter dosering av kaliumsulfat efter förra testet! Det har varit stadigt nedåtgående ett tag, men nu ligger det rätt igen.
  • Kisel är stadigt uppgående. Siporax ska ju släppa kisel vid anaeroba förhållanden, och jag har ju Siporax i sumpen (under skummaren) där jag hade hoppats att ev. kunna få lite syrefrihet i mitten så denitrifikation skulle kunna ske där... Jag vet inte om det är för mycket att hoppas på att det är det som sker, eller om kislet (kiselet?) kommer någon annan stans ifrån.
Kul att höra att du är nöjd med Nopox.. Har startat med det idag, har ett Fosfat på 0.25-0.50. Ska bli spännande att se resultatet efter ett par dagars användning :)
// Jouni
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...