Gå till innehåll

m0jjen brottas med reefer 425XL


m0jjen

Rekommenderade inlägg

Hej!

 

Tänkte starta en tråd för mitt kommande akvarium, ett Red sea reefer 425XL. Detta är mitt tredje akvarium av den salta arten på tre år. Detta är första gången jag satsar stort dock och går all in gällande teknik. Uppsättningen kommer bestå av följande komponenter:

 

Akvarium, bänk, sump: Red Sea reefer 425XL 120x55x57.5 cm

Skummare: Deltec sc1456

Cirkulation: 2x MP40QD

Belysning: 2x Radion xr30w pro, bra sugen på en tredje kan tilläggas.

Retur: Jebao DCT-6000

Akvariedator: Apex 2016

Dosering: Kalciumreaktor styrd av apex

    - Grotech HCR-110 med gasreduktionskammare.

    - Matarpump: Milwaukee MP815

    - Media: ARM Coarse

    - Regulator: Aqua Medic

    - Magnetventil: Milwaukee MA955

Media reaktor: Pacific sun PSFMR 9025 1.4L

 

Den största anledningen till att jag startar ett nytt akvarium bara efter ett år från det förra är rätt simpel, vi ska flytta och jag orkar och vill inte hålla på böka med att tömma, flytta och flytta det jag har idag. Utöver detta vart jag i februari 2016 konstaterad kroniskt muskelsjuk och kan därför inte göra speciellt mycket själv gällande lyftande eller byggande av eget akvarium.

 

Valet av teknik är också gjort efter mina förutsättningar att längre fram i livet (när mitt tillstånd troligen är sämre) kunna ta hand om och se efter mitt akvarium. Kraven är att det ska vara relativt låg gällande skötsel, så det första jag exkluderade var då balling och allt som där hör till. Min vision är att jag ska kunna automatisera vattenbyten och andra sysslor som innebär att jag ska bära ett eller flera spann med vatten.

 

Min primära fokus och inriktning på karet är och kommer förbli SPS. I dag har jag ett 30 tal olika SPS i allt från fraggstorlek till koloni, dock kommer det att sållas lite beståndet kommer minska. När det kommer till fisk så ser jag gärna att de har en funktion, finns mycket fin fisk att välja på helt klart! Begränsningen av en display på 332L gör att jag vill att fiskarna ska ta hand om någon typ av syssla, exempelvis alger eller glasrosor :)

 

Alla komponenter till bygget finns i dagsläget och jag väntar endast på att det ska bli den 1/2 så att vi får tillgång till vårt nya boende. Bilder kommer komma under nästa vecka (5) när bygget går av stapeln!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just now, Drullputt sa:

Spännande !! XL burkarna är ju skitläckra.

 

Spännande är bara förnamnet för min del :) Det jag gillar är det extra djupet. Lite synd att red sea inte gör dem i 70 djupa modeller faktiskt, Mina "dröm mått" hade varit 120 lång och 70 djup, dock är de måtten då med tanke på att jag bor och kommer bo i lägenhet. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har funderat länge och mycket på hur jag vill ha min scape i karet. Detta har lett till en mängd timmars letande efter inspiration, men slutligen har jag kommit fram till att jag ska gå ifrån det något standardiserade "sten i hög" och göra ett tappert försök att skapa en luftig och i min mening "levande" scape. Med levande menar jag att det finns gott om håligheter och scapen ger fiskar möjlighet att simma "i den" snarare än runt den. Väldigt svårt att förklara så jag bifogar en bild på en av de scapes jag fastnat för.

 

P1520461.jpg

 

Ärligt snodd från "Sawdonkey's 220" på R2R.  Ovan ser man att det finns passager och tunnlar mellan scapsen som bidrar till ett dynamik då fiskar och levande kan använda dem snarare än de är begränsade till att simma i den tomma vattenkolumnen ovanför all sten. Kommer såklart inte lyckats med något som är exakt som bilden då det dels är mer än dubbelt så stort och min sten har inte samma former!

 

Har idag färdigställt min upphängning av belysningen, inspirationen syns nedan.

DSC00382_zps91ecde87.jpgDSC00383_zps842db259.jpg

 

På bilden är det en AI EXT mount samt ett radion rail kit som man modifierat för att det ska passa helt till radionlamporna. Jag har dock valt att använda mig utav aluminiumprofiler från https://www.alucon.se/.

 

En bild på själva arma

 

D7j6uCv.jpg

 

Utöver armarna har även 2 raka profiler tillverkats för att sammankoppla lamporna. Kanske inte fullt så snyggt som inspirationsbilden men det blev så av ekonomiska skäl, mitt alternativ kostade i runda slängar 900:- istället för den färdiga produkten som hade kostat cirka 3300:- + frakt.

Ändrat av m0jjen
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Extremt goda nyheter för den otålige (jag)! Vi får tillgång till nya lägenheten imorgon och jag har ordnat med leveransen också! Jag är lite fundersam på hur man mest praktiskt flyttar allt levande så tips mottages gärna! Min plan i nuläget är följande:

 

Tisdag:

Monter bänk, montera skenor och belysning samt ställa karet på sin plats. Börja (och förhoppningsvis fylla) displayen med vatten samt blanda salt till dagen där på.

 

Onsdag:

Kontrollera salthalt med mera så att allt stämmer och verkar okej. Om det inte är några konstigheter med vattnet så kommer jag att flytta sten och börja scapea. Om tid finns så ska all teknik och levande flyttas även här. Bör inte vara några problem då jag har tagit ledigt.

 

Torsdag:

Ordna eventuella saker jag inte hunnit med innan. Troligen koppla in viss teknik.

 

Någon som har några synpunkter eller tips på mitt upplägg?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

8 minuter sedan, Ouscazz sa:

Tisdag:

 

Köra genom hela systemet med kranvatten (helst ättiksvatten) för att få allt helt rent från fabriksjox. Sedan tömma och köra en gång till med kranvatten om du har valt att köra rent med ättiksvatten.

 

Ingen dum ide, går relativt snabbt att fylla sen tömma karet :) Tanken att göra det fanns nog där då jag kommer att limma retur PVC imorgon också och detta behöver köras igenom och läckage testas

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blod svett och en hel del tårar har det varit. Men nu börjar det arta sig. Kämpat större delen av dagen med att få red seas skruvkopplingar täta. Lättare sagt än gjort helt klart. Men nu verkar vi vara på spåret. Karet är på plats och jag har börjat blanda de första 100L vatten. Belysningsfästena är monterade och det blev kanon. Min förhoppning är att jag kan börja scape imorgon, känns dock avlägset då massor måste ordnas inför att flyttfirman kommer på fredag.

 

Finns kvar att göra hur som helst!

20170201_141100.jpg

20170201_150758.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag har hänt en hel del. Allt levande är flyttat och displayen är fylld. Nu hoppas jag bara att allt klarar sig någelunda iaf!

 

Belysningen hängdes upp och resultatet är långt över förväntan. Är brutalt nöjd!

 

20170202_181508.jpg

 

Scapen är också gjord såklart och även här blev det långt över mina förväntningar måste jag säga!

 

20170202_191505-01.jpeg

 

Bilderna är inte de bästa. Kommer uppdatera i helgen när allt börjar komma på plats :)

 

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2017-02-02 at 23:27, m0jjen sa:

Idag har hänt en hel del. Allt levande är flyttat och displayen är fylld. Nu hoppas jag bara att allt klarar sig någelunda iaf!

 

Belysningen hängdes upp och resultatet är långt över förväntan. Är brutalt nöjd!

 

20170202_181508.jpg

 

Scapen är också gjord såklart och även här blev det långt över mina förväntningar måste jag säga!

 

20170202_191505-01.jpeg

 

Bilderna är inte de bästa. Kommer uppdatera i helgen när allt börjar komma på plats :)

 

 Nu är det Måndag :D

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

45 minuter sedan, Rameau sa:

 Nu är det Måndag :D

 

Det har du så rätt i! Det är inte "bara" att flytta ska gudarna veta, än mindre om man har ett kar fullt med koraller! :)

 

Blev över 50 påsar totalt som skulle flyttas. På bilden är 1 av 3 lådor

 

9IEGOmn.jpg

 

I lördags limmades alla koraller på deras plats och då såg det ut så här

 

K8rPKMP.jpg

 

I övrigt så snurrar all teknik på utöver mediareaktorn som jag saknar lite pvc till, färgerna är väl sådär p.g.a att allt var lite misskött i förra karet de sista veckorna samt att flytt aldrig resulterar i glada koraller.

 

Ska ta en bättre bild på systemkameran ikväll!

  • Gilla 8
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det har varit långt ifrån en bekymmersfri flytt. Har förlorat 3 acroporor och 2-3 ser lite risiga ut. Till en början såg att grymt fint ut med polypexpansioner osv. Nu när all teknik är på plats så kan jag konstatera att mitt PH är lågt. Kurvan går sakta uppåt och ligger i detta nu på 7.8, nattetid går det ned till 7.7 och för 3 dagar sedan låg jag på 7.5.

 

Mina gissning ligger på att det kan handla om en mindre kvävecykel då stenen flyttades. Har experimenterat med kalcium reaktorn men den har liten till ingen inverkan på PH:t när den är igång. Har även exkluderat trasiga prober som orsak genom mätning i kalibreringsvätskor.

 

Ska idag försöka blåsa rent stenen med en "turkeybaster" och sedan byta vatten. Vet inte om tillsättning av nitrifierande bakterier kan hjälp för att skynda på processen?

 

@Lasse såg att du diskuterar PH lite på ett annat forum, några tankar?

 

Håller även på rampar upp mina radions som i dagsläget ligger på 51.2% av maxeffekten och målet är nu 65% ca.

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

57 minuter sedan, Drullputt sa:

Koldioxiden till kalciumreaktorn sänker väl pht ?

 

Det gör det absolut, dock så sänks inte PH:t i akvariumet när magnetventilen matar reaktorn med CO2. Mitt PH har även stigit nattetid till viss grad vilket i min mening pekar på att något annat sänker PH:t.

 

Har även en gasreduktionskammare till min reaktor som förbrukar det mesta av den kvarvarande CO2:n om den fungerar som tänkt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 timmar sedan, m0jjen sa:

 

Det gör det absolut, dock så sänks inte PH:t i akvariumet när magnetventilen matar reaktorn med CO2. Mitt PH har även stigit nattetid till viss grad vilket i min mening pekar på att något annat sänker PH:t.

 

Har även en gasreduktionskammare till min reaktor som förbrukar det mesta av den kvarvarande CO2:n om den fungerar som tänkt.

 Min erfarenhet är väl att reaktorn brukar vara den stora boven vid så pass låga värden. Och det faktum att pH stiger nattetid tyder ju på detta - för du har väl koldioxiden stängd nattetid?

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

21 minuter sedan, Lasse sa:

 Min erfarenhet är väl att reaktorn brukar vara den stora boven vid så pass låga värden. Och det faktum att pH stiger nattetid tyder ju på detta - för du har väl koldioxiden stängd nattetid?

 

MVH Lasse

 

Gasen är av nattetid ja, dock har PH:t stigit dagtid med reaktorn på också vilket förbryllar mig något

 

Fick nyss reda på att sand hjälp till att hålla PH:t högre så har idag haft i min sand. Hade inte en tanke på att det spelade in.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

27 minuter sedan, Lasse sa:

Vad fanns det för motivering för att sanden skulle hålla uppe pH+

 

MVH Lasse

 

Fanns inget, fick påståendet och sökte lite snabbt om info kring detta, fick då till mig av flera källor att sand ska hjälpa hålla uppe PH nivån. sanden skulle i snart nog oavsett så jag hade i den. Tror inte den skulle ha en negativ inverkan oavsett.

 

" Most live sand is made up of an aragonite or calcium carbonate and that is a natural pH buffer." för att citera något av alla påståenden :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

32 minuter sedan, Drullputt sa:

Släng gärna upp en bild med sanden när dimman lagt sig :-)

Blir ingen dimma om man tvättar sanden ordentligt och "lägger ned den" med en behållare "skopvis" :) Ska jaga fram systemkameran imorgon, tyvärr är det släckt just nu :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är genuint orolig över mitt PH. Nu kl 10.30 är PH:t 7.68, lyset började rampa upp 9.30 och når full styrka 10.40. Bifogar PH kurvan för tanken nu under natten.

 

PH_Tank.jpg

 

Förstår inte varför PH:t går upp från 7.62 som lägst till 7.74 för att sedan sjunka igen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...