Gå till innehåll

m0jjen brottas med reefer 425XL


m0jjen

Rekommenderade inlägg

30 minuter sedan, Lasse sa:

Jag har slutat att använda ULR metoden. Har fått för höga värden med den metoden - precis som i ditt fall jämfört med Triton siffror. jag använder den som mäter fosfat - den har stämt ganska bra.

 

MVH Lasse

 

Verkar som om många har problem att få korrekta värden faktiskt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

17 minuter sedan, Moose sa:

Fick mitt triton svar idag.

0.11 i fosfat... 

Min Hanna phosphate visar 0.00-0.05 

Jo tjena lixom.

 

Känns som om det är lättare att skapa sig ett mönster i matning och belastning och bara checka av med triton test nästan. I mitt förra kar fick jag återkommande 0 på min ULR men hade i själva verket 0.02 - 0.04 enligt triton. Svårt att se hur det kan vara handhavande fel för alla.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lyckan blev inte långvarig med tritontestet. Nog för att saker såg bra ut men nu på kvällen när jag spanade med ficklampa så hittade jag ett kluster med AEFW ägg och mycket riktigt var den korallen mumsad på. Har tidigare kört axilur och det är nog vägen jag väljer igen faktiskt, kraschar det så kraschar det. Jag som tycker jag varit extremt duktig med att ta bort fötter, pluggar o stenar samt inspekterat och doppat. Tydligen var man inte duktig nog..

 

Tråkigt när man inte kan få en lugn stund där man bara kan få njuta av det man har.

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Frågan är vilken väg man ska gå i detta. Jag ser 3 möjliga i nuläget.

 

1. Upprätta ett karantän där koraller doppas var 6e dag (har för mig att man stoppar AEFWs livscycle om man gör det). Nackdel - kostar att skaffa lyse. Pump. Doseringspump o balling. Samt att korallerna tar oerhört mycket stryk. Läst många historier där det slutade med att alla koraller dog p.g.a stress 

 

2. Axilur. Nackdel är att man vet inte vad den dödar utöver AEFW

 

3. Bokstavligt slänga alla acros o låta masken dö av svält

 

Har någon andra vägar att gå får de gärna dela med sig

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

41 minuter sedan, Moose sa:

Bra fråga.
Hur många acros har du?
Är alla kollonier drabbade?

Hur många har foten växt fast på ls?

 

3 som jag känner till. 2 kolonier sitter med fot på stenen, övriga har jag limmat på små fraggstenar som jag i sin tur limmat på LS. Så dessa är lättare att ta ut ut o få med hela foten.

 

Totalt är det 25 olika acroporor

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 minuter sedan, addo sa:

Om du sätter igång en karantän så kanske du kan behandla korallerna med axilur i det karet? Det är iaf en lösning jag funderat på i fall jag skulle råka ut för aefw.

 

Absolut, det är nog är en rimlig lösning som troligen är skonsammare än att doppa i pestcontrol / RX eller dylikt. Problemet är att det fortfarande är plattmask i karet minst 28 dygn (ägg kläcks efter 21 dygn och vuxna har överlevt max 7 dagar utan föda). Så förutsatt att man tar bort alla acros så dör alla kläckta efter 1 vecka. Finns det ägg är det 21 dagar från de att de är lagda + kanske 7 dagar som mest utan foder.

 

Vet inte om vi har någon motsvarighet till amerikanernas bayers insect killer som de ofta använder vid doppning. Ska enligt den info jag hittat också vara relativt skonsam

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, addo sa:

Bayer säljer sina produkter i Sverige, Hornbach har en hel hylla. Sen om just den finns här eller har samma innehåll med tanke på att vi har striktare kemikalielagstiftning vet jag inte.

Se där. Ja man vet ju inte. Doppade de 3 koraller jag vet är utsatta, hittade 8 maskar totalt varav 5 fullvuxna individer. Inga ägg utöver de jag hittade o skrapade av igår. Tror bestämt att jag ska se över möjligheterna till ett separat system för fraggar / karantän.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Per teori, skulle man inte kunna ha ett fraggkar sammankopplat till samma sump där allt avrinningsvatten går igenom filtersockor och vadd innan det kommer ut i det "delade vattnet" igen? Svårt att tänka mig att AEFW skulle ta sig igenom, om man dessutom doppar alla koraller som är i fraggsystemet bör ju masken dö ut förr eller senare?

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har nu lyckats övertala min bättre hälft till det stora behovet av ett fragg/karantän kar. Dock på kompromissen att vi gör om våra skrivbordslösningar så imorgon blir det ikea :|

 

Tanken är att jag kommer ställa upp ett 60x30x30 kar jämte mitt reefer 425. Detta 54L stora kar kommer borras och förses med PVC som kopplas ihop med mitt nuvarande system för att ha dubble funktioner. Vid behov av karantän kommer det nu i början inte dela system med mitt reefer utan det kommer att släppas på vid ett senare skede. Allt kommer att förberedas inför det dock.

 

Tanken är att systemet ska gå att stänga av med kranar och separat retur för rengöring efter karantän oavsett om det handlar om fisk eller koraller.

 

Jag kommer att lossa alla mina acroporor och flytta dem i karantän där de veckovis (varje söndag) kommer doppas och inspekteras. Jag har ställt in mig på möjligheten att ungefär 50% av dem kan eller till och med kommer stryka med. Men vad gör man inte för att i längden få ett hälsosamt system.

 

Karantänen/fraggkaret kommer att ha följande teknik:

 

Belysning: AI hydra 26HD
Pump: Tunze 6015 bör räcka i min mening, speciellt när det senare kommer en retur också.

Doppvärmare: Jäger 100w

 

Tror inte att jag kommer behöv dosera något speciellt om jag bara håller koll på värdena och göra vattenbyten med jämna mellanrum, det återstår att se. Om så är fallet blir det en doserpump för KH och CA endast i samband med vattenbyten.

 

Någon som tycker jag bör tänka på något speciellt gällande teknik?

 

Korallerna kommer doppas i seachem reef dip och fauna marine pest controll varannan vecka för respektive.

Ändrat av m0jjen
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

20170930_112724.jpg.b2db569fbe9d838bfda25edf85dd9878.jpg

 

Då är projektet påbörjat. Tanken är att det lilla karet ska borras med 3 st hål. 2 ned 1 upp som vanligt. Kommer borras i baksidan och jag tror jag helt skippar överrningsbox. inte säker dock. Borde fungera bra med ett insugsskydd på den primära överrinningen o emergency helt öppen. Vi får se helt enkelt.

 

Jag kommer mata karet med en jecod dcs-2000, borde räcka alla gånger. Känner att jag inte vill belasta min DCT-6000 mer då den redan driver refugium, huvudkar och en reaktor.

Överrinningen kommer fungera som sådant att de borras högt i baksidan, överrinningen kommer vara enligt bilden nedan. Båda kommer gå rakt ned och sedan ledas "mot displayen" med 45 vinkel, efter 45 vinkeln kommer en slangkoppling och slangen leds ned i samma fack som reefern rinner ned i. Kommer även ha en kran på det primära röret.

 

59cf6743c013c_Namnls.jpg.e9d570a30ad50729a1fc30b335bf0127.jpg

 

Om någon har några invändningar eller bättre idéer så är det fritt fram :)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Det blir inte riktigt som tänkt alla gånger. Projektet blev väldigt försenat p.g.a fel i ordrar och bortgången av min mor. Dock har det varit skönt att ha något att göra mellan varven och nu är det äntligen igång. Overflowen blev en vanligt herbi overflow och bottenborrning. Än så länge funkar allt perfekt och jag är mycket nöjd över resultatet. Några testplioter är i för att veta vart jag ska lägga mig i ljusmängd.

 

20171011_194052.jpg.df983119a168285a80c4b45caca3a637.jpg

  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Ska göra ett sista tappert försök att få ordning på allt innan flytten. Har fortfarande lite dino, grön cyano och inga gröna alger att tala om. Mätte lite igår och fick då ut följande:

 

No3: 5 (salifert)

Po4: 0.02 (Hanna ULR)

Ca: 450 (salifert)

KH: 8.15

Mg: 1425 (salifert)

Salinitet: 1.025 (nykalibrerad red sea refraktometer)

 

Värdena är ungefär där jag vill ha dem och har varit stabila med små svängningar i KH (0.15 som max). 

 

Jag har i nuläget väldigt mycket bakterieaktivitet i form av grön cyano och lite dino. Sanden är borttagen helt och hållet, Filtreringen bestå av 20-25 kg sten, nyos quantum 160 skummare samt ett 5% av total volym refugium som växer bra. 

 

Det doserar i nuläget inget utöver 10% vattenbyten veckovis och kalciumreaktorn som tuffar på bra. 

 

Har avstått bakterier och kolkälla då det snarare haft negativ effekt på karet vid försök. Målet är att bana väg för alger snarare än bakterier och skapa balans. Tankar kring åtgärder som kan vara lämpliga? Att bara låta det vara har uppenbarligen inte fungerat speciellt bra :/

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...