Gå till innehåll

Koralldöd, inga alger och dino


m0jjen

Rekommenderade inlägg

Om du har dino hade jag först o främst försökt få ner nitrat o fosfat till normala nivåer, samt hållt KH helt stabilt på 7.5. 

Vill man hjälpa till på traven kan man inleda också med att suga ur den sanden som är drabbad, tvätta den o lägga tillbaka den, så får man lite försprång. 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

6 timmar sedan, jonasroman sa:

Tror tyvärr inte på det. Har själv verkligen provat allt, och när det gäller dino verkar inte bakteriekonkurens fungera. Det handlar om att någonting gör att dinon trivs mer o tar över. Jag tror fortfarande, och får då o då bevis för det, på min teori om KH och dino. HCO3 är den kolkälla som dinon föredrar enligt min tro. Det baserar jag dels på att jag sett dinon öka när KH stiger för snabbt, särskilt om man har icke ultralåga näringsvärden, samt att vi vet att dinoflagelater (tex zooxanthellen) använder HCO3 som kolkälla, till o med i vissa fall föredrar detta framför CO2!. 

Till skillnad från cyanon tror jag det är mer ovanligt med dino vid ultralåga näringsvärden, för den behöver nitrat o fosfat. Det är en alg. Jämför som sagt med zooxanthellen som är en dinoflagelat.  

Man kan få dino även vid normal KH, men jag tycker mig som sagt se det oftare när KH stiger. Om KH ligger stabilt på tex 7 ihop med lite halvhöga näringsvärden på N o P, så blir kanske HCO3 det som begränsar dinon efter ett tag. En liten ökning då av HCO3 blir som bensin på glödande kol.

Det hade varit intressant o sett en KH-kurva dagarna runt din försämring avseende dino. 

Dino kan äta andra alger, särskilt cyano, har jag läst(vet ej om detta stämmer). Det kanske är därför som man sällan ser dino o cyano samtidigt? O det andra skälet är kanske som sagt att dom uppkommer av olika skäl: Dino pgr av att det är för mkt av ngt (ett näringsämnen som tex HCO3), medans cyanon för att det är för lite av ngt näringsämnen(oftast då kväve, som gör att mirkrolagerna avstannar, och konkurrensen för cyanon försvinner).

 

 

 

I nuläget är det inget extremt, det är på sanden o lite här o var. Det är dock fortfarande relativt mycket kvar. Inte alls i närheten av när det var som värst när mina hår på armen / handen var bruna av dino som fäste på dem.

 

Min näringsvärden är idag och har legat stabilt på 10 ppm NO3 och 0.08 PPM PO4, lättaste sättet att sänka dessa är genom vattenbyten och att sänka mängden mat. I övrigt så har inga vattenbyten gjort på över en månad, inte heller doseras några spårämnen utöver jod. KH har legat relativt stabilt på 8.0 dkh (se bild). Februari var väldigt skakig p.g.a att allt mitt levande flyttades, ny med kalciumreaktor som skulle ställas in och när allt väl började växa han jag inte med och kalcium + KH gick väldigt lågt (mellan 13e feb och 27e feb har vi en rejäl dip)

 

kh.thumb.jpg.76f5b51967fcfa574a32ef8dd32614ad.jpg

 

Dagarna innan mina återfall har mitt KH varit oföränderligt på 8.0 dkh. max "svaj" har varit  0.3 dkh sedan i början på april. Visst kan jag sänka det något för att testa :)

 

Den stora frågan är vad man ska främja för att dino ska vantrivas. Idag har jag macroalger i huvudkaret (i en acklamationsbox). Gröna alger dagligen till en följd av höga näringsvärden, kalkalgerna har börjat komma överallt. Korallerna trivs bra i min mening och ser bra ut. Växer kanske inte speciellt bra men dom växer.

 

Och då så gott som inget skiljer sig markant får jag "återfall" och jag kan inte hitta något rimlig förklaring :( Sen är frågan vilken roll ljus spelar i det hela, är spektrum en del i allt? Ljusstyrka? Belysningsperiod. Nu har jag inget extremt men frågor föds oavsett

 

Sedan grönalgerna kom har jag även ett väldigt högt PH om dagarna. Ph ligger i regel mellan 7.90/7,95 - 8.25/8.29

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har visst en känsla av att Dino uppträder mest i ULN system. Vad gäller Dino så är det en rörlig alg vilket många har bekräftat genom att förekomsten av synliga dino varierar med ljusregimen. Detta betyder att de troligtvis klarar av att plocka till sig fosfor och kväve från sedimentet och är därför inte beroende av löst fosfat och oorganiska kväveformer

 

MVH Lasse

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

17 minuter sedan, Lasse sa:

Har visst en känsla av att Dino uppträder mest i ULN system. Vad gäller Dino så är det en rörlig alg vilket många har bekräftat genom att förekomsten av synliga dino varierar med ljusregimen. Detta betyder att de troligtvis klarar av att plocka till sig fosfor och kväve från sedimentet och är därför inte beroende av löst fosfat och oorganiska kväveformer

 

MVH Lasse

 

Tror som dig @Lasse att för låga näringsvärden (helst då även i obalans). Frågan är ju då vad jag gör nu när mitt återfall blir värre per dag trots stabila värden både i näring och kalcium, magnesium och KH i drygt 1.5 månad. Konkurrenter finns i form av gröna alger, macro (dock obetydlig mängd) och kalkalger samt koraller som växer.

 

Kanske skulle testa att inte skrapa på 1 vecka eller längre så gröna filmalger får etablera sig ordentligt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...