Gå till innehåll

Nu ger jag snart upp detta med saltvatten


Jeanette Johansson

Rekommenderade inlägg

Jag tycker inte att du ska tycka att du är dum i huvudet. Vi har alla varit nybörjare och vi har alla fått olika sorters problem, dels under uppstarten men även senare.

Om du tittar på vår medlemskarta så finns det kanske någon erfaren akvarist i din närhet som säkert ställer upp och hjälper dig. Jag hoppas att du hittar ork att fortsätta för det är en väldigt trevlig hobby. Lycka till.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad jag kan se så är det ingen som skällt på dig här. hur det är på andra forum eller grupper vet jag inte men härinne brukar vi inte skälla på varandra

 

Sanden behöver inte slängas - du sköljer igenom den ordentligt bara så du får bort allt organiskt material ur den. Skölj med sötvatten. Ta duschen och kör ner den i hinken och blås på tills det blir klart vatten och den inte luktar.

 

Vad vi försöker säga är att du skall inte hatta fram och tillbaka utan ta det lugnt. hur många fiskar har du? Hur många har dött? Vilka koraller har du, vilka har dött? Har du problem med de lägre djuren - snäckor, eremiter och andra?

 

Vi försöker också säga att gör inget förhastat - det förvärrar saker och ting. men du är inte ensam - om du visste hur arg David på sjöfartsmuseet är på mig ibland eftersom han tycker jag har för bråttom då och då :) .

 

MVH Lasse

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 minuter sedan, Jeanette Johansson sa:

Jag tog 20 liter från hennes gamla och blandade med 60 liter osmos

 

Jag hade i detta fall gjort så att jag tagit det lugnt med vattenbytena (om det inte uppstår en akut förgiftningssituation) de närmaste 4 veckorna. Bara ersätt vatten som sugs ut vid Cyanobekämpningen. Blanda gärna vatten ett dygn i förväg. Vilket salt använder du? det är inget råd - bara hur jag hade gjort.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

13 minuter sedan, Lasse sa:

 

Jag hade i detta fall gjort så att jag tagit det lugnt med vattenbytena (om det inte uppstår en akut förgiftningssituation) de närmaste 4 veckorna. Bara ersätt vatten som sugs ut vid Cyanobekämpningen. Blanda gärna vatten ett dygn i förväg. Vilket salt använder du? det är inget råd - bara hur jag hade gjort.

 

MVH Lasse

innan hade jag red coral salt men sedan köpte min kompis ett annat salt aqua medic reef salt som jag inte vet så mycket om(vet inte så mycket om det andra heller förutom att jag blev tipsad om att det var bra)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att veta att det inte är något fel med utrustningen - kan du ta lite bilder på ditt akvarium - framförallt över sumpen (det avskilda utrymmet bak i karet). Det är lätt att saker och ting blir fel monterade. Sumpen kan du gärna ta ovanifrån. Med bra ljuse så det syns hur skummaren och returpumpen är monterade. Rätt montering framgår av den här länken. Tryck på bilden och bläddra dig fram.

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skriver lite här med för att man gärna vill hjälpa.

 

Jag har stor erfarenhet av att missköta och vara dålig på att ta hand om koraller(haha, vilken lyckad akvarist jag är...), så jag har lite saker att skriva :-)

 

Var inte orolig nu för magnesium, kalcium, kH och de flesta av de ämnena. Givetvis är det viktigt att ha bra värden på de i längden, men även om de är dåliga så gör inte det att dina fiskar eller koraller dör akut av det. Fiskarna bryr sig inte alls, korallerna börjar först trivas sämre för att sedan tyna bort när de förbrukat ämnena till den nivån att de inte räcker till. Men det tar lång tid! Det tar flera månader, ibland år innan de dör. Med det är inte sagt såklart att du ska strunta i det, men de är inget problem som du behöver åtgärda akut, du bör inte ens bry dig så mycket om de i början. Speciellt då akvariet verkar bråka med dig iaf.

 

Cyanon är besvärlig, men mest ful för det mesta. Så länge den inte växer över och kväver dina koraller så är den inte farlig. Cyanon ger sig själv med tiden om man sköter akvariet samt sitter och varsamt förbättrar på de svaga punkterna man hittar i akvariet. Den är jättetråkig, men det är inte heller något akut problem.

 

Det är nog sjukt svårt att sålla bland alla tips du får, jag är kass på sådant. Jag är dessutom extremt misstänksam mot allt som skrivs till mig och jag har därför svårt att följa tips jag själv blir erbjuden när det krånglar för mig. I slutändan är det bäst att försöka välja någon att lita på och sedan lyssna på den. Jag lyssnar inte på och gör inte som Lasse, för han gör inte som jag vill, men jag kan nog rekommendera den som vill ha ett fint välmående akvarium att lyssna på han :-)

 

Jag håller för övrigt med honom, posta lite bilder! De berättar mycket som kan vara svårt att få fram i ord.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jeanette ,  du miss förstod mig , det jag menar är det är nitriten  du ska bry dig om inget annat , det är det enda som är farligt ,

cyano kan vara farligt om du är hemmst allergisk

,fördelen med allt salt i dag är så bra att du kan blanda och byta till nytt vatten utan risk och rädda karet , att flytta ett kar brukar inte orsaka några större problem ,

det brukar bli lite mer alger i början bara , och cyano finns i alla kar och det dyker upp när man vill hjälpa naturens gång ,

om dina fiskar står och kippar efter luft så kan du byta allt vatten utan risk , då är det någon form av förgiftning   då kan du byta allt vatten utan risk , 

 

Du gör inget fel , du oroar dig i onödan , om du byter tex 20l vatten i veckan  då kan det inte bli fel , ta dig tiden och titta på karet istället 

du behöver inte bli gråhårig och undra vad jag gör fel , du gör inte fel ,om du suger upp cyanon när du byter vatten så ger det med sig till slut ,

panik och saltvatten är ingen bra kombination ,det är då gör man mer skada än nytta

om du har en saltmätare som funkar och ingen nitrit så har du inga problem , 

Mvh stefan

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bara klargöra en sak. Det ser ut som jag och Stefan har olika ståndpunkter när det gäller faran med hög nitrit. I själva verket har vi inte det. Skillnaden består i att jag understryker att nitrit I SIG inte är farligt i saltvatten. Detta beror på att det höga kloridinnehållet i saltvatten effektivt förhindrar upptag av nitrit via gälarna. Däremot kan nitrit vara ett tecken på att du kan ha höga ammoniumvärden och därmed finns faran för en hög ammoniakkoncentration. Och det är inte bra. Ner med nitritnivån (om du har någon). Varför inte mäta ammonium då - jo de flesta av ammoniumtesterna är opålitliga - egentligen är det bara Seachem ammoniak alert som är pålitlig - den ger också den farliga komponenten av komplexet ammonium/ammoniak.

 

Vill understryka att du gör inget fel (mer än att vara lite för het på gröten) - ta det lugnt och sansat bara.

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag ju beställt salifert ammonium test så hur får jag ner nitrit halten mer än att byta vatten? och hur får jag bort ammonium om det nu finns?, och när jag blandade salt igår använde jag det sista av mitt red sea salt som jag tyckte var bra då det hade bra normala värden som inte det andra saltet jag fick har, men det tog slut innan jag fick upp halten till 1.025, just nu är det 1.020, måste jag kasta bort detta vatten och göra nytt med det andra saltet eller kan jag ta lite från det andra saltet och blanda eller får man inte ta och blanda två olika salter i vattnet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blanda salt går bra. De båda salterna är likvärdiga

 

Nitrithalten går ner när karet mognat av sig själv och den bakteriella nitrifikationscykeln fungerar. Innan dess så drar du ner på matningen. Ja stoppa den helt några dagar. Fisken överlever. Jag brukar stoppa matning helt vid nitrit. Matning innebär att fisken producerar mer ammonium som sedan bara delvis förvandlas och nitritnivån byggs upp. Googla nitrfikation!

 

 

Tycker inte du skall köpa en ammoniumtest - den kan ge mer skada än nytta. De brukar visa fel. Har du mätt nitrit och vad visade den?

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vid start av nya akvarium brukar jag bara ge 2-3 STYCKEN vuxna, frysta artemia per fisk och bara ha någon eller några fiskar. Första veckan dessa få artemia var tredje dag, andra veckan samma mängd var annan dag och tredje veckan samma LILLA mängd varje dag. sedan brukar det vara klart

 

MVH Lasse

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att ha nytta av ett vanligt ammoniumtest så behöver du ett pålitligt pH värde och en omräkningstabell. Ammonium är ogiftigt men korresponderande gas - ammoniak - är giftigt. Förhållandet mellan ammonium och ammoniak är pH beroende . Ju högre pH desto mer ammoniak. Vid pH 7 är ett ammoniuminnehåll på 100 ppm ofarligt men vid pH 8,3 kan 1 ppm ammonium vara farligt. detta gäller inte Seachems Ammonia alert som bara mäter ammoniak - den visar bara den farliga delen. De flesta vanliga ammoniumtester är dessutom ganska opålitliga - brukar vis 0,25 ppm oavsett :) .

 

MVH Lasse

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du ingen nitrit så har du normalt ingen ammonium - då är omvandlingsteget ammonium -> nitrit -> nitrat igång. Läser du nitrit så är det ett stopp i processen men du kan ha ammonium. Det här är oftast aktuellt de första tre veckorna - sedan kan du skippa även nitritmätningen. Har den visat 0 (eller väldigt nära) så är det normal fixat - undantaget ordentlig övermatning.

 

Jag själv mäter ingenting vid starten - håller bara fast vid min metod - då vet jag att inget händer. Efter en månad när det är dags att få in värdena där jag vill ha dem så mäter jag Ca och alkalinitet regelbundet. Även fosfat och nitrat idag. Har jag svårt med att hålla uppe Ca så mäter jag även magnesium - men det är sällan.

 

MVH Lasse

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

41 minuter sedan, Jeanette Johansson sa:

Nu har jag i alla fall fått lite välbehövlig hjälp av Ouscazz(tack snälla) så jag får se om det blir bättre. 

Välkommen till det vänliga och hjälpsamma forumet - som dessutom besitter en del baskunskap.

 

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
  • Gilla 4
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är det som är grejen med SG, vi hjälps åt allihop. Och det finns alltid någon som har tid och engagemang att hjälpa en frustrerad nybörjare, och även mer erfarna saltisar. Vi stöter ju alla på problem då och då.

Jag förstår att du har märkt detta, och uppskattar det. Och det är glädjen hos den som har blivit hjälpt som driver alla hjälpsamma människor framåt.



Skickat från en iPhone med Tapatalk

  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jeanette ta det lugnt som alla säger och lyssna på dom gamla "gubbarna" dom kan mycket och gör allt för att hjälpa dig när dom hinner, i bland får du vänta på ett svar men var inte orolig för det, det kommer när dom är online.

Dom har hjälpt mig mycket de gamla "gubbarna" när jag började och även när allt i mitt kar dog, dom har även räddat mitt liv en gång :)

Jag förstår hur förtvivlad man kan vara då inget fungerar, men som sagt ta det lugnt och ge det tid det går inte skynda fram.

Ett stort lycka till nu och så är jag övertygad om att du snart får njuta av ett kar som är på väg åt rätt håll.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cyanon finns alltid där egentligen, det går inte bli av med ur den bemärkelsen. Men den drar sig tillbaka så att den inte syns längre och andra organismer växer i akvariet istället.

 

Den kommer fram när det finns en obalans i akvariet kan man säga, men exakt vad obalansen kommer ifrån är ofta svårt att säga. Men god skötsel och stabilt akvarium leder ofta till att den drar sig tillbaka helt :-)

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den cyano som du ser som mattor i akvariet är egentligen flera olika arter men som i princip är en tråd indelad i olika celler. Vissa är spiralvridna - det går då under beteckningen spirulina. En betckning du nog känner till. Dessa trådar finns normalt i ditt akvarium. Vid vissa tillfällen kan dock dessa trådar slå sig samman och med hjälp av ett geléliknande ämne bilda mattor. det är då vi upplever problem med dem. Har de väl bildat mattor är de väldigt konkurrenskraftiga gentemot andra alger. Störningen av mattorna är därför en nödvändig del av bekämpandet. Att ha bra balansen på sina näringsämnen är oftast också en fördel. inte nolla något av dem, framförallt inte nitraten.

 

MVH Lasse

 

MVH

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...