Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Hella42

hur mycket cirkulation behövs?

10 inlägg i detta ämne

Hej

Har ett akvarium trigon 350 med  3 st streamer  tunze 2 st 6025 och en jabow 8 med styrning :)  100 procent felstavat.. hur mycket flöde behövs? tycker det blåser bra..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man brukar säga akvariets volym 50ggr/timman

så tex ett kar på 600 l: 30000l/t

 

stor flexibilitet såklart. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror på vad du har för koraller. Och hur mycket av dem. Egentligen skall man titta på flödet vid respektive korall för det är ju de som behöver flödet.

Matar man med lite cyclops t.ex så ser man hur fort de flyter förbi korallerna. Ett kar med bara skivanemoner och knappar kan gå bra med ett flöde runt 1 cm/sekund.

Storpolypiga stenkoraller brukar vilja ha mer - kanske i storleksordningen 5 cm/ sekund.

En del småpolypiga koraller vill ha flöde i storleksordningen 20 cm/ sekund och kanske ännu mer. I naturen kan det vara mer än så. Tidvattenströmmar på upp till 3 knop (5,5 m/sekund) är inte ovanligt. Och där växer det koraller. Men ärligt talat: Nere mellan korallerna är flödet betydligt mindre.

Ett kar som är överväxt med stenkoraller behöver minst 3 gånger så mycket pumpar som ett nystartat kar med bara lite fraggar för att åstadkomma samma flöde.

Jag skulle säga att för att starta ett kar med lite mjukisar och skivanemoner räcker det med pumpar på 20 x volymen men man måste räkna med att öka på pumpmängden när korallerna växer. Och när man sätter i nya koraller kollar man så att flödet på den platsen stämmer. Det är ju korallerna som behöver flödet för att må bra.

 

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Mycket bra inlägg av Stig. Min rekommendation var mest för att ha lite marginal uppåt, man kör ju inte pumparna på max. Stig har ju helt rätt i att flödesbehovet ökar med tiden. Det är ju jobbigt att behöva köpa nya pumpar , därför är det bättre att ta i lite i överkant och har reglerbara pumpar.

En viktig sak.!:  Även om Sps  vill ha mkt flöde så är de känslig för hög flödeshastighet dvs säga direktblås. Det kan döda en sps. Vi ska flytta mycket vatten per tidsenhet men det skall inte gå för fort det vill säga vi vill ha breda flödesmunstycken  med så låg flödeshastighet som möjligt på vattnet  men ändå med bibehållen cirkulationsvolym. Därför är jag inte helt överens med regeln  centimeter/tidsenhet då ju den bara talar om just hastigheten  men säger inget nödvändigtvis om totalflödet. Flödesfunktion är att flytta runt mat samt transportera bort koldioxid/syre och avskrädesprodukter. För det behövs ingen hög hastighet men en hög omsättning av vattenmassan runt korallens skikt. Var försiktig med direktblås, rikta pumparna indirekt och se till att ha ett brett munstycke på streamers-pumparna, överdimensionera och stryp hellre pumparna i början.

 

 

Redigerad av jonasroman

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Cyclops går så fort i direktblåset från pumparna att man inte ser dem.

I mitt kar begriper inte korallerna vad jag har för pumpar och de har inte en aning om hur fort vattnet flyter en dm bort. Men de känner hur fort vattnet går förbi deras grenar, hur starkt ljuset är just på dem och vattenkvalite´n.

Fördelen med cm per sekund är att i samma akvarium har man platser med olika flödeshastigheter likaväl som olika starkt ljus. Och man kan ha koraller i mycket lågt flöde i samma kar som andra i mycket starkt flöde. Och det är lätt att kolla hur mycket flöde just en speciell korall får. 

Smala flöden kan vara bra för att åstadkomma vettigt flöde långt från pumpen och en del fiskar utnyttjar det ibland för att få motion. 

Men aldrig direkt på en korall.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, stigigemla sa:

 

En del småpolypiga koraller vill ha flöde i storleksordningen 20 cm/ sekund och kanske ännu mer. I naturen kan det vara mer än så. Tidvattenströmmar på upp till 3 knop (5,5 m/sekund) är inte ovanligt.

 

En liten rättelse. Riktigt så fort åker man inte på sjön :)

3 knop motsvarar 1,54 m/s

 

1 knop = 1852 m/h

3 knop = 3 * 1852 / 3600 = 1,54 m/s

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Märkligt. Jag borde varit vaken den tiden på dygnet. Tack Jonas för korrigeringen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att maximera effekten av de dyra pumpar man köpt så är det viktigt att se om man kan få till en stående våg med hjälp av pulser. Jag har bara ca 16 000 i timmen från mina vågmaskiner (streamers) men de är synkade och ställda på så sätt att det blir en stående våg. På så sätt blir vattenrörelsen inte bara horisontal utan även vertikal. ta en titt på mina små videosnuttar i min tråd - min vattenrörelse är mångt större än två pumpar på 8 000 l/h i varje hörn skulle ge annars. Tack vare WiFi kontrollerna kan jag ocks göra ett schema som sätter pumparna lite mer direktblåsande under visa tidpunkter.

 

MVH Lasse

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Se här

 

 

 

MVH Lasse

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2017-04-24 at 14:54, Lasse sa:

Se här

 

 

Tack! det gav mig en bra  indikation :)

 

MVH Lasse

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu