Gå till innehåll

1200 liter kar


martin84

Rekommenderade inlägg

Några kommentarer kan jag nog skaka fram på en för övrigt välfungerande plan.

Flödet genom utjämningsröret blir ju väldigt lågt och då kommer det så småningom bildas luft högst upp. Det kan bli ett problem efter ett tag och häverten bryts. Då kommer nivågivaren bryta pumpen ofta och akvaristen förstår vad som hänt och kopplar på pumpen på utjämningsröret och blåser bort vattnet. Kan nog vara lämpligt att ha transparent PVC i toppen för att kunna inspektera.

 

Om det känns som ett problem kan man dra röret under dörren enligt tidigare förslag och på det viset även få en automatisk påfyllning av röret vid uppstart. Nackdelarna med en lågpunkt har vi redan diskuterat, så man får ju fundera vad man tycker är värst...

 

201705180828_0001.thumb.jpg.60471333b0425aaad915959a0b459d41.jpg

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@SlantenOm man gör utjämningsröret lite smalare - 16 mm exempelvis - då blir det lite mer aktion i det :) Men din ide att låta utjämningsröret gå i golvet och pumprören i taket kanske är något här eftersom det var trång i tröskeln- Då skulle han kunna ha 32 eller 40 mm i taket och ett sexton mm under tröskeln. Men det behöver fyllas vid start om man inte borrar botten i de båda facken - vilket givetvis kan göras - Om man gör så - vad kan gå fel :)

 

MVH Lasse

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Lasse Jag tror inte det räcker med 16 mm, det är fortfarande för lågt flöde och vägen ner från vinden är alldeles för lång för att blåsa bort luften.

Helst ska man borra i sumpen respektive akvariet för att slippa högpunkt och därigenom risk för luftficka. Men om man drar ledningen utefter golvet utan att borra kan man ha ett t-stycke i högpunkten med en ventil. När det bildats en luftficka öppnar man ventilen och suger ut luften. Lätt som en plätt! Fast det bör nog vara åtminstone 20 mm rör och byggt så att det går att tvätta ur det med tanke på beväxning.

Nu tror jag vi löst det för trådskaparen :) 

Ändrat av Slanten
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket för all hjälp, nu skall jag bara välja hur jag skall göra. 

 

Har mätt lite och jag kan få plats med 2*32 rör under dörren om jag sågar upp parketten och gör en ny tröskel. Sen drar jag returen i taket.

 

 

vilket alternativ skulle ni valt?

 

@Lasse

@Slanten

 

 

Martin

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du drar två 32 rör för avloppet (ett som hävert och ett som reserv/säkring) så bör du ha sumpen på lägre nivå (få lämplig hävert). Jag har en nivåskillnad på ca 70 cm och då klarar min 32 hävert ca 3000 liter i timmen - kan nog få den klara upp mot 3500 - 4000 l/h. Detta begränsar din returpump. Du har två tusen liter i ditt visningskar så om du tycker det räcker med en cirkulation på ca 3000 l/h mellan visningskar och sump så är ditt förslag ovan bra.

 

Med den lösning som jag och Slanten vaskade fram (två pumpar som pumpar i taket + utjämningsrör i genom tröskeln) kan du istället få vilken genomströmning som helst till priset av två pumpar och behov av lite säkerhet i form av Nivåvakter. Vår lösning är vad jag vet dessutom oprövad - endast en idé om hur det skulle kunna lösas.

 

Ett delikat problem :) 

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej , tveklöst rör på golvet , det kommer att fungera i långa loppet , ska du ha ett utjämnings rör  måste du kolla att du får ur luften i röret minst ett par gånger i veckan , vilket betyder att du aldrig kommer bli akvarie ledig ,

ställ en sump på golvet i garaget , och  vill du ha en sump med bättre arbetshöjd , pumpa upp vattnet i från sumpen på golvet till nästa sump, 

se bara till att allt vatten får plats i golv sumpen vid ström avbrott ,

mvh stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du går på varianten med alla rör i golvnivå får du än lägre flöde i hävertröret än det som Lasse har i sitt kar. Det beror på att du ska ha så långt rör.

Saxar nedanstående ur en tidigare post i denna tråd:

 

Indata enligt följande:

Fallhöjd: 1 m (Drog bort en halvmeter. Det är höjden mellan vattenytan i akvariet och sumpen som gäller)

25 m rör (32mm)

14 Böjar

1 Ventil (Fullt öppen)

4 Unioner

 

När den agerar som hävert är det maximala flödet vid rent rör 1900 l/h

Om vi tar vinklar istället blir maximalt flöde 1700 l/h

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...
On 2017-08-31 at 23:07, Slanten sa:

Berätta nu hur du gjort :)

Har dragit Pem slang, 2*32 mm till sumpen längs med golvet och 32mm retur mellanbjälklaget. Blev lite ändringar så nu är det ca 1m fall, 23 m slang, 2 st 90 graders vinklar och en 90 graders böj. Vad tror du flödet kan bli i det är ju rätt många vinklar bortplockade? 

 

Skall limma lite genomförningar idag, med lite tur kan jag kanske provköra imorn :)

 

Martin 

Ändrat av martin84
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bara en fråga - har du PEM kopplingar kopplade direkt till hårda PVC rör? I så fall - se om det finns en speciell inläggningsbricka (typ som till skärkoppling) till dina PEM kopplingar som går till hårda PVC rör. Jag har råkat ut för att PEM kopplingar (ordentligt åtdragna) släppt från PVC rör vid tryck (IOFS vattenledningstryck men ändå).

 

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett tips från en som har sumpen en bit från karet, se till att du enkelt kan stänga av returpumpen från båda karen för att inte behöva springa genom halva huset vid plötsliga behov. Plus att det per telefon kan vara enklare att guida någon annan till en liten brytare bredvid karet kontra ett rum med kar och teknik.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
  • 1 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...