Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

taspan78

Doseringspumpa

6 inlägg i detta ämne

Vilken doseringspumpa skulle ni rekommendera !?

Finns någon speciell pumpa som är

Värd att köpa tycker ni?

 

Tack på förhand

 

Tas

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag har en GHL och den har funkat i nu 8 år. fått göra rent pumparna en gång. aldrig något strul. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Jag har testat en del o skulle vilja avråda från (enligt min erfarenhet):

Grotech sp 3000 eller vad den nu heter: Jag hade tre x, samtliga flippade ur i programmet, tre vänner köpte likadana, samtliga dessa samma fel. Dessutom väldigt högt pris o ganska simpel byggkvalitet..

 

Milwaukee: Billig men också kvalité därefter. Plastig högt ljud samt levererar inte det som påstås i flöde. 

 

Aqua medic 3000: Rena skämtet. Min höll i 30 sekunder. Såklart hade jag otur men extremt låg byggkvalitet. Den skulle jag inte vilja ha gratis ens. 

 

Däremot har jag mkt positiva erfarenheter av IKS vario blue II. Har 2 st, tysta, ganska bra pris (2000kr) och extremt driftsäkra. 

 

 

Det är märkligt att det skall vara så svårt att bygga en bra sådan. Det finns hur mkt som helst att välja på om man tittar utanför akvarieföretagen, eftersom slangpump för kontinuerligt bruk inte i första hand är en uppfinning av akvarieindustrin utan finns i oerhört många applikationer i den vanliga industrin. Där har ju IKS ett försprång för dom tillverkar ju inte bara till akvaristiken.

 

OBS nu pratar jag om slangpumpar för kontinuerligt bruk.

 

Skall du bara ha en slangpump som doserar ngt, dvs ej för kontinuerligt bruk, då finns det ännu mer att välja på och betydligt mindre känsligt för svajig kvalite då kraven på en sådan pump är så mkt lägre. Där använder man sig nog av befintliga halvfabrikat( o där finns av olika kvalitet förstås), dvs köper en slangpump med motor från stora leverantörer o sätter in detta i ett eget skal med egen programvara, och i förekommande fall drivkort. Så motorerna o själva pumphuvudet kommer ofta från samma eller liknande underleverantörer, dvs det råder nog ingen större kvalitetsskillnad där mellan de olika akvariefabrikörerna. Där är AM prisvärt och ATI tex. Sen kan en del lyxa till det lite med stegmotorer istället men det är ju mer för vilket ändamål man skall ha pumpen. Skall det doseras små mängder, möjlighet att styra pumpen lite mer än bara med tid osv, så är ju stegmotor att föredra men ngt dyrare. Dock inte jättedyrt...en lös stegmotor kostar för dig o mig som privatkund runt 100kr. Pumphuvud kan variera mer, där finns en del utvecklingskostnad, där man ser prisspann mellan 30kr-1200kr....sen är det viktigaste av allt nästan för noggrannheten, vilken slang man har i slangpumpen. slangens förmåga att återta samma form blir ett mått på precisionen. Ingen slang behåller samma form i evighet såklart så alla slangpumpar måste kalibreras om när du byter slang samt mellan varven med samma slang, om vi pratar om önskad noggrannhet högre än 20%...för ja, så stort fel kan det bli med en dålig slangppump som dessutom ej är kalibrerad. 

Jag skulle avråda från silikonslangar i pumpen om möjligheten finns att välja annat. En annan variant, tex norprene, pharmed etc har en livslängd på kanske 3000 timmar, medans silikon högst 200 timmar.  Så får kontinuerligt bruk är silikon inte lämpligt.

 

Sen är transportslangen viktig, det som förbinder pumpen. Där får inte slangen va för tunn, då dras den ihop av undertrycket. Minst en väggtjocklek på 1 mm krävs. Tänk också på at silikon slipper igenom gas mkt mk lätt, så en sådan slang som står ett tag får bubblor i sig. Spelar ingen roll vid tex balling men om du skall ha den till att dosera spårelement där du kanske vill ha en noggrannhet på i alla fall ngr ml, kan det bli ett stort fel. Då är pvc-slang bättre. 

 

 

 

 

Redigerad av jonasroman
1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Beror på vad du menar med doserpump.

 

Kontinuerlig doserpump, peristaltic pump: IKS, Deltec PP-pumpar,

 

Doserpump med styrning/balling: GHL Doser 2/2.1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej till alla och tack för er svar!
Jag ska börja med att tillägga KH/Ca/Mg i mitt kar och ska köpa en doserpump därför tänkte
jag fråga innan jag ska till affären :)Sent from my iPhone using Tapatalk

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då rekommenderar jag GHL doser 2 eller 2.1

Den har eget wifi så du kommer åt den när du är på semester och den är väldigt pålitlig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu