Gå till innehåll
Johan254

Första akvariet

Recommended Posts

O det ska innehålla saltvatten. Förmodligen så satsar jag lite på fel grejjer, men har ändå lite lust o försöka få till detta.

Har väl egentligen börjat med att man samlat på sig lite koraller när man varit ute o rest.

Har exempelvis en flaska med svart sand från Thailand. Är detta nått jag kan sätta i akvariet?

 

Jag hade som det är nu tänkt mig ett 60x60x60 akvarie. Mer än så vet jag inte. Läser o läser o blir väl lite klokare med tiden.

Nått jag tänkt börja med är vattnet.

Det ska ju renas, värmas osv, och vad jag förstås så är det en behållare under akvariet som ska hand om detta.

Då kommer man till hur vattnet tar sig från akvariet till lådan under.

Borra i akvariet är det snyggaste sättet att lösa detta?

Frågan är då hur jag ska borra. 2 st hål på ena bakkanten, ett hål lite längre upp än det andra för säkerhet? Detta blir då vattnetförsel ner i lådan under.

Returen i ett annat hål på andra sidan?

Sen när vattnet är på väg ner under akvariet så ska det passera en skummare, är detta det första steget? eller plockar skummaren vatten ifrån lådan?

 

Så om nån kunde rita ett enkelt diagram i Paint eller liknande på hur vattnet ska gå från akvariet till akvariet så vore det tacksamt.

 

Det finns ju hur mycket olika modeller av allt. Så det lär ta ett tag innan jag är i hamn med detta. Tänkte exempelvis inte ha fisk i, utan bara djur på botten.

Men så hörde jag att fisken hjälper till i Ekosystemet som blir..

Kanske fel forum detta, borde finnas ett innan nybörjare :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej o välkommen in i saltsvängen. 

Hur sumpen som lådan heter under akvariet är uppbygd finns det nog lika många lösningar som det finns  saltvattensakvarister (eller va vi kallas.) 

Är själv ny så inte så bra på att förklara.

Bästa är ju om du känner någon som du kan åka o kolla lite på.

Menar kommer en artikel som jag tycker är väldigt bra

Och där finns en pdf så du får lite mera att läsa ;)

Mvh schilla 

Redigerad av Schilla
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej och välkommen! Kul med första akvarium, mitt första var saltvatten det med :-) I början finns det hur mycket som helst att lyssna på, sålla och försöka klura ut.

 

Om du klarar av det så är det enklaste att hitta någon som har ett kul akvarie åt det hållet du önska. Sedan följa vad de gjorde och då kan du även fråga de om tips och hjälp :-)

 

Men lite tankar här från mig, det är döda korallskelett du samlat på dig va? Jag är lite neutral till om jag skulle rekommendera att ha de i akvariet, de brukar släppa en del näringsämnen ifrån sig och bli ganska algiga som resultat. Vill du ha de iaf så stoppa i de i en hink med färskvatten nu direkt så hinner de släppa ifrån sig en del ämnen där istället för i det slutgiltiga akvariet. Sanden kan du göra samma sak med :-) Samma princip.

 

Du behöver inte ha en sump till akvariet, du behöver heller inte ha en skummare. De underlättar, men det är svårt att veta vad man vill ha första gången. Starta akvariet utan sump är mitt tips och kör ett tag så listar du ut vad du saknar och vill ha. Vill du mest ha smådjur så blir belastningen mycket mindre iaf.

 

Som filtrering behövs filtreringsbakterier som omvandlar nitrit och ammonium som är giftiga till nitrat som är mindre giftigt. Sedan så hanterar du nitratet genom att byta vatten regelbundet så minskar det. Bakterierna lever i hela akvariet, på väggarna, stenarna, sanden. Så du måste inte ha ett filter egentligen. Men har man för mycket djur så behöver man mer bakterier, då behövs någon effektivare filtrering. Men mitt tips är att köp lite levande sten istället och inred med. Det är kul och stenen har stor yta för bakterierna att leva på. Detta kompletterar du med bra flöde i akvariet som syresätter vattnet för både djuren och bakterierna.

 

Så flöde är den andra och nästan viktigaste punkten. Du behöver bra flöde, det behöver dock inte betyda superstarkt flöde. När det gäller att sätta fart på vatten är det som alltid viktigare med teknik, teori och utförande än råstyrka. Något som är lätt att blanda ihop här :-) Om du sätter en pump på botten av akvariet och riktar den så att den blåser rakt upp mot ytan så börjar hela din vattenvolym att röra sig från ytan för vattnet syresätts och det syrerika vattnet transporteras ner till botten och du har en sluten krets. Det svåra blir att göra en sådan lösning snygg, om du inte gillar titta på pumpar och sladdar! Många rekommenderar 10-30 gånger karets volym i cirkulation. Men det behöver du inte ha, många som sätter i pumpar i akvariet är bra på att sätta fart på vattnet i den översta delen av akvariet, men sådär på att få vattnet i botten att röra sig. Där det behövs mest då stenen och bakterierna bor där, samt att stenarna och inredningen blockerar flödet. Då är det lätt att försöka kompensera det genom att ösa på råstyrka tills det fungerar, dessutom är ju pumpar kul! :-) En del koraller gillar dock ganska grovt flöde mot sig, det får man anpassa efter invånarna.

 

Den sista viktiga delen är ljus, vill du inte ha något som behöver ljus för att växa kan du strunta i det. Bara ha något som gör att du kan se in i akvariet. Annars behöver du ha en bra ljuskälla. Viktiga är att anpassa den efter vad du vill ha, ljus är kul och bra! Men tänk ljus som en energikälla för akvariet. Det som lyser i akvariet måste användas på något sätt. Sätter du inte i något som tar upp ljuset och växer så kommer något annat börja växa själv, mest troligtvis alger. Sällan sådana man själv vill ha. Så det smarta är att skaffa en ljuskälla anpassad efter det du vill ha styrkemässigt. Så köp något billigt men trevligt i början, så köper du en bättre lampa senare när du vet vad du behöver. Metall Halogen lampor brukar vara billiga idag, om du kan hitta en sådan på 150w så vore det nog en bra start för det akvariet!

 

Kortfattat: Viktigast är flöde, filtrering och ljus. Köp något billigt begagnat men vettigt i början så byter du upp dig sedan. Tro mig, det blir billigare :-) Lägg pengarna på det, lite levande sten och tvätta din sand ordentligt så har du ett bra nybörjarakvarium!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

PDF filen va bra, ska börja med denna. Känner ju det att jag vill göra rätt ifrån början. Så man slipper göra om.. Ljus, bra grejjer direkt. Vattenflöde rätt ifrån början osv..

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har gått o funderat på det där med flöde ett par dagar, och 10 ggr storleken på akvariet är ett nyckeltal. så om jag har ett 200 liters så ska det vara 2000l/h..

men fan, 2 kubik vatten är fan så mycket vatten.. hinner det ens hända nått i sumpen? eller har jag fattat fel här?

Sätter jag kökskranen på det högsta så händer det inte så mycket där...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När man pratar om flödet menar man oftast inne i akvariet och det sköts av streamer-pumparna. Tex en sån här: Länk

Jag håller inte riktigt med PDF:en att flödet genom sumpen ska vara 10 ggr storleken på akvariet. Det som bör bestämma flödet är istället kapaciteten på skummaren. Om man har mer flöde pumpar man upp smutsigt vatten till akvariet igen. För lite flöde gör att skummaren inte går på "full effekt".

Och jag håller med 2000 liter/timme låter väldigt mycket, men om du sett vilka krafter en våg ute i havet slår mot klipporna är det helt plötsligt rätt lite i jämförelse. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du 200 liters akvarium så kommer 2000l/h känns väldigt stillsamt när det ligger lite sten i karet, kommer det från 1 ensam pump så kommer en tredjedel av karet vara mer eller mindre dött, med stor sannolikhet :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sitter och tittar på skummare.. är det märken man ska undvika. Dom är ganska dyra, tänker mig nån modell i 2000 kr klassen.

Skummaren ställs ner i sumpen? Eller finns det modeller som står bredvid?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inga kommentarer på olika fabrikat men själv har jag en billig kina-modell från bubble magus, den är suverän och knäpptyst. Skaffa gärna en som är specad för dubbla volymen eller mer då det oftast är ganska överdrivna siffror från tillverkaren.

Vanligast är att den står i vatten i sumpen, sen finns det påhängs också som hänger på kanten istället, främst för när man inte har sump.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du kan ha en sump i akvariet, att du delar av med en glasskiva så mycket som behöver för att få plats med skummare o dylikt. Då kan du göra ett fack för skummare o returen mm.

Så har jag kört i 10 år nu o vill inte byta till något annat. skönt att ha stå höjd när man ska fixa med något i sumpen.

 

Skummare jag har tunze 9004 idag, efter att ha kommit på hur man gör när den sätter igen sig i luft slangen, Så är jag nöjd med hur den skummar. Dock tycker jag att den är för plastig för att vara ett stort märke lite smäckigt fast den är ju billig som en kina modell. Bubble magus känns mer rejäl hade jag innan i 6 år utan problem då gick pumpen åt skogen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var och köpte grejjer på ikea idag, dom där plastbackarna dom säljer e på 45 liter, 2 st sådana borde funka som sump. ska försöka få till så att det rinner från första ner i den andra. Borde funka. Skummare ligger normalt på runt 50 cm höga? eller finns det som är lägre?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Johan254 sa:

Var och köpte grejjer på ikea idag, dom där plastbackarna dom säljer e på 45 liter, 2 st sådana borde funka som sump. ska försöka få till så att det rinner från första ner i den andra. Borde funka. Skummare ligger normalt på runt 50 cm höga? eller finns det som är lägre?

 

Ska du dela upp dessa backar i olika kammare, så att skummaren får en jämn nivå hela tiden? 

 

Det finns de som är lägre och de som är högre, har med storleken och kapaciteten på skummaren att göra. De skummare som är avsedda för ca 500l brukar vara runt 50-60cm höga. Skummare som är anpassade för många tusen liter vatten är flera meter höga.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, kaptenen sa:

 

Ska du dela upp dessa backar i olika kammare, så att skummaren får en jämn nivå hela tiden? 

 

Det finns de som är lägre och de som är högre, har med storleken och kapaciteten på skummaren att göra. De skummare som är avsedda för ca 500l brukar vara runt 50-60cm höga. Skummare som är anpassade för många tusen liter vatten är flera meter höga.

 

Vet faktist inte riktigt ännu.. men tycker väl att det är bra att redan från början skapa lite ordentligt med plats. om nu jag löser detta, höjden på dom där skummarna ställer till det lite..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
20 timmar sedan, Johan254 sa:

 

Vet faktist inte riktigt ännu.. men tycker väl att det är bra att redan från början skapa lite ordentligt med plats. om nu jag löser detta, höjden på dom där skummarna ställer till det lite..

 

Enklast för dig skulle ju vara att ha en sump som är ett akvarium, där du gör en kammare som är anpassad efter höjden som skummaren "arbetar" i. Den skummaren jag har fungerar t.ex mellan 15 och 25cm vattennivå, men det finns de som är mycket snävare med bara 3cm som marginal i funktionalitet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
sitter och tittar på cirklationspumpar. https://www.amazon.com/dp/B0036S4YZ0/ref=pd_luc_rh_sim_03_04_t_img_lh?_encoding=UTF8&psc=1
 
är det där en ok modell, den finns i 3 storlekar, vilken är optimal för mitt 200 liters kar?

Vore jag dig skulle jag skippa den...inte pga själva pumpen (har en liten sån i mitt refugium och den tuffar och går) utan för att den sitter med sugkopp! Sugkoppar är skit, rent ut sagt!
Lägg lite extra pengar på en kvalitetspump (cirkulation är jätteviktigt, så du bör ha pålitliga pumpar) och en pump som sitter med magnet isf sugkopp.


Skickat från min Reeflink med Tapatalk

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är en 110 volts pump så den håller inte många sekunder. Och den är för klen. Jag har en i det 75 cm karet där jag blandar vatten.

Och det är ingen vidare fart i det karet trots att det inte är någon inredning.

Sugkoppen är kombinerad med magnet så den håller.

Redigerad av stigigemla

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skulle rekommendera att du tittar efter jebao rw-8 om du vill att priset ska styra, från fish-street.com t.ex. om du inte vill handla svenskt ;)

Ställbar från 30-100% och massa funktioner och möjliga våg-effekter, kan köpas med wifi kontroll om man vill ha det. Det gäller de flesta pumpar idag, finns såklart dyrare märken också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
49 minuter sedan, danne031 sa:

Skulle rekommendera att du tittar efter jebao rw-8 om du vill att priset ska styra, från fish-street.com t.ex. om du inte vill handla svenskt ;)

Ställbar från 30-100% och massa funktioner och möjliga våg-effekter, kan köpas med wifi kontroll om man vill ha det. Det gäller de flesta pumpar idag, finns såklart dyrare märken också.

 

jo, hittade en del jebao på aliexpress. ska kika vidare där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag hade aktat mig för Jebao RW. De har problem med att motorn ger upp. Kolla länken jag gav i mitt första inlägg istället.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

lite dyrare dom, men bara några hundralappar.. behöver 4 st i mitt kar. Och jag har en 5000 l/h redan. ska man köpa 3 st likadana då, eller ha nån som e lite starkare?

Dom kan ju göra en hel del saker dom där.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Liten undring angående sten. Har plockat sten lite varstans och undrar om man kan sätta i vilken sten som helst i akvariet.

Kan vara flinta sten o allt möjligt. Finns det sten man inte ska sätta i. Granit eller liknande? Som fäller ut saker man inte vill ha i akvariet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×