Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Pelle79

Tips och råd till en helt grön person inom salt

7 inlägg i detta ämne

Hej 

Jag är helt grön inom saltvatten akvarium men tänkte starta upp ett under nästa år.

Jag hade tänkt mig ett Juwel rio 240L. Har även sett att Juwel har skummare till deras kar, är detta nått att lägga pengar på? 

Vad är fördelen med att ha skummare under karet? Jag har sett på nätet att man kan har skummare i akvariet och under.

Mvh Pelle 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hejsan

välkommen till denna underbara hobby 

jag tycker du ska satsa på ett rsm 250 eller liknade som är färdig för salt då har du sump i skåpet och du får bort all teknik du slipper ha det i karet och det är lättare att underhålla där finns plats för reaktorer och vad man nu vill ha där

mvh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Välkommen! :)

Fördelen med att ha sump där man kan ha skummare och annan teknik är att man slipper se utrustningen i karet. Den är utbudet mycket större när det gäller tekniken, ska man ha det hängande på kanten av karet finns det inte alls lika mycket att välja på.

Juwels skummare har jag aldrig läst eller hört något som helst positivt om. Skulle också tipsa dig om ett annat kat, t.ex. Red Sea har ett par modeller och storlekar. Begagnat kan man göra riktigt bra klipp på kompletta system. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej och välkommen,
Jag har haft mitt Rio300 i snart två år och det funkar. Hade jag startat ett nytt idag hade jag nog gått på tidigare föreslagna (typ rsm 250). Juwels skummare lät mest och producerade en hel del microbubblor så den åkte ur ganska fort.
Att ha en sump gör att mycket av den teknik som används kan placeras i den och slippa ha brummande och porlande saker i akvariet. Jag har förvisso byggt en sump som precis passar i ena skåpet (Rio300 orginalmöbel), hade nog önskat ett något större men skåpets utformning hindrar det. Att ha ett vid sidan är inget allternativ för mig. Skulle dock kunna bygga ett eget där det passar. Sammanfattningsvis så visst funkar Rio men det blir massa trix, fix och en hel del work arounds för att få till det. Att köpa ett akvarium som är anpassat från början kommer att spara dig mycket tid och jobb och det kommer att se och låta betydligt bättre.

Mvh
Jonas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

vad är skillnaden mellan ett red sea max och ett red sea reefer kar? förutom att reefer är halva priset :klia:

 

 

Redigerad av Pelle79

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Red sea max, i folkmun RSM, har sumputrymme i bakkant av karet och kommer med tekniken som ska sitta där i.

 

Reefer kommer med en sump i skåpet under karet och ingen teknik alls. Om man inte väljer deluxe (tror jag det heter), då medföljer belysningen. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

tack för svaret. Man får nog åka till en handlare och pumpa honom på info.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu