Gå till innehåll

m0jjen brottas vidare med reefer 625 XXL


m0jjen

Rekommenderade inlägg

27 minuter sedan, irwin_fletch sa:

Okej! Skummar den dåligt med fullt luftflöde? Jag har aldrig strypt luften de skummare jag haft. 

 

Den fungerade riktigt bra med mycket såväl som lite luft anser jag. Är ju lite pill att ställa in nivån till respektive luftmängd dock :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jaha! Dags att uppdatera. Första månaden var skakig på fiskfronten. Fick oodinium och det dock fisk hejvilt. Förlorade ett gäng fina fiskar och totala dödsantalet blev 12 stycken. Resterande av de kvarvarande 5 fiskarna hade prickar på sig men har repat sig bra.

 

Förlorad fisk:

 

5 st Anthias squamipinnis

2 st Amphiprion ocellaris  (riktigt surt, mina första fiskar, haft i 4 år)

1 st Synchiropus splendidus

1 st Pygoplites diacanthus

1 st Acanthurus leucosternon

1 st Ecsenius midas

1 st Chelmon rostratus

 

Kvarvarande fisk:

 

Xanthurum zebrasoma

Nemateleotris decora

Oxycirrhites typus

Salarias fasciatus

Pseudocheilinus hexataenia

 

Tanken är att alla fiskar ska karantänas och sjukdommen ska få dö ut helt i displayen innan något introduceras igen. Väntas få hem fiskfälla, hang on back filter med mera under kommande veckan. Har redan nu en kopparbaserad medicin och ett koppartest som ska hjälpa mig med dosering!

 

För att citera Benjamin Franklin, "We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid." I klartext, jag ska alltid karantäna ny fisk.

 

Som tur är mår övriga systemet relativt bra. Alla värden är stabila och jag har inte förlorat några koraller i flytten. Alla mina SPS mår kalas och jag är tillsynes även AEFW fri som jag kämpade mot ett tag innan flytten. Ett tritontest är skickat, det mest intressanta där kommer vara fosfaten då jag inte litar på min hanna ULR. Svar på testet bör komma under nästa vecka :)

Ändrat av m0jjen
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Varit väldigt lugnt här en tid. Karet rullar på förvånansvärt bra efter all fiskdöd som skedde kort efter flytten. Jag fick mitt tritontest vilket såg bra ut. Fick två råd för att korrigera högt jod och lithium, båda var att byta vatten i 4 etapper.

 

Jag har bestämt mig för att byta salt till red sea blå hink. Har i under de senaste 3 åren använt aquaforest reef salt. Det som slår mig nu när de erbjuder batchtest i form av ICP resultat är att saltet har en hel del avvikelser. Min senaste hink innehöll enligt deras egna test 55.20 ug/l järn, 41.30 ug/l mangan och förhöjd zink. Kan inte påstå att det är särskilt önskvärt. I den övergången kommer jag också att bruka deras color och näringsprogram. Kommer att utvärdera det med ett ICP test när första hinken salt är slut genom ett ICP test hos triton.

 

I övrigt finns det lite annat att göra med karet. Har lite grön cyano på sina håll. Dock verkar den inte bli verken värre eller sämre. den håller sig främst i ytterkanten av karet på sanden och vissa fläckar på stenen. suger ut det på stenen vid vattenbyten men bryr mig inte speciellt mycket om den i övrigt då den verken skadar något eller blir värre som sagt. I fraggkaret finns ytters lite dino vilket dock oroar mig.

 

Mitt tidigare 425XL vart helt överkört av dino och jag vet som ett faktum att det var näringsrelaterat. I samband med den problematiken sökte jag råd här och fick då ett råd jag tänker följa upp redan nu, det är en komplett näringslösning från Sangokai. nutri-NP complete och sango nutri-P comPlex. Produkterna riktar sig mot saltvattensakvarium som lider av näringsbrist eller obalans och innehåller följande:

 

Nutri-Complete (NPK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nährstoffe: Kaliumchlorid, Ammoniumnitrat, Natriumnitrat, D-Glucosamin Hydrochlorid, D-Glucose-Monohdrat, L-Lysin Hydrochlorid, L-Glutaminsäure, 2-Aminosulfonsäure, Carbamid, Threonin, Natriumdihydrogenphosphat Dihydrat.  

 

Nutri-ComPlex (PBK): Aquadest, Methyl-4-Hydroxybenzoat. Nähr- und Wirkstoffe: Kaliumcarbonat, Kaliumsulfat, Borsäure, Kaliumbromid, Kaliumdihydrogenphosphat, Glycerol.

 

Ska bli spännande o se. Doserar i nuläget nitrat dagligen för att hålla mig från att totalt nolla den.

 

Har även gjort en del modifikationer på min filtration. Tanken var att jag skulle bruka ett refugium. Dock tog det inte lång stund innan jag fick dosera nitrat för att algen där inte skulle dö. Jag tog beslutet att jag inte skulle ha ett refugium för tillfället och ersatte det med en Clarisea SK-5000.

 

20180408_162100.jpg.9c4f6a371057522e9686398b4574a46a.jpg

 

Som synes på bilden tar den bort fruktansvärt mycket skit. På bilden har den varit i bruk i 4 dagar.

 

Bjuder på två bilder till då jag är för lat för att skrapa o snygga till för ett FTS

 

20180408_161826-01.jpeg.c113a1cf345995027230108b7abb680c.jpeg

 

20180408_161653-01.jpeg.327aa14647801f6978704c8de17f4a5f.jpeg

 

 

 

  • Gilla 7
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Är sjukt dålig på att uppdatera tråden känner jag. Gjort ytterligare förändringar i tekniken den senaste tiden, bytte ut båda gyre pumparna mot 2 st mp40qd, mest för att jag är jag och vill inte hålla på krångla med bärplockande av gyre vid rengöringen, lättare o bara plocka våtdelen på mp40 o sätta tillbaks :)

 

Fått tag i diffusers till mina radion lampor också! Riktigt nöjd med dem, något som man inte reflekterade över tidigare vad discoeffekten och att färgerna från dioderna inte mixade ordentligt. Blev otroligt tydligt när man väl satt upp första diffusern!

 

3.jpg.8b7502d258cbfd228b623136ad89f2ef.jpg

 

Har även gjort ett tritontest p.g.a tjuriga koraller. Främst 2 acros som bleknar fläckvis (inte parasiter!). Det kom tillbaka med värden långt över min förväntan måste jag säga.

 

doc1.jpg.667c73aca96cc29c82dd7ac2e01a25d3.jpg

doc2.jpg.23a4c89c63a7ce5d409918cd79aa5cb9.jpg

doc3.jpg.ad7919f72a8a6de70c209b98af2f4106.jpg

 

Min magkänsla säger att det är den låga fosfaten som spökar, detta trots dosering av fosfat sedan innan. Får helt enkelt öka på den lite och se om de vänder!

 

Den fisk som överlevde oodinium går nu i karantän sedan 2 veckor drygt. Planen är att låta dem går där fram till och med 11/7 då jag kommer påbörja tanktransfermetoden för att återintroducera fisken i huvudsystemet efter totalt 78 dagar. Oodinium dör snabbare än så men jag vill även försäkra mig om att jag inte har cryptocaryon irritans (vita prick) i systemet då jag planerar en del lite delikatare fisk. Känns dumt att inte köra på ytterligare 5 veckor när man ändå ska köra 6 veckor för oodinium. :)

 

 

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2018-04-08 at 16:44, m0jjen sa:

Det som slår mig nu när de erbjuder batchtest i form av ICP resultat är att saltet har en hel del avvikelser. Min senaste hink innehöll enligt deras egna test 55.20 ug/l järn, 41.30 ug/l mangan och förhöjd zink

Min läsförståelse är kass, får man skylla på värmen? :P 

Är det Red Sea blå hink eller Aquaforest som hade dessa värden?

Tänkte nämligen oxå köra med Red Sea för att initialt slippa höga värden i just järn och mangan. Men om dom värdena gäller Red Sea kan jag lika gärna strunta i det.

 

Sen är väl järn något som förbrukas även om i små mängder, vet inte hur det är med mangan?

 

Mvh

Kim

Ändrat av Kimozabe
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

49 minuter sedan, Kimozabe sa:

Min läsförståelse är kass, får man skylla på värmen? :P 

Är det Red Sea blå hink eller Aquaforest som hade dessa värden?

Tänkte nämligen oxå köra med Red Sea för att initialt slippa höga värden i just järn och mangan. Men om dom värdena gäller Red Sea kan jag lika gärna strunta i det.

 

Sen är väl järn något som förbrukas även om i små mängder, vet inte hur det är med mangan?

 

Mvh

Kim

Järn o mangan värdena var från aquaforest, det verkar va väldigt varierande från batch till batch vilka värden som ligger högt / lågt hos dem. Det är i min mening ett relativt ojämnt salt!

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

33 minuter sedan, m0jjen sa:

Järn o mangan värdena var från aquaforest, det verkar va väldigt varierande från batch till batch vilka värden som ligger högt / lågt hos dem. Det är i min mening ett relativt ojämnt salt!

Tack för svaret. 

Mvh

Kim

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Tuffar på. 51 dagar kvar till fisken får simma i karet igen. Då är det med all säkerhet prick och oodinium fritt samt att fisken är karantänad o klar! Börjat dosera nitrat (KNO3) i samband med sangokai, uppe i 5 ppm no3 nu och jag tycker mig se en markant nedgång i grön cyano :)

 

34032607_10156264170366101_2721385183910559744_n.jpg.d7cdad32b6cdaa5d8bd8a8dbe56a5ac7.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Lite segt här måste jag erkänna. Är inte speciellt mycket att rapportera :) Karet tuffar på, fiskarna är fortfarande i karantän och det är under en månad kvar. Den 11/7 påbörjar jag TTM på de krakarna sen ska de få gå in sig under ungefär en månads tid innan jag slår till på nytt.

 

Har länge haft ett par acrosporor som varit bruna o tråkiga, verkar inte hända speciellt mycket, har inte hittat några bra skäl egentligen då flöde o värden har varit spot on i min mening. Fick dock tidigare i veckan låna en Apogee MQ-500 parmätare av en lokal akvarist och kunde snabbt konstatera att jag varit extremt snål med ljuset. Trodde 70% AB+ på 3 radion skulle flåsa på bra men det var inte fallet. Majoriteten av acropororna fick ungefär 180-200 par med undantag för de som sitter något högre upp som fick strax över 200. Det var extremt fascinerande att se dessa värden då man skapar sig en förståelse för hur mycket ljus vattnet filtrerar bort.

 

Håller nu på att jobbar upp mina radions till 100% vilket kommer ge mig par på runt 300-330 på toppen och en fin matta på cirka 70-120 på botten.

 

Tampas fortfarande med grön cyano (bekräftat cyano och inte spirulina via mikroskåp) vilket jag inte riktigt förstår varför. Har doserat Sangokai vilket är en blandning av olika nitrater och aminosyror tills de att jag nådde 2 ppm no3 ~. Därefter fortsatte jag att dosera KNO3 för att nå 5 ppm. Nu står värdet stilla på 5. Fosfaten har jag inte någon extrem koll på då jag inte litar på min hanna ULR. Jag vill inte ens använda den då den har gett mig så skeva värden. Testat olika kuvetter o batcher reagents men den skiller sig ändå markant från triton (den ligger då 0.03 - 0.05 högre i regel). Doserade dock lite fosfat också vilket har gett mig en stabil grön algfilm på rutan som behöver skrapas ungefär var tredje dag. Ska dunka iväg ett tritontest kommande veckan är tanken då ska mäta med hanna då för att ha något att gå efter.

 

Det jag finner mest intressant med gröna cyanon är att den växer nästintil exklusivt på glas. I displayen är det på bakrutan och i fraggkraet är det alla sidorna samt botten och på raster samt pluggarna. Det finns i min värld väldigt lite organiskt material att tillgå på dessa ytor vilket gör det lite konstigt att den föredrar dessa platser. Försöker manuellt suga ur all cyano jag kan ned i socka men den är tillbaks på ett par dagar, speciellt i fraggkaret.

 

Några tankar kring detta?

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor



Trodde 70% AB+ på 3 radion skulle flåsa på bra men det var inte fallet.


Lite så upplevde jag det då jag bytte från Radion till ATI-hybrid oxå (men i mitt fall kan det ju ha en del med att jag numera även har t5:or); att det man tycker borde vara rätt starkt/ordentligt ljus i själva verket inte är det...
Mätte du även precis rakt under klustren och sedan på samma djup men nån decimeter åt sidan? Om ljuset är väldigt punktformigt menar jag. Par på 200 som mest låter väldigt lite på 70% tycker jag...
Jag menar inte att du har fel eller nåt, utan jag är bara intresserad.

Sent using Jedi mind-trick.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just now, BatmanGefle sa:


 

 


Lite så upplevde jag det då jag bytte från Radion till ATI-hybrid oxå (men i mitt fall kan det ju ha en del med att jag numera även har t5:or); att det man tycker borde vara rätt starkt/ordentligt ljus i själva verket inte är det...
Mätte du även precis rakt under klustren och sedan på samma djup men nån decimeter åt sidan? Om ljuset är väldigt punktformigt menar jag. Par på 200 som mest låter väldigt lite på 70% tycker jag...
Jag menar inte att du har fel eller nåt, utan jag är bara intresserad.

Sent using Jedi mind-trick.
 

 

 

Diffusers tar bort ungefär 20-25% par, o jag kör dessa på alla mina lampor därav väldigt bra spridning men låg par :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 minut sedan, BatmanGefle sa:

Aha!

Sent using Jedi mind-trick.
 

 

Har inte gjort några intensiva mätningar ännu som jämnför med/utan diffusers men vid första snabbtestet verkar 20%~stämma relativt bra om bortfall :) Lamporna har mycket mer att ge om man frångår AB+ o ökar på den vita kanalen vilket bör göra att jag utan större ansträngning kommer upp i mitt mål på 300-350 par för acropora :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Tumbleweed_rolling_2.jpg.54c1163fa99146088101b5dd4c518cdb.jpg

 

Bilden representerar relativt bra hur mycket som händer här i tråden! Skämt o sido så händer det inte speciellt mycket här, har dock hänt en hel del i karet! Det har nu gått 80 dagar utan fisk, fiskarna har gått i karantän och sedan TTM. Alla överlevare äter bra och ser fina ut vilket jag tycker känns som en otrolig lättnad.

 

De fiskar som nu lever och är i ett förhoppningsvis pestfritt akvarium är:

 

1x Zebrasoma xanthurum

1x Anthias squamipinnis
1x Oxycirrhites typus

1x Pseudocheilinus hexataenia

 

Det stora problemet nu är att jag har MASSOR med grön cyano i fraggkaret och lite återkommande i displayen (som båda delar sump). Detta kommer sig troligen av väldigt låga näringsvärden trots dosering. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det mer än att försöka dosera upp o skaffa mer fisk. Dock går jag i tankarna att låta all skimmate börja rinna ut igen bara för att låta näringen stiga men jag vet inte, borde inte göra någon skada om man håller koll på näringen?

 

Någon som har någon input? Har för mig att @Lasse låter sin skimmate rinna ut igen? kan ha fel :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, Lasse sa:

Det funkar ju med min låga belastning (bara ca 40 fiskar, 4 musslor, svampar, + 40 eremiter, krabbor, räkor och annat smått och gott (ja sjögurkorna är väl bara ca 30 cm långa :) )

 

MVH Lasse

 

Haha ja precis :) Jag har nu sedan 4 dygn 4 fiskar på 730~ liter så det bör ju vara värt att testa när värdena är nollade och skummaren är lite lagom översized (BK supermarine 200) samt ett mekaniskt filter i form av en clairsea gen 2 SK5000 :)

Ändrat av m0jjen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Nu har det äntligen börjat hända lite saker efter sommarens svacka. Dels har jag börjat få in mer fisk i karet som samtliga genomgår TTM för att minimera risken för parasiter och jag har en bestämd lista som på fisk som jag skaffar successivt. I nuläget går det följande fiskar i karet:

 

1x Oxycirrhites typus - Hökfisk
1x Zebrasoma xanthurum
1x Lyretail Anthias
1x Sixline wrasse
1x Kopparbandad pincettfisk
1x Mandarin

 

I TTM går det
1x Gul kirurg

6x Lyretail Anthias

Kommande fiskar är enligt nedan:

 

1x Meiacanthus grammistes
2x Amphiprion ocellaris
1x
Salarias ramosus
1x Amblyeleotris randalli

1x Paracheilinus mccoskeri

Totalen hamnar då på 19 st fördelat på mina två kar (fragg och display) med en volym på ~730 liter. Jag har även skickat ett tritontest med tanke på att jag haft lite förändringar i karet under sommaren, dels har jag inte gjort vattenbyten för att se om det motverkar den gröna cyanon (ej spirulina) under 4 månader, det har väl inte gjort speciellt stor skillnad i min mening. Resultatet är enligt följande:

 

5b915978d8153_triton2018-09-03-1.jpg.fa0874cd256b3f2fc2adab97e7131df5.jpg5b91598914887_triton2018-09-03-2.jpg.3fd41f74317801b9f4a4a95ab612ab5e.jpg

5b9159cb1af7b_triton2018-09-03-3.jpg.311718408407efa180398304cafd702c.jpg

 

Det mest häpnadsväckande för mig är den låga fosfaten som jag doserat sedan mitt första test i maj, dels för att jag hade en 80 dagar lång fisklösperiod men även för att jag var medveten om att den var låg. den 15/5 låg fosfaten på 0.006 och i detta test drygt 3.5 månad senare med dosering ligger den på 0.012. Nu vet jag inte exakt koncentration på det doserade preparatet men det har överdoserats relativt friskt.

 

Det visar även på andra avvikelser bl a jod som är högt, mest troligen p.g.a min red sea color dosering. Detta baserar jag på att korallerna växer men inte speciellt snabbt, förmodligen inte i den takt som jag doserat spårämnen iaf.

 

Det konstanta problemet, grön cyano!

Det ända problemet jag har just nu är just grön cyano. Jag har försökt att med en 1-2 dagars intervall manuellt ta bort det jag kommer åt och kan samt blåsa över sten där jag inte kommer åt med en grillpipett, detta avlägsnar mycket då det senare fastnar i min clarisea. Tillsammans med det mekaniska borttagandet har jag doserat nitrat (konstant 5 ppm) och fosfat (vet bara vad triton ger mig då min hanna samma dag som tritontestet togs påvisade ett värde av 0.09). KH ligger på 8 och har i min mening varit väldigt stabilt utan speciellt stora insatser.

 

Jag har den senaste veckan fått kiselalger på glaset vilket jag anser är ett gott tecken på konkurrens i karet. Men jag kan vara fel ute där? Jag har även en stabil algfilm som kommer med en 3-4 dagars intervall på glaset vilket även det känns positivt eftersom jag återigen vill uppmuntra konkurrens.

 

Någon som har andra förslag för att motverka cyanobakterierna? Känner att jag stångar huvudet blodigt här utan några större framgångar. Även om cyanon kanske inte är ett jätteproblem då det är fläckvis här o där (på både sten, glas och sand) så vill man gärna bli av med det.

 

Avslutningsvis en bild på min setosa som är väldigt fin och växer bra! :)

 

20180906_183245.jpg.576580d4d41e08aa0b0ea61728d39067.jpg

 

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 timmar sedan, nike83 sa:

*fraggtanken skulle det stå

 

återkoppla gärna med resultatet  (jag är själv väldigt nyfiken).

 

Kommer nog inte genomföra det ännu på ett par dagar då jag i nuläget doserar fosfat mer aggressivt eftersom att den tidigare doseringen inte gav resultat på cyano eller mätresultatet från triton. Samtidigt tänker jag att mitt fraggkar är sammankopplat med displayen och delar sump vilket borde resultera i att cyanon kommer tillbaka när ljuset gör det.

 

Men helt klart värt att testa om fosfaten inte hjälper! :)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...