Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Mateo

Bygga bänk

6 inlägg i detta ämne

Hej! Har byggt en akvariebänk som blev helt misslyckad :(. Ytan akvariet ska stå på är inte alls rak och skvevar rejält. Även hela möbeln vickar. Byggde av 45x95 reglar och använde joey (the king of diy) design. Så nu till frågan, hur bygger man en rak bänk? Vad ska man tänka på? Vilket virke ska köpas, ska man låta det torka osv? 

 

Skulle vara sjukt tacksam för all hjälp och tips. Skulle verkligen vilja lära mig hur man gör! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur kapa du reglarna och hur byggde du ihop alla hörnen där du fäste de i varandra?

 

Jag har byggt flera sådana bänkar och de är så pass överbyggda att de skevar ganska sällan. Jag kapar de noga med kapsåg och använder hörntvingar vid ihopskruvningen. Man får även vara lite kräsen när man väljer reglarna men det brukar ändå lösa sig så länge längderna och hörnen är korrekta. I vissa fall har jag varit tvungen att ställa på akvariet i sista steget för att väga in ställningen då tyngden får bänken att "sätta sig" det sista. Men jag brukar även ha en hyffsat tjock skiva(16-20 mm) mellan karet och bänken med som garanterar en plan yta åt karet att stå på.

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar! Använde kap men ingen hörntving. Hur noggrant måste man såga? Gör det något om en regel blir 1 mm kortare/längre än en annan regel eller är det ok? Får nog inhandla en hörntving, vart köpte du din? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Desto mer noga man är desto bättre blir det. Fel fortplantar sig genom hela bygget och straffar en i slutändan. Jag försöker få alla reglar som ska vara lika långa till att bli exakt lika långa :-) Sedan gör det inget om alla blir 2 mm för långa eller korta mot ritningen, bara alla är 2 mm för långa tex. Jag brukar kapa flera reglar åt gången för att få det så.

 

Jag köpte min hörntving på Biltema. http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Skruvstycke-och-klammor/Skruvtving/Horntving-90-2000018516/ Den är dock bara ok tycker jag, den klarar inte av att spänna särskilt hårt, men hörnen blir 90 grader. Jag har ett par snabbtvingar med, de är guld värda. Jag byggde mina första bänkar utan dessa verktyg. Men det blev otroligt mycket svärande och sittandes för att pressa ihop trät innan man skruva ihop bitarna. Så jag har testat det med :-)

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Stort tack! Blir då att inhandla snabbtvingar och hörntving :). Ska vara ännu noggrannare vid kapningar också! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle tipsa om att bygga bänken uppifrån och ner, utgå från en stark och plan skiva. Sen bygger du "ramen" under skivan då har du en stabil plan yta att fästa benen i. Skulle benen sedan bli olika långa eller golvet vara ojämnt så kan du justera längden på benen i efterhand.

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu