Gå till innehåll

Datzuns RSM S-400


Datzun

Rekommenderade inlägg

Fick tillbaka Tritontestet idag...skyhögt fosfat! Jag brukar ligga på 0.012 sisådär. Har funderat lite på vad detta handlar om. Teorin är Marco Rocks, jag har köpt några rejäla stenar och byggt på med i karet. De måste läcka fosfat så det står härliga till! 

Well well, jag får sova på saken och se nyktert på situationen i morgon. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

5 av 6 vattenbyten utförda sedan Tritontestet. Fosfat är en bra bit på väg ner, får hoppas Marco rocksstenarna läckt färdigt. Jag skulle köpt några levande stenar för att toppa upp lite men fick inte fatt i några. Nåja, en erfarenhet rikare ;) 

Annars är allt ok i karet, inget har dött eller farit illa, mest tillväxten som stannat av tror jag. 

Min bekant på besök försökte ta några bilder i karet med makroobjektiv men lyckades inte alls. Vad är hemligheten med akvariefoto? 

08EE89A0-D1CC-41F5-B406-E223938D651D.jpeg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

PO4 nu “nere” på 0,031 enligt Hanna Hi736. En bit kvar till 0,012 som jag låg stabilt på tidigare. Vattenbyten, speedat upp Zeo samt kört AL99 har gjort jobbet så långt. Idag byter jag till Rowaphos, får se hur mycket det tar upp, och hur fort. Tanken är att få bort en del aluminium som AL99 troligen lämnat efter sig. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag köpte en ph-mätare av modell lite enklare; Milwaukee ph55. Mätte ph-värdet för första gången någonsin, 7.6, vilket är väl lågt för att sova gott. Kraftfull skummare för aeration har jag redan, 1500 liter luft/h för 400 liters system, knappast aktuellt med uppgradering där. 

Jag tror, efter att läst på en del, att det låga värdet beror på en cykling jag åkte på efter att adderat några stenar Marco Rocks för en tid sedan. Det lär visst frigöra en del CO2. Ångrar att jag inte hade tålamod och väntade tills någon skulle sälja några levande stenar istället för de döda jag skaffade... 

Nu kretsar tankarna kring algreaktor som en fix för högre ph-värde. Alternativt byta hobby till knyppling eller optimistjolle. 

1C704EB6-354D-4A83-B6F3-B0361FFBC8BD.jpeg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

4 minuter sedan, danne031 sa:

Kalibrerade du den? Var tar du luft till skummaren ifrån?

Den är nu kalibrerad på två punkter. Jag tror mig ha gjort helt rätt (till slut!). 

Luft till skummaren tas sedan igår från utrymmet precis utanför sumpakåpet, via en längre slang. Jag har ingen möjlighet att ta uteluft pga karets placering mitt i huset. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
7 timmar sedan, Andreas84 sa:

Trevlig tråd :) Tack för titten och köpet av de fina korallerna. Köper gärna en fragg av din tricolour om du fraggar den någon gång :)

Tack själv @Andreas84! Ja, vi får se om tillväxten sätter fart på tricolorn så det blir nån frag nån gång :) 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kära dagbok,

Jag har slängt ut zeoreaktorn. Jag kör vidare med Zeostart som en variant på Nopox, dock utan molybdenhöjande egenskaper. Frågan är om jag ska addera något filtermaterial till sumpen; biobollar, siporax, bio bricks eller något av alla de andra materialen på marknaden? 

E47B5C5E-704A-49F6-8F71-1AE04D602D9C.jpeg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej hej :)

 

Angående Marco Rocks så fick vi också en fosfathöjning när vi tillsatte ny sten därifrån. Vi var dock beredda och kunde behandla vattnet innan vi satte i koraller mm. Om jag minns rätt så gick det ganska enkelt att få bort och tog inte så lång tid innan fosfaten var låg i karet. Så jag tror inte detta märke har mer fosfat än något annat märke. 

 

Jag har satt i en Zeovit-reaktor i ett fraggkar på jobbet. Filtret har ganska högt flöde igenom och är fyllt med Siporax. Min tanke med det är att utnyttja "mulmen" som kommer när vi pumpar filtret. Jag tycker att korallerna ser ut att gilla läget när det blir fler partiklar att filtrera i vattnet(även skummaren verkar bli glad att få lite extra jobb :) ).

Nu är detta kar påkopplat på ett ca 12000-liters akvariesystem, så nån påverkan på näringsvärdena tror jag inte det har, utan enbart lokalt för extra mat i fraggkaret. 

Så har du ett sånt filter redan så är det ju ganska enkelt att testa med några dl Siporax.

 

/ David

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag har nästan alltid haft cyano, antingen bara en svag antydan i nån vrå, eller mer uttalat i fläckar eller som nu en mer eller mindre heltäckande matta. Jag har aldrig gjort annat åt det än att försöka hålla PO4 och NO3 i balans. Sedan jag slutad med Zeovit så tänkte jag köra så länge som möjligt utan vattenbyte, och det har nog drivit på växten av cyano känns det som. 

Idag tröttnade jag på att titta på det så jag sög ren sanden medelst ett 60 liters vattenbyte. Det blev ganska fräscht med ren sand :) Nu kommer jag köra med våldsam cirkulation, 2.5-5 ppm NO3 och lågt PO4 för att försöka mota cyanon i grind. 

Tritontest togs ut före vattenbytet så jag kan se hur karet har klarat sig såpass långt utan vattenbyte, svar väntas i nästa vecka. 

F0DBB9BF-793E-4604-B929-F30749CD19D3.jpeg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag fick en snilleblixt och har funderat ut en layout i sumpen som gör det möjligt att avdela ett refugium om 50x25 cm. Inte jättestort, men jag tror ändå att det ska kunna tillföra något, eller snarare ta bort något! Glasmästaren skär i skrivande stund till några bafflar, som ska silikonas dit så snart de är klara. Jag skulle kunna göra refugiet större om jag bytt till en mindre skummare, men jag gillar monstret och väljer att behålla den. 

Växtlampa kommer på torsdag eller fredag, köpt av en kollega i hobbyn. Chaeto och Caulerpa ska skickas från Gävle idag. Med andra ord kan refugiet vara igång på fredag om allt (läs Postnord) vill sig väl. 

280948A2-9375-4EAD-948D-EB9020A0C715.jpeg

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

”It never happens to me”! Jo tjenamors, nu sitter också jag med rejält med cyano. En go matta på sanden och en del på vissa stenar också. Anledningen har jag klart för mig; två omgångar med förhöjda näringsvärden på grund av att jag slutat med zeo samt vid ett tillfälle adderade sten som släppte näring ifrån sig. 

Av en händelse fick jag en förpackning Red Slime Remover idag, och tänkte att jag testar denna, trots att jag egentligen avsåg att köra en kur Chemiclean. Första dosen åkte i vid lunchtid idag. Jag ser inga tecken på lättnad än, så det lär bli ytterligare en kur. Hjälper inte det blir det en omgång också med Chemiclean, beställt ifrån UK. 

Hoppet är det sista som överger en. Geronimo!! 

8BF67354-F7E8-4AE5-9AF8-A27177AF308A.jpeg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...