Gå till innehåll

Omstart av 1900 liters inwall och av saltvattens intresset.


MARHAG

Rekommenderade inlägg

Stor sandplätt /yta med nån sjögurka som håller den ren å sen en ls bumling i ett bra syn fällt proppat med fraggar av samma sort 

 

kör med Mh och T5 snyggt ljus skulle själv vilja komplettera med en liten 150watts här hemma eller så slänger jag  upp min sfiligoi 400watts med 4x24watts istället 

Ändrat av wrang
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

8 hours ago, wrang said:

Stor sandplätt /yta med nån sjögurka som håller den ren å sen en ls bumling i ett bra syn fällt proppat med fraggar av samma sort 

 

kör med Mh och T5 snyggt ljus skulle själv vilja komplettera med en liten 150watts här hemma eller så slänger jag  upp min sfiligoi 400watts med 4x24watts istället 

Intressant alternativ som jag inte tänkt på. Sjögurkor är något nytt för mig som jag aldrig haft innan.

Är där någon som har erfarenhet av sjögurkor? Är dom känsliga, passar dom inte ihop med någon typ av fiska / djur?

Någon speciell sort / art som ni kan rekommendera eller som man ska unvika?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

10 hours ago, addo said:

Jag har ingen koll på sjögurkor. Men med inredningen skulle jag lyfta stenen från botten antingen på rasterplattformar med ben, eller genom att sätta ben på stenarna.

large_sten.jpg.9e1f4db7ff956024a7db9ec5b

Ser inte detta lite konstigt ut? eller täcker du benen på något sätt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

Så då var äntligen väggen klar! Ber om ursäkt att bilderna inte är riktigt skarpa men rutan var lite smutsig...

MH Belysningen är igång för att se hur den fungerar med den nya inredningen, och jag kommer att behöva flytta om lite med lamporna.

 

hela.jpg.d1cbbea5bb9ce09e4e0a37710c7bad3e.jpg

"Stenhögarna" längst fram är den sten jag har över efter stenväggen är klar

 

Här är en närbild på vänster sidan, Jag blev speciellt nöjd med den lilla hyllan jag gjorde till vänster.

 

 

vsida.jpg.00040e97f30b567b0fbdfe2803e4deba.jpg

 

 

Och så högersidan

hsida.jpg.6801d1d3a43532a0d84eda2de83f1c8e.jpg

 

Som ni har sett så ser det lite knasigt ut med avrinningen så jag kommer nog att skaffa en bit rev keramik.

Har inte riktigt bestämt mig för hur det ska se ut framför väggen. Jag kan ha de tre öarna kvar eller kanske slå ihop dem till en remkam med sand runtom?

Ändrat av MARHAG
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Liten uppdatering efter helgens jobb. Vi börjar närma oss punkten att det börjar bli dax att fylla akvariumet med vatten igen och då börjar frågorna dyka upp.

Frågorna som dyker upp kan sammanfattas i denna mening. "Har jag glömt något? Ska jag göra några ändringar innan jag fyller på vatten?"

Och svaret antagligen JA men förhoppningsvis något viktigt... :uncomfortableness:

 

Viktigaste frågorna som jag tänker på tillfället är följande. Kommentarer uppskattas ifall i har någon uppfattning i frågan.

 

1. Med tanke på att all sten som murats och limmat och det är levande sten som har fått torka, ska jag skölja igenom hela karet (hela systemet) med vatten innan jag fyller på med saltvatten? På förpackningen så varnade de får att göra för många limmningar på samma gång i system som är igång på grund av påverkan på vatten värdena.

 

2. Ska jag dra om loopen för uv filtret och kylaren som idag sitter på samma slinga? om ni ser på bilden där uppe för vänstra sidan så ser ni utblåset uppe till vänster och brevid så går normalt inloppet till denna slinga ner till mitten av akvariumet. Är detta rätt ställe för att ta in det du vill döda med uv filtret? Har ett extra utlopp från sumpen som skulle kunna användas till denna slinga.

 

Jag är också på jakt efter ett bra mån ljus och enbart mån ljus. Problemet med dem som jag har tittat på är att de är blått ljus, och det är fel färg för ett realistiskt månljus.

Riktigt månljus är mer kallvitt, vet att det fanns sådana lampor förr men nu är det enda jag kan hitta lampor med blå led och det ger inte den effekt jag är ute efter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sätt ihop de 3st stenrösena till ett stort alt 2 ett större å ett mindre

Fyll upp karet med vanligt vatten å töm ut div ”skit”

Ang uvc + Skummare.
Är väll inte optimalt att ha i samma slinga
En kyler å den andra värmer men det är kanske minimalt?

Glöm inte ett karantän akvarium lättare att ha detta än att fixa hela karet för parasiter (ang uvc)



Skickat från min iPhone med Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, ja de tre stenrösen existerar inte längre. Tyckte inte själv om dem och nu exprementerar lite med en lägre formation som mer kommer att se ut som den precis sticker upp genom sanden. Funderar också på att köpa en större formation färdig revkeramik för jag skulle vilja ha någon högre formation och den sten som jag har så räcker den inte till detta.

 

Funderade på att skölja igenom med osmos vatten för att inte föra in något i systemet, men det är nog onödigt försiktigt. Går fortare med vanligt vatten... :)

 

Tanken med slingan var lite det att kunna kyla vattnet direkt ifall det behövdes. Eftersom belysningen var MH så har värme alltid varit ett problem område så ville jag minnimera andra värmekällor och även "döda" saker i vattet så det inte hittade på något i värmeväxlaren. Men det var en ide som jag hade för över 10 år sedan och som jag funderat på mer än en gång.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan tillägga att jag under över 10 år aldrig hade ett fall av "vita pricken" eller något annat bortfall som jag kunde koppla till sjukdommar.

Det kan bero på tur eller annat som att belastningen aldrig var direkt hög. Tror aldrig där var över 20 fiskar i akvariet på en gång, och det var mest dvärg kjesare och annat smått.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nya planer, vi har en läcka!

 

Längst inne bakom all annan utrustning har vi hittat en läcka!

 

lacka.jpg.532007a5103077f7771cd1e5e1f20116.jpg

 

Det är genomföringen i sumpen till en av retur pumparna som är boven i dramat. Det är så lite lite, en droppe då och då som arbetar sig ut ur gängan.

Det har passerat helt obemärkt innan då det var så lite.

 

Så ny plan, töm hela systemet fixa genomföringen och testa igen.....

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du ser korrekt. Dessa genomföringar är monterade "fel". De är monterade på samma sätt som vi monterar genomföringar i båtskrov.

D.v.s de är limmade fast från den våta sidan, limmet agerar både tätning och fasthållning. Gummipackningen med mutter och bricka har ingen tätnings funktion vid detta monterings sätt utan är mer ett avlastnings skydd.

 

Detta sätt att montera genomföringarna rekommenderades av de som byggde akvariet och eftersom de livnärde sig på att bygga stora publika akvarium så såg jag ingen anledning att inte följa deras rekommendation. och detta är anledningen att de är monterade "fel".

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kommer inte ihåg nu vad det hette, det var över 10 år sedan. Men jag fick det av akvariebyggarna så det var inget eget hittepå.

Dock helt ointressan nu, jag har inget mer av det och den gamla genomföringen måste sågas loss och ersättas så det blir en mer konventionell montering denna gången...

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så detta blir nog den sista uppdateringen på ett tag. Karet är fyllt med vatten (driksvatten) och alla läckor är tätade.

Alla kulventiler och kopplingar är genomgångna och i princip alla o-ringar har bytts ut överallt.

 

Framförallt bytet av alla o-ringar kan jag rekommendera till alla när de har sina system nere efter de haft dem igång i några år.

Ett antal o-ringar var på marginalen till ok och skulle antagligen orsaka problem inom något år.

 

Fredrik ställde en fråga i början av tråden gällande MH belysning. Jag har satt ihop en liten film snutt som visar akvariumet med olika kombinationer av MH lampor.

Lamporna är gamla och jag har tappar räkningen på hur många timmar som där är på dem och de har rört sig i kelvintal, så detta är hur det ser ut som värst.


Ber om ursäkt gällande kvaliten det är handhåller med mobil... http://www.op-center.net/video/testljus.mp4

Se hur ljuser rör sig över stenen, jag älskar den effekten och har svårt att tänka mig en annan ljuslösning som inte ger denna effekt.

Med nya frächa lampor blir det ännu bättre, och med de blåa T5 rören tända blir det i mitt tycke väldigt snyggt ljus.

 

Nu ska vi bara tömma ut allt vattnet igen och ersätta det med satvatten och sen börjar den lång inkörnings perioden. Jag har faktiskt aldrig innan startat upp med gammal sten så detta kommer att bli en ny erfarenhet för mig. Då det mesta av stenen har varit torr så funderar jag på att tillsätta någon bakteriekultur av något slag. Någon som har något förslag? Har bara startat upp med färsk sten innan och då har det inte funnits något behov.

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Glömde en sak kontrollera era upphängningar för belysningen! Många av mina lampor hänger i stålwire vilket som är vanligt.

Vad som kanske är mer ovanligt är rost på dem och något ställe som rosten nästan ätit igenom stålvwiren.

Ska se ifall de gör så tunna i syrefast stål. Ifall de gör det så ska jag nog ersätta alla min upphängningar med syrefast.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2st 400W, nej jag har inte handlat ännu. Funderar på det fortfarande...

Där är en 2st 250w också. Funderar lite på att ta ner den ifall jag kan få tag på en 400W till billigt. Vet inte ifall jag är redo att överge MH för LED ännu.

Bild på belysning nu

lampor.jpg.3cb3c385bc57e048a4402405f85e33f8.jpg

Ändrat av MARHAG
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...