Gå till innehåll

Vitt damm?


Leoparden

Rekommenderade inlägg

17 minuter sedan, Leoparden sa:

Jag har fått som vitt damm som lägger sig i akvarie och sump. Lägger sig gärna upp på stenar, runt termotern, på bottnen i sumpen mm. Någon som kan ha en aning om vad det är? Alger är det inte

Bakterier tror jag. Körde inte du kolkälla? Nopox?

Om du kör kolkälla, kan du redovisa vad du nu har i nitrat o fosfat?

Tveksam till kolkälla i relativt nystartade o lågbelastade kar. Många kar behöver aldrig kolkälla, det är så att säga inget obligatoriskt för att få fart på bakterierna. Det är mest ämnat till system där man vill pressa ner näringsämnena riktigt lågt för att få färggranna sps koraller, i ett system där man då dessutom tror sig ha brist på kol i jämförelse med nitrat o fosfat. Så typkaret för kolkälla är mer:

Ett kar som passerat alla inkörningsfaser, har en del sps som du vill pressa fram färgerna på, och nitrat o fosfat ligger BÅDA för högt, samt någorlunda i kvoten 10-20/1.

 

När bakterier växer pgr av kolkällan så bildas det detta vita ludd/film o lite disighet i vattnet. Allt kommer inte skummas ut med skummaren, så en hel del blir kvar i systemet o dör tillbaka där du minskar på dosen. Därför är det viktigt också att inte bolla med dosen upp o ner, utan idealiskt börja mkt lågt o sen öka långsamt o hamna på en underhållsdos. Det är mkt svårt, och är svårt för alla, även mkt erfarna akvarister;-)

 

Mvh

Jonas

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...