Jump to content

Recommended Posts

Det ser ju onekligen ut som att luft kommer in och gör oljudet.. 

 

efter närmare lyssning är det helt klart kulventilen som för liv.. vad kan detta bero på?

 

 

Edited by Pike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Marcus , kommer det luftbubblor ur slangen som sitter i strumpan ? kolla så anslutningarna är åt dragna på kranen , det kan orsaka ljud ,

för du har väl inte missat att sätta i alla o ringar , missar man den övre så droppar det vatten , missar men den undre så kommer det med lite luft  

eller så sitter det en liten luft bubbla i kranen , men den försvinner efter ett tag ,det tar ett tag innan allt er inkört 

mvh stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuter sedan, Stefan molin sa:

Hej Marcus , kommer det luftbubblor ur slangen som sitter i strumpan ? kolla så anslutningarna är åt dragna på kranen , det kan orsaka ljud ,

för du har väl inte missat att sätta i alla o ringar , missar man den övre så droppar det vatten , missar men den undre så kommer det med lite luft  

eller så sitter det en liten luft bubbla i kranen , men den försvinner efter ett tag ,det tar ett tag innan allt er inkört 

mvh stefan

Hej!

 

tack för hjälpen!

 

ska testa att dra åt kranen lite, gjorde dock det innan jag satt den för ett par veckor sedan. 

 

Angående att sätta i allt så har den aldrig varit isär utan kom så här ifrån Triton.. 

 

det märkliga var att allt var ok i 2 veckor sedan började detta igår. Försökt höja mainröret samt laborera med olika flöden men det porlar fortfarande emot kulventilen..

 

märkligt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Marcus , men ljuset var inte på under provkörningen antar jag , det blir lite som en jäs process  i karet när man drar igång belysningen ,

mvh stefan

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minuter sedan, Stefan molin sa:

Hej Marcus , men ljuset var inte på under provkörningen antar jag , det blir lite som en jäs process  i karet när man drar igång belysningen ,

mvh stefan

Och det förändrar flödet tänker du?

 

dum fråga kanske :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej , det startar fotosyntes när alger växer ,har fortfarande inte lärt mig vilka gas det är i bubblorna som bildas  ,

men de åker med till ytavrinningen och kan fastna på ovansidan på kranen ,men det försvinner efter ett tag, det ingår i startfasen 

Stig eller Lasse är bättre på vattenkemi än mig ,

mvh stefan 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, det skulle det kunna vara! Tack så mycket!

 

Hade en extra kulventil hemma som jag satt på mitt torra emergency rör. Ska testa och göra om den till primärrör och se ifall det är kulventilen som spökar på min befintliga.

 

ska invänta härdning av lim tills imorgon. Kommer även sätta ett U av två 90 böjar på primärröret i overflowet för att undvika bubblor.

 

Fortsättning följer, man lär sålänge man lever :)

0ACC36E2-00ED-4D89-8A34-0B71ED485662.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ny uppdatering!

 

det är åter knäpptyst! Durso U:et gjorde susen :-D 

 

får hoppas att det håller i sig nu!

 

Mot nästa utmaning ;)

 

Väntar på att algerna ska kicka in. Började med startbakterier för 6 dagar sedan. Det jag kan se ”so far” är brunaktiga fläckar på sanden samt ett lite fluffigt hölje över mina stenar.

 

stängde av lampan nu för att inte kicka igång det mer än jag klarar av.

 

Fick dessutom en liten levande sten ifrån en vän som bringade lite räkor, stjärnpolyper och någon sjöstjärna. 

 

Hur lång tid brukar det ta att få igång algblomningen?

 

tills nästa gång!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Pike sa:

Ny uppdatering!

 

det är åter knäpptyst! Durso U:et gjorde susen :-D 

 

får hoppas att det håller i sig nu!

 

Mot nästa utmaning ;)

 

Väntar på att algerna ska kicka in. Började med startbakterier för 6 dagar sedan. Det jag kan se ”so far” är brunaktiga fläckar på sanden samt ett lite fluffigt hölje över mina stenar.

 

stängde av lampan nu för att inte kicka igång det mer än jag klarar av.

 

Fick dessutom en liten levande sten ifrån en vän som bringade lite räkor, stjärnpolyper och någon sjöstjärna. 

 

Hur lång tid brukar det ta att få igång algblomningen?

 

tills nästa gång!

 

 

FEC48ECA-8FD1-4353-851F-8235807A9CC6.jpeg

82716CF1-604A-4258-BB3A-E1CBEDB61CA2.jpeg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halloj!

 

mätte lite värden 8 dagar efter att jag börjart dosera med Nite-out och special blend.

 

har även slängt i lite foder för att kicka igång det!

 

har mestadels död sten förutom en liten levande som huserar ett par stjärnpolyper, stjärnor och räkor.

 

levande sand

 

har mätt 4 värden, vad säger expertpanelen? SALIFERT TEST

 

Ammonia: 0,20 - 0,50 svårt att tyda 

Nitrit: 0,5

Nitrat: 5

salt: 0,00024

 

har dock inte kommit några alger, om msn nu kan sakna dem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bubblorna vid fotosyntes är givetvis syrgas.

 

Nitrat är onödigt att mäta vid starten eftersom nitrit i vattnet ändra vilket resultat du läser av. Falsk avläsning alltså. Ammoniumtesterna brukar alltid visa minst 0,2 oavsett verkliga värdet är 0. Slänga i foder gör att du har svårare att styra upp det. Jag föredrar alltid att ha en fisk med när jag startar. Den är en mer kontrollerbar ammoniumproducent. Du styr det med mängden mat.

 

MVH Lasse

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minuter sedan, Lasse sa:

Bubblorna vid fotosyntes är givetvis syrgas.

 

Nitrat är onödigt att mäta vid starten eftersom nitrit i vattnet ändra vilket resultat du läser av. Falsk avläsning alltså. Ammoniumtesterna brukar alltid visa minst 0,2 oavsett verkliga värdet är 0. Slänga i foder gör att du har svårare att styra upp det. Jag föredrar alltid att ha en fisk med när jag startar. Den är en mer kontrollerbar ammoniumproducent. Du styr det med mängden mat.

 

MVH Lasse

Tack så mycket!

 

har i dagsläget inte ljus igång. Ingen städpatrull och inga fiskar.

 

utifrån dessa resultat, skulle du ha stoppat ned en fisk, tänt lampan och kört i en städpatrull?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nej - nu har du startat på detta sätt och då är det bäst att fortsätta med den metoden och låta det ta tid. Jag skulle dock försöka addera någon typ av nitrifierare varje dag. In just 2bra bakterier" utan just de som nitrifierar. Jag brukar använda Seras sötvattenspreparat Nitri Veck - 20 ml/100 liter varje dag i 3 veckor. Mitt sätt att starta finns här men du skall inte ändra metod nu - då blir det bara problem. det funkar på ditt sätt också - tar bara lite tid. Mer städpatrull, ljus, en fisk och så vidare - när NO2 är väldigt nära 0 först.

 

MVH Lasse

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minuter sedan, Lasse sa:

Nej - nu har du startat på detta sätt och då är det bäst att fortsätta med den metoden och låta det ta tid. Jag skulle dock försöka addera någon typ av nitrifierare varje dag. In just 2bra bakterier" utan just de som nitrifierar. Jag brukar använda Seras sötvattenspreparat Nitri Veck - 20 ml/100 liter varje dag i 3 veckor. Mitt sätt att starta finns här men du skall inte ändra metod nu - då blir det bara problem. det funkar på ditt sätt också - tar bara lite tid. Mer städpatrull, ljus, en fisk och så vidare - när NO2 är väldigt nära 0 först.

 

MVH Lasse

Tack igen! Misstänkte det :)

 

Ang. nitrifikation så kör jag ju Nite out ifrån Microbe-lift som ska verka både för nitrit samt omvandlingen till nitrat.

 

fyller på med special blend var 7:de dag 

 

det är mitt tålamod som tryter då jag inte ser någon vidare framfart med alger etc..

 

Jag får avvakta och fortsätta mäta nitritet ned till 0 :)

 

Marcus

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uppdatering!

 

Har i lördags stoppat i en större sten ifrån en väns akvarium tillsammans med ett par kenyaträd, ermiter, snäcka, två sniglar och en clown.

 

innan detta har dosering och vatten legat i ca 3 veckor.

 

fortsätter dosera nite out/special blend och har idag startat min skummare.

 

har rampat upp belysningen och kör nu på lampa dygnet runt med cirka 16h natt belysning.

 

matar sparsamt med fryst räka och försöker hålla nivåerna bra.

 

det jag har mätt under senaste veckan är Ammonia, nitrit och nitrat.

 

senaste mätningen idag visade 

 

ammonia 0-0,20

nitrit 0

nitrat 7-8

 

allt lever sedan 4 dagar och de verkar trivas, dock har jag mycket sparsamt med alger.

 

Fortsättning följer

 

ber om ursäkt för extremt dålig mobilkamera :)

 

 

FA531716-0CD5-4889-9CF1-67DBE268B0A9.jpeg

01637C29-76A1-42BF-B445-E1A49357B797.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Längesedan jag uppdaterade!

 

Karet rullar på bra. Goda vattenvärden och bra tillväxt av koraller.

 

veckoschemat består av

 

vattenbyte 10%

1 x 10ml bacto reef thearpy

2 x Microbe lift all in one trace element

1 x byte av aktivt kol (kommer ersättas av chemipure blue)

 

Koraller: 3 ggr i veckan med Microbe lift coral food lps (pellets)

 

Fiskar: 4 ggr matning clowner (artemia + formula two pellets)

 

Rengörning skummare 2 x veckan

byte filtervadd 4 x veckan

rengöring akvarium 4 x veckan

 

med andra ord fullt upp :-)

 

Senaste tillskottet av koraller är:

 

-superred bubble tip anemon

-bubbelkorall

-diverse acans

-Alveoporo camo (blomkorall)

-Fungia

-Euphyllia x 2

- 3 x spser (minns ej namn)

 

fiskar:

 

2 x clowner

1 x goby tillsammans med pistolräka

1 x putsarräka

7 x ermit (rödbenad)

7 x nassarius

7 x turbo 

 

Väntar även hem lite ytterligare acans

 

 

 

E5191D7F-BCC6-47F2-BB9B-F4FF2B8F9BB4.jpeg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Längesedan sist!

 

fullt upp med livet :)

 

har fyllt på med ett antal acans, euphyllior, stylopora samt scolymia och hysterix. Allt verkar rulla på bra. 

 

Varit dålig på att mäta vattenvärden då jag ej haft bekymmer. Mätte dock igår med följande resultat

 

fosfat: 0

nitrat: 5

calcium: 440

KH: 7

Mg: 1240

 

utifrån detta resultat började jag idag dosera mg via reef foundation C. Ska ta upp det 100ppm över en 10 dagars period tänkte jag :)

 

Har ej kommit så långt med fototekniken så ha överseende!

 

 

BA7F622D-EB98-42D1-894A-47E8EB0C90C1.jpeg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

 

En fråga.

 

har mätt 0 i fosfat löpande på Salifert test. Nu fick jag tillbaka skyhöga siffror ifrån mitt ICP test!

 

mätte via salifert idag också. Helt omätbart och ingen tillstymmelse till blånyans.

 

Silikat är också väldigt högt.

 

kör bara skummare, aktivt kol och biobollar. Koraller ser lite sammandragna ut.

 

Vad kan detta bero på? Dåliga salifert test?

 

om vi går på ICP. Vilken metod/remover rekommenderar ni?

 

DFCC8D6A-0DED-439D-988A-26DD352FE1F8.png

C0938A0B-80B4-4986-A931-879D7654130C.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×