Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Nu har jag fått bekräftelse från akvariebyggaren att pengarna är framme och arbete påbörjats så nu vågar jag starta den här tråden.

 

Nu ska jag äntligen sätta igång med att få igång ett kallvattenskar hemma. Mina tidigare planer om ett medelhavsinspirerat kar är nu lagda åt sidan, eller iaf placeringen och planeringen om uppbyggnaden av det karet. Jag slog om från början. Det kommer byggas en bänk som fungerar som en rumsavdelare där jag kommer ha två nya akvarier. Ett tropiskt och ett kallt, detta.

 

Akvariet kommer komma ses igen från två håll och därför kommer jag behöva isolera bägge långrutorna samt bygga en inredning som är fokuserad i mitten av akvariets bottenyta främst. Det är många frågetecken kvar om exakta detaljer men de löser jag nog på vägen. Men jag börjar med det jag vet.

 

Måtten på akvariet kommer vara 57x70x48 cm. Där 48 cm är höjden. Så det blir inget enormt kar, men större än jag haft tidigare i kallvattensväg. Ca 191 liter räknat på de måtten. Egentligen ännu mindre då karet verkar bli byggt i biffiga 12 mm glas så lite vatten försvinner där med... Akvariet kommer bli borrat med ytavrinning så det blir sump den här gången! Sumpen är ännu ganska mycket av ett frågetecken. Det kommer nog inte bli jättestor dock. Det kommer i princip bli en tekniksump enbart, inget refugie eller liknande tror jag.

 

Här är en rendering av akvariet, det är det vänstra, det högre är det tropiska karet.

 

5aa9ac8326cb1_FramtidVyannanmini2.jpg.6cb32cde9062a23abe8dce51c714a155.jpg

 

Sumpen kommer stå rakt under, kylaren som är min Teco tk 150 kommer stå i facket i mitten av bänken med rördragning rakt igenom skivan. Jag har varit lite orolig om den ska räcka men det blir nog inte så mycket vatten som man kan tro i slutändan och den är ju specad för upp till 200 liter. Just nu sitter jag och funderar på hur stort jag ska göra det facket där den ska stå. Det lutar åt att göra den lite större än vad som behövs, ifall man vill uppgradera kylaren. Det är ganska viktigt att det inte låter tokmycket, om Tecon får stå och kämpa väldigt länge kanske en större kylare är något jag får skaffa.

 

Sumpen i sig kommer nog bara ha ett teknikfack och sedan ett returfack. Skummare är det enda jag vet jag behöver ha. Karet är tänkt att skötas som ett svagt belyst kar, ingen algbalja. Så frågan är om man ska försöka någon form av kolkälla eller liknande. Men frågan är vad som kan fungera. Jag skulle kunna tänka mig köra karet lite varmare, kanske 15-16 grader. Men frågan är om det ändå är för kallt, men samtidigt så borde det ändå vara en levande bakterieflora även vid de temperaturerna... En doserpump bara och skummaren hade varit perfekt.

 

I teknikväg så kommer nog större delen av karet köras med luft. Jag har en luftledning redan från balkongen så jag slipper luftpumpen i rummet. Den är på 1800 liter luft i timmen vilket räcker mer än nog för att sätta sprätt på visningsdelen. Jag funderar även på att köra en skummare med luftpump och trä-utströmmare, det borde den pumpen också räcka till. Det är lite jobb med träutströmmare men de håller ändå ganska länge. Om jag går den vägen skulle jag kunna mata skummaren med vattnet från ytavrinningen och slippa elektriska pumpar i hela systemet bortsett från returpumpen. Även då en hel del oljudskällor som bonus...

 

Belysning kommer vara något simpelt, då det mest behöver ge lite ljus som är trevligt ut snarare än ge kraftig tillväxt så funderar jag på någon svagare halogen lampa. Jag har nog några 12 sådana. Visst, de strålar värme, men det räcker nog med 10-20 W ljus så det blir ganska obetydligt. Speciellt då jag även kommer ha täckglas på karet. Halogenlamporna har en del andra mysiga egenskaper rent visuellt som tilltalar...

 

Invånare är ännu osäkert. Det blir nog bottenfokuserat. Maskeringskrabba, kanske en rötsimpa igen, något mer som fungerar med de två. Isf lite få med lite medelstora djur. Ett alternativ kanske vore någon stubb och tångräkor. Det hade nog varit kul, de går nog med ha med maskeringskrabba, de verkar ändå ganska harmlösa. Läppfiskar och tejstjefiskar får nog gå bort, de är för nyfikna och kommer troligtvis simma över ytavrinningen konstant. Med negativa resultat för fiskarna.

 

Just nu är leveransdatum på karet okänt, bänken håller jag på med just nu dock. Kan nog uppdatera den till helgen hoppas jag! Den har lite utmaningar men jag tror den blir bra. Jag har även ännu ingen slutgiltig plan på dubbelglaset heller. Men det ska jag nog lösa, jag har många idéer iaf.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror nog ganska garanterat att mitt kalla kommer vara mer välskött än det varma så det vore nog inget positivt för det kalla :-) Annars är teorin ok, fast min erfarenhet är att kalla alger kan växa otroligt fort, värmen tillför inte så mycket. Så det är nog bättre att ha ett enormt refugium isf. Men det har jag inte plats för här.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du fixar ett kallt kar hemma!

Trevliga mått på karet med en stor bottenyta. 

Här kommer några tankar som tyvärr är lite febriga, så du får ta dem för vad det är. Jag har testat vodkametoden och jag ökade dosen väldigt långsamt under flera veckors tid innan det blev balans. Tyvärr bildades det bakteriemattor på glasrutor osv och det var svårt att kontrollera och jag gav upp. 

Enklaste sättet hittills är min nuvarande setup med svavelfilter och fosfatremover.

Tycker definitivt att du ska testa vodka eller liknande, men ta det väldigt långsamt. Om du får det att fungera är det grymt effektivt. Men planera gärna för svavelfilter (som ska stå varmt).

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, jag tror det blir bra!

 

Jo, du verkar förälskat dig i ditt svavelfilter. Är lite tveksam men får väl läsa på mig utifall att :-) Det kommer nog inte vara något bekymmer att få dit ett litet svavelfilter under bänken, utrymmet för sumpen kommer vara jättemycket större än jag tror jag behöver.

 

På tal om bänken så har jag kommit längre med den nu! Nu börjar det bli ganska lite kvar, behöver justera lite smågrejer bara.

 

Jag har byggt bänken av hyllplan från Biltema och en 19 mm MDF hyllplan från Byggmax. Så det är inga superpåkostade råvaror.

 

De är båda ganska lätta att arbeta med, men sättet jag bygger bänken på är ganska kompromisslöst gällande vinklar som måste vara mer eller mindre exakt 90 grader. Det har lett till lite frustrationer men det är en rolig lärokurva i slutändan. Speciellt bör man tänka på att hyllplanen i furu gärna viker sig lite, det är ganska mjukt trä. Fördelen är att man med raka kanter och lite skruv kan vrida tillbaka det igen utan större bekymmer.

 

Jag fräste alla kanter på planen runda och slipa av skivorna ordentligt. De var ok från början, så det var inte ett krav. Men det ger en finare och mer "färdig" finish. Vitsen med att fräsa av kanterna där akvarierna ska stå kan man dock fråga sig... Där har jag ingen baktanke :-) Det bara blev så. Men då blir det inte lika synligt om inte bänken och akvarierna är exakt lika breda, avfasningen går bara några mm in så det påverkar inte hur väl bänken bär karet heller, det blir bara ytterdelen på sidorutorna som kommer "sväva" lite. Får se hur det ser ut. Det kommer även bara påverka det tropiska karet. Det kalla kommer ju stå på 20 mm frigolit ändå.

 

Slipa.jpg.4cf085872a44e5299b144f46c7488540.jpg

 

Sedan fick MDF skivorna målas tre lager färg för att skydda de från vatten och se snygga ut. Hyllplanen oljades med linolja för att få lite roligare färg och skydda lite mot vatten med. Det är ju rent trä så de är ganska vattenresistenta  detta sammanhangen ändå.

 

Behandla.jpg.b1c75d75ad66488fb0730d25bb294ee9.jpg

 

Just nu har jag testmonterat bänken, det ser lovande ut :-) Den verkar bli vridstyv som sjutton, min oro jag haft har varit obefogad. Men jag har lite saker att justera innan jag skruvar ihop den helt. Jag har missberäknat några saker. Men de går nog justera ganska lätt. Jag har ju inget leveransdatum på karet ens nu så brådska har jag inte iaf...

Test 1.jpg

Test 2.jpg

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det tar sig! Nu är bänken klar. Det blev lite misstag här och där på vägen. Men överlag så ska den nog hålla bra och jag är nöjd med den.

 

En nackdel jag nämnde tidigare var att träskivorna kan böja sig lite. Så det fick rätas upp lite här och där. Här är ett sådant exempel.

 

5aafee5870cd7_rtaupp.jpg.eef74ab26772b68f50ee6d518af101ba.jpg

 

Det här är den första gången jag gjort ett sådant här bygge med MDF, så nu är jag lite klokare. Det är ett tacksamt men något oförlåtande att jobba i. Det blir raka och fina skivor som är lätta att såga och fräsa i. Men jag råka spräcka en lite med en skruv jag drog i för hårt. Så jag fick skruva i resten för hand istället för skruvdragaren, men då jag även fick förborra allt så var det inget bekymmer. Då var de två träskivorna trevligare att jobba med. Bara dra hur hårt man vill :-) Jag har fått köpa lite olika verktyg jag inte visste att jag behövde, men det är bra. De kan jag ta vidare till andra byggen sedan.

 

5aafee5795995_hgerklar.jpg.66efb1ad16d4e8db9f657da0bc2a036c.jpg

 

5aafee58e0a32_Vnsterklar.jpg.0160bd31422a190059d92d535e8faf22.jpg

 

Så blev den! Ganska nära min ursprungsvision.

 

Jag gjorde kylarfacket 33 cm brett. Då går det få in en Teco TK500 eller en Resun CL450 tex. Om man behöver de extra hästarna(eller ja, tiondels hästen). Men jag tror min oro är obefogad. Sumpdelen har en botten på 56x60 cm. Så det går in en biffig sump jag vill. Eller ett till akvarium! Men jag tar nog en förhållandevis liten sump snarare. Jag har fixat en skummare med, den får bli en guide för vad jag väljer. Mer om den när jag hämtat hem den.

 

Nu är frågan vad jag ska ta för returpump. Jag hade tänkt ta en av mina Grundfos pumpar. De är biffiga och tysta. Men jag tror den är på tok för stark om jag ska köra kylaren på returslingan. Den vill ju ha ca 400-600 liter i timmen. Så jag kanske får ta något annat. Alternativ är att ha en separat matarpump, men jag vill nog hålla nere antalet pumpar till ett minimum. Jag vill ha en enkel setup med få möjliga felkällor.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har jag hämtat hem min skummare. Jag bytte till mig den från en kompis mot en BTN modul, han hade i sin tur köpt den av någon kallvattensakvarist borta  mot Uddevalla... ;-)

 

Jag valde att inte renovera pumpen för det här karet dock, 80w eheim pump kändes kontraproduktivt när jag ville vara sparsam med insatt effekt i karet. Istället ska jag bygga om den här till att bli en luftskummare, som är delvis återcirkulerande. Den ska sedan matas direkt med avrinningsrören från ytavrinningen. Ska se hur jag ska koppla i den bara. Om jag ska vända på det gamla inlopp och utloppet eller byta någon av de mot grövre rör.

 

Då flödet i den egentligen ska vara åtminstone en 7-8 ggr det jag tänkt mata den med så kommer vattennivån i den nu bli för lågt med ett 32 mm utlopp. Inloppet är 20 mm, det är lite mesigt men fungerar kanske bra till ca 600 liter i timmen. Så kan jag ta en del rör från mitt nuvarande kar och mata in i 32 mm utloppet.

 

Skummare.jpg.06f2f7a045c824f4d171a277039df6e8.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Känner igen den där! Kul att den kommer till nytta. De byggde rätt bastanta grejer förr i tiden. 

Den skummaren finns i två modeller, en som är venturi-driven och en som har träutströmmare. 

 

5ab2450595b5f_AquaCareFlotor1000A.JPG.2350791a31f857b26d0e4cdccaf2340c.JPG

 

Kanske går att konvertera den nuvarande till nått liknande. 

Glöm inte bort att du lånat ut en Jebao-pump med venturi till mig. Du kanske kan utnyttja den i ditt bygge?

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förr i tiden är ju en kul beskrivning, för de säljs ju fortfarande, fast lite lätt uppdaterade :-)

 

http://www.aquacare-shop.de/epages/79654597.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/79654597/Products/352-010

 

Ca 5400 kr då för en ny, woho, vilket kap! Haha, undrar hur många de fortfarande säljer. Jag har studerat deras lösning för att göra den luftdriven. Men jag kommer göra det på ett annat sätt istället. Frågan är hur mycket luft man vågar pressa in i den bara. Kollar runt just nu för bästa stället att köpa stenar på, vill ha Sanders no 3 eller 4. Tror fyran ska passa. Ligger och kollar runt i de svenska butikerna då det alltid är kul att gynna våra egna handlare.

 

Min skummarpump har jag inte glömt, men den ska jag använda i det tropiska karet sedan har jag tänkt :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det kommer kräva lite modifikation av stigarröret inne i skummaren. Men den går ta loss så det blir inget större bekymmer. Så får jag borra hål för luftslang i botten med. Får se sedan hur turbulent det blir inne i skummarkroppen med. Men jag tror inte det blir något större bekymmer. Stigarröret har en yttre diameter av 50 mm så det borde vara plats nog för både den stora sander stenen och cirkulation kring den. 

 

Om jag tar upp två ganska stora hål i stigarröret under stenens position i den så kommer flödet stenen skapar göra vattnet i kroppen återcirkulerande. Vilket borde ge mer bubblor och längre tid som bubblorna stannar i vattnet.

 

Och jo, det är helt otroligt att de finns kvar tycker jag, speciellt med de priserna. Kollar man deras produkter så är en del av de definitivt nyare än ett år iaf så det är ingen arkiverad hemsida. Men det sitter kanske någon grupp fanatiker någonstans som vägrar använda något annat än en riktig aquacare :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har arbetat lite med skummaren, hade tänkt beställa 50 mm pvc. Men jag hitta lite hemma! Ibland har man tur. Det hade iofs varit väldigt trevligt med lite genomskinlig PVC att uppgradera till senare... Men jag har ändå det bra med en genomskinlig kropp. Jag övervägde från början att bygga en skummare helt från grunden och då hade det nog inte varit självklart med transparent plast.

 

5ab2db4aab228_Stigarrr.jpg.8d15c6d7e112f69a39d692867406cb5d.jpg

 

Har är mitt nya stigarrör och det gamla. I mitt nya kommer luftstenen sitta precis ovanför hålen i rörets nederdel. Då jag har en stor luftpump att driva detta med och planerar för en grov "sten" så kommer den skapa ett troligtvis ganska kraftigt flöde ur röret. Det flödet kommer sedan vilja flöda ner mot öppningarna i röret där de sedan kommer skjutsas upp igen av flödet från stenen. Därav mina tankar om en återcirkulerande skummare.

 

Då jag kommer använda det originala 32 mm utloppet som inlopp och 20 mm kopplingen som utlopp så kommer vatten komma in i skummaren väldigt nära hålen i stigarröret och vilja vandra ner i det för att komma till 20 mm utloppet. Det kan bli en väldigt kort bana genom skummaren. Men då det tänkta flödet blir mellan 400-600 liter i timmen så tror jag inte det blir något bekymmer. Skummarens genomströmning kommer vara så mild i förhållande till hur väl vattnet inne i skummaren blandas att det lär bli obetydligt.

 

5ab2db4a43b77_Stigarrrikropp.jpg.b74ba7f6a80168228c7cbfcc987fb580.jpg

 

Här är en bild till med det nya stigarröret isatt som det det ska. Skulle man höja det borde hastigheten i röret bli högre. Men jag tror den högre vattenpelaren kommer fördela flödet som kommer ut ur stigarröret bättre. Så att det blir mindre turbulent nära skummarens topp och rörelsen håller sig närmre kroppens nedre hälft.

 

Det jag tycker minst om med den här skummaren är egentligen att koppen kan sitta något hemskt ibland. Jag får ha en stor bit silikon på returledningen som ger mig utrymme att råka rycka och dra lite i skummaren när jag skruvar av den. Det bästa hade nog varit att konvertera det till en kopp som bara skjuts ner i halsen istället för att skruvas i. Men det får nog vara så länge. Det finns annat att lägga energin på först...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Daniel , smörj med vaselin eller 556 om du inte har Eheim - Silikon Spray , var försiktig när du lägger på den sprayen så du inte får på golvet , du blir om bambi på hal is då , om du har en varmluftspistol kan du även ta bort de anslutningar som sitter direkt i skummaren , då tar det mindre plats ,och om du gör ett hål på röret mellan in och ut lopp på sugsidan innan pumpen så klarar du dig med en pump , gör gärna en extra botten platta eller ett fäste så att den skummaren inte välter ,

om inte din moddning fungerar som det var tänkt kan du sätta en nålhjulspump , men då ska den sitta på original inloppet ,dvs det i botten ,

AcuaCare är ingen dålig skummare faktiskt ,

mvh stefan

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror jag behöver en ny o-ring, det är nog den som är problemet. Den är väldigt torr. När jag skruvar på koppen så blöter jag oftast upp den för att den ska glida på lättare. Men sedan torkar den igen och det blir massa friktion när jag ska skruva av den. Eller kan man rädda o-ringen?

 

Jo, jag har redan lagat röret i botten en gång. Karet som stod ovanför skummaren gick botten på och några kilo levande sten föll på skummaren som slog av röret till inloppet. Så jag fick värma loss det och limma i ett nytt. Men tänkte försöka modifiera skummaren så lite som möjligt. Då det ändå sitter unioner på den. Jag är lite förtjust i dessa med egentligen...

 

Det är en lite klumpigt men grovt byggd skummare. Byggd av mestadels färdiga PVC delar de köpt in. Mest koppen, injektorn och botten bara som är eget fabrikat. Det som gör den lite taskigt åldrad är väl dock just injektorn. Även med en riktigt grovt pump som Eheim 1260 som drar ca 65W och får pina på ganska ordentligt så får man bara in runt 240 liter luft i timmen. Byter man upp från deras rekommendation som då är 1260 till 1262 får man ju mer luft, runt 350 enligt den här tråden: http://www.sgreefclub.com/forum/topic/30772-aquacare-acf1000v-review/ men då verkar man få så högt flöde i skummaren att det blir lite för turbulent för den smala kroppen. Blir ganska stora krafter då med, det blir inte så kul om den pumpen skulle råka flyga loss från slangkopplingen... Den lite udda toppen på stigarröret motverkar detta lite men löser inte problemet.

 

Med en modern nålhjulspump får man ju lätt in 600 liter luft i timmen till runt en tredjedel av effekten. Jag gillar de fortfarande dock, de kan göra hårt arbete trots att specarna kan låta konstiga mot nyare skummare.

 

Luftpumpen jag tänkte köra till akvariet är på 1800 liter luft i timmen. En del försvinner nog då jag ska ha den på balkongen och den får matas genom en ganska mjuk slang. Den ska även fördelas på två stora stenar i visningskaret med som puttar runt vattnet där. Men en 500 liter luft i timmen borde skummaren kanske få ändå. Kommer nog inte ha något sätt att mäta det på. Jag kör på så mycket som stenen verkar palla med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 11 månader senare...

Så, ja det rör ju sig nästan här med. Fast det är en liten stund kvar. Det hade varit kul att ha detta klart tills det eventuella besöket nästa månad dock. Ska se vad som går lösa...

 

2022845693_Packaupp.jpg.8c65554a9aba49132be56a8a6211dfe9.jpg

 

Här är akvariet! Beskåda underverket. Ja det det är uppackat än, det vår vänta lite tills jag kan faktiskt göra något med det...

 

249051680_Brte.jpg.bcf3e017bb5a1d744c699bd5a306d5af.jpg

 

Här ska det stå, jag måste bara få bort bråten som står i vägen. Deadline är ca en månad tills akvariet här ska vara avvecklat. Det ser sjukt trångt ut men jag har mätt för säkerhets skull och det går plats.

 

1514842238_sumpbrte.jpg.6200728889afb33da62510adfd31fdb5.jpg

 

Här ska sumpen stå och kylaren. Kylaren står redan till höger och väntar. Jag tror jag kommer behålla den där, men det är inte helt spikat. Det blir lite omständigt att dra returslingan som den ska sitta på. Men jag tror det ska gå bra. Alternativet är att mata kylaren med en egen pump. Det går nog med lösa, har för och nackdelar.

 

En positiv sak är att efter att jag fyllt mitt tropiska kar med 180 liter så inser jag att det är 60 liter mindre än de 240 liter som yttermåtten ger. Så mitt kalla kommer nog också har ett lägre literantal än beräknat. Så jag kommer nog ha ganska bra marginal på kylkapaciteten. Så jag kan ha ganska stor sump och kan vara mindre försiktig med pumpar. Tanken är att ha en sorts refugie i sumpen för min krabbtaska. Så vill inte ha för trångt för han.

 

Jag är nästan helt färdig med min ritning för dubbelglaset med. Om det fungerar så blir det nog riktigt bra. Den har lite revolutionerande lösningar. Som att framrutan på akvariet inte får någon som helst åverkan på sig och den går hyfsat lätt att ta bort för underhåll. Jag tror min lösning kommer fungera bra här hemma, men är lite orolig för samma lösning på mitt nya akvarium i lokalen där luftfuktigheten är väldigt hög... Men vi kör.

 

Planen på invånare är nog ganska stabil annars. Det blir nog ett lugnare akvarium med djur som går ha med tångräkor. Så tankar är smörbultar, maskeringskrabbor, snäckor och räkor. Musslor med, kanske några anemoner? Med matningar dagligen med cyclops tex som sprider sig i hela karet och är smått. Ganska snålt med ljus. Har inte tänkt ha för mycket alger eller tång. Något växer säkert ändå dock.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser fram emot att äntligen få komma på besök! Hoppas att du fått vatten i karet då.

Nu väcker du nyfikenheten med dubbelglaset. Det är inte helt lätt att få tätt om det ska vara avtagbart. Men du kanske får till det ultimata glaset!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är svårt det där med att få det tätt, inte helt säkert att det blir det. Rutan är lite för lång för inga konstiga saker ska kunna ske. Jag tror inte det gör något här hemma. Men i lokalen så kanske jag får göra så att jag bygger den ungefär som jag gör här hemma. Men jag lägger en tunn silikonförsegling runt om, den får man få skära loss och återapplicera när man behöver ta loss rutan. Men det gör nog inget egentligen.

 

För hela glamouren med att ha en ruta som är lätt att ta loss försvinner fort när man faktiskt gör det. För om du inte tömmer akvariet och låter det värma upp kommer rutan vara full med kondens på bara några minuter vilket gör att putsningen och rengöringen blir ganska meningslös. Så att göra rent rutan innebär ändå att akvariet får stängas tillfälligt, då gör det inte så mycket om man får skrapa lite silikon med. Det viktiga är nog mer att man som jag nu har en otroligt tunn och bred fog som nästan inte går få loss utan att vara destruktiv mot karet. Då är det bättre att fästa rutan på ett bättre sätt och bara ha silikonet för att försegla.

 

Nuvarande lösningen är egentligen ganska enkel, där sitter rutan med skruvar. Jag planera länge magneter men när jag faktiskt gick och titta på magneterna jag planerat runt så insåg jag att de inte skulle vara ens i närheten av det jag behövde, samt att kostnaden skena vilt för de magneterna som var starka nog.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Smart att ha bara en tunn silikonsträng. Det räcker ju att det håller uppe tyngden, inte mer.

Om du lägger i lite silica-gel mellan glasen slipper du eventuell kondens i starten. Och om du tar bort dubbelglaset på vintern för rengöring har du inte alls problem med kondens. Inomhusluften har väldigt låg relativ fuktighet då, speciellt om du vädrar rummet ordentligt innan. Ett par av mina småakvarier går utan dubbelglas utan kondens nu. 

 

Om du inte vill ha silicagel mellan dubbelglaset kan du limma in två luftslangar med varsin avstängningskran. Sen om det blir kondens är det bara att lägga slicagel i en petflaska och koppla på en luftpump för att få in torr luft mellan glasen igen. Se bara till att dubbelglaset är minst 3mm. Du har ju erfarenhet med sprickande glas...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Jo det kan finnas silikon i isolerglasfönster även om det oftast är tätat med annat också. Men silikon är ju en väldig massa olika saker med skilda egenskaper. Det vi nog pratar om här, typ akvariesilikon, behöver fukt för att härda och producerar ättika när den härdar. Vilket märks på lukten. Det kan passera fukt i den silikonen men inte hur mycket som helst. Man menar att man inte bör ha tjockare strängar än 10 mm eftersom det då är risk att det inte kommer in fukt för att härda. Så brukar det ofta se ut i begagnade spetsar också, det är en propp i var ände och ohärdat i mitten. Har man nån slags distans mellan glasen och en fog som inte är allt för smal så bör det rimligen ta ett bra tag innan det eventuellt vandrar fukt genom fogen. Man kan ju lägga en extra sträng inne mellan glasen också, den kommer ju att dra åt sig all fukt den får tag på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag var hos min glasgrossist förra veckan som har huvuddelen av sin verksamhet i glaskassetter.

Då jag såg att de inte var silikonade frågade jag. 

Svaret var att silikon används inte i standardkassetter eftersom det släpper genom fukt.

I vissa glasfasader används det ändå eftersom silikon tål solljus bättre än neopren. Men då har man byte av glaskassetterna i underhållsprogrammet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...