Gå till innehåll

Nytt 200 liter kallvatten


Rekommenderade inlägg

Ska man sälja nåt som ska sitta på ett hus i årtionden och där man rakt inte vill ha reklamationer, då räcker nog inte silikon ensamt. Men om man nu ska göra nåt själv på ett rimligt enkelt sätt? Silikonlimmade dubbelglas, må så vara att det inte är nåt för evigheten men det är enkelt och relativt prisvärt så jag ser inte riktigt vad man skulle göra annars.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Det här har stått still ganska länge, det blir lätt lite oro här om det blir bra nog och fel jag kanske inte kan undvika... Men ibland får man strunta i sådant, nu ska det vatten i akvariet! Fick lite inspiration och energi till detta i helgen.

 

Isolerat.JPG.01ebdcdbf08f56d99484d43f749c3be8.JPG

 

Frigolit och dubbelglas är på! Hålen i bänken är tagna. Jag ska bara kolla så att genomföringarna passar som de ska sedan blir det nog vatten i akvariet! Sumpen är inte klar på långa vägar, har ingen aning om hur den ska bli. Men jag kan starta utan den. Får ta hem kylaren och dra slangar till den bara. Så får akvariet under avvecklas med. Vet fortfarande inte exakt vad som ska i, men det blir nog ett lite lugnare akvarium. Första invånarna blir nog lite havsnejlikor.  De vill jag utforska mer noga, har sådana i mitt nuvarande kalla akvarium jag kan knycka de ifrån.

 

Syskon.JPG.73cb8e494185d42feb336ab0f9702b65.JPG

 

Här är en mörk bild av bägge akvarierna, det ska snyggas till lite kring det kalla såklart, det ska vara en täckskiva för utrymmet mellan karen där jag drar sladdar etc, samt lite täcklister så man inte ser frigoliten. En del mått blev lite fel men resultatet är ändå väldigt bra ännu. Det här blir kul...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du kommer igång! Det är trevliga proportioner på det karet.

Här ska du få nått att tänka på. Vanlig vit frigolit är inte bra till kalla akvarier. Jag kommer själv sluta med det. Nu under sensommaren har alla mina kar svettats under frigoliten eftersom det släpper igenom fukt. Bästa materialet är blå cellplast som liknar liggunderlag i texturen. De är helt täta och om man limmar skarvarna kan man nog få det helt tätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Spännande! Får man kolla på i framtiden då. Har inte märkt av det i föreningslokalen... Tror jag. Jag har ju faktiskt sett att färgen jag målade sidorna med på utsidan av glaset har ändrat textur ett par gånger, eventuellt kan det varit lite fuktigt under akvariet med. Men det står i ganska extrem miljö, igår med det vädret var det kondens på utsidan av isolerglaset där nere ? Tror inte jag får det problemet här hemma, det är så torrt här att isoleringen kommer nog har som syfte att stabilisera temperaturen och låta kylaren arbeta mindre än att hålla borta kondensen, iaf med temperaturerna jag tänkt mig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Lite slötempo än, men det händer lite saker. Jag har hällt i sand och vatten nu. Inget salt än dock, sanden var lite lortig märkte jag så något vattenbyte till först. Har även lekt lite med ljuset. Till det här karet så tog jag vit sand, det reflekterar ljuset väldigt bra så akvariet är mycket ljusare än jag väntat mig, då är det bara en lampa ännu med, hade tänkt ha två.

 

Ikväll satt jag och pilla lite med min lösning för flödet i vattnet. Från början tänkte jag köra luft, men jag är lite negativ mot bubblorna. De fungerar nog inte nödvändigtvis jättebra med mina tapeter... Så nu är det streamers istället. Men jag vill jobba med att få de osynliga, så jag fick en tanke. På ett annat av mina gamla akvarier testa jag montera de på karets botten. Då vispar de hela vattenkolumnen samt går dölja i ett stenröse. Problemet var bara att fästa de, då använde jag sugkoppar, men de blir så dåliga efter något år. Så jag testa något nytt nu istället.

 

Verktyg.JPG.3adc31511eaeab2987b92fa5be6a1084.JPG

 

Smältlim! Valet av pumpar är samma som sist, Eheim StreamOn. De är starka nog för den här volymen, lite kortare än tunzes... Samt att jag hade de. Istället för sugkoppar så tänker jag limma fast hållarna på platta stenar. Övervägde även buntband men om limmet fungerar är det en diskretare lösning.

 

limmad.JPG.b71a086cf860531fb7345b7959db88bc.JPG

 

Lim var det här! Det fäster nog inte fantastiskt men påfrestningen bör vara klen och den fästs i fyra hörn, stor anlagsyta får väga upp. Limmet sitter nog rätt hyfsat på stenen. Det är nog plasten den sitter sämre på.

 

Monterad.JPG.44cacb00efdb0d49fa50aa2c1b05848a.JPG

 

Såhär vackert blir det.

 

Installerad.JPG.7056513b349e23dd6c1176cbfe0c1d0a.JPG

 

Nu hade jag inga stenar hemma, de behöver vara ganska stora för att täcka pumparna helt. Men ni förstår grejen, de sitter på botten åtminstone. Här ser ni även sanden. En utmaning blir sladdar nu, det går nog lägga de under sanden och stenar på. Men de måste upp någonstans och över kanten... Men jag har lite tankar där med. Något ska vi kunna lösa...

 

Kylaren har jag tagit hem med, den får installeras provisoriskt så länge tills sumpen är klar. Det är ett mindre problem. Sumpen måste dock designas, är ännu osäker på hur den ska bli.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Spännande lösning med streamers på botten. Det är ju himla snyggt om man slipper se pumpar och sladdar. Ska bli kul att följa detta. Gillar din bänk också. Jag var väldigt sugen på att bygga något liknande i plywood, men jag fegade ur och beställde stålställning i stället.  

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Peter! Jag är lite självgod och är ganska nöjd med bänken själv, finns några saker jag kanske gjort lite annorlunda nu efteråt men den blev bra. Den blev ganska nätt och elegant på något sätt, men samtidigt stark. Men jag är lite bortskämd med att ha tillgång till bra ställen att arbeta med trä på, det hade varit svårt att bygga den helt i min lägenhet. Jag fräste några kanter här hemma och det var inte alls roligt att städa upp det...

 

Slanten: Ja, jag tänkte att de ger ett likadant flöde som luftstenar hade gjort, fast utan bubblor. Då det nog blir ett lite lugnare akvarium så tror jag det fungerar bra.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Det går lite långsamt här, men helt still står det inte. Nu är det salt i vattnet! Ska i två skopor till sedan är salthalten 33 promille. Kylaren ska kopplas in med, sedan får några första djur flytta in tänkte jag. Vet inte vad jag ska börja med, behöver nog vara en mild belastning tills sumpen är igång med. Kanske sätta i en sten med några havsnejlikor på som jag kan handmata med lite frusna artemia. Någon räka med.

 

Scape.JPG.e2b6ee3bdeb8aaff48f5485b0b5ad771.JPG

 

Lite sten är i akvariet med. Jag tänkte svart sprängsten först, lite kantigare. Men jag har redan det i föreningsakvariet så det kändes lite tråkigt. Så jag tog de här lite rundade stenarna istället. Det blev lite brokigt kanske, är inte helt nöjd. Men man kan ju byta lite sten med tiden. Det ser dock trevligt med stenarna i. Pumparna är i med, men den ena har börjat vibrera jättekraftigt. Kan inte ha den på, började efter att jag gömt den. Tror det kan vara sand i den som inte lossnar eller gjort permanent skada. Jag ska testa byta den pumpen mot en tunze 6020 istället dock. Fixar jag den får den bli en extrapump. Om någon undrar hur bra det fungera med smältlimmet med så blir svaret... Uselt, det lossna helt, haha. Var värt ett försök iaf...

 

Liten rolig anekdot om temperatursvingar med, igår när jag bytte vattnet innan jag hällde i saltet så var temperaturen 17 grader. Idag 24 timmar senare är temperaturen 18,5 grader. Nu är det dock bara en pump i, så det blir fler värmekällor. Men förhoppningsvis ska inte kylaren behöva gå riktigt hela dagen iaf...

 

Det är skitsvårt att fota det här akvariet för övrigt. Jag skrivet det här så sent för allt annat i rummet var tvunget att vara släckt för att kunna producera något alls. Ganska fint skimmer på stenarna nu iaf. Något som blev mycket bättre efter att jag var tvungen att köra enbart en pump.

  • Gilla 3
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Slanten: Ja, det är väl ganska mycket rundade stenar på vår kust med egentligen så det är nog lite biotopriktigt, även om stenarna kommer från vättern. Ljuset såg ut sådär i verkligheten med. Men det förstärktes mycket av att jag hällt i en sista skopa salt en liten stund innan så det var mycket partiklar i vattnet. När det klarnar försvinner effekten till stor del... Men inte helt. Det blir nog så av en riktad ljuskälla med väldigt snäv lins.

 

Peter: Tack! Det blir ingen levande sten tror jag men någon form av biologisk media kommer behövas. Kommer nog få inventera vad jag har men en del Biohome ultimate har jag nog kvar, får skrapa ihop något mer. Har ju sand i akvariet men annars erbjuder stenen ganska liten biologisk yta. Det blir nog mest skummaren annars, ska försöka hålla en lätt belastning.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kylaren är igång! Installerad ytterst provisoriskt såklart, jag måste börja planera sumpen mer så den kan skaffas... Vet inte hur stor jag vågar göra den dock, kylaren pallar nog med en ganska stor. Men jag vill inte ha kylaren igång för ofta, den är inte hysterisk ljudmässigt, men knäpptyst vore att ta i med.

 

1640663343_01temp.jpg.a7b75b8423b0f319fde4b006568fed8b.jpg

 

Just nu är temperaturen satt till 17 grader. 16 är nog där jag kommer landa dock. Kylaren fungerar rätt väl, den tar en stund på sig innan temperaturen börjar sjunka men sedan tar det fart. Från 18.1 till 17.0 grader så tog det 57 minuter. Iaf första gången, det känns som att det kommer gå lite fortare för kylaren att sänka tillbaka temperaturen till en tidigare temp än vad det tar att sänka till en ny. Borde finnas en viss tröghet i stenen och sanden tex... Men det kan vara obetydligt med. Får väl mäta helt enkelt!

 

124035339_02pump.jpg.c11388809293173eb33af0ffe6a547a2.jpg

 

Så vackert med hängande pumpar i ljuv harmoni med stenen. Kör en Eheim 1048 nu, hade tänkt köra en Sicce 0.5 egentligen. Men impellern hade gått sönder på den. Men den hade kanske varit lite klen, en 1.0 hade kanske varit bättre. Eheim pumpen är väldigt bra dock, den pumpar inte så högt flöde men den har bra tryck så den tappar väldigt lite fart av kylaren. Kylaren har förbaskat små anslutningar för övrigt, funderar på hur grova rör jag kan ha... Men jag kommer nog bli tvungen att minska rörstorleken till 10 eller 12 mm vid anslutningen till kylaren för att det ska fungera. Men vill inte ha den storleken hela vägen, känns som det kommer strypa flödet i onödan.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, det är inte så knepigt egentligen, det borde ju vara det lättaste sättet att skapa en våg. Pulserande pump som skjuter rakt upp, min Tunze 6040 fungerar ju så. Får väl komma och titta lite på dina makaroner då kanske... Ska börja rita på sumpen tror jag, får nog beställa den från någonstans. Eller så bygger jag den själv. En sump kan jag nog bygga. Men glaset kostar en slant, så kul är det inte att limma så det får bli betydligt billigare om jag ska göra den själv.

 

Anemon.JPG.be11e5a622eadfbde4ea948578e75510.JPG

 

Nu är det invånare i akvariet! Tog med ett skal med lite havsnejlikor(metridium senile) på. De såg så glada ut även fyra timmar efter introduktion så jag mata de med lite artemia. De här är väldigt lätta att mata, de har så klibbiga armar så jag tar en kanyl med lite artemia i och trycker ut lite försiktigt mot anemonen. Får väl se om det går filma underverket... Får se om de sitter kvar eller kryper iväg till något dumt ställe. Vet inte hur mycket mat de vill ha egentligen heller, testar mata lite en gång om dagen. Dessa är små, men de borde kunna bli ganska stora? Får ge mer mat...

 

Nu är temperaturen 16 grader med. Jag har räknat lite slarvigt och kommit fram till att det tar ungefär 4 timmar innan akvariets temperatur stigit med en grad och kylaren startar. Tror majoriteten av uppvärmningen kommer från pumparna i akvariet, isoleringen gör att rumstemperaturen påverkar väldigt lite. Så ska se om det går spara energi på något vis. Returpumpen är den största boven, den kommer jag inte ifrån men om den kan monteras utanför akvariet så kommer det spara lite uppvärmning. När sumpen är på så utökas vattenvolymen med en 20 liter iaf tror jag så då kommer temperaturen stiga långsammare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

43 minuter sedan, mikoto sa:

Ska börja rita på sumpen tror jag

Hej Daniel , jag har ett nytt 105 l alu  kar om du behöver det är gratis , jag gjorde även en landsbygds försäljning på salt karet  

dvs man ringer en kompis som kommer och hämtar ett komplett saltkar  gratis ,

troligt vis kommer han nästa helg  , om allt klaffar så tar han med allt utom aquabee pumpen ,

jag har märkt att jag har svårt att koppla bort karet , pga att fiskarnas välmående måste vara 110%  när de är i mitt kar ,

hör av dig bara , det finns ju mer i mina gömmor ,

mvh stefan

 

 

 

 

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du är ju lite knäpp Stefan ? Ska du göra dig av med akvariet nu, aja. Ser fram emot när du skaffar nästa akvarium. Ditt Alu kar tror jag att jag inte har användning av. De är lite besvärliga att isolera och akvariet får vara max 55 cm långt om det ska gå plats i bänken. Men tack ändå!

 

Slanten: Ja de blir de va? Då ska min bli så stor med...

 

Jag testa filma lite nu på anemonen med! Filma två gånger tom, den första filmen blev sådär och när jag ladda upp den till youtube så komprimerades den någon hemskt! Men jag lärde mig av mina misstag och fick ihop det här istället, blev mycket bättre.

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

42 minuter sedan, mikoto sa:

Du är ju lite knäpp Stefan ? Ska du göra dig av med akvariet nu, aja. Ser fram emot när du skaffar nästa akvarium

Hej Daniel ,  det bjuder jag på , att vända det sista dinoutbrottet  var droppen ,om det blir något nytt så får det bara vara 5cm djupt så jag slipper blöta ner armarna ,

mvh stefan 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Äntligen! Medan den här delen av forumet låg nere hann jag greja lite istället här hemma. Nu är sumpen igång och akvariet är helt online!

 

2038855463_1Limmad.JPG.ca605059f4848ab552dc7b7ec2bdf215.JPG

 

Sumpen blev på måtten 50x45x25 cm. Måtten kommer från att jag skrota ett 250 liters akvarium i 8 mm glas, en av gavlarna blev en tjock och trevlig botten, så köpte jag till sidor hos glasmästaren. Så det blev en hemmalimmad sump då. Här har jag fogat ihop den och börjar isolera.

 

1381695252_2Dressed.JPG.edf1faef05eafa0f36312856e8af2fbb.JPG

 

Isolering klar! Jag kommer klä in den här senare i någon annat material, tunn plywood eller något jag kan måla vitt. Får se vad det lutar åt.

 

1591362066_Sumpverblick.JPG.8b87186b1c6bc5f86f373b946abe5147.JPG

 

Här står den på plats. Skummaren är klar den också nu! Har dragit in luft till den. Jag har inte helt löst om det går göra det smidigare att byta luftstenar... För det är inte smidigt nu. Kan även behöva titta på att göra den lite tystare. Men den körs för närvarande så den är klar, har bara lite utrymme för förbättring.

 

1770881317_4Returledning.JPG.f0ef9cf2fa6e75e988a4d2e903ae1613.JPG

 

Returledningen körs i taket, la på lite isolering när jag kunde, det såg lite trevligare ut med. Här är den inte i vägen, som regel ser man den inte ens. Ledningen är i 20 mm. Det hade inte varit något problem men det blir besvärligare...

 

2135520448_3Adapter.JPG.de6005a058fbfab1e44b490383edccb0.JPG

 

Kylaren har väldigt små in och utlopp, ynka 12 mm. Så jag fick göra den här hemmagjorda adaptern från 20 till 12 mm pvc. Den fungerar. Men det är på gång en skrotning av denna så jag kan köra 16 mm pvc istället. Det öppnar nog ganska mycket. Jag ska även byta returpump, den som sitter nu är något för klen, även om det nog blir bättre när jag ökar rördiameter. Men pumpen är även väldigt högljudd. Så jag har köpt en ny DC pump som går ställa in så flödet blir bra, den är förhoppningsvis tystare. Jag ska även förhoppningsvis kunna ha den externt så överförs mindre värme till vattnet.

 

438529872_5igng.JPG.2288a7d3e64b40775239eb4325c67478.JPG

 

Men som sagt så är sumpen igång nu! Nu är karet ganska redo för att sparkas igång ordentligt. Havsnejlikorna ser jättefina ut och de har växt med vad det ser ut som redan. Undrar vad jag ska ta näst, har inte alls planerat en bra invånarlista än. Det blir nog lite impulsdjur känns det som...

 

1612405882_6vattenildan.JPG.37bd84cf088b8bc3711b1552e4c87c8a.JPG

 

Här är vatten i byttan, nivån på detta är 20 cm. Det räcker till en oxydator om jag skaffar en och sätter i. Finns plats för mer prylar med men jag behöver nog inte så mycket mer. Dock ska det i mer biomedia, det är nog det som saknas just nu. Sumpen har inga fack för övrigt som synes. Kanske lite farligt om bägge rören skulle sätta igen sig, även om det är osannolikt, eller om returledningen skulle hoppas loss. Men ska sätta returpumpens inlopp en bit ovanför botten så kan den inte suga sumpen torr om det oturliga händer. Annars behöver jag inte konstant vattennivå då så lite vatten dunstar, skummaren är även återcirkulerande så den är oberoende av vattennivå.

Ändrat av mikoto
  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kul att du kommit så långt, men vad händer om röret från akvariet korkar igen. Blir det översvämning då?

 

En kul grej med kallvatten är att på sommaren när luftfuktigheten är ganska hög kan det hända att det kondenserar på vattenytan. Det vill säga att det tillförs vatten till systemet istället för att det avdunstar. 

 

Hur sitter luftstenen i skummaren nu?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är ju två rör från akvariet plus returen från sumpen. Om det ena sätter igen rinner det i det andra och väsnas så jag hör och kan lösa proppen ? det vanliga hävert systemet.

 

Får nog ta ett foto av skummaren. Kan inte beskriva det i ord. Men stenen sitter i "stigarröret" som syns på bilden.

Ändrat av mikoto
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu är min nya pump och rördelarna jag sakna här! Så jag har ägnat förmiddagen åt att bygga om.

 

1596468789_11kopplingar.JPG.8e9d3ec101d9c0000e04b32153a822dd.JPG

 

Jag har gjort nya kopplingar till kylaren, de gamla är bara 12 mm men de nya här är 16 mm. Gängan på kylaren är för liten för alla pvc unioner jag hitta så jag köpte två gardena adaptrar att använda. Då gick det använda 16 mm unioner och skruva på kylaren. Följde med packningar till gardena prylarna med.

 

2067188680_13Kylare.JPG.0af9f8bf6043c0f86ca30d3ef3342fc4.JPG

 

Såhär blev kylaren med de nya kopplingarna. Har vanlig PVC slang på, satte inga slangklämmor på men de sitter väldigt tajt. Faktum är att jag fick inte på de ens utan att först värma de med värmepistolen. Så de sitter som gjutna på nu. Inga dropp någonstans! Den nya pumpen är mycket tystare än den gamla, väldigt mycket starkare med... Den sitter nu även monterad utanför vattnet så det borde bli mycket mindre spillvärme numera.

 

69604023_12ventil.JPG.662cb42d65a0bd48a139f8e96b66793b.JPG

 

Den starkare pumpen medförde en del bekymmer dock. Jag kör den bara på 30%, men den flyttar ändå runt mycket mer vatten. Faktum är att det blev för mycket vatten för skummaren så den gick bananas. Så jag fick göra om röret ner och sätta en ventil på det så att jag kan reglera hur mycket vatten som går till skummaren, men det fungerar bra. Lite småfix kvar men det är ganska bra. Nu med den tysta pumpen har jag märkt att jag hör oljud från luftpumparna istället. Aldrig tar problemen slut...

 

881462235_14skummare.JPG.aed883cd95313eb4b598d0802dc22af8.JPG

 

Här är en taskig bild på av skummaren, det är lite besvärligt just nu att ta foton. Min lins på kameran är ganska närgången, det här fotot är taget på en meters håll när jag sitter ihopkrupen under skrivbordet... Ska ta en bättre sedan. Får hitta en lösning på oljudet bara. Det här kommer jag bli knäpp på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...