Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

19 inlägg i detta ämne

Jag vet att det finns en låååång tråd om detta men tycker att det hade varit nice med ett mer komprimerat inlägg som beskriver metoden utan att blanda in socker, ättika osv i diskussionen.

 

Tänkte typ.

 

VODKA:

Den billigast på systemet
NAMN:
PRIS:

 

Den bästa (objektivt)

NAMN:
PRIS:

 

DOSERING:

MLL/L:

ALMÄNNA INSTRUKTIONER

 

Tex:

Börja med så och så många mll, trappa sedan upp så och så mycket. Mät nitrat och fosfat en gång i veckan, du bör se förändring inom bla bla bla.

 

 

Nån med erfarenhet som orkar gör detta? :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vodkadosering går inte att bara börja med en viss dosering utan man måste börja lågt och öka doseringen långsamt. Allt beskrivs i denna utmärkta artikel:

 

http://reefkeeping.com/issues/2008-08/nftt/

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänkte mer att vi skulle få en förenklad svens beskrivning som refererar till produkter i svenskhandel.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilken som helst utan smakämnen borde funka, vodka är bara etanol och vatten. Börja med små doser (se tabell på länkad sida), öka långsamt och se upp för tecken på syrebrist (snabbt andande fiskar). Disigt vatten pga bakterier är normalt, liksom annorlunda typ av avskum. Efter ca en månad (med full dos?) borde nitraten plöstligt börja sjunka. När minskningen väl kommit igång kan det gå ganska snabbt, så mät ofta då. När nitraten närmar sig lämpligt värde kan man börja trappa ner på vodkan tills man hittar en balans (hur snabbt man skall trappa ner är jag lite osäker på).

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, Christian J sa:

Vilken som helst utan smakämnen borde funka, vodka är bara etanol och vatten. Börja med små doser (se tabell på länkad sida), öka långsamt och se upp för tecken på syrebrist (snabbt andande fiskar). Disigt vatten pga bakterier är normalt, liksom annorlunda typ av avskum. Efter ca en månad (med full dos?) borde nitraten plöstligt börja sjunka. När minskningen väl kommit igång kan det gå ganska snabbt, så mät ofta då. När nitraten närmar sig lämpligt värde kan man börja trappa ner på vodkan tills man hittar en balans (hur snabbt man skall trappa ner är jag lite osäker på).

 

 

 

Disigt vatten är väl ändå tecken på en bakterieblomning med garanterad hög risk för syrebrist?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med dig @danne031. Disigt vatten som ser ut som slingor av mjölk är definitivt en varningsklocka. Då måste man dra ner på doseringen. Disigt vatten är inte normalt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
43 minutes ago, danne031 said:

 

Disigt vatten är väl ändå tecken på en bakterieblomning med garanterad hög risk för syrebrist?

Det stämmer, ju disigare desto högre risk förstås (kan tyvärr inte ändra inlägget nu). Fast http://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/116-vinegar-dosing-methodology-for-the-marine-aquarium relativiserar det lite här:

 

"Watch for bacterial blooms in the tank water. If this occurs at an unacceptable level, cut the dose back and increase filtering. Such blooms are really only a problem from the aesthetic standpoint (and possible O2 reduction). The suspended bacterial might actually be good food for many of our tank organisms"

 

...men om man just börjat bör man nog vara extra försiktig.

 

 

8 minutes ago, Slanten said:

Håller med dig @danne031. Disigt vatten som ser ut som slingor av mjölk är definitivt en varningsklocka.

Jag tänkte mer på en jämn disighet, fast det kanske är någon skillnad egentligen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi kan ju enas vid att: ingen disighet är optimal dosering, disigt vatten KAN vara förödande. Tror ingen av oss kan bedöma ens i verkligheten olika grader av dis kontra hur farligt det är :)

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan ni inte ge tips på vilken vodka som är billigast och ändå bra? Kan man bara ta den absolut billigaste man hittar på SYSTEM1?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Kan ni inte ge tips på vilken vodka som är billigast och ändå bra? Kan man bara ta den absolut billigaste man hittar på SYSTEM1?

Ta något som är 40%, det är ju ändå lördag

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 minute ago, Kjelle said:


Ta något som är 40%, det är ju ändå lördag emoji855.png

Du måste redan ha tömt ett par sånna då vi som är nyktra vet att det är Fredag idag ;)

2 personer gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Du måste redan ha tömt ett par sånna då vi som är nyktra vet att det är Fredag idag

köp sådant som är rent ex. Absolut Vodka

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara den inte är smaksatt så går det bra. explorer funkar nog utmärkt och är billigare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är alkoholen som är kolkällan så du kanske får använda lite mer, men skillnaden är så liten att det knappt kan märkas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det spelar ingen roll vilket märke man använder. Jag har provat ekologisk, absolut, svensk mfl. Alla som är 40%. De är likvärdiga... som sagts tidigare är det kolkällan som är det viktiga...


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man vill gå från red sea NOPOX till 40% vodka, ska man börja på samma dosering? Någon som testat?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

8 timmar sedan, irwin_fletch sa:

Om man vill gå från red sea NOPOX till 40% vodka, ska man börja på samma dosering? Någon som testat?

Kör samma mängd

Redigerad av Henric
1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu